Stațiunea din România numită și Poiana Soarelui. Toată lumea a fost aici la munte, dar puțini îi știu povestea

Piana Brașov
Shutterstock

Poiana Brașov este cea mai mare și mai luxoasă stațiune de munte din România, cu o lungime totală a domeniului schiabil este de 24,5 km.

 Aproape de principalele atracții turistice, precum Castelul lui Dracula - Bran, Cetatea Râșnov și orașul medieval Brașov, Poiana Brașov este una dintre cele mai căutate destinații turistice din România.

Poiana Brașov se află la o altitudine de 1.020 m la baza Masivului Postăvarul. Poiana Brasov mai este numită și Poiana Soarelui. Aceasta denumire a primit-o datorita pozitie geografice deosebite în care s-a dezvoltat. Se află pe un platou înconjurat de patru masivi muntoși: Postăvaru, Piatra Craiului, Bucegi și Piatra Mare.

Istoricul stațiunii Poiana Brașov

Atestată documentar încă de acum aproape 600 de ani, în 1427, Poiana Brașov era inițial o zonă montană dedicată în principal oieritului.

Cu trecerea timpului, această regiune a început să fie recunoscută pentru potențialul său turistic, datorită amplasării geografice favorabile și peisajelor minunate.

Citește și
atac iran
Iranul avertizează Israelul să nu riposteze şi ameninţă că va lovi bazele americane, dacă Washingtonul susţine contraatacul
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

În 1895, Poiana Brașov a fost recunoscută oficial ca stațiune montană, devenind un loc de atracție turistică pentru locuitorii din Brașov și pentru vizitatori.

În aceeași perioadă, s-a descoperit potențialul său pentru practicarea sporturilor de iarnă, odată cu primele încercări de schi pe Masivul Postăvaru.

În 1906, stațiunea a fost declarată oficial stațiune turistică de schi, marcând totodată și prima competiție de schi din țara noastră.

Accesul către Poiana Brașov era însă dificil, în lipsa unui drum modern. Transportul se realiza fie pe jos, fie cu vehicule cu senile, iar cursele regulate cu autocamionete cu senile erau rare și încete, cu o viteză de doar 15 km/oră.

Situația s-a schimbat în 1962, odată cu începerea construcției drumului modern care leagă orașul Brașov de stațiunea montană. Varianta aleasă a fost cea care pornea din Livada Postei, fiind mai puțin costisitoare și fără demolări masive.

După finalizarea drumului, Poiana Brașov a cunoscut o puternică dezvoltare turistică, fiind construite aici numeroase hoteluri, pensiuni, terenuri de sport, precum și infrastructuri pentru sporturile de iarnă, inclusiv un teleferic, un telescaun și instalații de teleschi.

Astăzi, Poiana Brașov se bucură de 8 instalații de transport pe cablu și 10 pârtii de schi, atrăgând iubitorii de natură și sporturi de iarnă din întreaga țară și din străinătate.

Piana Brașov

Poiana Brașov - obiective turistice

Poiana Brașov este cea mai celebră stațiune montană din România și locul în care cei mai mulți români merg la schi, dar nu numai. Vara, Poiana Brașov este un loc absolut minunat și răcoros. În plus, există o mulțime de obiective turistice de vizitat în jur.

Iată câteva dintre ele:

Castelul Bran

Castelul Bran sau "castelul lui Dracula", este una dintre cele mai celebre atracții turistice din România. Construit în anul 1388, castelul este plasat între Măgura și Dealul Cetății și este vizitat de o mulțime de turiști români și străini. Poți inta în incinta castelului pentru a admira expozițiile și poți afla legendele misterioase care învăluiesc acest loc.

Masivul Postăvaru

Pasionații de priveliști spectaculoase trebuie să ajungă neapărat cu telegondola în vârful masivului Postăvaru, la 1799 de metri. De aici poți vedea munții și văile din jur și poți avea parte de o experiență cu adevărat interesantă.

Biserica Neagră

Nu ai cum să ajungi în Brașov sau în stațiunile de aici fără să vizitezi Biserica Neagră, un adevărat simbol al orașului. Se numește așa pentru că în 1689 o mare parte din biserică a luat foc din cauza unui incendiu masiv. Este unul dintre cele mai populare obiective turistice din oraș și cea mai mare construcție sacrală din România.

Șinca Veche

La doar 45 de kilometri distanță de Brașov se află Șinca Veche, un loc cu peșteri, biserici și multe oportunități de a te relaxa, a te conecta cu natura și de a te regăsi din punct de vedere spiritual.

Cetatea Râșnov:

Cetatea Râșnov este un ansamblu fortificat din Transilvania care datează din secolul al XIV-lea. În trecut a fost pentru scopuri militare, astăzi însă cetatea este o atracție turistică majoră.

Colții Corbului Mare (Stejerisul Mare)

Aria protejată Colții Corbului Mare este situată în Masivul Postăvaru și oferă o experiență unică vizitatorilor. Stâncile calcaroase, formațiunile geologice, flora și fauna specifică zonei fac din acest loc unul cu adevărat deosebit.

Mănăstirea "Sf. Ioan Botezătorul" Poiana Brașov

Mănăstirea "Sf. Ioan Botezătorul" este situată în inima Poianei Brașov și este construită în stil maramureșean. Mănăstirea de lemn este unică în stațiune și este un obiectiv turistic foarte vizitat.

Piana Brașov

Peștera Valea Cetății

Peștera Valea Cetății se află la aproximativ 3 km de orașul Râșnov. Cu o lungime totală de circa 958 m, peștera este parțial amenajată pentru vizitatori și este un obiectiv turistic interesant pentru cei care au chef de o plimbare.

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon sunt o arie naturală cu formațiuni geologice spectaculoase și peisaje splendide. De la plimbări în aer liber, relaxare și picnic, această zonă oferă turiștilor o mulțime de oportunități de a își petrece timpul în natură.

Canionul Șapte Scări

Acest defileu săpat în călcare jurasice din vestul Munților Piatra Mare este un obiectiv turistic cu adevărat special. Cu o lungime de 160 de metri și o diferență de nivel de 58 de metri, defileu are șapte trepte care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Valea Șurii de Piatră este ridicat.

Pârtii de schi în Poiana Brașov

Stațiunea Poiana Brașov este locul ideal pentru iubitorii de schi și de sporturi de iarnă. O parte din popularitatea stațiunii se datorează pârtiilor de schi.

Pârtia Marcus, cea mai lungă din Poiana Brașov, întinde pe o distanță de 5 km.

Pârtia Paradis, cu o lungime de 3 km, este ideală pentru începători sau pentru cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de schi.

Pârtia Kanzel, de 2 km, reprezintă alegerea perfectă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească tehnica.

Pârtia Bradul, cu o lungime de 2,5 km, este una intermediară pentru schiori.

Pârtia Cocoșului, în lungime de 1,5 km, este recomandată pentru cei cu abilități avansate în schi.

În Poiana Brașov sunt și pârtii speciale pentru snowboarding, precum și o zonă dedicată săriturilor și traseelor pentru schi fond.

În plus, stațiunea oferă numeroase servicii și facilități, inclusiv un magazin de echipamente de ski, centre de închiriere, școli de schi, precum și baruri și restaurante în apropierea pârtiilor.

Piana Brașov

Unde se află și cum ajungi în Poiana Brașov

Poiana Brașov se află în Transilvania, în apropierea orașului Brașov. Fiind una dintre cele mai populare stațiuni de schi din țară, accesul în Poiana Brașov este foarte ușor. Odată ajuns în Brașov, poți să folosești transportul în comun pentru a urca în stațiune, sau dacă ești cu mașina proprie, accesul este foarte ușor.

Accesul cu autobuzul se face din Livada Poștei, pe o distanță de 12km.

Pentru cei care vin cu avionul, aeroportul Brașov (GHV / LRBV) este singurul din România și din Europa de Sud-Est care dispune de un turn de control virtual.

Legătura dintre oraș și aeroport este asigurată de linia de transport în comun A1, care operează cu o frecvență de o cursă pe oră.

Cea mai comună cale de a ajunge în stațiune este cu trenul. Gara Brașov este situată la doar 3 km de centrul orașului.

Există conexiuni feroviare către și dinspre principalele orașe ale României, precum București, Cluj-Napoca, Sibiu, sau Suceava, precum și conexiuni internaționale către Budapesta, Viena, Bratislava și Praga.

Dacă folosești mașina personală, traseul recomandat din București spre Brașov este E60, iar din Budapesta spre Brașov este E75 - E68.

Totodată, există și autocare care au curse regulate din principalele orașe ale țării.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Salarii compensatorii 2024 - câte poate primi un angajat și în ce condiții poate beneficia de ele
Salarii compensatorii 2024 - câte poate primi un angajat și în ce condiții poate beneficia de ele

Pierderea locului de muncă prin concediere este un moment dificil pentru orice angajat. Situația poate fi ușurată puțin prin acordarea de salarii compensatorii, care să ofere o continuitate financiară până la găsirea unui nou loc de muncă.

Iranul avertizează Israelul să nu riposteze şi ameninţă că va lovi bazele americane, dacă Washingtonul susţine contraatacul
Iranul avertizează Israelul să nu riposteze şi ameninţă că va lovi bazele americane, dacă Washingtonul susţine contraatacul

Iranul avertizează Israelul că va lansa un atac mai amplu pe teritoriul său în cazul în care va riposta la atacul cu drone şi rachete lansat de Teheran în cursul nopţii.

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

Cine sunt cei nouă candidați în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Campania electorală începe pe 10 mai
Cine sunt cei nouă candidați în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Campania electorală începe pe 10 mai

Nouă candidaţi intră în cursa electorală pentru a obţine pe 9 iunie fotoliul de primar general al Capitalei.

Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”
Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”

Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind într-un interviu publicat joi de The Economist că va trebui să "ne punem problema" dacă Moscova "va reuşi să străpungă linia frontului".