Predeal. Atracții turistice, pârtii de schi și tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai populare stațiuni montane

Predeal
Shutterstock

Una dintre cele mai populare stațiuni montane din România este Predeal. Tot acesta este locul în care o mulțime de turiști români și străini vin pentru a își face vacanțele.

Predeal se află în județul Brașov și este format din localitățile Pârâul Rece, Predeal, Timișu de Jos și Timișu de Sus. Totodată, este orașul situat la cea mai mare altitudine din România (1.030 – 1.110 m). Predeal a fost localitatea de frontieră a Regatului României cu Imperiul Habsburgic, iar clădirea postului de grăniceri mai există și astăzi, fiind un obiectiv turistic foarte popular.

Obiective de vizitat în apropiere de Predeal

Cine ajunge în Predeal nu are cum să se plictisească. Această stațiune montană este înconjurată de trei munți celebri: Postăvarul, Bucegi și Piatra Mare. Nu e de mirare că peisajele sunt spectaculoase oriunde ai întoarce privirea.

Peștera de Gheață este în topul obiectivelor turistice din Predeal. Este o deschizătură între două stânci și are 50 de metri lungime, fiind ușor de parcurs. În unele zone poate deveni foarte îngustă, așa că e recomandat să vii cu echipament adecvat.

Cascada Tamina este o înșiruire de trei cascade cu înălțimi de până la 10 metri. Se află la o altitudine de aproximativ 1100 de metri, așa că peisajul este practic desrprins din basme.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Canionul Șapte Scări este mai mult decât celebru. Se află pe latura vestică a masivului Piatra Mare și poți ajunge ușor dinspre Predeal, dar și dinspre poiana Brașov.

Mănăstirea Predeal este de neratat. Este un locaș de cult ce datează din 1744 și are o istorie fascinantă . Este un loc plin de liniște și spiritualitate, așa că ar trebui să îl pui pe listă dacă ajungi aici.

Obiective turistice în apropiere de Predeal

Nu te rezuma la Predeal, ci mergi să vezi și Sinaia și castelele Peleș și Pelișor. În plus, o plimbare cu telegondola este musai.

Apoi, poți vizita atracțiile turistice din Bușteni, de la Mănăstirea Caraiman până la Castelul Cantacuzino. Nu uita să te dai cu telecabina și să admiri peisajul de vis.

Dacă ai mașină personală, fă o plimbare și până la Râșnov pentru a vedea Cetatea Râșnov și Peștera Cetății. Nu rata Dino Parc pentru o aventură pe cinste cu copiii.

Apoi, tot în zonă poți vizita Brașovul, care e de fiecare dată la fel de frumos. Câteva obiective din Brașov sunt Biserica Neagră și Strada Sforii, dar întreg orașul are un farmec aparte, așa că dacă te plimbi pe străduțe vei fi extrem de câștigat.

Pârtii de schi din Predeal

Predeal

Predealul are 14 pârtii de schi cu dificultăți care variază, de la ușor, mediu până la dificil pentru cei mai experimentați iubitori ai schiului.

Pârtia Subteleferic este una cu un grad de dificultate mare. Are 1200 de metri și se află la o diferență de nivel de 300 de metri. Este și cea mai populară din Predeal.

Pârtia Varianta Subteleferic este și ea dificilă și destinată celor mai experimentați schiori. Are 600 de metri lungime și diferența de nivel este de 110 metri.

Pârtia Clăbucet are o dificultate medie, o lungime de 2.400 de metri și o diferență de nivel de 400 de metri. Este printre cele mai populare și lungi pârtii din Predeal.

Pârtia Varianta Teleschi are o dificultate medie, 600 de metri și o diferență de nivel de 90 de metri.

Pârtia Varianta Clăbucet are o dificultate medie, o lungime de 700 de metri și o diferență de nivel de 90 de metri.

Clăbucet Plecare are o lungime de 200 de metri, o dificultate medie și o diferență de nivel de 50 de metri.

Gârboava are o dificultate medie și o lungime de 900 de metri, iar diferența de nivel este de 180 metri.

Pârtia Începătorilor Subteleferic are un nivel de dificultate scăzut, fiind ideală pentru începători. Are 400 de metri lungim.

Pârtia de Copii Subteleferic este ideală pentru cei mici, are 200 de metri și o diferență de nivel de 20 de metri.

Pârtia Poliștoaca are și ea un nivel de dificultate ușor. Are o lungime de 2500 de metri.

Pârtia Clăbucet Plecare Începători este o pârtie cu dificultate mică și are o lungime de 300 de metri.

Pârtiile Cioplea Începători, Trei Brazi și Orizont sunt toate cu dificultate mică și au o lungime de 200 de metri, 300 de metri și respectiv 100 de metri.

Trasee montane care pornesc din Predeal

Traseele montane care pornesc din Predeal sunt spectaculoase și au grade diferite de dificultate. Iată câteva:

Predeal – Clăbucetul Taurului – Azuga

Timp necesar: 3 – 3,5 ore
Dificultate: mediu – dificil

Predeal – Cabana Susai

Timp necesar: 2 – 2,5 ore
Dificultate: ușor

Predeal – Cabana Trei Brazi

Timp necesar: 2 – 2,5 ore
Dificultate: ușor

Predeal – Valea Leucii

Timp necesar: 2 – 3 ore
Dificultate: ușor – mediu

Predeal - Vârful Fitifoiu

Timp necesar: 2 – 3 ore
Dificultate: ușor

Predeal – Timișul de Sus

Timp necesar: 5 ore
Dificultate: ușor

Cum ajungi în Predeal

Situat la o altitudine de 1033 m, Predeal este cel mai înalt oraș din România. Predeal este una dintre cele mai căutate stațiuni de pe Valea Prahovei.

Pensiunile cochete, pârtiile de schi și restaurantele sunt doar câteva dintre atuurile acestei stațiuni înconjurată de 5 masivi: Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Baiului și Fitifoi, Predeal, fiind o destinație ideală pentru drumeții cu bicicleta sau pe jos sau pentru sporturile de iarnă.

Poți ajunge aici cu mașina. Predeal se află la 147 km de București, 25 km de Brașov și 16 km de Sinaia. Mașina este, de cele mai multe ori, cea mai bună modalitate de a ajunge la Predeal.

În afara sărbătorilor de iarnă, când drumul poate dura și 5 ore, distanța București – Predeal poate fi parcursă în cel mult 2 ore. Calea de acces în Predeal este DN1 (E15) de la București la Brașov și DN 71 de la Târgoviște.

Dacă nu ai mașină, poți ajunge cu trenul. În gara din Predeal ajung trenuri din cele mai importante orașe ale țării: București, Baia Mare, Satu Mare, Brașov, Oradea, Bistrița, Sibiu, Galați, Timișoara sau Iași. Desi drumul nu este la fel de confortabil ca în mașina personala, uneori calatoria cu trenul te poate scuti de multe ore petrecute in traficul infernal de pe Valea Prahovei.

O altă opțiune de a ajunge în Predeal este microbuzul. Autogara din Predeal este locul în care sosesc microbuze și autocare din toată țara: București, Bacău, Cluj, Constanța, Satu Mare, Zalău, Târgoviște, Miercurea Ciuc etc.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Comorile ascunse sub o țară iubită de români pentru vacanțe. Atracțiile turistice de care nu ai auzit până acum. GALERIE FOTO
Comorile ascunse sub o țară iubită de români pentru vacanțe. Atracțiile turistice de care nu ai auzit până acum. GALERIE FOTO

Turcia a fost inima a numeroase imperii ce au lăsat în urmă atracții arheologice ce rivalizează cu minunile sale naturale. Însă nu toate sunt la vedere, deasupra solului.

Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește

Prețul taxei de pod Fetești-Cernavodă se stabilește în funcție de tipul autovehicului și de numărul de treceri, putând fi achiziționate o trecere, două sau douăzeci de treceri.

Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai
Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai

Pentru mulți tineri a început deja vacanța de 1 Mai. Trenuri arhipline au adus la Costinești mii de turiști. Weekendul acesta sunt programate două festivaluri de muzică. Și Vama Veche se va dezmorți curând.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.