Sinaia. Totul despre „Perla Carpaților”, cea mai mare și populară stațiune de pe Valea Prahovei

Sinaia
Shutterstock

Sinaia, denumită și "Perla Carpaților", este considerată cea mai frumoasă stațiune montană din România și oferă atracții pentru toate anotimpurile.

Această stațiune populară este plină de turiști români și străini, mai ales pe timp de iarnă, când peisajul este fascinant, iar pasionații de schi vin să se distreze. Este locul ideal pentru o escapadă de weekend, pentru a petrece sărbătorile de iarnă sau pentru câteva zile de relaxare în mijlocul naturii. În plus, există o mulțime de obiective turistice și lucruri de făcut.

Obiective de vizitat în Sinaia

Sunt o mulțime de obiective de vizitat în Sinaia în orice anotimp. Cu siguranță vara și iarna sunt printre preferatele tuturor și au farmecul lor aparte, dar această stațiune este plină de farmec, așa că locurile de vizitat te așteaptă indiferent de anotimp.

Vizitează Muzeul orașului Sinaia. Castelul Știrbey-Florescu este cea mai veche reședință de vacanță din Sinaia.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Sinaia

A fost proiectat de arhitectul olandez Josef Jacob Schieffleers și are 13 săli tematice pentru a descoperi tainele și secretele acestui oraș.

Peleș și Pelișor sunt de neratat dacă ajungi în Sinaia. Castelul Peleș este o construcție celebră, construit la dorința regelui Carol I al României. Este una dintre cele mai importante clădiri istorice din România.

Are 160 de camere și mai multe scări interioare, inclusiv o sală de teatru cu o scenă de 60 de locuri.

Cele mai importante săli sunt Holul de Onoare, Biblioteca regală, Sălile de arme, Sala de muzică, Sala Maură, Sala de Consiliu și Dormitorul regal.

Sinaia

Castelul Pelișor este unul mic și se află pe domeniul Castelului Peleș. A fost construit ca reședință pentru principalii moștenitori Ferdinand și Maria. Are 99 de încăperi printre care un dormitor de aur. Principalele săli sunt Holul de onoare, Biroul regelui Ferdinant, Dormitorul de aur și Camera de Aur.

Tot aici poți vedea o valoroasă colecție de artă decorativă Art-Noueveau și lucrări ale unor artiști precum E.Galle sau L.C. Tiffany.

Parcul Dimitrie Ghica este și el un loc popular din Sinaia. A fost înființat în 1881 și oferă mai multe atracții. Pe marginea aleilor găsești busturile unor personalități care au locuit aici sau au venit în vizită, precum Mihai Eminescu, Dimitrie Ghica, Ion Creangă sau Nicolae Bălcescu.

Poți găsi locuri de joacă și iarna un patinoar artificial.

Alt loc popular din Sinaia este Cazinoul situat în parcul Dimitrie Ghica. Este un obiectiv popular al orașului și poți găsi expoziții temporare fascinante.

Alte obiective turistice pe care ar trebui să le vizitezi în Sinaia:

· Casa Memorială George Enescu

· Mănăstirea Sinaia

· Drumul Regal

· Poiana Stânii Regale

· Castelul Foișor

· Stânca Sfânta Ana

· Escapade Adventure Park

· Centrul Cultural Carmen Sylva

· Cota 2000

· Vila Florescu

· Casa lui Nicolae Iorga

· Lacul Bolboci și cabana

Pârtii de schi în Sinaia

Sinaia este cunoscută pentru pârtiile sale de schi ideale pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Sinaia

Sunt 16 pârtii de schi omologate, cu peste 16 km schiabili.

1.Valea Dorului 1 – medie, 775 m, deservită de telescaun
2. Valea Dorului 2 – medie, 804 m, deservită de telescaun
3. Valea Dorului Varianta – medie, 895 m, deservită de telescaun + 3a si 3b – trasee de 500 m si 1000 m
4. Valea Soarelui – medie, 1190 m, deservită de telescaun
5. Scandurari – medie, 505 m
6. Drumul de Vara – medie, 1800 m, deservită de telecabina + 6a – traseu, 1300 m
7. Tarle – dificilă, 950 m, deservită de telecabină
8. Papagal – dificilă, 900 m, deservită de telecabină
9. Carp – dificilă, 1382 m, deservită de telecabină
10. Incepatori – ușoară, 173 m, deservită de telecabină
11. Partia Noua – medie, 2000 m, deservită de telegondolă
12. Valea Soarelui 2 – ușoară, 1200 m, deservită de telescaun
13. Laptici 1 – ușoară, 1900 m, deservită de telescaun
14. Laptici 2 – medie, 900 m, deservită de telescaun
15. Gondola – ușoară, 150 m, deservită de teleschi
16. Valea cu Brazi – medie, 400 m, deservită de telegondola

Pârtiile de schi au grade de dificultate diferite – albastru pentru începători, apoi roșu și negru pentru nivel mediu și avansat.

Toate pârtiile din Sinaia sunt deservite de instalații de transport pe cablu accesibile cu telecabina Sinaia-Cota 1.400-Cota 2.000.

Pârtia Carp Sinaia are un grad mare de dificultate și o lungime de 1.382 de metri, iar o lățime medie de 50 de metri. Pârtia are telescaun cu vehicule de 4 locuri și telecabină. Nu are iluminare nocturnă și nici tunuri de zăpadă.

Pârtia Drumul de Vară are dificultate medie, cu o lungime de 394 de metri și o lățime de 30 de metri. Nu are instalații de transport pe cablu în funcțiune, tunuri de zăpadă sau instalație de iluminare nocturnă.

Pârtia Gondola Sinaia este una cu grad mic de dificultate. Are o lungime de 150 de metri și o lățime de 40 de metri. Este deservită de o telegondolă modernă și și un baby schi.

Trasee montane care pornesc din Sinaia

Dacă mergi în Sinaia, este exclus să nu faci măcar o un traseu montan care oferă o experiență încântătoare în natură și peisaje spectaculoase.

Ia-ți o pereche de bocanci bună, în care să îți fie cald, o sticlă de apă, îmbrăcăminte groasă și câteva provizii.

Sunt o mulțime de trasee montane pe care le poți face indiferent de nivelul de pregătire fizică sau de experiența pe care o ai.

Sinaia – Poiana Stanii – Cabana Piatra Arsa – Dureză 3 ore și jumătate și traseul începe de la capătul străzii Furnica, continuând pe șoseaua ce ajunge la Hotelul Alpin Cota 1400.

Sinaia – Cota 1400 – Cabana Vârful cu Dor – dureză cam 2 ore jumate – trei ore, iar traseul începe de la capătul străzii Furnica, apoi pe strada Victoria și urci într-o poiană largă, apoi în pădure și continui pe Plaiul Vacilor.

Sinaia – Cabana Peștera: Sinaia – Cabana Peștera = (7-8 ore).

Sinaia – Cota 1400 - C. Valea cu brazi - Vf. Cu Dor: Sinaia – Cota 1400 m – Cabana Valea cu Brazi (1500 m) – Vf. Cu Dor = (3-5 ore).

Sinaia – Vf. Omu: Sinaia – Vf. Omu (2505 m) = (5-6 ore).

Cum ajungi în Sinaia

Sinaia este la 120 de km de București, 60 de km de Ploiești și 50 de km de Brașov.

Poți ajunge ușor cu mașina, dacă nu mergi chiar înainte de Crăciun, când poți face și o zi pe drum din cauza blocajului. Altfel, din București în Sinaia faci cam maximum 2 ore.

Altă opțiune este să iei trenul. În gara din Sinaia ajung trenuri din cele mai importante orașe din România: București, Baia Mare, Satu Mare, Brașov, Oradea, Bistrița, Timișoara, Iași, Sibiu sau Galați.

Drumul nu este deloc greu și trenul poate fi o opțiune validă pentru traficul de pe Valea Prahovei. Principala magistrală care traversează stațiunea este DN1 care face joncțiune cu DN71 ce vine dinspre Târgoviște prin Pucioasa, Fieni și Moroieni.

Poți ajunge în Sinaia și cu microbuzul. Există o autogară în Sinaia, așa că acesta este un mijloc de transport în comun popular.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Comorile ascunse sub o țară iubită de români pentru vacanțe. Atracțiile turistice de care nu ai auzit până acum. GALERIE FOTO
Comorile ascunse sub o țară iubită de români pentru vacanțe. Atracțiile turistice de care nu ai auzit până acum. GALERIE FOTO

Turcia a fost inima a numeroase imperii ce au lăsat în urmă atracții arheologice ce rivalizează cu minunile sale naturale. Însă nu toate sunt la vedere, deasupra solului.

Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește

Prețul taxei de pod Fetești-Cernavodă se stabilește în funcție de tipul autovehicului și de numărul de treceri, putând fi achiziționate o trecere, două sau douăzeci de treceri.

Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai
Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai

Pentru mulți tineri a început deja vacanța de 1 Mai. Trenuri arhipline au adus la Costinești mii de turiști. Weekendul acesta sunt programate două festivaluri de muzică. Și Vama Veche se va dezmorți curând.

Recomandări
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.