Domeniul schiabil Poiana Brașov - totul despre pârtiile din cea mai populară stațiune montană din România

piana brasov
Shutterstock

Stațiunea Poiana Brașov se află la 14 km de Brașov și aici se află cel mai mare domeniu schiabil din România.

Sunt 22,4 km de pârtii de schi și nu mai puțin de 10 instalații pe cablu. Nu e de mirare că cei mai mulți români, dar și mulți turiști străini, aleg să își petreacă vacanța de schi aici. Pârtiile au diferite grade de dificultate și există școli de schi, dar și pârtii pentru copii.

Care sunt cele mai mari pârtii de schi din România

Pârtia Semenic-Văliug, situată în județul Caraș-Severin, are o lungime de șase kilometri, fiind cea mai lungă pârtie de schi din România. Clasificată ca având dificultate medie, aceasta este potrivită pentru schiorii cu experiență moderată. Pârtiile de schi de pe Semenic încep de la altitudinea de 1.410 metri, iar cel mai lung traseu ajunge până în satul Văliug, la Casa Baraj. După ce termini coborârea, singura variantă de urcare e să folosești autobuzele puse la dispoziție de Primăria Reșița.

Semenic-Văliug este cea mai mare pârtie din România, după care urmează traseul de 4,6 km de la Poiana Brașov.

Domeniul schiabil din România este format din 189 de pârtii omologate, care însumează 164 de kilometri lungime. Dintre ele, doar 55 de pârtii sunt mai lungi de peste un kilometru. Două pârtii au peste 3 km și 2 au peste 4 kilometri: Drumul Roșu și Semenic-Văliug.

Citește și
Rasnov
Rămășite umane și documente descoperite pe munte, lângă Râșnov. Suspiciunea anchetatorilor

Județele cu cel mai multe pârtii de schi sunt Prahova și Brașov, care dețin și cele mai mari pârtii.

În clasamentul celor mai lungi pârtii de schi din România sunt: Semenic-Văliug (6 km), Drumul Roșu (4,7 kilometri), Sulinar (Poiana Brașov), Dealul Negru (Vatra Dornei), Drumul de Vară (Sinaia), pârtia Lupului (Poiana Brașov), Carp (Sinaia), pârtia Telegondolă (Voineasa), Cocoșul (Predeal), Sub Teleferic (Poiana Brașov) și Mogoșa (Maramureș). Poiana Brașov este stațiunea cu cel mai mare domeniu schiabil din țară.

Cum a ajuns Poiana Brașov una dintre cele mai căutate stațiuni de schi

Poiana Brașov, situată la baza Masivului Postăvarul, este documentată pentru prima dată în anul 1427. Inițial, zona a fost folosită pentru activități de oierit, fiind una dintre regiunile montane din România cu tradiție pastorală. În 1895, a devenit oficial o stațiune montană, atrăgând turiști datorită poziției geografice și peisajului înconjurător.

În 1906, Poiana Brașov a fost recunoscută ca stațiune turistică de schi, găzduind în același an primul concurs de schi din România. Importanța sa pe scena sporturilor de iarnă a crescut odată cu organizarea Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă în 1951, ediția a IX-a. Dezvoltarea infrastructurii pentru sporturi de iarnă, inclusiv teleferice, telescaune și instalații de teleschi, a transformat stațiunea într-una la mare căutare printre iubitorii sporturilor de iarnă.

Accesul inițial la Poiana Brașov era dificil, realizându-se pe jos sau cu vehicule cu șenile, pe drumuri nepavate. În 1962, a început construcția unui drum modern care să lege Brașovul de stațiune. Dintre cele trei trasee propuse, s-a ales varianta care pornea din Livada Poștei, datorită costurilor mai reduse și impactului minim asupra orașului. Noul drum, finalizat ulterior, a inclus serpentine și puncte de belvedere de unde poți vedea tot Brașovului.

După modernizarea accesului rutier, stațiunea a cunoscut o dezvoltare semnificativă. Au fost construite hoteluri, pensiuni, terenuri de sport și alte facilități care atrag anual un număr mare de turiști. Stațiunea se află la o altitudine de 1.020 metri, în timp ce Vârful Postăvarul, cel mai înalt punct al masivului, atinge 1.799 metri.

Domeniul schiabil Poiana Brașov

Cei care vin să schieze în Poiana Brașov au la dispoziție tot ce au nevoie pentru a avea o vacanță de vis. Pârtiile au diferite niveluri de dificultate, există instalații pe cablu, baruri, școală de schi și multe altele.

În România, nivelurile de dificultate ale pârtiilor sunt date de culoare:

verde: pârtie foarte ușoară (începători și copii)

albastru: pârtie cu dificultate ușoară (începători care au trecut de primele lecții)

roșu: pârtie cu dificultate medie (schiori cu experiență medie)

negru: pârtie cu dificultate ridicată (schiori avansați)

În Poiana Brașov sunt 7 pârtii de schi:

Bradul: lungime 430 m (diferenta de nivel 85 m), nivel de dificultate – usor;

Kanzel: lungime 350 m (diferenta de nivel 138 m), nivel de dificultate ridicat;

Lupului: lungime 3266 m (diferenta de nivel 775 m), nivel de dificultate ridicat;

Sulinar: lungime 2820 m (diferenta de nivel 645 m), nivel de dificultate mediu;

Ruia: lungime 535 m (diferenta de nivel 198 m), nivel de dificultate ridicat;

Subteleferic: lungime 2200 m (diferenta de nivel 280 m), nivel de dificultate ridicat;

Drumul Rosu: lungime 4750 m (diferenta de nivel 630 m), nivel de dificultate – usor;

Cea mai lungă pârtie din Poiana Brașov este Drumul Roșu. Aceasta este o pârtie pentru începători (cei care știu să schieze, dar nu sunt experimentați). Această pârtie este cu dificultate albastră și este și cea mai lungă pârtie din stațiune, coborând de lângă Vârful Postăvaru. Altitudinea la plecare este de 1765 de metri, iar la sosire de 1050 de metri. Pârtia are o lungime de 4752 metri, cu o lățime medie de 22 de metri și diferență de nivel de 715 metri.

Pe de altă parte, singura pârtie roșie din Poiana Brașov este pârtia Sulina. Are o dificultate medie, iar în prima parte, pârtia Sulina se numește Drumul Doamnelor sau Express. Lângă lacul Ruia, în dreapta coboară abrupt și lat Zidul Mare, care poate fi ocolit. Apoi, vine secțiunea numită Canal. La final se unește cu Drumul Roșu și pârtia Subteleferic și ai opțiunea de a face dreapta spre Pârtia Bradul și Telecabina Capra sau de a face stângă pe Pârtia Drumul Roșu și apoi să cobori spre Telescaunul Lupului. Pârtia Sulina are o lungime de 2820 de metri și o dificultate medie.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Vremea caldă închide o parte din pârtii, chiar în pragul weekendului. Unde mai puteți schia
Vremea caldă închide o parte din pârtii, chiar în pragul weekendului. Unde mai puteți schia

Vremea caldă din această săptămână închide o parte din pârtii, chiar în pragul weekendului. Totuși, în Poiana Brașov, mai puteți coborî pe schiuri din vârful Postavarul până la stațiile de îmbarcare în telecabină și telegondolă.

Rămășite umane și documente descoperite pe munte, lângă Râșnov. Suspiciunea anchetatorilor
Rămășite umane și documente descoperite pe munte, lângă Râșnov. Suspiciunea anchetatorilor

Rămăşiţele unei persoane și câteva documente au fost găsite pe munte, la poalele Munţilor Postăvarul, în zona localităţii Râşnov, existând indicii că acestea ar aparține unui pompier din Mureș dispărut în februarie.

Cinci minori s-au rătăcit, în timp ce se deplasau spre masivul Postăvarul
Cinci minori s-au rătăcit, în timp ce se deplasau spre masivul Postăvarul

Jandarmii montani acţionează miercuri seara pentru recuperarea a cinci persoane care s-au rătăcit în timp ce încercau să ajungă în masivul Postăvarul, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Braşov, Ciprian Aldea.

Ursul ”Clopoțel”, căutat de vânători pentru a fi omorât
Ursul ”Clopoțel”, căutat de vânători pentru a fi omorât

Ursul poreclit Clopoțel, care trăiește pe muntele Postăvarul și apare deseori pe pârtiile din Poiana Brașov, este condamnat la moarte.

Comună din Dâmbovița, speriată de un urs. ”Dintr-o lovitură te face”
Comună din Dâmbovița, speriată de un urs. ”Dintr-o lovitură te face”

Flămânzi și tot mai îndrăzneți, urșii își fac apariția şi în localitățile de la șes, nu doar la munte.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.