Vatra Dornei. Ce poți face în „Perla Bucovinei” și ce să vizitezi aici

vatra dornei
Shutterstock

Stațiunea Vatra Dornei, supranumită și „Perla Bucovinei” este ideală pentru pasionații de trasee montane, de sporturi de iarnă sau pentru cei care caută un loc de poveste sau chiar de tratament.

Stațiunea se află la o altitudine de 802 de metri în Depresiunea Dornelor, la 112 km distanță de Suceava și 89 de km de Bistrița Năsăud. 

Vatra Dornei are factori naturali de cură precum izvoare cu apă minerală carbogazoase, izvoare termale, mofete naturale de săruri de mare și nămol de turbă. Această stațiune se numără printre obiective turistice din județul Suceava pe care merită să le vizitezi.

Izvoare termale și ape minerale în Vatra Dornei

Băile termale din Vatra Dornei sunt foarte căutate și populare pentru proprietățile lor. În stațiune există:

Citește și
nou nascut
O suceveancă a născut, apoi și-a pus copilul în mașina de spălat. Cum a ieșit la iveală fapta femeii

· Izvoare cu apă minerală carbogazoasă

· Izvoare termale bicarbonatate calcice, magnezice și sulfuroase

· Izvoare naturale cu concentrație mare de săruri pure și conținut ridicat de CO2

· Nămol de turbă din zona Poiana Stampei

Printre afecțiunile care pot beneficia de tratament la băile termale din Vatra Dornei se numără și bolile aparatului digestiv, cele de natură ginecologică, nevrozele, anemiile, diabetul și obezitatea.

Pe lângă băile termale, la Vatra Dornei aici poți beneficia și de alte tratamente precum:

· Termoterapie (împachetări cu nămol și ceară parafină)

· Electroterapie

· Fototerapie

· Pulmoterapie (inhalații cu aerosoli și tratamente medicamentoase)

· Kinetoterapie

· Dietoterapie

· Reflexoterapie, etc.

Cei care vin aici trebuie să știe că nu trebuie să ai o boală pentru a beneficia de aceste tratamente. Poți urma curele neinvazive de sănătate de la băile termale din această zonă chiar dacă ești tânăr și sănătos.

Vatra Dornei este potrivită pentru toate vârstele.

Aici se pot trata:

· Afectiuni ale aparatului cardiovascular: Boala cardiacă ischemică și infarctul miocardic sechelar necomplicat, boli vasculare simple, hipertensiune arterială, ateroscleroză, boli ale arterelor periferice și ale venelor.

· Afectiuni ale aparatelor locomotorii: Artroze și spondiloze, reumatism inflamator stabilizat, reumatism extra-articular, afecțiuni post-traumatice, post-protezare, afecțiuni neurologice (pareze, paralizii, nevrite, nevralgii, etc.), hernie de disc și lombosciatică secundară.

· Afectiuni asociate: Boli ale aparatului respirator (bronșite cronice, astm bronșic, boli profesionale), ale aparatului digestiv, boli ginecologice (sterilitate și afecțiuni inflamatorii), nevroze, anemii, diabet și obezitate.

Aceste afectiuni beneficiază de cură externă și în principal sub forma băilor carbogazoase, băilor de plante medicinale, dușurilor, la care se adaugă termoterapia (împachetări cu nămol și parafină), electroterapia și fototerapia, pulmoterapia (aerosoli cu apă sulfuroasă și medicamente).

Un aspect important îl reprezintă kinetoterapia la sală sau bazinul kineto, masajul, cura de teren și mofetele.

Obiective turistice în Vatra Dornei

Vatra Dornei nu este doar un loc de vindecare, ci un adevărat rai pentru împătimiții sporturilor de iarnă, a drumețiilor montane sau pentru pasionații de plimbări la pas prin natură și cei care vor să descopere mai bine frumusețile României. Iată ce poți vizita aici:

Parcul Veverițelor

Parcul Veverițelor este un loc fermecător în inima orașului, celebru pentru animalele jucăușe care se joacă nestingherite printre arborii seculari. Veverițele prietenoase sunt atracția principală, dar sunt și alte elemente interesante, precum clădirea izvorului de apă minerală Sentinela și pavilionul japonez de pe malul lacului.

Centrele de Echitație

Pentru iubitorii de călărie și natură, în Vatra Dornei poți găsi centre de echitație ce oferă posibilitatea de a experimenta o plimbare pe cal prin pădurile înconjurătoare sau de a explora trasee mai lungi.

Muzeul Etnografic al Bucovinei

Muzeul Etnografic al Bucovinei se află în incinta clădirii primăriei și adăpostește peste 1800 de piese ce ilustrează viața și tradițiile bucovinene.

Muzeul Vânătorii și al Științelor Naturale

Situat pe strada Unirii, acest muzeu te poartă într-o călătorie fascinantă prin biodiversitatea județului Suceava. Aici vei putea admira o varietate impresionantă de trofee vânătorești și diorama care prezintă scene naturale spectaculoase.

Parcul Național Călimani

La doar câțiva kilometri distanță de oraș se află Parcul Național Călimani, un adevărat paradis natural ce găzduiește atracții remarcabile precum Rezervația Naturală "12 Apostoli", Cascada Tihu și Rezervația Iezerul Călimanului. Traseele turistice din zonă te vor purta în mijlocul unor peisaje cu adevărat spectaculoase.

Telescaunul Vatra Dornei

Pentru o priveliște panoramică asupra orașului și împrejurimilor sale, nu rata o plimbare cu telescaunul. De pe traseul său, vei putea admira spectaculosul peisaj al Bazinului Dornelor, înconjurat de munții Călimani și Rodnei.

Satul Ciocănești

Aflat între Vatra Dornei și Botoș, satul Ciocănești te va cuceri cu casele sale frumoase, decorate în stil tradițional bucovinean. Un adevărat muzeu în aer liber.

Comuna Dorna Căndrenilor

La doar câțiva kilometri distanță de Vatra Dornei se află comuna Dorna Căndrenilor, o așezare specială în care timpul pare să se fi oprit. Aici vei descoperi case tradiționale bucovinene și vei putea admira peisajele idilice ale regiunii.

Satul Dorna Arini

La fel ca orice alt loc din Vatra Dornei, acest sat este un adevărat colț de rai. Situat la malul râului Bistrița, Dorna Arini este o destinație ideală pentru cei care caută liniște și relaxare în mijlocul naturii.

Rezervația Tinovul Mare

Pentru iubitorii de natură, Rezervația Tinovul Mare este o adevărată comoară ascunsă. Poți explora zone mlăștinoase, în timp ce fauna și flora locală te vor impresiona.

Pârtiile de schi

Stațiunea Vatra Dornei este o destinație perfectă pentru iubitorii sporturilor de iarnă, oferind patru pârtii de schi: Dealul Negru, Veverița, Parc 1 și Parc 2.

Pârtia Dealul Negru - are o lungime de 3000 de metri și se situează pe locul doi în țară. Este caracterizată de un grad mediu de dificultate și este echipată cu transport pe cablu pentru a ușura accesul.

Pârtia Veverița - a fost deschisă în 2011 și este iluminată pe timp de noapte, dispunând de instalație pentru producerea zăpezii artificiale. Accesul la transportul pe cablu se face cu ajutorul unui skipass.

Pârtia Parc 1 - Cu o lungime de 900 de metri și un grad de dificultate mediu, această pârtie este potrivită pentru schiorii intermediari. Este una dintre cele mai populare pârtii de schi din nordul țării, beneficiind de iluminare nocturnă și tunuri de zăpadă artificială. Accesul la instalațiile de transport (teleschi) se realizează cu un skipass. La baza pârtiei se găsește și o pistă pentru snowtubing și școala de schi Euroski.

Pârtia Parc 2 - aflată deasupra pârtiei Parc, această pârtie face legătura între Parc și pârtiile Veverița și Parc 1. Este recomandată pentru schiorii începători, având un grad redus de dificultate. Cu o lungime de 550 de metri și o diferență de nivel de doar 50 de metri, beneficiază și ea de instalație de zăpadă artificială și transport pe cablu, cu accesul realizat prin intermediul unui skipass.

Unde se află și cum ajungi în Vatra Dornei

Vatra Dornei se află în sud-vestul județului Suceava, făcându-l ușor accesibil din mai multe direcții.

Poți ajunge în Vatra Dornei atât din județul Bistrița-Năsăud, cât și din județul Neamț. Stațiunea este poziționată aproximativ la jumătatea distanței dintre municipiile Bistrița și Suceava, la 84, respectiv 100 de kilometri.

Din Bistrița, poți ajunge în Vatra Dornei pe șoseaua europeană E85, care leagă stațiunea și de Suceava.

Distanța dintre Vatra Dornei și Piatra Neamț este de 156 de kilometri, iar traseul este pe DN 17B.

Pentru a ajunge la Vatra Dornei cu mașina, poți urma traseul:

București - Vatra Dornei: DN2 - E85 (București, Urziceni, Buzău, Focșani, Adjud, Bacău, Roman, Cornu Luncii (DN17), Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei), cu o durată de aproximativ 8 ore.

Cluj - Vatra Dornei: Cluj-Napoca, Dej, Beclean, Sălva, Năsăud, Sângeorz-Băi, Vatra Dornei, în aproximativ 4 ore.

Pentru a călători cu trenul, există legături directe între București și Vatra Dornei sau poți face schimb de tren în Suceava. Timpul estimat al călătoriei este de aproximativ 9 ore.

Dacă alegi să zbori, există zboruri interne către Suceava, Aeroportul Salcea, de unde poți face transferul cu mașina sau trenul către Vatra Dornei.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Imagini extrem de rare cu doi pui de râși care se ”hârjonesc” pe un drum din Vatra Dornei VIDEO
Imagini extrem de rare cu doi pui de râși care se ”hârjonesc” pe un drum din Vatra Dornei VIDEO

Imagini rare cu doi pui de râși care se joacă pe un drum din Vatra Dornei au fost surprinse și publicate de un tânăr. Râsul este cea mai mare felină din Europa și este extrem de rar văzut în libertate.  

O suceveancă a născut, apoi și-a pus copilul în mașina de spălat. Cum a ieșit la iveală fapta femeii
O suceveancă a născut, apoi și-a pus copilul în mașina de spălat. Cum a ieșit la iveală fapta femeii

O femeie de 32 de ani din Vatra Dornei, județul Suceava, și-a învelit nou-născutul într-o pătură, apoi l-a abandonat în mașina de spălat, pe 14 martie.

I-a cântat căprioarei din trompetă, la Vatra Dornei. Reacția uimitoare a ciutei
I-a cântat căprioarei din trompetă, la Vatra Dornei. Reacția uimitoare a ciutei

O căprioară care şi-a făcut apariţia în curtea unui localnic din Vatra Dornei a avut parte de o primire specială. Gazda... i-a cântat la trompetă.

INFOTRAFIC, cum se circulă pe șoselele din România. Ninge viscolit, cu depunere de strat de zăpadă în mai multe județe
INFOTRAFIC, cum se circulă pe șoselele din România. Ninge viscolit, cu depunere de strat de zăpadă în mai multe județe

Ninge viscolit, cu depunere de strat de zăpadă pe suprafaţa carosabilă în judeţele Bistriţa-Năsăud - Pasul Tihuţa, Maramureş - Pasul Prislop, Suceava - DN 17 Vatra Dornei – Poiana Stampei, precum şi pe Autostrada A1 Sibiu – Deva.

Cum arată Palatul Dornelor, fostul cazinou din Vatra Dornei. Este cea mai frumoasă clădire din Bucovina GALERIE FOTO
Cum arată Palatul Dornelor, fostul cazinou din Vatra Dornei. Este cea mai frumoasă clădire din Bucovina GALERIE FOTO

Palatul Dornelor, așa cum a fost redenumit după reabilitare fostul Cazinou din Vatra Dornei, a devenit nou atracție turistică a stațiunii sucevene, dar și cea mai frumoasă clădire din Bucovina.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.