Bușteni. Tot ce trebuie să știi despre „Poarta Bucegilor”, cea mai spectaculoasă stațiune de pe Valea Prahovei

Busteni
Shutterstock

Bușteni este o stațiune montană situată pe Valea Prahovei din România, în Munții Bucegi. Este populară printre turiști datorită peisajelor superbe și este o destinație devenită celebră pentru turiștii străini.

Bușteni are telecabine, care transportă vizitatorii în vârful munților pentru priveliști uimitoare asupra zonei înconjurătoare. Orașul găzduiește mai multe restaurante, magazine și unități de cazare, făcându-l ideal pentru explorarea regiunii. În plus, există mai multe atracții culturale și istorice, printre care se numără Castelul Cantacuzino și Mănăstirea Caraiman.

Obiective de vizitat în Bușteni

Stațiunea Bușteni, așezată în decorul superb al Munților Bucegi, ascunde o varietate de atracții impresionante pentru vizitatori.

Unul dintre aceste locuri, aflat în fruntea listei, este Castelul Cantacuzino. Cu o poziționare perfectă, într-un cadru de poveste, acest castel oferă o panoramă superbă a Munților Bucegi și rămâne punctul central al frumuseții stațiunii Bușteni.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Busteni

Construit în stil neoromânesc în 1911 de către Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României, castelul înlocuiește o veche casă de vânătoare a familiei Cantacuzino.

Arhitectul Grigore Cerchez a fost maestrul din spatele planurilor acestui edificiu fascinant, care include și o grădină spectaculoasă. Cu alei pitorești, gazon, piscine cu fântâni arteziene, o grota fermecată, cascade miniaturale și sculpturi impresionante, o plimbare prin grădina de la Castelul Cantacuzino este cu adevărat o experiență incitantă.

Dacă ajungi aici, merită să explorezi și interiorul castelului. Deși doar o mică parte din mobilierul original mai există, vitraliile impresionante, mozaicurile, podeaua și picturile vor captiva cu siguranță vizitatorii. În incinta castelului găsești, de asemenea, două restaurante - Canta Cuisine Restaurant, cu vedere la munți, și Restaurant Nababu' în curtea interioară a castelului - unde poți savura o cafea însoțită de priveliștea fabuloasă a munților.

Castelul Cantacuzino se află pe Strada Zamorei, la aproximativ 15 minute de mers pe jos din centrul stațiunii sau 5 minute cu mașina. Există opțiuni de parcare contra cost în incinta castelului, dar și o parcare gratuită în apropiere, cu locuri limitate.

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman este musai de vizitat. Monumentul a fost ridicat între 1926 și 1928 în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Busteni

Crucea Caraiman a fost inclusă în Guinness World Records Book ca fiind cea mai înaltă cruce din vârful unui munte, la o altitudine atât de mare.

Crucea are 39,5 metri și se află la 2.191 de metri. Este făcută din oțel, așa că a rezistat intemperiilor.

Ajungi la ea mergând pe jos cam o oră de la Cabana Babele.

Cascada Urlătoare e de neratat dacă ajungi în Bușteni. Numele se leagă de zgomotul produs de cascadă, dar și de câteva legende.

Căderea de apă are o lungime de 15 metri și are cel mai mare debit când se topește zăpada.

Busteni

Mănăstirea Caraiman este printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bușteni. A fost ctitorită în 1988 din inițiativa Părintelui Gherontie Puiu.

Poți ajunge aici prin pădure de pe Strada Telecabinei sau cu mașina, pe Strada Palanca. Tot aici e și o grădină Zoologică.

Peștera Ialomiței este printre cele mai frumoase din țară. Este situată la altitudinea de 1.600 de metri și are o lungime de 800 de metri. În interior sunt amenajate poteci stabile care traversează galeriile peșterii.

Pârtii de schi în Bușteni

Bușteni este celebră și pentru pârtiile sale de schi. Iar cea mai populară este Kalinderu, care se află în apropierea Primăriei.

Pârtia are în dotare tunuri de zăpadă artificială și este un adevărat rai pentru iubitorii de sporturi de iarnă.

Alte pârtii renumite sunt Bușteni-Gura Diham care are un grad de dificultate ușor și o lungime de 4.000 de metri, Valea Cerbului, cu o dificultate grea și 3.000 de metri sau Babele-Peștera, cu un grad de dificultate mediu și o lungime de 3.000 de metri.

Trasee montane care pornesc din Bușteni

Există peste 10 trasee montane care pornesc din Bușteni și au diferite grade de dificultate. În general, în funcție de experiență, poți alege dacă vrei un traseu ușor, mediu sau dificil.

Iată câteva trasee montane:

· BUȘTENI (900 m. ) – CASCADA URLĂTOAREA – POIANA ȚAPULUI ( 860 m.) – durează aproximativ 2 ore și diferența de nivel este de 120 de metri.

· BUȘTENI ( 900 m.) – CREASTA URLĂTORILOR – CANTONUL JEPI (1960 m.) – CABANA PIATRA ARSĂ(1950 m. ) – durează aproximativ 3 ore jumătate – 4 ore jumătate, iar diferența de nivel este de 1060 de metri.

· BUȘTENI (900 m.) – VALEA CERBULUI – GÂLMA MARE ( 1413 m.) – CABANA OMUL (2505 m.) – durează aproximativ 6-7 ore.

· CABANA GURA DIHAM ( 987 m. ) – POIANA IZVOARELOR ( 1455 m. ) – PICHETUL ROȘU ( 1445 m. ) – BUCȘOIUL MARE – CABANA OMUL ( 2505 m. ) – durează în jur de 7 – 7 ore jumate.

· BUȘTENI – VALEA JEPILOR – CABANA CARAIMAN (2025 m.) – CABANA BABELE ( 2200 m.) – HOTEL PEȘTERA – traseul durează 5-6 ore.

· BUȘTENI (900 m.) – PLAIUL MUNTICELU – POIANA COȘTILEI – PICHETUL ROȘU (1445 m.) – CABANA MĂLĂIEȘTI ( 1720 m.) – traseul durează 5-6 ore.

· CABANA GURA DIHAM ( 987 m. ) – MUNTELE DIHAM – ȘAUA BAIULUI (1363 m.) – CABANA DIHAM ( 1320 m.) – traseul durează cam 3 ore și jumătate.

· CABANA OMUL (2505 m.) – VALEA MĂLĂIEȘTI – CABANA MĂLĂIEȘTI (1720 m.) – traseul durează în jur de 2-3 ore jumate.

· Traseu: CABANA OMUL (2505 m.) – OBÂRȘIA IALOMIȚEI – HOTEL PEȘTERA (1610 m.) – traseul durează maximum 2 ore jumătate.

· CABANA OMUL (2505 m.) – MUNTELE DOAMNELE – MUNTELE STRUNGILE – ȘAUA STRUNGA – ( 1904 m.) – CABANA PADINA ( 1525 m.) – traseul durează în jur de 5 ore jumătate.

Cum ajungi în Bușteni

Ca să ajungi în Bușteni poți utiliza diferite mijloace de transport: trenul sau mașina personală ori un microbuz, în funcție de locul în care te afli.

Poți ajunge în Bușteni cu mașina personală pe principalele rute de acces dinspre București sau Brașov, pe DN1.

Bușteni are o stație de tren, așa că poți ajunge aici ușor. Trenurile circulă regulat între București și Brașov, iar Bușteni se află pe această rută.

Există autocare care fac legătura între Bușteni și alte orașe din țară, așa că poți apela și la ele.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește

Prețul taxei de pod Fetești-Cernavodă se stabilește în funcție de tipul autovehicului și de numărul de treceri, putând fi achiziționate o trecere, două sau douăzeci de treceri.

Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai
Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai

Pentru mulți tineri a început deja vacanța de 1 Mai. Trenuri arhipline au adus la Costinești mii de turiști. Weekendul acesta sunt programate două festivaluri de muzică. Și Vama Veche se va dezmorți curând.

Cât este taxa pentru turiștii care vor să viziteze Veneția. Motivul pentru care a fost introdusă
Cât este taxa pentru turiștii care vor să viziteze Veneția. Motivul pentru care a fost introdusă

Mare atenție dacă plănuiți să vizitați Veneția în perioada următoare. Turiștii care nu sunt cazați în orașul lagună trebuie să plătească o taxă de cinci euro dacă vin într-o vizită de o zi.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.