Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul tragediei depășește 41.000 de morți. Salvatorii continuă să facă miracole

×
Codul embed a fost copiat

În Turcia și Siria au murit peste 41.000 de oameni, potrivit celui mai recent bilanț al victimelor.  Trupuri fără viață sunt scoase din munții de moloz și încă se produc miracole.

Desfășurarea evenimentelor de marți:

22:45 Nouă supravieţuitori au fost salvaţi marţi de sub dărâmături, la mai bine de o săptămână de la cutremurul masiv care a lovit Turcia şi Siria, al cărui bilanţ provizoriu a trecut de 41.000 de morţi, ceea ce îl face unul dintre cele mai letale evenimente din acest secol, potrivit news.ro.

14:00. ONU a anunțat, la o săptămână de la cutremur, că faza operaţiunilor salvare „se apropie de sfârşit". Pentru rudele și prietenii celor îngropați sub dărâmături speranța moare ultima. (Detalii, AICI)

13:00. O fetiță a fost salvată dintre dărâmăturile unui bloc de locuințe din sudul Turciei, la mai bine de o săptămână de la cutremurul devastator care a avut loc pe 6 februarie. (Detalii, AICI)

Citește și
panorama Bucuresti blocuri
Nicușor Dan, despre constructorii ilegali: Să ajungă la pușcărie înainte de un cutremur, nu după, ca în Turcia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

11:40. Apar noi imagini surprinse în timpul cutremurelor devastatoare care au lovit, în urmă cu o săptămână, Turcia și Siria. Momentul surprins de camerele de supraveghere arată cum a fost resimțit unul din cutremure într-un spital din sudul Turciei. (VIDEO, AICI)

11:30. Guvernul sirian a fost de acord să deschidă încă două puncte de trecere a frontierei pentru a permite livrarea ajutoarelor în țară, potrivit ONU. (Detalii, AICI)

11:00. Cutremurele din Turcia și Siria produc unde de șoc și pe piața imobiliară din România, consideră Asociația Brokerilor Imobiliari. Potrivit acesteia, „apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă”. (Detalii, AICI)

10:55. Experții în securitate avertizează că unele persoane profită de dezastrele din Turcia și Siria. O înșelătorie care circulă pe TikTok face tot mai multe victime. (Detalii, AICI)

10:45. Un tânăr de 17 ani şi un bărbat neidentificat au fost salvaţi în viaţă de sub dărâmăturile unui bloc din Kahramanmaraș. (Detalii, AICI)

09:46. O mamă din Siria și bebelușul ei nou-născut au fost salvați, de două ori într-o săptămână, în urma cutremurelor care le-au lovit casa. Femeia a născut prematur, după care s-a întors acasă. (Detalii, AICI)

08:30. Bilanțul devastator al cutremurelor care au lovit Turcia și Siria a depășit 37.000 de decese. 

Salvatorii fac miracole

Câțiva supraviețuitori au fost aduși la suprafață după mai mult de șapte zile de la cutremur.

O fetiță a fost salvată după aproape 180 de ore.

Micul Hamza, de șapte luni, s-a mai născut o dată. L-au scos teafăr afară, după 140 de ore.

O femeie care supraviețuise sub dărâmături aproape o săptămână - strigă, izbăvitor, când este scoasă din cotloanele locuinței sale surpate.

Salvatorii britanici s-au călăuzit după vocea ei 17 ore.

Un bărbat este scos de sub dărâmături după 167 de ore și se ridică pe propriile picioare salutându-i pe salvatori.

O altă femeie a fost scoasă după șase zile și jumătate.

174 de ore a durat calvarul unei alte supraviețuitoare, la Antakya.

Sunt tot mai puține excepții care țin de miracol. Căutările au devenit, după o săptămână, mai mult o cale de a-i onora pe cei care nu mai sunt printre cei vii.

În weekend, un responsabil de la ONU exprima temerea că numărul real al victimelor ar putea fi dublu față de ce era anunțat în acel moment.

În munții de moloz sunt numeroase trupuri neînsuflețite, care n-au fost socotite la bilanțul, oricum înspăimântător, al morții.

Mohammed, un student sirian, și verii săi nu s-au clintit de lângă un munte de moloz unde - în urmă cu o săptămână - era un bloc, la Kahramanmaraş, chiar în zona epicentrului marelui cutremur.

Speră să fie găsit trupul verișoarei lui Mohhamed, o copilă de trei ani, care dormea în sufragerie când marele cutremur a lovit. Două dintre surorile ei au murit, una la spital, la scurt timp după ce a fost scoasă din ruine.

Yousra Elbagir, corespondent Sky News: „Este foarte, foarte puțin probabil ca fetița să mai fie în viață, dar ei vor să îi găsească trupul, pentru ca familia să o poată duce înapoi în Siria, unde să fie înmormântată cum se cuvine”.

Victimele neidentificate vor fi înhumate într-o groapă comună

Trupuri neînsuflețite sunt scoase peste tot. Cele neidentificate vor fi înhumate într-o groapă comună, la marginea orașului ruinat după cutremure.

Yousra Elbagir, corespondent Sky News: „Se simte peste tot în aer mirosul cadavrelor în putrefacție”.

Mohamed: Este duhoarea de la nenumărate trupuri care se descompun în soare, în a șaptea zi. De aceea ne vrem morții, ca să-i putem îngropa”.

Unii se resemnează, alții se lasă pradă furiei

Bărbat:Nu am putut să te salvăm, mămă! Nu am putut să te salvăm! Ne-am săturat de cei de la conducere. Suntem obosiți și sătui de cei ce ne conduc! Suficient! Nu vrem mâncare, nu vrem ajutoare. Vrem ca viețile noastre să fie salvate”.

Dacă pentru supraviețuitori timpul se scurge agonizant și pentru salvatori efortul este epuizant. Și nici nu se întrevede vreun sfârșit.

În toate zonele lovite de cutremur cimitirele sunt extinse pentru a face loc miilor de cadavre.

În Malatya, un oraș aflat la peste 150 de kilometri de epicentrul cutremurului, sute de morminte au fost săpate în ultimele zile, iar localnicii abia dacă mai apucă să-și ia rămas bun de la cei dragi, înainte de a fi înmormântați.

Rozh Ali Zalla, corespondent TV Rudaw, în Malatya: Cred că mai este cel puțin o persoană prinsă sub dărâmături. O ambulanță este aici din ziua când s-a dezlănțuit primul cutremur. Clădirea care era peste drum s-a prăbușit la primul cutremur. Când a venit ambulanța s-a produs al doilea cutremur, a doua undă seismică. S-a prăbușit și o altă clădire, un magazin”.

Cine este vinovat pentru amploarea dezastrului

Experții spun că s-a făcut prea puțin pentru impunerea normelor de siguranță seismică în Turcia.

Bunăvoința autorităților, care au trecut cu vederea neregulile, ori au permis amnistierile legale pentru construcțiile neconforme, explică, în mare parte, amploarea dezastrului.

Autoritățile au reținut sau au emis mandate de arestare pentru mai bine de 130 de persoane care ar avea o responsabilitate pentru construcțiile necorespunzătoare sau chiar ilegale.

Printre cei reținuți este Mehmet Yașar Coșkun, despre care agenția de presă turcă scrie că este antreprenor pentru „Rönesans Residence”, un ansamblu rezidențial de lux care s-a prăbușit în provincia Hatay.

În Siria, situația este și mai rea

În orașele lovite de cutremur, localnicii curăță mormanele de moloz în speranța că vor mai găsi supraviețuitori. Fără medicamente și hrană, perspectivele sunt sumbre, inclusiv pentru cei care au scăpat cu viață.

Guvernul SUA i-a cerut președintelui Assad al Siriei să lase mai mult ajutor să ajungă la oamenii din zonele controlate de rebelii din nordul Siriei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Gorj, urmat de trei replici. La ce adâncimi s-au produs seismele
Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Gorj, urmat de trei replici. La ce adâncimi s-au produs seismele

Trei seisme au avut loc joi după-amiază, în județul Gorj, în apropiere de Târgu Jiu, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Nicușor Dan, despre constructorii ilegali: Să ajungă la pușcărie înainte de un cutremur, nu după, ca în Turcia
Nicușor Dan, despre constructorii ilegali: Să ajungă la pușcărie înainte de un cutremur, nu după, ca în Turcia

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat că el speră ca acei constructori corupți să ajungă în pușcărie înainte de un cutremur, nu după, așa cum se întâmplă în Turcia, unde mii de clădiri s-au prăbușit după seismele de pe 6 februarie.

O femeie din Turcia a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore de la cutremure | VIDEO
O femeie din Turcia a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore de la cutremure | VIDEO

Sibel Kaya, o femeie în vârstă de 40 de ani din Gaziantep, a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore după primul cutremur devastator de luni, 6 februarie, informează site-ul aa.com.tr, citat de News.ro.

Cât de sigure sunt blocurile din România. Cum putem verifica dacă apartamentul în care locuim va rezista la un cutremur
Cât de sigure sunt blocurile din România. Cum putem verifica dacă apartamentul în care locuim va rezista la un cutremur

Normele tehnice de proiectare și execuție a clădirilor din România, sunt “net superioare” celor din 1977, dar, ca și în Turcia, problema e că unii constructori fac «derogări» de la aceste reglementări.

Mărturiile cutremurătoare ale unei românce aflate în Turcia. „Oamenii sunt salvaţi în fiecare oră. Încă se scot în viaţă”
Mărturiile cutremurătoare ale unei românce aflate în Turcia. „Oamenii sunt salvaţi în fiecare oră. Încă se scot în viaţă”

O româncă aflată în Turcia, Mirela Gultekin, a povestit, joi, la un post de televiziune din România, că oamenii sunt salvaţi de sub dărâmăturile provocate de cutremur în fiecare oră.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.