ONU: Siria deschide încă două puncte de trecere a frontierei pentru livrarea de ajutoare
Guvernul sirian a fost de acord să deschidă încă două puncte de trecere a frontierei pentru a permite livrarea ajutoarelor în țară, potrivit ONU.
„Va face o mare diferență. Acum folosim doar un singur punct de trecere", a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres.
Sirienii se simt abandonați și uitați de comunitatea internațională și sunt furioși din cauza lipsei de ajutor pe care o primesc.
Guvernul sirian pune dificultățile întâmpinate în eforturile de salvare pe seama impactului pe care l-au avut sancțiunile venite din partea Occidentului.
Realitatea este însă alta, spun organizațiile umanitare care sunt de părere că principalele probleme sunt reprezentate de managementul defectuos al guvernului Assad și de refuzul autorităților de a se implica în toate zonele afectate de cutremure.
Bilanțul victimelor arată că peste 5.700 de persoane au fost ucise în Siria în urma cutremurelor din 6 februarie. În Turcia, bilanțul victimelor a depășit deja 31.000 de morți.
Mai mult de un milion de persoane au rămas fără adăpost în Turcia, iar în Siria acest număr ar putea fi mult mai mare, avertizează organizațiile umanitare.
După noi puncte de frontieră
ONU a anunțat deschiderea noilor puncte de trecere a frontierei - în Bab al-Salam și al-Raee (granița cu Turcia) – în urma discuțiilor cu președintele Assad care au avut loc, luni, la Damasc.
Punctele de frontieră din nord-vestul Siriei, zonă aflată sub controlul rebelilor, vor fi deschise pentru următoarele trei luni.
„Foarte curând vom folosi celelalte două puncte de trecere. Sperăm că acordul va dura atât timp cât va fi nevoie să îl folosim. Vom începe să îl folosim cât mai repede posibil și nu vreau să fac presupuneri, singurul lucru pe care vreau să îl presupun este că oamenii vor lăsa politica deoparte, indiferent de poziția lor în acest conflict", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stéphane Dujarric, la emisiunea World Tonight de la BBC Radio 4.
Nu este clar însă când vor fi deschise cele două puncte de frontieră. Președintele Assad nu a făcut niciun comentariu public pe această temă.
Ajutorul acordat Siriei în urma cutremurelor devastatoare de săptămâna trecută a fost îngreunat. În primele zile de după cutremur, ajutoare au fost livrate în zonele controlate de guvern. Livrările au fost făcute, în principal, de țări prietene Siriei, precum Rusia, Iran și Emiratele Arabe Unite.
Dar, zonele devastate din nord-vestul Siriei controlate de rebeli au rămas izolate. Ajutorul umanitar internațional către aceste zone poate ajunge doar printr-un singur punct de frontieră cu Turcia sau prin zonele controlate de guvernul sirian.