Salvatorii s-au călăuzit după vocea unei femei timp de 17 ore și au reușit să o salveze după 7 zile, în Turcia
Peste 36.000 de oameni au murit în Turcia și Siria. Este cel mai recent bilanț al victimelor, confirmat. Trupuri fără viață sunt scoase din munții de dărâmături, dar încă se mai produc miracole.
Câțiva supraviețuitori au fost aduși la suprafață după mai mult de 7 zile de la marele cutremur.
Micul Hamza, de 7 luni, s-a mai născut o dată. L-au scos teafăr, afară, după 140 de ore
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O femeie care supraviețuise sub dărâmături aproape o săptămână striga, izbăvitor, când este scoasă din cotloanele locuinței sale surpate. Salvatorii britanici s-au călăuzit după vocea ei 17 ore.
Un bărbat este scos de sub dărâmături după 167 de ore și se ridică pe propriile picioare salutându-i pe salvatori.
Iar o femeie a fost scoasă după 6 zile şi jumătate. 174 de ore a durat calvarul acestei supraviețuitoare, la Antakya.
Dar, sunt tot mai puține excepții, care țin de miracol. Căutările au devenit, după o săptămână, mai mult o cale de a-i onora pe cei care nu mai sunt printre cei vii.
În weekend, un responsabil de la ONU exprima temerea că numărul real al victimelor ar putea fi dublu față de ce era anunțat în acel moment. În munții de moloz sunt numeroase trupuri neînsuflețite, care n-au fost socotite la bilanțul, oricum înspăimântător, al morții.
Mohammed, un student sirian, și verii săi nu s-au clintit de lângă un munte de moloz, unde - în urmă cu o săptămână - era un bloc, la Kahramanmaraş, chiar în zona epicentrului marelui cutremur. Speră să fie găsit trupul verișoarei lui Mohhamed, o copilă de trei ani, care dormea în sufragerie când marele cutremur a lovit. Două dintre surorile ei au murit, una la spital, la scurt timp după ce a fost scoasă din ruine.
Trupuri neînsuflețite sunt scoase peste tot. Cele neidentificate vor fi înhumate într-o groapă comună, la marginea orașului ruinat după cutremure.
Yousra Elbagir, SKY NEWS: „Se simte peste tot în aer mirosul cadavrelor în putrefacție.”
Unii se resemnează, alții se lasă pradă furiei
Dacă pentru supraviețuitori, timpul se scurge agonizant, și pentru salvatori efortul este epuizant. Și nici nu se întrevede vreun sfârşit.
În toate zonele lovite de cutremur, cimitirele sunt extinse pentru a face loc miilor de cadavre. În Malatya, un oraș aflat la peste 150 de kilometri de epicentrul cutremurului, sute de morminte au fost săpate în ultimele zile, iar localnicii abia dacă mai apucă să-și ia rămas bun de la cei dragi, înainte de a fi înmormântați.
Experții spun că s-a făcut prea puțin pentru impunerea normelor de siguranță seismică în Turcia. Și bunăvoinţa autorităților, care au trecut cu vederea neregulile ori au permis amnistierile legale pentru construcțiile neconforme, explică, în mare parte, amploarea dezastrului.
Autoritățile au reținut sau au emis mandate de arestare pentru mai bine de 130 de persoane care ar avea o responsabilitate pentru construcțiile necorespunzătoare sau chiar ilegale.
Printre cei reținuți este Mehmet Yașar Coșkun, despre care agenția de presă turcă scrie că este antreprenor pentru „Rönesans Residence”, un ansamblu rezidențial de lux care s-a prăbușit în provincia Hatay.
În Siria, situația este şi mai rea. În orașele lovite de cutremur, localnicii curăță mormanele de moloz în speranța că vor mai găsi supraviețuitori. Fără medicamente și hrană, perspectivele sunt sumbre, inclusiv pentru cei care au scăpat cu viață.
Abdel-Monem Qassem al-Razouq, supraviețuitor: "Poporul sirian a fost lăsat singur de întreaga lume. Dacă aceste distrugeri erau în Europa sau într-o țară străină, întreaga lume s-ar fi adunat să ajute. Aici însă nu-i pasă nimănui."
În spitalele arhipline, nu mai există cele mai elementare echipamente şi medicamente.
Între timp, guvernul SUA i-a cerut președintelui Assad al Siriei să lase mai mult ajutor să ajungă la oamenii din zonele controlate de rebeli din nordul Siriei.