Mărturia unei mame care a scăpat din infernul din Turcia: "Am fost îngropată de vie, alături de fiul meu nou-născut"

mamă nău-născut
Profimedia

A trecut o săptămână de când două cutremure puternice - unul de 7,8 grade și celălalt de 7,5 grade pe scara Richter - au lovit Turcia și Siria, ucigând mii de oameni. În mijlocul disperării, au există și miracole.

Când Necla Camuz și-a născut cel de-al doilea fiu, pe 27 ianuarie, ea l-a numit Yagiz, care în limba română înseamnă "curajos".

Zece zile mai târziu, la ora locală 04:17, Necla era trează și-și hrănea fiul în casa lor din provincia Hatay, din sudul Turciei. Câteva clipe mai târziu, cei doi au fost îngropați sub mormane de moloz, informează BBC.

Necla și familia ei locuiau la etajul al doilea al unui bloc modern, cu cinci etaje, din orașul Samandag. Era o „clădire frumoasă”, spune ea, mărturisind că se simțea în siguranță acolo.

Femeia nu își închipuia că zona va fi sfâșiată de cutremure, cu clădiri avariate și distruse la fiecare pas.

Citește și
salvați turcia
Miracol după dezastru în Turcia. O femeie şi un copil de 5 ani au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături, după 150 de ore
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Când a început cutremurul, am vrut să mă duc la soțul meu care era în cealaltă cameră, iar el a vrut să vină spre mine", spune ea.

"Dar când a încercat să facă acest lucru împreună cu celălalt fiu al nostru, dulapul cu haine a căzut peste ei și le-a fost imposibil să se miște", adaugă femeia.

"Pe măsură ce cutremurul a crescut în intensitate, peretele a căzut, camera tremura, iar clădirea își schimba poziția. Când s-a oprit, nu mi-am dat seama că am căzut cu un etaj mai jos. Le-am strigat numele, dar nu am primit niciun răspuns", mărturisește Necla.

Tânăra de 33 de ani s-a trezit întinsă cu bebelușul încă ținut în brațe. Un dulap căzut lângă ea le salvase viețile împiedicând o placă mare de beton să-i zdrobească.

Cei doi au rămas în această poziție aproape patru zile.

Prima zi de coșmar

Aflată sub dărâmături, Necla, care era îmbrăcată cu o pijama, nu a văzut altceva decât "negru absolut", așa că a trebuit să se bazeze pe celelalte simțuri pentru a înțelege ce se întâmplă.

Spre uşurarea ei, și-a dat seama imediat că Yagiz încă respira.

La început, din cauza prafului, ea s-a chinuit să respire, apoi a început să se calmeze. Era cald printre dărâmături.

Se simțea de parcă ar fi fost jucării pentru copii sub ea, dar nu putea să verifice acest lucru și nici să facă în așa fel încât să se simtă mai confortabil.

În afară de lucrurile pe care le purta și de pielea moale a fiului ei, nu simțea decât beton și moloz.

În depărtare, auzea voci. Ea a încercat să strige după ajutor și să lovească în dulap.

"Este cineva acolo? Mă aude cineva?", a urlat ea.

Pentru că nu a primit niciun răspuns, Necla a ridicat bucăți mici de moloz care căzuseră lângă ea și le-a folosit pentru a lovi dulapul, în speranța că va face un zgomot care va fi auzit de cineva. Din păcate, nici de această dată nu i-a răspuns nimeni.

În acel moment, Necla și-a dat seama că exista posibilitatea să nu vină nimeni să o salveze pe ea și pe fiul ei.

"Am fost îngrozită", afirmă femeia.

Viața sub dărâmături

În întunericul de sub dărâmături, Necla a pierdut noțiunea timpului.

"Plănuiești multe lucruri când ai un copil nou-născut și apoi, dintr-o dată, ești sub dărâmături", spune ea.

Totuși, în ciuda situației disperate în care se afla, femeia era conștientă că trebuia să aibă grijă de Yagiz. Ea a reușit să-l alăpteze pe micuț în acel spațiul închis.

Printre ruine nu exista nicio sursă de apă sau de hrană la care să poată avea acces. În disperare, ea a încercat, fără succes, să-și bea propriul lapte matern.

În acele momente teribile, Necla auzea pași și voci, dar sunetele erau înfundate, ceea ce însemna că salvatorii erau departe de ea și de fiul ei.

Ea a decis să-și economisească energia și să rămână liniștită.

În tot acel calvar, femeia se gândea mereu la familia ei. Bebelușul îl avea la piept, în timp ce soțul și celălalt fiu al lor se pierduseră în moloz.

Ea și-a făcut griji și pentru ceilalți oameni dragi din viața sa. Se întreba cum s-au descurcat aceștia în timpul cutremurului.

O bună bucată de vreme, Necla nu a crezut că va reuși să iasă de sub dărâmături, dar prezența lui Yagiz i-a dat un motiv să rămână plină de speranță.

Bebelușul dormea ​​cea mai mare parte a timpului, iar când se trezea plângând, ea îl hrănea în tăcere, până când se liniștea.

Momentul salvării

După mai bine de 90 de ore de stat sub dărâmături, Necla a auzit zgomotul câinilor care lătrau. Femeia s-a întrebat dacă visează.

Lătrăturile au fost urmate de sunetul unor voci.

"Ești bine? Bate o dată pentru 'Da'", a strigat cineva printre dărâmături.

"În ce apartament locuiești?", a fost întrebată Necla.

Femea fusese găsită.

Salvatorii au săpat cu grijă în pământ pentru a o localiza, în timp ce ea îl ținea strâns Yagiz.

Întunericul a fost spart de o torță care strălucea în ochii ei.

Când un membru al echipei de salvare de la Departamentul de Pompieri al Municipiului Istanbul a întrebat ce vârstă are Yagiz, Necla s-a blocat. Ea știa doar că bebelușul avea zece zile când a avut loc cutremurul.

După ce l-a înmânat salvatorilor pe micuț, femeia a fost așezată pe o targă și transportată printre mulți oameni. Ea nu a recunoscut nicio față.

În timp ce a fost preluată de o ambulanță, ea a vrut să afle dacă și celălalt fiu al ei a fost salvat.

Cum arată viață acum

Când a ajuns la spital, Necla a fost întâmpinată de câteva rude, care i-au spus că soțul ei, Irfan, și fiul ei de 3 ani, Yigit Kerim, au fost scoși și ei de sub dărâmături.

Aceștia au fost transferați la un spital din provincia Adana, având răni grave.

În mod miraculos, Necla și Yagiz nu suferiseră nicio rană severă. Aceștia au fost ținuți în spital timp de 24 de ore sub observație, apoi au fost externați.

Necla nu avea o casă în care să se întoarcă, dar o rudă a adus-o într-un cort albastru improvizat, realizat din bucăți de lemn și o prelată. În total, 13 dintre cei dragi ai ei sunt acolo - toți și-au pierdut casele.

În cort, Necla și rudele sale se sprijină reciproc. Ei fac cafea pe o sobă mică, joacă șah și stau la povești.

Necla încearcă să se împace cu ceea ce i s-a întâmplat. Ea spune că îi datorează totul lui Yagiz, despre care susține că i-a salvat viața.

"Cred că dacă copilul meu nu ar fi fost suficient de puternic pentru a face față la această situație, nici eu nu aș fi fost", explică ea.

Singura ei dorință legată de fiul ei este ca acesta să nu mai experimenteze așa ceva niciodată.

"Sunt foarte fericită că este mic și nu își va aminti nimic", spune ea.

Când îi sună telefonul, Necla zâmbește. Din patul de spital, Irfan și Yigit Kerim zâmbesc și ei și îi fac semne cu mâinile.

"Bună, războinicule! Ce mai faci, fiul meu?", își întreabă Irfan fiul nou-născut.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O femeie din Turcia a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore de la cutremure | VIDEO
O femeie din Turcia a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore de la cutremure | VIDEO

Sibel Kaya, o femeie în vârstă de 40 de ani din Gaziantep, a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore după primul cutremur devastator de luni, 6 februarie, informează site-ul aa.com.tr, citat de News.ro.

Miracol după dezastru în Turcia. O femeie şi un copil de 5 ani au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături, după 150 de ore
Miracol după dezastru în Turcia. O femeie şi un copil de 5 ani au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături, după 150 de ore

Până acum, cutremurele devastatoare din Turcia şi din Siria s-au soldat cu cel puţin 34.000 de morţi, iar bilanţul creşte pe zi ce trece.

 

Actrița Emel Atici a murit în cutremurul din Turcia, împreună cu fiica ei. A jucat în telenovela „Mă numesc Zuleyha”
Actrița Emel Atici a murit în cutremurul din Turcia, împreună cu fiica ei. A jucat în telenovela „Mă numesc Zuleyha”

Actrița Emel Atici a murit alături de fiica ei în cutremurul din Turcia, care a ucis, până la acest moment, peste 33.000 de persoane. Emel Atici a jucat și într-o telenovelă difuzată în România, „Mă numesc Zuleyha”.

Ce a dorit o fetiță scoasă de sub dărâmături după 5 zile. Speranțe prin ruinele clădirilor ridicate de corupții lui Erdogan
Ce a dorit o fetiță scoasă de sub dărâmături după 5 zile. Speranțe prin ruinele clădirilor ridicate de corupții lui Erdogan

Dacă în Siria Căștile Albe au sistat operațiunile de salvare, în Turcia, ultimele ore au adus mai multe izbânde nesperate pentru echipele care răscolesc de șapte zile munții de moloz.  

40 de tone de ajutoare, trimise în Siria. Vor fi împărțite în două zone
40 de tone de ajutoare, trimise în Siria. Vor fi împărțite în două zone

România se implică în imensul efort de ajutorare a sinistraților din Turcia și Siria şi asigură transportarea cu trenul sau cu avionul a ajutoarelor destinate celor rămași fără adăpost.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.