Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Cum afli la ce sectie trebuie sa votezi, detalii importante

vot, stampila vot
Agerpres

În data de 10 noiembrie 2019, în România au loc alegeri pentru funcția de președinte al României. Mandatul Președintelui României este de 5 ani.

Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi se organizează al doilea tur de scrutin în data de 24 noiembrie 2019, la care participă numai primii 2 candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

CITIȚI ȘI: Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

Cine are dreptul să voteze și cine nu?

 

Citește și
Viorica Dancila - 11
Cine este Viorica Dăncilă. Politicianul care vrea să fie prima președinte femeie a României

• Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

• Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde votează alegătorii?

 

Alegătorul votează la una dintre următoarele secţii de votare:

• în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii;
• în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia;
• în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;
• în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Cum poate afla un alegător secția de votare la care este arondat și adresa acesteia?

 

Accesează aici Registrul electoral, introduce datele personale pentru a afla secția la care a fost arondat și adresa acesteia!

În ce interval orar se desfășoară votarea?

 

• Votarea începe duminică la ora 7,00 și se încheie la ora 21, 00.
• Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59.

Cu ce acte de identitate se votează?

 

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv:

• cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

IMPORTANT! Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cum se desfășoară votarea?

 

• Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), conform hotărârii Autorităţii Electorale Permanente. (Art. 44, alin. (5) din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)

• SIMPV semnalează dacă:

- persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
- persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
- alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă;
- alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare;
- alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
- alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin;
- alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent. (Art. 44, alin. (6) din Legea 370/2004)

• Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
(Art. 44, alin. (9) din Legea 370/2004)

• Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. (Art. 44, alin. (10) din Legea 370/2004)

• După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. (Art. 44, alin. (11) din Legea 370/2004)

• Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta. (Art. 44, alin. (13) din Legea 370/2004)

Cine și când poate solicita să voteze cu urna specială?

 

• Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

• Pot solicita urna specială și persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.

• Pot solicita urna specială și persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situație, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

• În cazul în care într-un penitenciar se solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 400 de persoane aflate în detenţie, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secţii de votare din localitatea în care se află penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral judeţean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti, după caz.

• Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secţii de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judeţean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti, după caz.

În ce condiții poate fi suspendată votarea într-o secție de votare?

 

• Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totală a suspendărilor nu poate depăşi o oră. Suspendarea este anunţată prin afişare la uşa sediului secţiei de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declanşat suspendarea.

În timpul suspendării nu poate părăsi sala de votare mai mult de jumătate din numărul membrilor biroului electoral al secţiei de votare, în acelaşi timp.

Candidaţii şi persoanele acreditate care asistă la votare nu pot fi obligate să părăsească sala de votare în acest timp.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Articolul face parte din:

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019, turul 2. Peste 10 milioane de români au votat în țară și în diaspora

Ultimele pregătiri pentru votul de duminică
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Totul despre votul din 24 noiembrie

Alegeri prezidentiale turul 2. Potrivit legii, turul 2 de scrutin de alegeri prezidențiale 2019 din 24 noiembrie are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.

alegeri prezidentiale 2019 turul 2 procedura de votare
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Care este procedura de votare

Ajunși în secțiile de votare, alegătorii trebuie să își prezinte actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

vot detinuti
Alegeri prezidențiale 2019. Câți deținuți vor vota în turul al doilea

Alegeri Prezidențiale 2019, vot diaspora, turul 2. Peste 15.000 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

politie
Bărbat împușcat de polițistul care păzea o secție de vot. Ce i-a făcut omului legii

Incident grav, sâmbătă seară înaintea votului, în județul Prahova.

viorica dancila
Alegeri prezidenţiale 2019. Dăncilă: "Am votat pentru o Românie care să meargă înainte"

Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat duminică, după ce a votat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, că a votat pentru o Românie care să meargă înainte, nu înapoi, spre vremuri în care nu aveam drepturi, nu aveam libertăţi.

Orban
Alegeri prezidenţiale 2019. Orban: "Am votat pentru o Românie în care legea e lege pentru toţi"

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, după ce a votat la alegerile prezidenţiale, că a votat pentru o Românie care să se dezvolte, o României în care instituţiile statului să servească cetăţeanul şi în care legea e lege pentru toţi.

klaus iohannis turul doi
Alegeri prezidenţiale 2019. Iohannis: „Astăzi e ziua campionilor cu ștampila VOTAT în mână”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după ce a votat la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, că a votat pentru o Românie modernă, europeană, normală, invitându-i pe toţi românii să vină la vot.

Traian Basescu
Alegeri prezidențiale 2019. Băsescu: „Dacă vrei democrație, apăr-o!”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că a votat "cu gânduri bune", adăugând că vrea să aibă garanţia că România va evolua pozitiv în interiorul UE şi al NATO.

Dan Barna
Alegeri prezidențiale 2019. Barna: „Ștampila aceea este forța pe care o avem noi”

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat duminică, că are "toată încrederea că la finalul zilei, avem din nou speranţa de o Românie care se modernizează."

REZULTATE OFICIALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Rezultate provizorii anunţate de BEC
Bucureștenii pot vota și în mall. Mulți au comparat procesul de votare cu cumpărăturile

Într-o zi de duminică, tradițional dedicată relaxării, alegătorii îmbină cumpărăturile cu votul. Într-un centru comercial din Capitală este amenajată o secție de votare.

vot tara
Mesajul unui român care a trăit 30 de ani în Franța: "Nu am lipsit de la niciun vot"

În țară, mulți au venit la urne încă înainte de deschiderea secțiilor de votare.

buletin
Buletinele de vot afișate în secțiile din Mureș, înlăturate. Anunțul făcut de BEJ

Biroul Electoral Județean din Mureș a decis să înlăture toate buletinele de vot afișate în secții, căci aveau mențiunea "anulat".

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor lupta în turul 2 al alegerilor prezidențiale
Alegeri prezidenţiale 2019. Numărătoare paralelă USR- PLUS. Primele rezultate vin din Noua Zeelandă

Numărătoarea paralelă USR- PLUS relevă că, la secţia de votare din Auckland (Noua Zeelandă), unde votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat deja, Klaus Iohannis a obţinut 185 de voturi, iar Viorica Dăncilă 20.

Alegeri prezidenţiale 2019. LIVE UPDATE: Prezenţă record. Peste 8,5 milioane de români au votat deja

candidati alegeri prezidentiale 2019
LISTA candidaților la alegerile prezidențiale 2019. În ce ordine apar pe buletinele de vot

În data de 10 noiembrie 2019, în România, au loc alegeri pentru funcția de președinte al României. Mandatul Președintelui României este de 5 ani.

jandarm, sectie de votare
Ghidul alegerilor prezidențiale 2019, nereguli și sesizări. Care sunt infracțiunile electorale

Alegerile pentru funcția de președinte al României au loc în data de 10 noiembrie 2019.

urne de vot
Superofertă pentru votanți la un local din Botoșani: "Îi încurajăm pe alegători să iasă din casă"

O cafenea din Botoşani oferă gratuit cafea tuturor clienţilor care fac dovada că au votat duminică, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.

stampila
Ștampilă de control distrusă din greșeală în Sălaj. Cu cât s-a amânat începerea votului

O ştampilă de control dintr-o secţie de votare din Sălaj a fost distrusă din greşeală, înainte de începerea procesul electoral, începerea votării fiind amânată cu circa o oră şi jumătate.

barca
Alegătorii din mai multe localități merg la vot cu barca

Tulcenii din unele localităţi din Delta Dunării trebuie să treacă Dunărea cu barca pentru a ajunge duminică la secţiile de votare.

urne de vot
Prezenţă de peste sută la sută la secţia de votare din staţiunea Păltiniş

În secţia de votare din staţiunea montană Păltiniş s-a înregistrat la ora 11.00 o prezenţă de 111,53% la vot, potrivit Biroului Electoral Central.

Carmen Iohannis la Sibiu
Alegeri Prezidențiale 2019. Carmen Iohannis: „Am votat pentru România normală”

Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis a declarat duminică, după ce a votat, că este optimistă şi că este o zi foarte importantă, de aceea este foarte important să vină toţi românii la vot.

voturi
Cum votează pacienții și medicii din spitalele bucureștene

Sute de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală şi personal medical votează, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

emil boc
Alegeri Prezidențiale 2019. Emil Boc: „Ne dorim o ţară ca afară”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat pentru candidatul care poate reprezenta România cu profesionalism.

urne de vot
Alegeri Prezidențiale 2019. Locțiitorul președintelui unei secții din Iași avea dosar penal

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Iaşi a dispus, duminică, înlocuirea de urgenţă a locţiitorului preşedintelui unei secţii de votare din comuna Scobinţi, după ce s-a constatat că era condamnat penal.

urna
Urnele mobile, o soluție salvatoare pentru bolnavi. Câți pacienți din spitale au votat la orele dimineții

Dreptul la vot a fost asigurat și cu urnele mobile.

alegeri
S-au trezit cu noaptea în cap ca să voteze: „Nu vrem să ratăm această ocazie”

Dincolo de voturile politicienilor, această zi este, mai ales, una a oamenilor obișnuiți.

alegeri
Incidente în timpul alegerilor prezidențiale. Unele persoane nici nu știau cine candidează

A fost o dimineață activă pentru românii care locuiesc în sate și comune. Oamenii au fost foarte matinali în a exercita votul.

sectie vot mall
Alegeri Prezidențiale 2019. În București se poate vota și la o secție deschisă în mall

Duminică ne alegem președintele, iar acest gest simplu are valoarea unei speranțe pentru un viitor mai bun.

Citește și...
Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate
Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

Primul tur de scrutin al alegerilor prezideniale 2019 este programat pe 10 noiembrie în România, în timp ce alegătorii din străinătate au la dispoziție trei zile - 8, 9 și 10 noiembrie - pentru a-și exprima opțiunea.

Cine este Viorica Dăncilă. Politicianul care vrea să fie prima președinte femeie a României
Cine este Viorica Dăncilă. Politicianul care vrea să fie prima președinte femeie a României

Viorica Dăncilă este candidatul susținut de Partidul Social Democrat la alegerile prezidențiale 2019, ea fiind pe poziția numărul 6 pe buletinele de vot, conform tragerii la sorți a Biroului Electoral Central.

Cine este Sebastian Popescu, cel mai tânăr dintre candidații la prezidențiale în 2019
Cine este Sebastian Popescu, cel mai tânăr dintre candidații la prezidențiale în 2019

Sebastian Constantin Popescu este cel mai tânăr candidat la alegerile prezidențiale din 2019, fiind susținut de Partidul Noua Românie, pe care l-a și fondat în 2015.

Cine este Klaus Iohannis, președintele care a câștigat al doilea mandat consecutiv la Cotroceni
Cine este Klaus Iohannis, președintele care a câștigat al doilea mandat consecutiv la Cotroceni

Klaus Iohannnis a câștigat, cu o majoritate solidă, alegerile prezidențiale de anul acesta, obținând peste 6 milioane de voturi.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Un nou cablu de comunicații dintre două state NATO s-a ”defectat”. Autoritățile nu exclud sabotajul
Un nou cablu de comunicații dintre două state NATO s-a ”defectat”. Autoritățile nu exclud sabotajul

Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a declarat prim-ministrul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie care implică cabluri şi conducte de energie în Marea Baltică.