Viorica Dăncilă este candidatul susținut de Partidul Social Democrat la alegerile prezidențiale 2019, ea fiind pe poziția numărul 6 pe buletinele de vot, conform tragerii la sorți a Biroului Electoral Central.
Viorica-Vasilica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiori de Vede.
”Copilăria mi-am petrecut-o în Delta Dunării, acolo unde tatăl meu era detașat militar și, înainte de a termina școala generală, ne-am mutat la Ploiești, în județul Prahova. Acolo am absolvit cursurile Liceului Energetic, în 1982. Pentru cei mai mulți din generația mea, n-au fost vremuri ușoare, iar neajunsurile acelor ani le-am resimțit și eu, ca toți ceilalți.”
SURSA: Agerpres
Viorica Vasilica a urmat Liceul Energetic din Ploiești (1978-1982). Conform datelor furnizate de echipa sa de campanie, în 1988 a absolvit Institutul de Petrol și Gaze, Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti. ”Este și profesia soțului meu, cu care sunt căsătorită de 36 de ani și alături de care am întemeiat familia frumoasă pe care o am astăzi și pe care o iubesc enorm”, spune doamna inginer.
Este căsătorită cu Cristinel Dăncilă și au un fiu, Victor, pe care l-au înfiat când acesta avea câteva săptămâni.
SURSA: Agerpres
”Fiul meu, Victor, are acum 29 de ani și decizia de a-l aduce lângă mine și soțul meu, când avea doar 4 zile, a fost cel mai bun lucru pe care l-am făcut în această viață.”
SURSA: Agerpres
Primul său loc de muncă a fost în cadrul Petrom, ca inginer petrochimist, iar în perioada 1989-1997 a predat la Liceul Industrial din Videle.
În CV nu apare însă şi ce materie a predat. În 2006 a obţinut o diplomă de master la SNSPA, specializarea: “Programarea și managementul proiectelor, bazele economiei petroliere și luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă - integrare europeană”.
În CV-ul postat pe site-ul Guvernului, candidatul PSD la alegerile prezidențiale 2019 mai precizează că știe să vorbească două limbi străine, după cum urmează:
- limba engleză (scris, citit, vorbit) - la nivel ”foarte bine”
- limba franceză (scris, citit, vorbit) - la nivel ”bine”
Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2017, în timp ce participa la Geneva la un summit ONU, Viorică Dăncilă a primit o întrebare în engleză, însa răspunsul său de 2 minute a fost în limba ... română.
Nu în ultimul rând, deși discuția se referea la Uniunea Europeană, Dăncilă s-a referit la Iran și Pakistan ca ”state membre”.
Competențele europarlamentarului Viorica Dăncilă, propusă de PSD pentru postul de premier, în ceea ce privește limba engleză sunt puse la îndoială, după ce într-un interviu a ales să răspundă în limba română, deși întrebarea era în engleză.
SURSA: Agerpres
Cariera politică a Vioricăi Dăncilă
Cariera politică a Vioricăi Dăncilă
Viorica Dăncilă a fost o apropiată a șefului PSD, Liviu Dragnea, ea fiind membră a Partidului Social Democrat din 1996.
În perioada 2004-2008, Viorica Vasilica a fost președinte al Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 până în 2009 a fost președinte al Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membru în Consiliul Național al PSD. Între 2003 și 2011 a fost președinte al Organizației PSD — Oraș Videle.
SURSA: Agerpres
În ianuarie 2009 e devenit europarlamentar ca urmare a părăsirii de către Titus Corlățean și Cătălin Nechifor a Parlamentului European pentru mandatul de parlamentari naționali. Potrivit Agerpres, în cadrul Parlamentului European a fost membru supleant al Comisiei pentru control bugetar și al Delegației pentru relațiile cu țările din Mashrek și membru titular în Comisia pentru bugete și în Delegația pentru relațiile cu Israel.
La 6 februarie 2014, numele său a apărut pe lista primelor 13 nume propuse de PSD pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.
Din 2015, ea conduce Organizația Națională de Femei a PSD.
În ianuarie 2018, PSD a propus-o pentru funcția de premier al României, după un scandal legat de demiterea propriului premier, Mihai Tudose. Liviu Dragnea, care era președinte al PSD la acea vreme, a insistat că nu el propus-o.
Întrebat ce o recomandă, Dragnea a spus: ”Este europarlamentar din 2009, respectat la Bruxelles.”
Cristian Tudor Popescu o critică pe Viorica Dăncilă, propusă pentru funcția de premier de PSD, după demisia lui Mihai Tudose.
SURSA: Agerpres
Cu toate acestea, în 2017, Viorica Dăncilă a participat la un interviu cu 5 întrebări pentru revista Parlamentului European și a evitat să răspundă la chestiuni simple.
La întrebarea ”Care a fost cea mai inspirațională şi mai influentă carte citită?”, răspunsul a fost: ”Îmi place să citesc şi încerc să citesc de câte ori găsesc timp”. La întrebarea ”Ce persoană v-a inspirat cel mai mult?” răspunsul a fost din nou unul general: ”Nu am avut un model în viaţă sau în politica”.
De asemenea, Dragnea spunea despre ea că este ”foarte respectată” în PSD și că este ”neconflictuală”.
″În interiorul partidului e foarte respectată, e preşedintele organizaţiei de femei, nu a avut conflict cu nimeni din partid şi asta e o garanţie pentru toţi colegii că nu va avea o activitate sau nu va genera ceva care să ne aducă în cele două situaţii menţionate.”
Europarlamentarul Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru Palatul Victoria. Liderii social-democraţi au hotărât că şefa delegaţiei PSD din Parlamentul European să îi ia locul lui Mihai Tudose, care a demisionat deja.
În ianuarie 2019, Dăncilă a fost numită premier al României și a devenit astfel prima femeie din istoria țării care ocupă această funcție. Totodată, ea a fost al 3-lea premier al României în doar 7 luni.
Pagina sa de Facebook a fost plină cu fotografii cu icoane, dar şi cu instantanee cu ea în Parlament, pe stradă, ori cu cele mai bune prietene. Una dintre acestea era Gabriela Firea, care apărea la un moment dat într-o fotografie pusă în ramă, chiar în biroul de europarlamentar al Vioricăi Dăncilă. Ulterior, cele două femei au ajuns în tabere diferite, după ce Firea s-a certat cu Dragnea, iar funcția lui Dăncilă a depins de fostul președinte social-democrat.
SURSA: Agerpres
O altă prietenă a lui Dăncilă este Rovana Plumb, cea care i-a fost alături şi în ultimii ani. În campania electorală din 2016 părea că se înţelege de minune şi cu ministrul Carmen Dan, când împărţeau pliante prin Teleorman.
Potrivit declarației sale de avere din 2017, Viorica a fost generoasă cu PSD. Ea a cotizat la PSD cu 20.000 lei în perioada ianuarie-octombrie 2016, iar în mai 2014 a donat către PSD 40.000 lei.
Mandatul său de premier s-a încheiat după ce Guvernul a fost demis, de Parlament, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, chiar în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, devenind prim-ministru interimar, cu puteri limitate, până la învestirea unui nou Guvern.
Aceasta nu a renunţat, însă, nici la candidatura pentru şefia statului şi nici la şefia PSD.
SURSA: Agerpres
În iulie 2019, conducerea PSD a votat aproape în unanimitate ca Viorica Dăncilă să intre şi în cursa prezidenţială, după rezultatele slabe înregistrate de partid la alegerile europarlamentare. Liderii PSD nu prea s-au mai înghesuit să se înscrie în cursa pentru desemnarea unui candidat. Până şi Gabriela Firea, cel mai vehement contracandidat al Vioricai Dăncilă, s-a retras după ce a discutat cu premierul. Aşa că Viorica Vasilica Dăncilă a fost cel mai bun candidat găsit de social-democrați. Puţini au fost cei care au criticat nominalizarea, iar cel mai vocal a fost Paul Stănescu.
După ce s-a plâns în faţa colegilor de epoca Liviu Dragnea şi de faptul că a fost “izolată” în partid, Dăncilă le-a promis că va pleca de la conducerea partidului dacă pierde alegerile.
Controverse legate de numele Vioricăi Dăncilă
Controverse legate de numele Vioricăi Dăncilă
În timpul protestelor istorice din februarie 2017, când sute de mii de romani au fost în stradă cerând Guvernului să abroge Ordonanţa 13, europarlamentarul Viorica Dăncilă l-a criticat pe comisarul european pe Justiţie.
Motivul? Comisarul şi-ar fi permis să reproşeze guvernului PSD de atunci că România face paşi înapoi în acest domeniu.
“Curtea Constituțională a constatat că unele prevederi ale Codului Penal nu erau constituționale. Drept urmare, guvernul PSD-ALDE a dat o ordonanță de urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de guvernul Cioloș și de guvernul Boc. De ce, domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi?”
Tot Viorica Dăncilă este premierul care a anunţat că România va muta Ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, declanşând un întreg scandal diplomatic, în condiţiile în care o astfel de decizie se ia doar de către preşedintele României - și nu de către Guvern.
Gafele premierului Viorica Dăncilă
Gafele premierului Viorica Dăncilă
În cei aproape 2 ani în care a ocupat funcția de premier al României, Viorica Dăncilă a intrat în atenția mass-media și a opiniei publice după ce a făcut mai multe gafe și greșeli de exprimare.
Viorica Dăncilă a explicat și de ce a făcut atâtea greșeli de exprimare, susținând că totul a fost din cauza presiunii şi a ”oboselii imense”.
Ce avere are Viorica Dăncilă
Ce avere are Viorica Dăncilă
Potrivit declarației de avere, depusă la Biroul Electoral Central, Viorica Dăncilă are un teren intravilan de 544 de metri pătrați, un teren intravilan de 1.200 de metri pătrați, dar și un teren agricol, de 2 hectare - toate acestea împreună cu soțul său, Cristinel.
De asemenea, familia Dăncilă are o casă de vacanță de 417 metri pătrați, o casă de locuit de 140 mp, dar și două apartamente, de 100 de mp şi 44 mp. Casa de locuit și apartamentul sunt primite moştenire.
Președintele PSD are un Volkswagen Passat din 2014 și bijuterii în valoare de 5.000 de euro.
Candidatul PSD la alegerile prezidențiale are conturi în bănci unde a strâns peste 517.000 de lei și peste 57.000 de euro. De asemenea, Viorica Dăncilă are şi 18.233 de dolari într-un alt cont bancar.
La capitolul venituri, Viorica Dăncilă a încasat anual, ca premier, peste 142.000 de lei. Ea a primit şi suma de 32.628 de euro de la Parlamentul European.
Soțul său, Cristinel Dăncilă, a obținut de la OMV Petrom Pitești venituri de 325.949 lei, în anul fiscal precedent.
Singura preocupare a liberalilor în seara alegerilor a fost scorul pe care îl va obţine Klaus Iohannis. Liderii PNL au făcut chiar pariuri între ei, unii mizând pe un scor de peste 70%.
Singura preocupare a liberalilor în seara alegerilor a fost scorul pe care îl va obţine Klaus Iohannis. Liderii PNL au făcut chiar pariuri între ei, unii mizând pe un scor de peste 70%.
Tot mai mulți români plecați la lucru peste hotare ajung la vârsta ieșirii din câmpul muncii, iar numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul.