Cine este Viorica Dăncilă. Politicianul care vrea să fie prima președinte femeie a României

Viorica Dancila - 11
Agerpres

Viorica Dăncilă este candidatul susținut de Partidul Social Democrat la alegerile prezidențiale 2019, ea fiind pe poziția numărul 6 pe buletinele de vot, conform tragerii la sorți a Biroului Electoral Central.

Viața personală a Vioricăi Dăncilă

Viața personală a Vioricăi Dăncilă

Viorica-Vasilica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiori de Vede.

”Copilăria mi-am petrecut-o în Delta Dunării, acolo unde tatăl meu era detașat militar și, înainte de a termina școala generală, ne-am mutat la Ploiești, în județul Prahova. Acolo am absolvit cursurile Liceului Energetic, în 1982. Pentru cei mai mulți din generația mea, n-au fost vremuri ușoare, iar neajunsurile acelor ani le-am resimțit și eu, ca toți ceilalți.”

SURSA: Agerpres

Viorica Vasilica a urmat Liceul Energetic din Ploiești (1978-1982). Conform datelor furnizate de echipa sa de campanie, în 1988 a absolvit Institutul de Petrol și Gaze, Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti. ”Este și profesia soțului meu, cu care sunt căsătorită de 36 de ani și alături de care am întemeiat familia frumoasă pe care o am astăzi și pe care o iubesc enorm”, spune doamna inginer.

Este căsătorită cu Cristinel Dăncilă și au un fiu, Victor, pe care l-au înfiat când acesta avea câteva săptămâni. 

SURSA: Agerpres

”Fiul meu, Victor, are acum 29 de ani și decizia de a-l aduce lângă mine și soțul meu, când avea doar 4 zile, a fost cel mai bun lucru pe care l-am făcut în această viață.”

SURSA: Agerpres

Primul său loc de muncă a fost în cadrul Petrom, ca inginer petrochimist, iar în perioada 1989-1997 a predat la Liceul Industrial din Videle.

În CV nu apare însă şi ce materie a predat. În 2006 a obţinut o diplomă de master la SNSPA, specializarea: “Programarea și managementul proiectelor, bazele economiei petroliere și luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă - integrare europeană”.

În CV-ul postat pe site-ul Guvernului, candidatul PSD la alegerile prezidențiale 2019 mai precizează că știe să vorbească două limbi străine, după cum urmează:

- limba engleză (scris, citit, vorbit) - la nivel ”foarte bine”

- limba franceză (scris, citit, vorbit) - la nivel ”bine”

Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2017, în timp ce participa la Geneva la un summit ONU, Viorică Dăncilă a primit o întrebare în engleză, însa răspunsul său de 2 minute a fost în limba ... română.

Nu în ultimul rând, deși discuția se referea la Uniunea Europeană, Dăncilă s-a referit la Iran și Pakistan ca ”state membre”.

Competențele europarlamentarului Viorica Dăncilă, propusă de PSD pentru postul de premier, în ceea ce privește limba engleză sunt puse la îndoială, după ce într-un interviu a ales să răspundă în limba română, deși întrebarea era în engleză.

SURSA: Agerpres

Cariera politică a Vioricăi Dăncilă

Cariera politică a Vioricăi Dăncilă

Viorica Dăncilă a fost o apropiată a șefului PSD, Liviu Dragnea, ea fiind membră a Partidului Social Democrat din 1996.

În perioada 2004-2008, Viorica Vasilica a fost președinte al Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 până în 2009 a fost președinte al Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membru în Consiliul Național al PSD. Între 2003 și 2011 a fost președinte al Organizației PSD — Oraș Videle.

SURSA: Agerpres

În ianuarie 2009 e devenit europarlamentar ca urmare a părăsirii de către Titus Corlățean și Cătălin Nechifor a Parlamentului European pentru mandatul de parlamentari naționali. Potrivit Agerpres, în cadrul Parlamentului European a fost membru supleant al Comisiei pentru control bugetar și al Delegației pentru relațiile cu țările din Mashrek și membru titular în Comisia pentru bugete și în Delegația pentru relațiile cu Israel.

La 6 februarie 2014, numele său a apărut pe lista primelor 13 nume propuse de PSD pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

Din 2015, ea conduce Organizația Națională de Femei a PSD.

În ianuarie 2018, PSD a propus-o pentru funcția de premier al României, după un scandal legat de demiterea propriului premier, Mihai Tudose. Liviu Dragnea, care era președinte al PSD la acea vreme, a insistat că nu el propus-o.

Întrebat ce o recomandă, Dragnea a spus: ”Este europarlamentar din 2009, respectat la Bruxelles.”

Cristian Tudor Popescu o critică pe Viorica Dăncilă, propusă pentru funcția de premier de PSD, după demisia lui Mihai Tudose.

SURSA: Agerpres

Cu toate acestea, în 2017, Viorica Dăncilă a participat la un interviu cu 5 întrebări pentru revista Parlamentului European și a evitat să răspundă la chestiuni simple.

La întrebarea ”Care a fost cea mai inspirațională şi mai influentă carte citită?”, răspunsul a fost: ”Îmi place să citesc şi încerc să citesc de câte ori găsesc timp”. La întrebarea ”Ce persoană v-a inspirat cel mai mult?” răspunsul a fost din nou unul general: ”Nu am avut un model în viaţă sau în politica”.

De asemenea, Dragnea spunea despre ea că este ”foarte respectată” în PSD și că este ”neconflictuală”.

″În interiorul partidului e foarte respectată, e preşedintele organizaţiei de femei, nu a avut conflict cu nimeni din partid şi asta e o garanţie pentru toţi colegii că nu va avea o activitate sau nu va genera ceva care să ne aducă în cele două situaţii menţionate.”

SURSA: Agerpres

Europarlamentarul Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru Palatul Victoria. Liderii social-democraţi au hotărât că şefa delegaţiei PSD din Parlamentul European să îi ia locul lui Mihai Tudose, care a demisionat deja.

În ianuarie 2019, Dăncilă a fost numită premier al României și a devenit astfel prima femeie din istoria țării care ocupă această funcție. Totodată, ea a fost al 3-lea premier al României în doar 7 luni.

Pagina sa de Facebook a fost plină cu fotografii cu icoane, dar şi cu instantanee cu ea în Parlament, pe stradă, ori cu cele mai bune prietene. Una dintre acestea era Gabriela Firea, care apărea la un moment dat într-o fotografie pusă în ramă, chiar în biroul de europarlamentar al Vioricăi Dăncilă. Ulterior, cele două femei au ajuns în tabere diferite, după ce Firea s-a certat cu Dragnea, iar funcția lui Dăncilă a depins de fostul președinte social-democrat.

SURSA: Agerpres

O altă prietenă a lui Dăncilă este Rovana Plumb, cea care i-a fost alături şi în ultimii ani. În campania electorală din 2016 părea că se înţelege de minune şi cu ministrul Carmen Dan, când împărţeau pliante prin Teleorman.

Potrivit declarației sale de avere din 2017, Viorica a fost generoasă cu PSD. Ea a cotizat la PSD cu 20.000 lei în perioada ianuarie-octombrie 2016, iar în mai 2014 a donat către PSD 40.000 lei.

Mandatul său de premier s-a încheiat după ce Guvernul a fost demis, de Parlament, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, chiar în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, devenind prim-ministru interimar, cu puteri limitate, până la învestirea unui nou Guvern.

Aceasta nu a renunţat, însă, nici la candidatura pentru şefia statului şi nici la şefia PSD.

SURSA: Agerpres

În iulie 2019, conducerea PSD a votat aproape în unanimitate ca Viorica Dăncilă să intre şi în cursa prezidenţială, după rezultatele slabe înregistrate de partid la alegerile europarlamentare. Liderii PSD nu prea s-au mai înghesuit să se înscrie în cursa pentru desemnarea unui candidat. Până şi Gabriela Firea, cel mai vehement contracandidat al Vioricai Dăncilă, s-a retras după ce a discutat cu premierul. Aşa că Viorica Vasilica Dăncilă a fost cel mai bun candidat găsit de social-democrați. Puţini au fost cei care au criticat nominalizarea, iar cel mai vocal a fost Paul Stănescu.

După ce s-a plâns în faţa colegilor de epoca Liviu Dragnea şi de faptul că a fost “izolată” în partid, Dăncilă le-a promis că va pleca de la conducerea partidului dacă pierde alegerile.

Controverse legate de numele Vioricăi Dăncilă

Controverse legate de numele Vioricăi Dăncilă

În timpul protestelor istorice din februarie 2017, când sute de mii de romani au fost în stradă cerând Guvernului să abroge Ordonanţa 13, europarlamentarul Viorica Dăncilă l-a criticat pe comisarul european pe Justiţie.

Motivul? Comisarul şi-ar fi permis să reproşeze guvernului PSD de atunci că România face paşi înapoi în acest domeniu.

Vasilica Viorica Dăncilă, europarlamentar (februarie 2017): 

“Curtea Constituțională a constatat că unele prevederi ale Codului Penal nu erau constituționale. Drept urmare, guvernul PSD-ALDE a dat o ordonanță de urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de guvernul Cioloș și de guvernul Boc. De ce, domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi?”

Tot Viorica Dăncilă este premierul care a anunţat că România va muta Ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, declanşând un întreg scandal diplomatic, în condiţiile în care o astfel de decizie se ia doar de către preşedintele României - și nu de către Guvern. 

Gafele premierului Viorica Dăncilă

Gafele premierului Viorica Dăncilă

În cei aproape 2 ani în care a ocupat funcția de premier al României, Viorica Dăncilă a intrat în atenția mass-media și a opiniei publice după ce a făcut mai multe gafe și greșeli de exprimare.

Iată câteva dintre acestea:

- a confundat cuvântul “predilecţii” cu “predicţii”

- a spus că “ne-am trezit dintr-odată ţara cu mii de calamităţi datorită interperiilor vremii”

- a spus la Bruxelles ”protestanți” în loc de ”protestatari”

- a spus într-o ședință de Guvern ”grad de handicap grav, mintal, psihic, SIVA ... ăăă SIDA”

- a anunțat că va vorbi cu ”domnul Juncker” (...) nu în ideea de a-l scuza pe cineva, de a-l abroga pe cineva despre o vină”

- a pronunțat numărul 2014 în mod greșit, spunând ”două mii patrusprezece”, în loc de ”două mii paisprezece”

- a salutat Priștina, capitala auto-declaratului stat Kosovo, în timp ce era în capitala Muntenegrului, Podgorica

- în septembrie 2018 a avut loc un incident rușinos pentru România: președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker nu a mai fost primit la sosire de premierul Viorica Dăncilă pe aeroport, așa cum era stabilit

- i-a greșit numele premierului Bulgariei, Boico Borisov, care se afla chiar lângă ea, spunându-i ”Boris Boisov” - adică o combinație între Borisov și ... Boico

- a folosit greșit cuvântul ”anterioară”, în loc să spună ”viitoare”

- a inventat cuvântul ”negaționism” și a anunțat că sprijină ”combaterea Holocaustului”

- a spus că a ”revitalizat turismul prin reducerea TVA de la 5% la 5 %”

- a mulțumit ”pentru toată munca care am depus-o”

- a spus ”SEX” în loc de ”CEX”

- în timp ce susținea o conferință de presă în Suceava a spus că se află în ... Hunedoara

- a spus ”tu însuși” în loc de ”tu însuți”

- a încurcat numele premierului desemnat Ludovic Orban cu cel al premierului Ungariei, Viktor Orban

- a vorbit despre „prezumpţia de vinovăţie”, deşi formularea corectă era „prezumpţia de nevinovăţie”

- a pronunțat greșit 2020, spunând ”douăzeci douăzeci” în loc de ”două mii douăzeci”

- a spus greșit, de mai multe ori, ”imunoglobulină

- a spus într-o emisiune televizată că unii europarlamentari români sunt “autişti”

Viorica Dăncilă a explicat și de ce a făcut atâtea greșeli de exprimare, susținând că totul a fost din cauza presiunii şi a ”oboselii imense”.

Ce avere are Viorica Dăncilă

Ce avere are Viorica Dăncilă

Potrivit declarației de avere, depusă la Biroul Electoral Central, Viorica Dăncilă are un teren intravilan de 544 de metri pătrați, un teren intravilan de 1.200 de metri pătrați, dar și un teren agricol, de 2 hectare - toate acestea împreună cu soțul său, Cristinel.

De asemenea, familia Dăncilă are o casă de vacanță de 417 metri pătrați, o casă de locuit de 140 mp, dar și două apartamente, de 100 de mp şi 44 mp. Casa de locuit și apartamentul sunt primite moştenire.

Președintele PSD are un Volkswagen Passat din 2014 și bijuterii în valoare de 5.000 de euro. 

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale are conturi în bănci unde a strâns peste 517.000 de lei și peste 57.000 de euro. De asemenea, Viorica Dăncilă are şi 18.233 de dolari într-un alt cont bancar.

La capitolul venituri, Viorica Dăncilă a încasat anual, ca premier, peste 142.000 de lei. Ea a primit şi suma de 32.628 de euro de la Parlamentul European.

Soțul său, Cristinel Dăncilă, a obținut de la OMV Petrom Pitești venituri de 325.949 lei, în anul fiscal precedent.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ciucă vs. Ciolacu la prezidențiale, scenariu posibil la alegeri. Președintele PNL: „Poate fi o ipoteză”
Ciucă vs. Ciolacu la prezidențiale, scenariu posibil la alegeri. Președintele PNL: „Poate fi o ipoteză”

Nicolae Ciucă nu exclude o confruntare cu Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale, în situația unor candidaturi depuse de ambii lideri politici.

Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă l-ar vota pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale
Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă l-ar vota pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale

Coaliția PNL-PSD a stabilit calendarul celor cinci tururi de alegeri din acest an. Prezidențialele au fost mutate din decembrie în septembrie. Primul tur va fi cel mai probabil pe 8 septembrie, iar al doilea pe 22.

 

Profil de președinte: Românii vor un independent de dreapta. Majoritatea preferă un bărbat la Cotroceni - Sondaj INSCOP
Profil de președinte: Românii vor un independent de dreapta. Majoritatea preferă un bărbat la Cotroceni - Sondaj INSCOP

Mai mult de jumătate dintre români ar prefera un independent la Preşedinţie, iar un procent similar ar opta pentru un preşedinte de dreapta, în timp ce puţin peste 20% ar prefera unul de stânga, indică un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Ciucă vs. Ciolacu la prezidențiale, scenariu posibil la alegeri. Președintele PNL: „Poate fi o ipoteză”
Ciucă vs. Ciolacu la prezidențiale, scenariu posibil la alegeri. Președintele PNL: „Poate fi o ipoteză”

Nicolae Ciucă nu exclude o confruntare cu Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale, în situația unor candidaturi depuse de ambii lideri politici.

Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă l-ar vota pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale
Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă l-ar vota pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale

Coaliția PNL-PSD a stabilit calendarul celor cinci tururi de alegeri din acest an. Prezidențialele au fost mutate din decembrie în septembrie. Primul tur va fi cel mai probabil pe 8 septembrie, iar al doilea pe 22.

 

Profil de președinte: Românii vor un independent de dreapta. Majoritatea preferă un bărbat la Cotroceni - Sondaj INSCOP
Profil de președinte: Românii vor un independent de dreapta. Majoritatea preferă un bărbat la Cotroceni - Sondaj INSCOP

Mai mult de jumătate dintre români ar prefera un independent la Preşedinţie, iar un procent similar ar opta pentru un preşedinte de dreapta, în timp ce puţin peste 20% ar prefera unul de stânga, indică un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.