Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Totul despre votul din 24 noiembrie

Ultimele pregătiri pentru votul de duminică
Pro TV

Alegeri prezidentiale turul 2. Potrivit legii, turul 2 de scrutin de alegeri prezidențiale 2019 din 24 noiembrie are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt candidații care au rămas în cursa electorală pentru funcția de președinte al României.

Klaus Iohannis si Viorica Dancila, in turul 2 al alegerilor prezidentialPotrivit rezultatelor oficiale finale, furnizate de Biroul Electoral Central, candidatul susținut de PNL, Klaus Iohannis, a obținut 37,82% din voturile alegătorilor în turul 1 din 10 noiembrie, în timp ce candidatul PSD Viorica Dăncilă a obținut 22,26% din voturile alegătorilor.

Cei doi candidați nu s-au confruntat într-o dezbatere electorală, pentru că Iohannis a refuzat să participe, susținând că nu poate ”să legitimeze comportamentul mizerabil al PSD din ultimii ani”. În replică, Dăncilă a spus că Iohannis se teme de o confruntare cu ea.

Programul sectiilor de votare in strainatate la alegerile prezidentiale, turul 2

 

Citește și
REZULTATE alegeri prezidentiale 2019
REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE. BEC a anunţat cifrele finale
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

La secțiile de votare din străinătate se votează pe durata a trei zile, conform următorului program:

- vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21 :00;
- sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7:00 -21:00;
- duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7 :00-21.00.

Autoritatea Electorală precizează că în toate cele 3 zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cum voteaza diaspora in turul 2 la prezidentiale

 

Potrivit legii, pot vota la secțiile de votare din străinătate cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul altei țări - domiciliați, rezidenți sau turiști.

Acte necesare pentru vot in strainatate la prezidentiale

 

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Lista secțiilor de votare din străinătatea poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

ATENȚIE ! Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care au primit plicul pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat.

Alegeri prezidentiale 2019 turul 2 vot 24 noiembrie

Plicurile cu opțiunile pentru turul 2 de vot din 24 noiembrie trebuie expediate astfel încât să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondență până cel mai târziu în data de 21 noiembrie 2019. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menționat vor fi notificați și îndrumați să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare.

În țară, au fost organizate 18.748 de secții de votare, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secțiilor de votare. Alegătorii pot afla la ce secție de votare sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro.

Programul sectiilor de votare din tara la alegerile prezidentiale, turul 2

 

Votarea în țară are loc duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Acte necesare pentru vot in tara la prezidentiale

 

Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cine poate vota pe liste suplimentare la alegerile prezidentiale

 

În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar, în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Ca și în primul tur, operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că persoanele acreditate să asiste la efectuarea operațiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operațiuni și la al doilea tur de scrutin.

Cum arata buletinul de vot la alegerile prezidentiale

 

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, îndeamnă pe toți cetățenii români cu drept de vot să își exercite acest drept și în turul 2 de vot din 24 noiembrie, iar celor din străinătate le recomandă să nu lase pe ultima zi votul la secțiile de votare, pentru a evita aglomerația și pentru a fi siguri că și votul lor va intra în calcul la alegerea Președintelui României.

Conditiile pentru validarea votului la alegerile prezidentiale

 

Judecătorii constituţionali au constatat că niciun candidat nu a obţinut peste 9,1 milioane de voturi în turul 1 din 10 noiembrie, aşa că este organizat turul 2 de vot în 24 noiembrie.

Numărul de voturi necesare pentru a fi ales Preşedinte al României, conform art.2 alin.(1) lit.b) din Legea nr.370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: 9.143.433”, a transmis CCR pentru turul 1.

În turul 2 de vot din 24 noiembrie este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Cum se pune stampila corect pe buletinul de vot

 

• În secția de votare, alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), conform hotărârii Autorităţii Electorale Permanente.

• Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

• Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

• După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

• Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Articolul face parte din:

REZULTATE OFICIALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Cand anunta BEC primele rezultate

REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Iohannis 66,5%, Dăncilă 33,5%

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019, turul 2. Peste 10 milioane de români au votat în țară și în diaspora

alegeri prezidentiale 2019 turul 2 procedura de votare
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Care este procedura de votare

Ajunși în secțiile de votare, alegătorii trebuie să își prezinte actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

vot detinuti
Alegeri prezidențiale 2019. Câți deținuți vor vota în turul al doilea

Alegeri Prezidențiale 2019, vot diaspora, turul 2. Peste 15.000 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

politie
Bărbat împușcat de polițistul care păzea o secție de vot. Ce i-a făcut omului legii

Incident grav, sâmbătă seară înaintea votului, în județul Prahova.

viorica dancila
Alegeri prezidenţiale 2019. Dăncilă: "Am votat pentru o Românie care să meargă înainte"

Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat duminică, după ce a votat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, că a votat pentru o Românie care să meargă înainte, nu înapoi, spre vremuri în care nu aveam drepturi, nu aveam libertăţi.

Orban
Alegeri prezidenţiale 2019. Orban: "Am votat pentru o Românie în care legea e lege pentru toţi"

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, după ce a votat la alegerile prezidenţiale, că a votat pentru o Românie care să se dezvolte, o României în care instituţiile statului să servească cetăţeanul şi în care legea e lege pentru toţi.

klaus iohannis turul doi
Alegeri prezidenţiale 2019. Iohannis: „Astăzi e ziua campionilor cu ștampila VOTAT în mână”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după ce a votat la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, că a votat pentru o Românie modernă, europeană, normală, invitându-i pe toţi românii să vină la vot.

vot, stampila vot
Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Cum afli la ce sectie trebuie sa votezi, detalii importante

În data de 10 noiembrie 2019, în România au loc alegeri pentru funcția de președinte al României. Mandatul Președintelui României este de 5 ani.

Traian Basescu
Alegeri prezidențiale 2019. Băsescu: „Dacă vrei democrație, apăr-o!”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că a votat "cu gânduri bune", adăugând că vrea să aibă garanţia că România va evolua pozitiv în interiorul UE şi al NATO.

Dan Barna
Alegeri prezidențiale 2019. Barna: „Ștampila aceea este forța pe care o avem noi”

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat duminică, că are "toată încrederea că la finalul zilei, avem din nou speranţa de o Românie care se modernizează."

REZULTATE OFICIALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Rezultate provizorii anunţate de BEC
Bucureștenii pot vota și în mall. Mulți au comparat procesul de votare cu cumpărăturile

Într-o zi de duminică, tradițional dedicată relaxării, alegătorii îmbină cumpărăturile cu votul. Într-un centru comercial din Capitală este amenajată o secție de votare.

vot tara
Mesajul unui român care a trăit 30 de ani în Franța: "Nu am lipsit de la niciun vot"

În țară, mulți au venit la urne încă înainte de deschiderea secțiilor de votare.

buletin
Buletinele de vot afișate în secțiile din Mureș, înlăturate. Anunțul făcut de BEJ

Biroul Electoral Județean din Mureș a decis să înlăture toate buletinele de vot afișate în secții, căci aveau mențiunea "anulat".

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor lupta în turul 2 al alegerilor prezidențiale
Alegeri prezidenţiale 2019. Numărătoare paralelă USR- PLUS. Primele rezultate vin din Noua Zeelandă

Numărătoarea paralelă USR- PLUS relevă că, la secţia de votare din Auckland (Noua Zeelandă), unde votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat deja, Klaus Iohannis a obţinut 185 de voturi, iar Viorica Dăncilă 20.

Citește și...
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. S-a stabilit ordinea candidaților pe buletinul de vot
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. S-a stabilit ordinea candidaților pe buletinul de vot

Curtea Constituţională a validat, vineri, rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, anunțând, totodată, și ordinea candidaților din turul II pe buletinele de vot.

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE. BEC a anunţat cifrele finale
REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE. BEC a anunţat cifrele finale

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE. BEC a anunţat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale la ora 14:30. 

Premieră în ultimii 20 de ani. Fără dezbatere în turul 2 al prezidențialelor
Premieră în ultimii 20 de ani. Fără dezbatere în turul 2 al prezidențialelor

Turul doi al alegerilor prezidențiale 2019 ar putea avea loc fără o dezbatere între candidați.

Ziarul de Iași: Viorica Dăncilă a câștigat voturi în Iași doar de la deținuți
Ziarul de Iași: Viorica Dăncilă a câștigat voturi în Iași doar de la deținuți

Viorica Dăncilă a reușit să câștige voturi în Iași, în primul tur al alegerilor prezidențiale, doar în două secții de votare din municipiu.

REZULTATE OFICIALE ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Rezultatele parțiale și finale anunțate de BEC
REZULTATE OFICIALE ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Rezultatele parțiale și finale anunțate de BEC

Ultimele date parțiale privind alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, furnizate luni seara de Biroul Electoral Central, arată că președintele Klaus iohannis conduce cu 36,91 %, fiind urmat de candidatul PSD, Viorica Dăncilă - 23,45%.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.