Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

Votul în diaspora la alegerile prezidenţiale 2019
Agerpres

Primul tur de scrutin al alegerilor prezideniale 2019 este programat pe 10 noiembrie în România, în timp ce alegătorii din străinătate au la dispoziție trei zile - 8, 9 și 10 noiembrie - pentru a-și exprima opțiunea.

Românii din diaspora au la dispoziție două modalități de a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019: votul prin corespondență și votul la secții.

Cine are dreptul să voteze și cine nu?

 

• Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

• Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Citește și
tablete vot
Noutate la alegerile prezidenţiale. Cum vor fi făcute listele în diaspora
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cine poate vota în străinătate?

 

Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin - domiciliați, rezidenți sau turiști.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi consultată AICI.

Unde votați dacă nu v-ați înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro?

 

Puteți vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Cu ce acte de identitate puteți vota?

 

Puteți vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv:

- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Doar 80.000 de români din străinătate s-au înregistrat ca să voteze

Potrivit Autorității Electorale Permanente, doar 80.000 de români din diaspora s-au înregistrat pentru a-și exprima votul la alegerile prezidențiale 2019, care se vor desfășura în două scrutinuri, primul pe 10 noiembrie, al doilea pe 24 noiembrie.

Dintre cei aproximativ 80.000 români înscriși, 38.944 de români s-au înregistrat pentru a vota la secţiile din străinătate, în timp ce 41.003 au optat pentru votul prin corespondenţă.

Votul prin corespondență

 

La alegerile prezidențiale 2019, poate vota prin corespondență orice cetățean român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care s-a înscris în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Alegătorii care s-au înscris pentru a vota prin corespondență pe site-ul www.votstrainatate.ro vor primi prin intermediul companiei naționale Poșta Română documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență.

Cei care vor vota astfel sunt sfătuiți să parcurgă, pas cu pas, instrucțiunile primite înainte de a-și exprima opțiunea de vot.

Alegătorii din străinătate sunt anunțați că vor fi informați prin SMS și/sau prin e-mail cu privire la statusul plicului exterior expediat și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent sau la misiunea diplomatică și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent.

Pe site-ul mae.ro, există un ghid al alegătorului prin corespondență, care poate fi consultat aici.

Românii care au optat pentru votul prin corespondență trebuie să expedieze plicurile sigilate cu voturile prin corespondență astfel încât acestea să sosească la birourile electorale pentru votul prin corespondență până data de 7 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 1), respectiv 21 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 2).

Număr record de secții de votare în străinătate

 

Ministerul Afacerilor Externe organizează 835 de secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale 2019.

Potrivit site-ului mae.ro, toate secțiile de votare au fost validate de către Autoritatea Electorală Permanentă prin Hotărârea Autorității Electorale Permanente din 20 octombrie 2019.

La alegerile europarlamentare din 2019 numărul secţiilor din străinătate a fost de 441, în numeroase țări înregistrându-se aglomeraţie la secţiile de vot.

Printre țările în care sunt organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania (143, față de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, față de 76 organizate la alegerile europarlamentare), Germania (80, față de 25 organizate la alegerile europarlamentare), Marea Britanie (72, față de 29 organizate la alegerile europarlamentare), Franța (50, față de 17 organizate la alegerile europarlamentare), SUA (38, față de 31 organizate la alegerile europarlamentare), Republica Moldova (37, față de 36 organizate la alegerile europarlamentare), Olanda (25, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Belgia (23, față de 8 organizate la alegerile europarlamentare), Irlanda (16, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Danemarca (12, față de 7 organizate la alegerile europarlamentare), Austria (17, față de 9 organizate la alegerile europarlamentare), Grecia (11, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Portugalia (9, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Elveția (8, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare).

În țările din spațiul Uniunii Europene vor fi organizate 639 de secții de votare, potrivit sursei citate.

MAE anunță că, pe lângă secțiile de votare organizate în mod tradițional în teatrele de operațiuni din Afganistan, va fi organizată, în premieră, o secție de votare și în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operațiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să își exercite dreptul de vot.

Astfel, la alegerile pentru alegerea președintelui României în 2019 vor fi organizate un număr record de secții de votare, ținând cont de faptul că la alegerile prezidențiale din 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secții de votare, la alegerile parlamentare din 2016 au fost organizate 417 de secții de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 au fost organizate 441 de secții de votare.

MAE anunță că misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor lua măsurile necesare, potrivit legii, pentru asigurarea condiţiilor logistice minimale pentru desfăşurarea votării în secţiile de votare, precum şi pentru aducerea la cunoştinţa alegătorilor din străinătate a sediilor acestora.


Unde votează diaspora la prezidențiale 2019. LISTA secțiilor de votare

 

Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista şi harta interactivă ale celor 835 de secţii de votare pe care le organizează în străinătate la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Harta interactivă cu secţiile de votare şi lista completă a acestora pot fi consultate aici: http://www.mae.ro/node/49479.

Programul secţiilor de votare din diaspora

 

Primii români care vor vota la alegerile prezidențiale din 2019 sunt cei din Noua Zeelandă, care vineri, 8 noiembrie, începând cu ora locală 12.00, ora 1 dimineaţa, ora Românei, vor putea să-și exprime votul.

Potrivit mae.ro, programul secțiilor de votare este următorul:

Vineri, 8 noiembrie - între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00
Sâmbătă, 9 noiembrie - între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00
Duminică, 10 noiembrie - între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora locală 23.59, precizează MAE.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Pregătiri pentru alegerile prezidenţiale. Măsuri împotriva eventualelor blocaje
Pregătiri pentru alegerile prezidenţiale. Măsuri împotriva eventualelor blocaje

Pregătirile pentru alegerile prezidenţiale sunt pe ultima sută de metri. Joi au fost distribuite în ţară cele 18 mii de tablete care vor scana buletinele alegătorilor.

Noutate la alegerile prezidenţiale. Cum vor fi făcute listele în diaspora
Noutate la alegerile prezidenţiale. Cum vor fi făcute listele în diaspora

Pregătirile pentru alegerile prezidențiale sunt pe ultima sută de metri.

Campania electorală a început oficial. Regulile pe care trebuie să le respecte cei 14 candidaţi
Campania electorală a început oficial. Regulile pe care trebuie să le respecte cei 14 candidaţi

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie a început, sâmbătă, la ora 00.00, şi se va încheia, în 9 noiembrie, la ora 7.00.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.