Guacamole autentic în 5 minute – rețetă originală mexicană și secretul pentru un sos cremos. De ce a devenit popular

guacamole
Shutterstock

Guacamole, sosul mexican din avocado cu textură cremoasă și aromă fresh, are o rețetă autentică ce poate fi pregătită în doar câteva minute și a cucerit lumea prin simplitate și gust.

Mexicanii folosesc avocado așa cum irlandezii folosesc untul: peste tot. Nimic nu este mai reprezentativ pentru Mexic decât un bol cu guacamole.

Cunoscut în întreaga lume, acest preparat se regăsește pe mesele mexicane de secole. Considerat a fi un fel de mâncare aztec, guacamole este un simbol al gastronomiei mexicane. Este făcut din avocado, un fruct provenit de la un arbore originar din centrul Mexicului. Avocado este bogat în vitaminele B, E și K, conține cu peste 35% mai mult potasiu decât bananele și are un conținut ridicat de fibre.

Ce este guacamole

Guacamole este, în esență, avocado crud, pasat, amestecat cu alte ingrediente după gust. Avocado oferă guacamolului baza verde, iar alte ingrediente, cum ar fi roșiile și ceapa, îi dau un plus de textură și aromă.

Citește și
Sambure de avocado
Ce poți să faci cu sâmburele de avocado. Moduri neașteptate în care poate fi folosit

Această gustare este ideală pentru petreceri sau picnicuri și este adesea servită ca garnitură în restaurantele mexicane. Datorită bazei sale din avocado, guacamole este, de asemenea, foarte sănătos.

A fost asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii, pielii și părului, precum și cu susținerea pierderii în greutate, prevenirea cancerului și întărirea sistemului imunitar și digestiv.

De unde provine guacamole

Istoria acestui preparat gustos datează din perioada Imperiului Aztec, în America Centrală, în secolul al XVI-lea. Avocado era un fruct preferat în zonă, iar aztecii adorau „ahuaca-mulli” sau amestecul de avocado.

Spaniolii au apreciat și ei acest preparat, dar nu reușeau să-i pronunțe corect numele. La început, acest amestec gustos conținea avocado, roșii și ardei iute, însă de-a lungul anilor, spaniolii au început să adauge propriile ingrediente, precum ceapă, coriandru și suc de lime. Cu timpul, pronunția spaniolă a transformat numele preparatului în guacamole. Spaniolii au avut dificultăți în a cultiva avocado în Spania, ceea ce a făcut ca guacamole să rămână un preparat mexican popular în Americi. Astăzi, vânzările de guacamole cresc constant, datorită faptului că este sănătos și delicios, conform twistedtaco.

Rețetă de guacamole


Există sute de rețete de guacamole în întreaga lume. Cea mai populară rețetă presupune combinarea următoarelor ingrediente:

• Avocado decojit și pasat

• Ceapă tocată

• Roșii tăiate cubulețe

• Coriandru tocat

• Ardei jalapeño proaspăt tocat

• Suc de lime

Usturoi

Sare

Pentru baza guacamole-ului, se folosește mai mult avocado decât restul ingredientelor. Cantitatea celorlalte ingrediente depinde de preferințele fiecăruia. Dacă îți place picant, adaugă mai mult jalapeño, iar dacă nu, nu pune deloc. Poți folosi piper pentru un gust mai intens. Păstrează guacamole-ul într-un recipient ermetic, în frigider. Expunerea prelungită la oxigen îi poate da o culoare ușor maronie.

Guacamole a devenit un preparat american popular în toată Statele Unite, dar nu numai și este folosit în tot felul de moduri, ca sos, în burrito-uri, sandwich-uri, wrap-uri, etc.

Cum alegi avocado copt

Dacă nu ai noroc, avocado pe care îl găsești în magazin va avea probabil nevoie de câteva zile pentru a se coace.

Strânge ușor avocado cu palma, evitând folosirea vârfurilor degetelor, deoarece acestea îl pot strivi. Dacă cedează ușor la presiune, este copt și gata de consum. Dacă este tare și nu cedează, are nevoie de una-două zile pentru a se coace. Dacă se înmoaie prea ușor, este probabil prea copt și poate avea pete maro în interior.

Verifică sub codiță. Folosește degetele pentru a trage de codița din partea de sus a fructului. Dacă se desprinde ușor și zona de dedesubt este verde, ai găsit un avocado copt. Dacă codița este greu de îndepărtat, are nevoie de câteva zile pentru a se coace complet. Dacă zona de sub codiță este maro, avocado este probabil prea copt.

Sambure de avocado

Guacamole - beneficii pentru sănătate

Conținutul nutrițional al guacamole-ului poate varia ușor în funcție de rețetă, dar iată valorile pentru ¼ cană dintr-una dintre rețetele noastre preferate de guacamole:

Calorii: 125


►Carbohidrați totali: 8 g


►Fibre alimentare: 5 g


►Zahăr adăugat: 0 g


►Proteine: 2 g


►Grăsimi totale: 11 g


►Grăsimi saturate: 2 g


►Sodiu: 151 mg

Guacamole conține, de asemenea, mulți fitonutrienți — substanțe nutritive benefice din plante — proveniți din avocado, inclusiv antioxidanții luteină și zeaxantină. Este, de asemenea, o sursă bună de folat și vitamina C și furnizează și o cantitate mică de potasiu, conform eatingwell.

Cum servești guacamole: idei ușoare și rapide

Poți mânca guacamole în multe moduri creative. Ingredientele din guacamole pot fi mai blânde sau poți adăuga mai multă iuțeală ori cu pudră de chili ori cu ardei jalapeño. Oricum alegi să îl prepari, se potrivește perfect cu toate aceste opțiuni.

Omletă

Omletă caldă, acoperită cu guacamole cremos, smântână și salsa, este una dintre cele mai simple și gustoase modalități de a savura acest preparat. Poți adăuga și ardei gras sau ciuperci pentru un plus de aromă.
Dacă gătești pentru mai multe persoane, poți încerca ouă scrob ca alternativă — este delicioasă cu guacamole deasupra.

Huevos Rancheros

Acest preparat mexican tradițional este de obicei servit cu felii de avocado, dar guacamole îl poate duce la un alt nivel — mai ales dacă este o rețetă acrișoară, cu ceapă roșie și suc de lămâie.

Hamburgeri

Poate părea neobișnuit, dar o lingură de guacamole pe un burger este o opțiune excelentă dacă vrei să-l faci mai proaspăt. Este o alternativă sănătoasă la brânză și/sau maioneză. Fiind cremos și plin de aromă, poate înlocui orice alt condiment.

Sandwich

Orice sandwich devine mai gustos și mai cremos cu puțin guacamole. Merge deosebit de bine în sandwich-uri cu piept de pui sau în în cele cu bacon.

Toast cu guacamole – mic dejun rapid

Începe prin a pregăti guacamole-ul – taie ceapa mărunt și pune-o într-un mojar. Adaugă apoi jalapeño tocat fin (cu sau fără semințe) sau orice alt ardei iute, frunze verzi de coriandru (poți folosi pătrunjel proaspăt dacă vrei), sucul de lime și sarea.


Cu pistilul, pisează încet ingredientele până formează o pastă cu textură grunjoasă. Acest proces durează aproximativ 5 minute.

Taie avocado în jumătate, scoate sâmburele și taie pulpa cubulețe. Adaugă-le în pasta din mojar.


Pisează ușor avocado împreună cu pasta de ardei/ceapă/lime până se omogenizează. Nu zdrobi complet avocado-ul, lasă și bucăți mai mari. Pune deoparte.

Ia felii din pâinea ta preferată și prăjește-le după gust. Așază pe o felie prăjită o cantitate generoasă de guacamole.

Pentru servire, presară piper negru proaspăt măcinat, stropește cu puțin suc de lime și adaugă coriandru tocat suplimentar.

Chipsuri + guacamole – snack sănătos

Când vine vorba de a-ți satisface pofta de gustări, puține combinații pot rivaliza cu atracția irezistibilă a guacamole-ului și a chipsurilor. Acest duo clasic a cucerit inimile și papilele gustative ale oamenilor din întreaga lume.

Preparară guacamole conform rețetei de mai sus, însă ai grijă să pasezi bine toate ingredientele ca să obții o pastă fină.

Servește guacamole-ul imediat sau acoperă-l cu folie alimentară, presând folia direct pe suprafața acestuia pentru a preveni contactul cu aerul și închiderea la culoare. Păstrează-l la frigider până la servire. Guacamole-ul este cel mai bun când este proaspăt, așa că încearcă să îl consumi în maximum una-două zile.

Servește-l cu chipsuri tortilla cu sare sau cu praf de usturoi, după cum îți place.

Cu ce să mănânci guacamole: în tacos, burrito, salate, bowl-uri

Guacamole poate fi pus în mai multe feluri de preparate, mai ales:

Tacos

Fie că folosești tortilla moale sau coji de taco crocante, acest preparat poate fi făcut cu carne de pui, de porc sau de vită, în funcție de preferință. După carne, adaugă o brânză rasă precum mozarella, cubulețe de ceapă proaspătă, puțin coriandru proaspăt, o lingură de guacamole, o lingură de smânântă și puțină salsa roșie picantă.

Burritos

Adaugă guacamole în interiorul tortilla, peste orez, fasole, brânză, carne sau legume, înainte de a rula burrito-ul. O explozie de arome delicioase. Îl poți mânca cu salsa.

Salate

Folosește guacamole ca dressing sau ca topping, amestecându-l ușor cu mixul de salată, legumele și carnea sau brânza, în funcție de ce folosești.

Bowl-uri

Poke bowls sau burrito bowls sunt preparate foarte sănătoase și sățioase. Pune guacamole deasupra ingredientelor principale, precum orez, fasole, carne, legume și alte toppinguri, pentru cremozitate și gust.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Citește și...
Cum să tai un avocado - trucul mai puțin cunoscut de majoritatea oamenilor. De ce nu este bine să folosești cuțitul
Cum să tai un avocado - trucul mai puțin cunoscut de majoritatea oamenilor. De ce nu este bine să folosești cuțitul

Avocado este un aliment versatil și extrem de sănătos, ce poate fi folosit în diverse rețete, de la salate și toasturi, până la smoothie-uri și deserturi.  

Ce poți să faci cu sâmburele de avocado. Moduri neașteptate în care poate fi folosit
Ce poți să faci cu sâmburele de avocado. Moduri neașteptate în care poate fi folosit

Multe persoane aruncă sâmburele de avocado, după ce consumă fructul, fără să știe câte beneficii poate avea acesta. Iată de ce nu ar mai trebui să aruncați niciodată sâmburele de avocado.

A murit Bill Granger, „naşul” pâinii prăjite cu avocado. Renumitul bucătar australian avea 54 de ani
A murit Bill Granger, „naşul” pâinii prăjite cu avocado. Renumitul bucătar australian avea 54 de ani

Renumitul bucătar australian Bill Granger - „naşul” pâinii prăjite cu avocado - a murit la vârsta de 54 de ani, transmite BBC.  

Cum pot afecta nucile, alunele și semințele digestia. Medic: „Fac rău la colecist”
Cum pot afecta nucile, alunele și semințele digestia. Medic: „Fac rău la colecist”

Chiar dăcă vorbim despre grăsimi bune din fructe oleaginoase, semințe ori avocado, tot despre grăsimi vorbim. Sunt bune dacă și cantitatea e moderată. Altfel, vedem suferința unui organ care se ocupă de digestia lor - vezica biliară. Explicăm.

Una dintre cele mai ciudate creaturi. Arată ca un avocado și nu se pricepe nici să sară, nici să înoate
Una dintre cele mai ciudate creaturi. Arată ca un avocado și nu se pricepe nici să sară, nici să înoate

Pe numele ei științific Breviceps fuscus, broasca originară din sudul Cape Fold, în Africa de Sud, unde trăiește pe pantele împădurite, nu se prea pricepe nici la sărit, nici la înotat.

Recomandări
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, dacă salariul minim în România va ”rămâne înghețat” și în anul 2026.   

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii
Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii

Premierul Ilie Bolojan critică indemnizațiile de 27.000 de lei de la Aeroporturi București, numindu-le „o batjocură” în lipsa unor rezultate.