Ponta:Nu am nimic de reprosat Germaniei, ci celor din Romania care ne injura si vorbesc de rau in UE

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca nu are nimic de reprosat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din Romania care "injura si vorbesc de rau Romania" pe la Bruxelles si Berlin.

Premierul a subliniat din nou ca Guvernul nu renunta la obiectivul aderarii la spatiul Schengen, ci asteapta sa vina "un context politic favorabil", care depinde si de cei care "injura" Romania prin capitalele europene.

"Nu am nimic de reprosat Germaniei. Eu am de reprosat celor din Romania care nu inteleg ca tot injurand si vorbind de rau Romania, pe la Bruxelles, pe la Berlin, fac rau tarii asteia, pentru ca din pacate sunt si ei in tara asta", a afirmat Ponta, la sosirea la lansarea cartii despre Ion Iliescu, cu ocazia zilei de nastere a fostului sef al statului.

El a aratat ca acest obiectiv era important si aducea beneficii nu doar pentru Guvern si USL, ci si pentru cei care "parasc peste tot".

"Daca noi de aici din Romania tot avem tot felul de fericiti din astia, destepti care aratau gauri in barca si dupa aia se bucura ca ne scufundam, de parca intram in Schengen numai Guvernul, sau numai USL? Nu intrau si ei astia care tot ne parasc peste tot, ne anunta de ce nu trebuie sa intram. Asta e boala Romaniei, intotdeauna ai pe unii care se bucura daca mor toate caprele, si ale vecinului, si ale lor. De acum incolo o sa incercam sa ii ignoram pe cat posibil si sa ne atingem obiectivele europene cu mai multa demnitate si mai multa intelepciune", a spus premierul.

Citește și
pasaport
MAE si MAI cer statelor ce se opun aderarii la Schengen sa isi argumenteze pozitia la Consiliul JAI
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a aratat ca un prim moment favorabil pentru o decizie de aderare la Schengen ar putea aparea in luna octombrie, dupa alegerile parlamentare din Germania, iar "daca nu, la anul".

"Sigur, dupa octombrie, mai ales ca octombrie, din fericire e dupa septembrie, adica dupa alegeri, o sa vedem daca se poate lua o decizie. Daca nu, la anul (...) Ma refer in primul rand la faptul ca, asa cum Olanda dupa alegeri si-a nuantat discursul si pozitia, sunt convins ca se va intampla la fel si in alte tari europene. Repet, problemele noastre au fost din Romania si daca le-am rezolvat, acum asteptam momentul si contextul politic", a afirmat el.

De asemenea, el a tinut sa ii aduca aminte fostului premier Emil Boc ca si el a trecut prin acelasi moment "ridicol" privind respingerea aderarii la spatiul Schengen in 2011. "Am spus foarte clar, era deja ridicol sa vorbim de fiecare data, dar nu noi, cred ca si domnul Basescu, si guvernul Boc. Acum domnul Boc sta prost cu memoria, uita ca in 2011 era el prim-ministru cand ne-au respins si strigau impotriva Olandei si Finlandei", a afirmat Ponta.

El a mai aratat ca este "o prostie" sa se creada ca afirmatia de duminica a ministrului german de Interne privind opunerea veto-ului in Consiliul JAI din 7-8 martie fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen are legatura cu declaratiile politice din ultimile zile din Romania, pozitia Berlinului fiind cunoscuta mai de mult de Guvern.

"Asta chiar e cea mai mare prostie, sa va inchipuiti ca ministrul de Interne german a citit ieri presa din Romania si s-a apucat sa declare. Asta e chiar de rasul lumii. Ideea Germaniei era cunoscuta de noi si eu, sigur, normal, diplomatic nu am vrut sa anunt ca ardea tara, dar stiam cu totii ca Germania are retineri fata de aceasta decizie", a mai spus Ponta.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreste impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si rdicarea controalelor de granita pentru cetatenii acestora. Daca in urma votului din cadrului reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele tari vor fi admise, "intrarea acestora va fi impiedicata prin veto-ul german", a declarat Friedrich in interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post.

"Chiar si considerarea aderarii partiale, adica intrarea cu aeroporturile si porturile maritime, este scoasa de la masa discutiilor", a completat ministrul german.

"Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de catre cetatenii nostri numai in conditiile in care sunt asigurate premisele de baza", a spus Friedrich. "In momentul de fata nu este cazul", a adaugat el.

DOSARUL "SCHENGEN":

- Germania nu vrea Romania in Schengen. Ministrul de Interne: Daca e nevoie folosim dreptul la veto

- Macovei: Lui Ponta si Corlatean nu le pasa de interesul sa aderam in Schengen, ci sa scape de MCV

- MAE si MAI cer statelor ce se opun aderarii la Schengen sa isi argumenteze pozitia la Consiliul JAI

- Udrea: Germania si-a schimbat pozitia in privinta Schengen din cauza raportului MCV

- Ministrul Titus Corlatean: Nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati de spatiul Schengen

- Ponta: Corlatean a vorbit in numele Guvernului; daca Schengen se amana, tema nu va mai fi prioritara

- Reactia presedintelui Basescu dupa declaratia lui Corlatean: "Sa renunte la afirmatii de acest gen"

- Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata; asteptam sa ne invite ei

- Ponta: Romania are semnale ca 1-2 tari vor cere ca aderarea la Schengen sa fie amanata pe octombrie

- Bruxelles-ul propune trecerea la "frontiere inteligente" pentru spatiul Schengen

- Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajuta; eram deja acceptati daca nu era lovitura de stat

- Premierul danez: "Romania poate conta pe Danemarca pentru admiterea in spatiul Schengen"

- Basescu a facut publica scrisoarea privind Schengen, acuzandu-i de minciuna pe Ponta si Antonescu

- Antonescu: Olanda nu se va constitui intr-un obstacol privind aderarea la Schengen in doua trepte

- Presedintele Senatului din Olanda:Pentru Schengen, justitia din Romania sa respecte regulile europene

- Pretul platit de Romania pentru ca Franta sa sustina aderarea la Schengen: repatrierea tiganilor

- Vizita lui Ponta la Paris vine intr-un moment sensibil. Francezii arata cu degetul spre hotii romani

- Victor Ponta: "Instabilitatea din Bulgaria va afecta decizia privind intrarea Romaniei in Schengen"

- Basescu: Sa renuntam la jocul "O scrisoare in care cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti"

- Emil Boc: Raportul CE pe Justitie pune frane serioase in calea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen

- Raportul MCV: Romania, din nou criticata de Comisia Europeana in raportul despre evolutia justitiei

- MAI: Comisarul european Malmstrom a confirmat indeplinirea criteriilor de aderare la Schengen

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Esecul intrarii in Schengen. Cati bani pierde tara noastra si ce efecte are asupra fiecarui roman
Esecul intrarii in Schengen. Cati bani pierde tara noastra si ce efecte are asupra fiecarui roman

Intrarea in Schengen in acest an ramane doar un vis pentru Romania si Bulgaria.

MAE si MAI cer statelor ce se opun aderarii la Schengen sa isi argumenteze pozitia la Consiliul JAI
MAE si MAI cer statelor ce se opun aderarii la Schengen sa isi argumenteze pozitia la Consiliul JAI

MAI si MAE ale Romaniei cer intr-un comunicat comun ca statele membre care se opun aderarii la Schengen a tarii noastre si Bulgariei sa isi motiveze la Consiliul JAI pozitia "prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE si acquis-ul Schengen".

Germania nu vrea Romania in Schengen. Ministrul de Interne: Daca e nevoie folosim dreptul la veto
Germania nu vrea Romania in Schengen. Ministrul de Interne: Daca e nevoie folosim dreptul la veto

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Der Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.