Presedintele Senatului din Olanda:Pentru Schengen,justitia din Romania sa respecte regulile europene

Schengen - cover

Presedintele Senatului din Olanda, Fred de Graaf, a declarat, vineri, dupa discutia cu omologul Crin Antonescu, ca pentru a fi parte a Tratatului Schengen justitia din Romania trebuie sa fie la nivelul regulilor europene in domeniu.

"Raportul MCV mentioneaza si ca in privinta aspectelor judiciare Romania trebuie sa accelereze si sa finalizeze reformele. Pentru ca aveti nevoie de aceste instrumente in interiorul Tratatului Schengen. Aveti nevoie de o lege penala buna, de o lege civila buna, aveti nevoie de proceduri judiciare corecte, de un sistem judiciar care sa fie capabil sa faca fata regulilor europene", a afirmat Fred de Graf, intrebat despre cum interpreteaza rezultatele raportului Comisiei Europene si daca mai vede o legatura intre MCV si aderarea la Schengen.

Totodata, el a recunoscut ca in raportul MCV Romania a primit "o nota buna" privind rezolvarea corecta din punct de vedere constitutional a crizei politice din 2012. "Romania a primit o nota mare de la Comisia Europeana cu privire la modul in care a tratat criza politica de anul trecut, s-a facut corect din punct de vedere constitutional, ceea ce este foarte important de notat", a spus de Graaf.

El a subliniat ca Tratatul Schengen este important pentru tarile membre avand in vedere "dificultatile situatiei economice si politice din Europa si evolutiile din zona mediteraneana".

"Este o situatie complexa si sunt increzator ca, avand in vedere si informatiile primite de la colegii din Romania, ca tara dumneavoastra este aproape de finalul acestei faze si speram cu totii ca va veni in curand si momentul cand Romania va putea adera la spatiul Schengen", a spus el.

Citește și
Schengen - cover
Victor Ponta: "Instabilitatea din Bulgaria va afecta decizia privind intrarea Romaniei in Schengen"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pe de alta parte, intrebat direct daca guvernul olandez mai face legatura intre MCV si Schengen, Fred De Graaf a evitat sa dea un raspuns exact.

"Ma tem ca nu va pot raspunde exact la intrebare, pentru ca, asa cum stiti, deciziile privind Schengen nu apartin in totalitate Parlamentului, ci este o decizie a Guvernului. Probabil stiti ca pe 6-7 martie va fi inca o intalnire la Bruxelles cu privire la Schengen si aderarea Romaniei. Vor fi discutii intre diferitele parti inainte de 6-7 martie si stiti ca si noi si alte tari am facut un acord cu Romania despre unii pasi care trebuie facuti inainte de aderarea la Schengen", a afirmat oficialul de la Haga.

De asemenea, el a aratat ca, din punctul sau de vedere, ca parlamentar, spera ca discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei sa fie "incheiata cat mai repede". "Suntem de acord si asupra faptului ca scopul final, si al relatiei noastre parlamentare, este sa inchidem cat mai repede acest subiect si sa trecem mai departe sa facem si alte lucruri mai importante decat a discuta intrebarea daca sunteti pregatiti sau nu", a afirmat el.

Totodata, presedintele Senatului olandez a punctat ca diferenta de opinii dintre Romania si Olanda nu a fost in ultimii ani cu privire la scopul final al aderarii la Schengen, ci la momentul aderarii si nivelul de pregatire al tarii noastre.

"Cu privire la problema Schengen, una dintre colegele dvs. a spus niste cuvinte foarte adevarate: «prietenul la nevoie se cunoaste» (a friend in need is a friend indeed). Si a avut dreptate, dar eu cred ca este foarte important ca nu avem diferente de opinii cu privire la rezultatul final pe care dorim sa il obtinem, suntem cu totul de acord cu asta. Singura discutie pe care o avem este momentul, daca sunteti pregatiti sau nu sau daca sunteti aproape gata, aceasta este intrebarea pe care o discutam in ultimii ani", a afirmat de Graaf.

Pe de alta parte, oficialul olandez a recunoscut ca, din punct de vedere al criteriilor tehnice, Romania este pregatita pentru aderarea la Schengen.

"Iar din punct de vedere tehnic, sunteti pregatiti, asta e sigur", a mai spus el. Fred de Graaf este membru al partidului liberal VVD (Partidul pentru Libertate si Democratie), din care face parte si premierul Mark Rutte.

De Graaf efectueaza in perioada 21-23 februarie o vizita la Bucuresti, la invitatia presedintelui Senatului Romaniei, Crin Antonescu. El va mai avea vineri intalniri cu membrii comisiilor de afaceri externe si afaceri europene din Parlamentul Romaniei, cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea si cu presedintele Traian Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Pretul platit de Romania pentru ca Franta sa sustina aderarea la Schengen: repatrierea tiganilor
Pretul platit de Romania pentru ca Franta sa sustina aderarea la Schengen: repatrierea tiganilor

Seful guvernului de la Paris a anuntat ca va sustine aderarea Romaniei in Schengen pe baza unui calendar, care se va stabili in luna martie. In schimb, noi ne angajam sa repatriem tiganii si sa ii angajam in fabricile de aici.

Victor Ponta:
Victor Ponta: "Instabilitatea din Bulgaria va afecta decizia privind intrarea Romaniei in Schengen"

Premierul Victor Ponta a avertizat, miercuri, ca instabilitatea politica din Bulgaria va influenta decizia din luna martie privind aderarea la Spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Basescu: Sa renuntam la jocul
Basescu: Sa renuntam la jocul "O scrisoare in care cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti"

"Primul mesaj pe care il transmit este acela ca pentru bugetul urmator, Romania are in plus 6 miliarde de euro fata de bugetul precedet, aflat acum in executie", a declarat Traian Bassescu.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.