Ministrul Titus Corlatean: Nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati de spatiul Schengen

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca Guvernul isi va face datoria pentru aderarea la spatiul Schengen, insa demersul nu a fost sustinut si in plan intern de PDL si presedintele Traian Basescu.

Corlatean a aratat si ca presedintele Traian Basescu a contrazis pozitia interna a Romaniei si a facut "greseala fundamentala" de a interconditiona MCV de Schengen pentru a pune presiune pe Guvern si a-si indeplini interesul privind numirea procurorului general si a procurorului sef al DNA.

"Cred ca problemele si dilemele ar trebui puse in primul rand in curtea interioara. si eu i-as pune o intrebare publica domnului presedinte: la discutiile din marja Consiliului European de la Bruxelles, atunci cand i-am adresat rugamintea de a avea o discutie cu cancelarul german Merkel, daca a avut aceasta discutie pentru sustinerea Romaniei pentru aderarea la spatiul Schengen?", a afirmat sambata Corlatean, adaugand ca la reuniunea CSAT din ianuarie i-a adresat sefului statului "rugamintea" de a-si asuma scrisoarea comuna cu premierul si presedintii Camerelor pentru promovarea intrarii in Schengen.

Corlatean a subliniat ca a avut contacte la nivel de omolog cu Guvernul Federal de la Berlin si a gasit la Guido Westerwelle "intelegere", insa este nevoie "de o decizie politica favorabila care in Germania trebuie luata la cel mai inalt nivel".

"Deci trebuie sa fim foarte clari in a face distinctie si a face distinctie intre ceea ce inseamna onestitate in asumarea unor obligatii politice de reprezentare a statului roman si ceea ce se intampla in realitate", a spus seful diplomatiei.

Citește și
Traian Basescu
Reactia presedintelui Basescu dupa declaratia lui Corlatean: "Sa renunte la afirmatii de acest gen"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

El a deplans si faptul ca nici liderii PDL nu au promovat la nivelul colegilor din Partidul Popular European obiectivul national Schengen.

"Dialogul popularilor europeni din Romania a fost de fapt un atac la adresa guvernului USL si a Ministerului de Externe. Nu si-au folosit din pacate aceste parghii pe care noi, social-democratii, colegii liberali si le-au folosit in familia liberala pentru a deschide usi la Haga, de exemplu, dar pentru a deschide niste usi care sa faca acest demers mai realizabil. Nu am vazut, din pacate, aceste demersuri in PDL, nu am vazut aceste demersuri la varful ierarhiei, ca sa avem un confort ca tragem cu totii in aceeasi directie. Ori, aici la un moment dat, va voi spune ca din pacate cei mai mari inamici ai nostri, ai romanilor, sunt romanii insisi. Nu toti, dar din pacate sunt oameni care inteleg diferit promovarea unui obiectiv national", a afirmat Corlatean, aflat la Palatul Parlamentului la Conferinta organizatiei PSD Sector 6.

De asemenea, el a subliniat ca solicitarea Romaniei de a primi o decizie favorabila aderarii la Schengen este legitima si ca nu mai trebuie amanata "la nesfarsit", pentru ca a indeplinit de trei ani criteriile tehnice prevazute de Tratatele UE si ca nu este corecta conditionarea de alte considerente care tin de alegerile interne si dezbaterea temei emigratiei din unele tari UE, deoarece este afectata credibilitatea intregului proces.

"Inca o data, Guvernul isi face datoria si isi va face datoria, dar atunci cand nu se respecta regulile europene si principiile si criteriile de partea cealalta si Romania le respecta, este o chestiune de pozitie foarte clara. Nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati de spatiul Schengen, vom spune ca in aceasta perioada orice am face, oricate eforturi am face, oricate investitii am face, aceasta tinta a devenit una miscatoare", a afirmat Corlatean.

Intrebat daca regreta afirmatia de vineri seara ca in cazul unei noi amanari la Consiliul JAI e posibil sa nu mai intereseze aderarea la Schengen, el a reiterat ca se poate trai si fara a intra in spatiul Schengen, desi se vor pierde bani si timp de catre romani, stat si companiile occidentale din Romania.

"Am spus-o pana la urma fara sa dramatizam neaparat, pentru ca profilul, miza a fost ridicata foarte mult in ultimii ani, aderarea la spatiul Schengen cat de mult ar insemna. Da, este importanta aderarea la spatiul Schengen pentru cetatenii romani care calatoresc sa nu mai scoata pasaportul, sa nu mai stea la control de securitate la aeroportul de la Frankfurt si pentru companiile romanesti si straine care pierd timp, bani si sunt foarte interesate. Dar in acelasi timp credeti ca nu vom putea sa traim in continuare? Problema este ca vom pierde in continuare, si occidentalii din Romania, timp si bani", a afirmat Corlatean.

Potrivit acestuia, statul roman si sectorul turistic pierd foarte multe venituri deoarece unor cetateni din state terte li se acorda foarte greu viza de intrare, la fel cum si cetatenii din Republica Moldova care doresc sa calatoreasca in Romania si spatiul european trebuie sa indeplineasca niste criterii stricte.

Presedintele Traian Basescu se delimiteaza de afirmatiile ministrului de Externe, Titus Corlatean, potrivit carora, daca la Consiliul JAI de saptamana viitoare se amana din nou decizia privind aderarea tarii noastre la Schengen, Romania ar putea sa nu mai fie interesata de acest proces.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ponta: Corlatean a vorbit in numele Guvernului; daca Schengen se amana, tema nu va mai fi prioritara
Ponta: Corlatean a vorbit in numele Guvernului; daca Schengen se amana, tema nu va mai fi prioritara

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, nu a vorbit in nume personal, ci in numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat agentiei Mediafax premierul Victor Ponta.

Reactia presedintelui Basescu dupa declaratia lui Corlatean:
Reactia presedintelui Basescu dupa declaratia lui Corlatean: "Sa renunte la afirmatii de acest gen"

Presedintele se delimiteaza de afirmatiile ministrului de Externe, Titus Corlatean, potrivit carora, daca la Consiliul JAI se amana din nou decizia privind aderarea tarii noastre la Schengen, Romania ar putea sa nu mai fie interesata de acest proces.

Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata; asteptam sa ne invite ei
Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata; asteptam sa ne invite ei

Ministrul de Externe a declarat ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.