Bruxelles-ul propune trecerea la "frontiere inteligente" pentru spatiul Schengen
Comisia Europeana (CE) a invitat joi statele membre sa investeasca in tehnologii de varf in vederea imbunatatirii trecerii frontierelor si atragerii turistilor, precum si a oamenilor de afaceri in UE .
Doua masuri sunt preconizate pentru a face "inteligente" frontierele externe ale spatiului Schengen, format din 22 din cele 27 de state membre UE si cinci tari asociate.
Prima masura prevede aplicarea unui program de inregistrare a calatorilor, in timp ce a doua vizeaza implementarea unui sistem de intrare si iesire.
Peste un miliard de euro ar fi necesari pentru a realiza investitiile necesare.
"Sunt investitii grele intr-o perioada de austeritate bugetara", a recunoscut Cecilia Malmström, comisar european pentru Afaceri Interne.
"Dar vizitatorii straini au cheltuit 271 de miliarde de euro in timpul deplasarilor in UE, in 2011", a subliniat ea.
Programul de inregistrare prevede eliberarea unei cartele computerizate ce le va permite calatorilor sa treaca o bariera electronica in aeroporturile din tarile UE.
"Trecerea frontierei se va putea efectua in cateva secunde", a dat asigurari Malmström.
La randul sau, sistemul de intrare si iesire va acoperi o bresa in sistemul european, incapabil in prezent sa urmareasca miscarile strainilor intrati cu viza si plecarile lor din UE.
Noul dispozitiv "va inregistra data si locul de intrare si iesire a cetatenilor din tari terte care se deplaseaza in Uniunea (Europeana).
El va calcula in mod electronic durata sederii autorizate, inlocuind astfel sistemul manual actual, si va avertiza autoritatile nationale cand, la data expirarii acestei durate, o fisa de intrare/iesire nu va include date privind iesirea", a precizat CE.
"In acest mod, sistemul va fi mai util in remedierea problemei (identificarii) persoanelor care depasesc durata vizei de scurta sedere", subliniaza CE.
Datele personale ale calatorilor vor fi pastrate timp de sase luni si accesul la ele va fi "rezervat persoanelor responsabile de la frontiere", a insistat Malmström.
Subiectul este foarte sensibil pentru Parlamentul European (PE), care va trebui sa isi dea acordul. Cecilia Malmström a recunoscut ca, in cazul in care statele si PE aproba proiectul, vor fi necesari mai multi ani pentru a pune in practica masurile privind frontierele inteligente.