Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata; asteptam sa ne invite ei
Ministrul de Externe a declarat ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.
"Care este concluzia? Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima, (inseamna - n.r.) faptul ca acest proces bazat pe niste criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces. Si e bine de retinut. (...) Asa cum am trait fara Schengen, putem sa traim in continuare. Prezentam, scoatem pasaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani si daca UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, sa invite Romania, sa o faca", a afirmat Corlatean, vineri seara.
Potrivit Mediafax, el a subliniat ca o eventuala noua amanare a deciziei "ar insemna o impingere a procedurii la o data nedefinita in realitate".
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Corlatean a amintit ca anul acesta vor fi alegeri parlamentare in Germania, apoi vor urma cele europene din 2014, tot anul viitor urmand sa fie si cele locale din Franta.
"Inca o data, pot fi ratiuni de diferite naturi si sunt. Unele ce tin de culoarea ideologica a familiei din care faci sau nu parte, tin de alegerile dintr-o tara sau alta, dar va aduc aminte ca acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri in Germania, anul viitor vor fi alegeri europene in toata Europa, vor fi alegeri municipale in Franta, unde primarii, daca e sa mergem pe argumentul acesta, fie ca sunt de dreapta sau de stanga, vor spune „Dom'ne, avem probleme cu migratia”, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii si mai stiu eu ce", a spus ministrul de Externe.
El a subliniat ca problema de credibilitate in cazul unei noi amanari devine a tarilor care se opun. "Cata vreme noi suntem corecti, facem toate demersurile si indeplinim criteriile si eventual, spun eventual, mai avem pana la ziua reuniunii, s-ar decide inca o data amanarea, atunci dati-mi voie sa va spun ca cei care se opun au o problema de credibilitate (...) Ori, daca orice as face, oricat as indeplini criteriile si supracriteriile, au fost si masuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am indeplinit, oricati bani am baga, un miliard de euro bagati in securizarea frontierei si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun inca o data ca nu mai sunt interesat de acest proces", a afirmat Corlatean.
El a subliniat ca eliminarea restrictiilor de la frontiera cu Ungaria in urma aderarii la Schengen ar ajuta mult si companiile europene care opereaza in Romania. "O piata cu adevarat functionala inseamna si eliminarea acestor restrictii la frontiera cu Ungaria, inseamna timp pierdut, bani pierduti, business, afaceri care sunt tinute in loc, temporizate. As spune ca in prima linie a sustinerii Romaniei pentru aderarea in spatiul Schengen sunt companiile olandeze, cel mai mare investitor strain din Romania, companiile franceze, germane, cele straine", a mai spus el.