Esecul intrarii in Schengen. Cati bani pierde tara noastra si ce efecte are asupra fiecarui roman

×
Codul embed a fost copiat

Intrarea in Schengen in acest an ramane doar un vis pentru Romania si Bulgaria.

Vestile rele vin, surprinzator, tocmai de la Germania, unul dintre principalii sustinatori ai aderarii tarii noastre la spatiul Schengen de pana acum.

Scandalul politic din Romania i-a facut pe nemti sa se razgandeasca si sa declare raspicat ca vor vota impotriva noastra saptamana viitoare la Consiliul pe Justitie si Afaceri Interne. Politicienii romani au dat astfel cu piciorul la 6 ani de munca si la investitii de un miliard de euro, care ar fi trebuit sa aduca romanilor spatiu de miscare, dar mai ales bani, proveniti dintr-o economie resuscitata de tranzitarea fara restrictii a granitelor. Practic, in ultimii ani, toate partidele si guvernele au ratat, rand pe rand, acest obiectiv important pentru fiecare dintre noi.

"Daca in urma votului din cadrul reuniunii ministrilor de justitie si afaceri interne, Romania si Bulgaria vor fi admise in spatiul Schengen, intrarea lor va fi impiedicata prin veto-ul german!"

Sunt cuvintele extrem de dure ale ministrului german de interne, Hans-Peter Friedrich, care avertizeaza prin intermediul saptamanalului Der Spiegel ca Germania nu ne vrea, nici pe noi, nici pe bulgari, in Schengen. Nemtii nu accepta nici macar aderarea partiala, doar cu frontierele maritime si aeriene, cum s-a discutat pana acum. Explicatia oficiala a germanilor este lipsa progreselor in combaterea coruptiei si a crimei organizate.

Citește și
Monica Macovei
Macovei: Lui Ponta si Corlatean nu le pasa de interesul sa aderam in Schengen, ci sa scape de MCV
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La Bucuresti insa, refuzul categoric al celor care pana acum ne-au stat alaturi nu se vede ca un esec.

Titus Corlatean, ministru de Externe: "Cand noi respectam regulile si respectam criteriile este o asteptare legitima ca si ceilalti sa le respecte. Este o chestiune de atitudine si de modul in care intelegem rolul Romaniei in UE. Nu avem a astepta mila sau pomeni. Este un drept legitim cat vreme am indeplinit aceste criterii si am facut eforturi serioase de natura finaciara."

Claudiu Pandaru, diresctor editorial gandul.info: "Chiar daca aceste tari din UE cauta motive pentru a amana aderarea Romaniei, nu e normal ca tu, stat membru, sa spui ca nu mai esti interesat si sa te retragi de la masa negocierilor. Asa ceva nu se face nicaieri in lume si cu siguranta nu obtii mare lucru daca adopti o asemenea pozitie."

Parca fara sa constientizeze esecul comun, politicienii fac din acest subiect o minge de ping-pong.

Adriean Videanu, presedinte al Comisiei Nationale pentru Strategii din PDL: "Guvernul Ponta vrea sa sacrifice interesul national si intrarea in Schengen cu cinism dintr-un singur considerent si anume acela ca spera sa aiba controlul politic asupra justitiei."

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "M-am saturat de cei care gauresc barca Romaniei si apoi striga ca se scufunda."

Claudiu Pandaru, diresctor editorial gandul.info: "In spatiul nostru politic intern tema Schengen e mai degraba folosita ca un mijloc de a strange voturi de catre partile aflate in conflict. Daca s-ar gandi la interesul Romaniei pe termenul lung ar trebui sa gaseasca o cale de mijloc si in niciun caz aceasta cale de mijloc sa nu fie retragerea de la masa negocierilor."

In urma derapajelor de pe scena politica romaneasca, Germania a pus, duminica, "punctul pe i", dupa ce incepuse sa dea semnale de retragere a sustinerii inca din iulie trecut, cand presedintele Basescu a fost suspendat. Ratarea intrarii in Schengen se traduce nu numai prin timp pierdut la frontiere, ci mai ales in bani. Zeci, poate chiar sute de milioane de euro pe care tara noastra i-ar putea castiga din transporturi se pierd, odata cu mentinerea controalelor vamale la frontiere.

Sorin Pislaru, redactor-sef Ziarul Fianciar: "In principal, firmele autohtone si-au dezvoltat flote de sute de mii de camioane, asta inseamna export pentru Romania si acest semnal pentru investitori este foarte important.Ssuntem incadrati in categoria tarilor de mana a doua."

Inca din 2007, de cand au inceput negocierile pentru aderarea la Schengen, Romania a cheltuit 1 miliard de euro pentru modernizarea si securizarea frontierelor, menite sa previna traficul de persoane, imigratia ilegala si infractiunile transfrontaliere. De asemenea, s-a investit pentru conectarea bazelor de date ale ministerului de Interne roman cu cele din tarile Uniunii. Astfel, in acest moment, din punct de vedere tehnic, Romania indeplineste toate conditiile de aderare.

Chiar si asa, numarul de tari care s-au strans impotriva noastra nu este deloc de neglijat: Olanda, Finlanda, Franta si acum Germania. Primele voturi negative, ale Finlandei si Olandei, au aparut in noiembrie 2011. Guvernul de atunci, condus de Emil Boc, a ales razbunarea ca solutie: de exemplu, toate tirurile cu flori venite din Olanda erau intoarse la vama. Astfel, de la PDL pana la USL, obiectivul Schengen a fost mereu tot mai greu de atins.

Si in al 12-lea ceas, in loc sa caute solutii, Ministerele de Externe si Interne ale Romaniei dau ultimatumuri. Intr-un comunicat difuzat duminica, oficialii romani cer statelor care se opun sa isi motiveze decizia prin argumente clare, la baza carora sa stea tratatele Uniunii Europene si acquis-ul Schengen.

Consiliul de saptamana viitoare era practic ultima speranta pentru intrarea Romaniei in Schengen, anul acesta. Cu voturile negative anuntate acum, cea mai apropiata data de aderare va fi in 2014.

DOSARUL "SCHENGEN":

- Germania nu vrea Romania in Schengen. Ministrul de Interne: Daca e nevoie folosim dreptul la veto

- Macovei: Lui Ponta si Corlatean nu le pasa de interesul sa aderam in Schengen, ci sa scape de MCV

- MAE si MAI cer statelor ce se opun aderarii la Schengen sa isi argumenteze pozitia la Consiliul JAI

- Udrea: Germania si-a schimbat pozitia in privinta Schengen din cauza raportului MCV

- Ministrul Titus Corlatean: Nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati de spatiul Schengen

- Ponta: Corlatean a vorbit in numele Guvernului; daca Schengen se amana, tema nu va mai fi prioritara

- Reactia presedintelui Basescu dupa declaratia lui Corlatean: "Sa renunte la afirmatii de acest gen"

- Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata; asteptam sa ne invite ei

- Ponta: Romania are semnale ca 1-2 tari vor cere ca aderarea la Schengen sa fie amanata pe octombrie

- Bruxelles-ul propune trecerea la "frontiere inteligente" pentru spatiul Schengen

- Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajuta; eram deja acceptati daca nu era lovitura de stat

- Premierul danez: "Romania poate conta pe Danemarca pentru admiterea in spatiul Schengen"

- Basescu a facut publica scrisoarea privind Schengen, acuzandu-i de minciuna pe Ponta si Antonescu

- Antonescu: Olanda nu se va constitui intr-un obstacol privind aderarea la Schengen in doua trepte

- Presedintele Senatului din Olanda:Pentru Schengen, justitia din Romania sa respecte regulile europene

- Pretul platit de Romania pentru ca Franta sa sustina aderarea la Schengen: repatrierea tiganilor

- Vizita lui Ponta la Paris vine intr-un moment sensibil. Francezii arata cu degetul spre hotii romani

- Victor Ponta: "Instabilitatea din Bulgaria va afecta decizia privind intrarea Romaniei in Schengen"

- Basescu: Sa renuntam la jocul "O scrisoare in care cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti"

- Emil Boc: Raportul CE pe Justitie pune frane serioase in calea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen

- Raportul MCV: Romania, din nou criticata de Comisia Europeana in raportul despre evolutia justitiei

- MAI: Comisarul european Malmstrom a confirmat indeplinirea criteriilor de aderare la Schengen

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Elena Basescu: Anuntul ministrului german privind Schengen este consecinta declaratiei lui Corlatean
Elena Basescu: Anuntul ministrului german privind Schengen este consecinta declaratiei lui Corlatean

Eurodeputatul PDL Elena Basescu considera ca anuntul ministrului de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, privind blocarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen reprezinta "consecinta declaratiei iresponsabile" a lui Titus Corlatean.

Macovei: Lui Ponta si Corlatean nu le pasa de interesul sa aderam in Schengen, ci sa scape de MCV
Macovei: Lui Ponta si Corlatean nu le pasa de interesul sa aderam in Schengen, ci sa scape de MCV

Europarlamentarul PDL Monica Macovei spune ca premierului Victor Ponta si ministrului Titus Corlatean "nu le pasa deloc" de interesul tarii de a adera la Schengen, ci "de propriile interese - sa scape de MCV".

MAE si MAI cer statelor ce se opun aderarii la Schengen sa isi argumenteze pozitia la Consiliul JAI
MAE si MAI cer statelor ce se opun aderarii la Schengen sa isi argumenteze pozitia la Consiliul JAI

MAI si MAE ale Romaniei cer intr-un comunicat comun ca statele membre care se opun aderarii la Schengen a tarii noastre si Bulgariei sa isi motiveze la Consiliul JAI pozitia "prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE si acquis-ul Schengen".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.