Pretul platit de Romania pentru ca Franta sa sustina aderarea la Schengen: repatrierea tiganilor
Seful guvernului de la Paris a anuntat ca va sustine aderarea Romaniei in Schengen pe baza unui calendar, care se va stabili in luna martie. In schimb, noi ne angajam sa repatriem tiganii si sa ii angajam in fabricile de aici.
Intalnirea dintre Victor Ponta si Francois Hollande este prima intalnire la Palatul Elysee din ultimii 10 ani intre un presedinte francez si un premier roman.
Totusi, evenimentul a inceput cu 13 minute intarziere, un lucru neobisnuit pentru aceste intalniri la nivel inalt.
Premierul Ponta a ajuns la timp, dar a fost obligat sa astepte in fata Palatului pana cand presedintele Hollande a putut sa iasa si sa-l intampine.
"Directia in care merge relatia franco-romana - axa Paris Bucuresti, de care am avut si avem nevoie in continuare, va fi in folosul ambelor tari", a spus Victor Ponta.
Apoi premierul roman s-a intalnit cu omologul sau francez. Cei doi au semnat o prelungire a parteneriatului strategic pentru inca cinci ani, dar au discutat si despre situatia tiganilor.
"Am constatat ca in unele situatii, romii pun probleme reale de coabitare cu populatia franceza. Sigur ca Franta are angajamente de respectat fata de Comisia Europeana. S-au facut deja multe lucruri in privinta integrarii, in special in scoli", a declarat Jean-Marc Ayrault, premierul Frantei.
Intr-un interviu acordat ziarului ''Les Echos'', Ponta a anuntat ca vrea sa-i angajeze pe tiganii adusi din Franta in fabricile din Romania si sa ii integreze pe copiii lor in scoli.
Victor Ponta s-a intalnit si cu 16 manageri de top din Franta, care au anuntat ca vor investi anul acesta in Romania.
In ultimii trei ani, exporturile Romaniei catre Franta au depasit importurile cu aproape o jumatate de miliard de euro, in special cu ajutorul Dacia.
Franta se afla pe locul cinci in ceea ce priveste valoarea investitiilor din Romania.