Emil Boc: Raportul CE pe Justitie pune frane serioase in calea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen
Fostul premier Emil Boc considera ca raportul CE pe Justitie pune "frane serioase in calea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen", din cauza "incompetentei, balbaielilor si inconsecventei" Guvernului Ponta.
"Am semnale ca, din nefericire, raportul CE pe Justitie pune frane serioase in calea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, datorita incompetentei, balbaielilor si inconsecventei Guvernului Ponta din ultimul an. Prin tot ceea ce a facut Guvernul Ponta de la inaugurare si mai ales in vara si sfarsitul anului 2012 a indepartat Romania si mai mult de Spatiul Schengen, de ridicarea MCV pe Justitie. Aceasta este, din nefericire, concluzia preconizata in raportul MCV. Prin tot ceea ce a facut, Guvernul Ponta ne indeparteaza de Schengen si de statutul de stat de drept, autentic, al Romaniei", a spus Boc.
Fostul premier a acuzat USL ca de la preluarea guvernarii face tot ce ii sta in putinta pentru a crea baricade in fata administrarii justitiei pentru parlamentari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Parlamentul nu trebuie sa devina o bariera in calea justitiei. Din nefericire, din primul moment cand USL a ajuns la guvernare, a facut si face tot ce ii sta in putinta de a crea baricade in fata administrarii justitiei pentru parlamentari. Acest lucru nu este privit cu ochi buni de UE, care asteapta ca parlamentarul sa fie tratat ca orice cetatean in fata justitiei si sa raspunda penal, ca atare, cand este cazul.
Or Guvernul USL, pe baza unei practici de 20 de ani pe care o are, face tot ce ii este in putinta sa creeze ziduri in fata justitiei pentru ca aceasta sa nu ajunga la demnitarii USL si sfideaza deciziile ICCJ in materie de incompatibilitati si conflict de interese, considerand ca Parlamentul este deasupra legii. Daca se doreste ca Romania sa fie stat de drept, membra a UE si care sa intre si in Schengen, aceste lucruri nu pot fi tolerate in continuare", a subliniat Boc.
Intrebat daca Romania are sanse sa acceada in Spatiul Schengen in acest an, Emil Boc a raspuns ca acestea sunt "foarte putine".
"Anul 2013, prin acest raport, cred ca este compromis in materie de Schengen, iar Guvernul va trebui sa dea niste semne publice foarte clare, consistente, cu privire la statul de drept, pentru ca Romania sa isi mai pastreze drumul spre Schengen. Altfel vom ramane in istorie cu Schengen-ul", a conchis Emil Boc.
Comisia Europeana afirma ca, desi unele progrese s-au facut, Romania ar trebui sa faca mai mult pentru functionarea statului de drept, purtatorul de cuvant Mark Gray precizand ca s-au facut cativa pasi, dar nu toti cei recomandati de CE.
Pe de alta parte, Romania indeplineste conditiile specifice pentru intratea in Schengen, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, dupa prezentarea principalelor puncte din raportul MCV.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, emil boc, MCV, PDL, Schengen, raport,
Dată publicare:
30-01-2013 13:00