Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajuta; eram deja acceptati daca nu era lovitura de stat

27-02-2013 11:30


Theodor Stolojan

Eurodeputatul PDL Theodor Stolojan este de parere ca Romania ar fi fost deja acceptata in Spatiul Schengen daca n-ar fi avut loc incercarea de lovitura de stat din 2012.

Theodor Stolojan spera ca Romania sa primeasca o veste buna in privinta aderarii la Spatiul Schengen, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie:

"Eu sper sa avem o sansa sa putem macar in prima etapa, asa cum a fost o intelegere acum un an de zile, respectiv cu porturile si aeroporturile, urmand ca in etapa a doua sa putem primi liber in Schengen si cu transporturile rutiere. Totusi, as vrea sa precizez un lucru foarte limpede: daca n-ar fi fost evenimentele din vara anului trecut, acea incercare de lovitura de stat, Romania era acum in prima etapa acceptata in Schengen, respectiv cu aeroporturile si porturile. Eu sper totusi ca acum, in martie, fiind din nou problema pe agenda Consiliului JAI, sa reusim acest lucru", a declarat Stolojan, conform Mediafax, care citeaza RFI.

Eurodeputatul PDL crede ca disputele interne dintre presedintele Traian Basescu si USL pe tema Schengen nu ajuta. "Evident ca acest gen de puncte total diferite in interiorul unei tari nu ne ajuta deloc", spune democrat-liberalul, citat de RFI.

Theodor Stolojan precizeaza ca autoritatile romane trebuie sa tina cont de "mesajul neoficial" care vine de la Bruxelles:

"Trebuie sa intelegem un lucru pe care foarte multi demnitari nu doresc sa-l spuna limpede si anume: oficial, nici un stat membru nu ne poate spune «domnule, nu indepliniti criteriile de intrare in Schengen», pentru ca aici exista o reglementare foarte clara, care spune ce criterii trebuie sa indeplinesti pentru a fi admis in Spatiul Schengen si Romania indeplineste aceste criterii. in orice intanire oficiala, nimeni nu-ti poate spune oficial altceva. De aceea, avem si foarte multe declaratii ale unor state membre, care au fost si vizitate recent ba de prim-ministru, ba de presedintele Camerei Deputatilor sau mai stiu eu cine, care ne spun «da, domnule, suntem de acord». Insa neoficial, ni se spune ceea ce ni se spune si noua aici, in Parlamentul European: «degeaba aveti aparate care survoleaza granitele, degeaba aveti aparate cu infra nu stiu ce, cu caldura, care simt si un animal cand trece granita, cand in spatele computerului sta un om care e corupt sau care are cu totul alte valori decat cele care trebuie». Deci asta e mesajul neoficial care ni se spune si sigur ca el este legat de intregul sistem de lupta anticorputie din Romania, de intregul sistem judiciar, de eficienta etc.".

Parlamentarul european considera ca "cel mai bine ar fi fost sa nu dam nici un motiv de discutii colaterale ... adica sa fi indeplinit toate angajamentele".

"Sa nu uitam ca Romania, din punct de vedere al aderarii la Uniunea Europeana este stat membru, dar are inca angajamente asumate in momentul intrarii, care nu au fost indeplinite. Din pacate, un asemenea angajament tine de acest Mecanism de Cooperare si Verificare, care trebuie ridicat si va fi ridicat in momentul in care Romania demonstreaza ca a indeplinit toate angajamentele de acolo. Deci din punct de vedere al indeplinirii criteriilor de aderare la UE, Romania are inca restante", a spus Stolojan.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO