Schimbarea de strategie a Romaniei in cazul Schengen. Ce au discutat Basescu si Ponta la Cotroceni

×
Codul embed a fost copiat

Premierul, ministrul de Interne, si cel de Externe au fost chemati marti la Cotroceni de catre presedinte pentru a discuta despre aderarea la Schengen.

Miercuri, oficialii romani vor pleca la Bruxelles, unde se va lua o decizie in privinta noastra si a Bulgariei. Germania, considerata initial un sustinator al tarii noastre, tocmai si-a exprimat retinerea fata de primirea noastra in Schengen.

 

Traian Basescu a vrut sa stabileasca impreuna cu seful Guvernului si cei doi ministri o pozitie comuna in privinta aderarii noastre la Schengen. Dupa discutiile de la Cotroceni, premierul a anuntat ca Romania nu le va cere statelor membre Schenghen sa-si exprime prin vot pozitia fata de acceptarea noastra in acest spatiu si nici nu va mai lua in calcul un termen pentru finalizarea acestui proces.

Seful statului propunea luni stabilirea unui nou termen pentru discutarea aderarii.

Citește și
Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu a "redesenat" granitele Schengen. "Niciun sacrificiu nu e prea mare"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Schimbarea de strategie a autoritatilor romane vine dupa ce ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a declarat ca tara sa nu poate accepta ca Romania si Bulgaria sa fie primite in Schengen atat timp cat au deficiente majore in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.

Astazi, ambasada Germaniei la Bucuresti a precizat intr-un comunicat ca "retinerile guvernului de la Berlin, care ar fi impartasite si de alte state din Schengen, sunt legate de capacitatea Romaniei de a proteja frontierele europene de patrunderea frauduloasa a unor cetateni din afara Uniunii Europene"

Germania mai subliniaza ca, pentru a adera la Schengen, Romania trebuie sa intruneasca toate conditiile tehnice, administrative cat si pe cele care caracterizeaza statul de drept.

Cu toate ca europenii au recunoscut ca indeplinim standardele tehnice cerute, in ultimii 2 ani mai multe state s-au opus aderarii noastre. Printre acestea Germania, Olanda, Franta, Belgia sau Finlanda.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

La randul sau, premierul Victor Ponta a sustinut ca punctul privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi cuprins pe ordinea de zi a Consiliului Jai din aceasta saptamana.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, luni, ca omologul sau german "a pierdut ocazia sa taca", aratand ca in MAI exista o vorba, respectiv ca "trebuie sa pastrezi limita legitimei aparari", iar ministrul german "a depasit limita legitimei aparari".

Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca nu considera pozitia exprimata de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opozitia pentru aderarea la Schengen a Romaniei ca fiind a Germaniei, ci "a unei parti din guvernul crestin-democrat" din PPE, din care face parte si PDL.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca saluta pozitia exprimata de premierul Victor Ponta privind mandatul reprezentantului Romaniei in sedinta Consiliului JAI din aceasta saptamana pe tema intrarii in Schengen. El a mentionat ca intrarea in Schengen este un obiectiv major al Romaniei.

Intrebat daca a discutat cu Ponta pe tema Schengen, seful statului a evitat sa raspunda. "Nu as vrea sa va spun de discutii intre mine si dansul. Sunt discutii care au loc in orice stat sau nu au loc, nu as vrea sa spun, nu e de interes", a raspuns Basescu.

Intrebat daca el este "responsabil" de schimbarea de pozitie a premierului, Basescu a raspuns: "Nu am nicio responsabilitate". El a precizat ca a constatat o "flexibilizare" a pozitiei lui Ponta, de care se bucura, avand in vedere ca Romania are ca obiectiv major intrarea in zona Schengen.

"Prudenta aratata azi de premier e de bun augur. Sper sa se mentina in aceasta linie", a spus Basescu, aratand ca explicatiile pe care le-a dat in conferinta de presa nu se doresc a fi un atac la nimeni.

Presedintele a precizat, aratand la o harta amplasata in sala de presa de la Cotroceni, ca este foarte important ca granita Spatiului Schengen, care acum se afla intre Ungaria si Romania, sa se mute la granita de nord si de est a tarii noastre. "Din acest punct de vedere, niciun sacrificiu nu e prea mare", a spus Basescu, mentionand ca se refera inclusiv la "sacrificarea coruptilor nostri".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen, mentionand ca Executivul isi asuma schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale Romaniei. 

DOSARUL "SCHENGEN":

- Germania nu vrea Romania in Schengen. Ministrul de Interne: Daca e nevoie folosim dreptul la veto

- Macovei: Lui Ponta si Corlatean nu le pasa de interesul sa aderam in Schengen, ci sa scape de MCV

- MAE si MAI cer statelor ce se opun aderarii la Schengen sa isi argumenteze pozitia la Consiliul JAI

- Udrea: Germania si-a schimbat pozitia in privinta Schengen din cauza raportului MCV

- Ministrul Titus Corlatean: Nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati de spatiul Schengen

- Ponta: Corlatean a vorbit in numele Guvernului; daca Schengen se amana, tema nu va mai fi prioritara

- Reactia presedintelui Basescu dupa declaratia lui Corlatean: "Sa renunte la afirmatii de acest gen"

- Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata; asteptam sa ne invite ei

- Ponta: Romania are semnale ca 1-2 tari vor cere ca aderarea la Schengen sa fie amanata pe octombrie

- Bruxelles-ul propune trecerea la "frontiere inteligente" pentru spatiul Schengen

- Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajuta; eram deja acceptati daca nu era lovitura de stat

- Premierul danez: "Romania poate conta pe Danemarca pentru admiterea in spatiul Schengen"

- Basescu a facut publica scrisoarea privind Schengen, acuzandu-i de minciuna pe Ponta si Antonescu

- Antonescu: Olanda nu se va constitui intr-un obstacol privind aderarea la Schengen in doua trepte

- Presedintele Senatului din Olanda:Pentru Schengen, justitia din Romania sa respecte regulile europene

- Pretul platit de Romania pentru ca Franta sa sustina aderarea la Schengen: repatrierea tiganilor

- Vizita lui Ponta la Paris vine intr-un moment sensibil. Francezii arata cu degetul spre hotii romani

- Victor Ponta: "Instabilitatea din Bulgaria va afecta decizia privind intrarea Romaniei in Schengen"

- Basescu: Sa renuntam la jocul "O scrisoare in care cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti"

- Emil Boc: Raportul CE pe Justitie pune frane serioase in calea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen

- Raportul MCV: Romania, din nou criticata de Comisia Europeana in raportul despre evolutia justitiei

- MAI: Comisarul european Malmstrom a confirmat indeplinirea criteriilor de aderare la Schengen

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Basescu: Cel putin 7 state ar fi fost impotriva daca s-ar fi ajuns la vot pe Schengen. Ponta: Barfe
Basescu: Cel putin 7 state ar fi fost impotriva daca s-ar fi ajuns la vot pe Schengen. Ponta: Barfe

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Germania nu este singura tara care ar fi votat impotriva aderarii Romaniei la Schengen in Consiliul JAI, mentionand ca sunt cel putin sapte state care s-ar fi opus in cazul unui vot.

Presedintele Traian Basescu a
Presedintele Traian Basescu a "redesenat" granitele Schengen. "Niciun sacrificiu nu e prea mare"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca saluta pozitia exprimata de premierul Ponta privind mandatul reprezentantului Romaniei in sedinta Consiliului JAI din aceasta saptamana pe tema intrarii in Schengen.

Interviul care a pornit scandalul Schengen, publicat integral. Cum isi motiveaza Germania pozitia
Interviul care a pornit scandalul Schengen, publicat integral. Cum isi motiveaza Germania pozitia

Publicatia Der Spiegel a publicat, luni, interviul realizat cu ministrul de Interne german Hans-Peter Friedrich pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.