Presedintele Traian Basescu a "redesenat" granitele Schengen. "Niciun sacrificiu nu e prea mare"

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca saluta pozitia exprimata de premierul Ponta privind mandatul reprezentantului Romaniei in sedinta Consiliului JAI din aceasta saptamana pe tema intrarii in Schengen.

Sinteza declaratiilor

- Am o experienta pe care o pot da ca sa ne atingem acest obiectiv. Mutarea frontierei UE este un obiectiv politic de importanta nationala, inca un pas major de integrare in acest mecanism complicat al UE.

Intrebat daca isi asuma acest esec: Eu nu am tinut ministri penali in Guvern, nici nu am facut presiuni in fata Justitiei, nu am ce sa-mi asum, eu mi-am facut datoria.

- Am discutat cu tarile care stiam ca sunt reticente si au fost de acord sa dea sarcina CE sa discute accesul Romaniei in Schengen. Resposabilii sunt in alta parte. Am sugerat ce este de facut. De data asta nu am ce sa-mi asum, nu am majoritate parlamentara, nu pot influenta politic Guvernul.

Citește și
victor ponta
Ponta: Nu vrem sa ajungem in JAI la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, schimbam strategia

- Corectarea lipsurilor semnalate de MCV nu tine de mine, ci de majoritatea parlamentara. Nu se poate schimba strategia Romaniei, interesul national este unul singur. Eu nu pot sa nu vad problemele pe care le vad la noi toti europenii.

- Slava Domnului ca ei se limiteaza la MCV, nu si la alte lucruri.
Pozitia statului roman este exprimata de un singur om: presedintele tarii. In rest, poate fi exprimata pozitia Guvernului, adica a unei institutii si asa mai departe, dar aceste institutii nu exprima pozitia statului roman.

- Intrebat daca termenul pentru aderare in septembrie este unul realist: Daca vrem, putem!

- Trebuie sa constatam progresele si sa ne asumam corectiile in zona politica. Este important, pentru ca nimeni nu functioneaza fara un sistem de justitie eficient, aplicabil tuturor. Aceasta explicatie nu este un atac la nimeni, vreau sa ne solidarizam pe acest obiectiv.

- Toate politicile UE au ca pilon buna functionare a administratiei si justitiei. Trebuie sa intelegem asta, altfel ne vom razboi degeaba.

- Schengen este parte a procesului de integrare, ramane o prioritate pentru Romania. Pozitia corecta: sa se ia nota si sa stabilim alt termen in care sa discutam accesul in Schengen.

- Stim bine atmosfera in randul statelor membre, sa obtinem alta data: poate septembrie, poate decembrie. Daca nu obtinem o alta data, trebuie sa urcam din nou in Consiliul European si sa introducem in concluzii cerinta CE sa rediscute problema Romaniei si Bulgariei.

- Progresele noastre sunt mentionate in raportul MCV: la ANI, DNA, CSM, INCSJ, dar trebuie sa ne asumam ca mai avem lucruri de facut, mai ales in zona politica. Aici avem probleme.

- Suntem suparati ca am cheltuit bani multi si nu ne primeste in Schengen. Va dau cifrele corecte pentru pregatirea tehnica a integrarii: aproximativ 470 de milioane de euro, bani de la UE, adica bani de la cei care ne critica, iar din bugetul Romaniei 88 de milioane de euro, bani dati pentru cheltuieli neeligibile.

- Prudenta este de bun augur. Nimeni nu rezolva nimic in acest mod, nu asta e spiritul UE. Corect din partea noastra e sa ne uitam in ograda noastra, sa vedem de ce sunt suparati partenerii nostri.

- Inca nu ne-am integrat in cele 2 uriase facilitati ale UE: Schengen si zona euro. Cu toate eforturile noastre. Sa ramanem agatati de zona dura a UE, asta a fost efortul, am avut ca politica sa nu pierdem participarea la cele 3 tratate care vizau zona euro.

- Este esential sa intram in Schengen pentru ca, politic, frontiera UE se va muta pe frontiera romana. Sunt criterii pe care nu le respectam integral in momentul de fata.

- Se incearca acreditarea ideii ca problema pentru care Germania e impotriva e legata de romi, de invazia unor zeci de mii de romani. Ministrul german discuta problema migratiei, dar nu conditioneaza accesul Romaniei in Schengen de aceste lucruri, ci propune niste masuri. Din punctul de vedere al ministrului german, Romania si Bulgaria au o singura problema – coruptia. S-a vazut in raportul MCV din anul acesta.

- Presedintele Traian Basescu a mentionat ca intrarea in Schengen este un obiectiv major al Romaniei.

"Salut pozitia premierului Ponta pentru mandatul pentru reprezentantul Romaniei in sedinta JAI pe Schengen", a spus Basescu.

El a precizat ca aceasta pozitie este "o revenire la normal".

Presedintele a precizat, aratand la o harta amplasata in sala de presa de la Cotroceni, ca este foarte important ca granita Spatiului Schengen, care acum se afla intre Ungaria si Romania, sa se mute la granita de nord si de est a tarii noastre.

"Din acest punct de vedere, niciun sacrificiu nu e prea mare", a spus Basescu, mentionand ca se refera inclusiv la "sacrificarea coruptilor nostri".

Premierul
Victor Ponta a declarat, luni, ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen, mentionand ca Executivul isi asuma schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale Romaniei.

"Am luat act de decizia enuntata de ministrul german de Interne si atunci e clar ca in Consiliul JAI Germania, daca va fi obligata, isi va exercita dreptul de veto. Intentia noastra este sa nu ajungem pana la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru ca nu asta este ideea pe care o urmarim. Intentia noastra este de a prezenta inca o data in JAI motivele si indeplinirea criteriilor tehnice. Daca vom obtine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui facut in viitor, e foarte bine, nu vreau sa exportam probleme din Romania dincolo de granite si in alte consilii", a declarat Ponta, la USL.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Interviul care a pornit scandalul Schengen, publicat integral. Cum isi motiveaza Germania pozitia
Interviul care a pornit scandalul Schengen, publicat integral. Cum isi motiveaza Germania pozitia

Publicatia Der Spiegel a publicat, luni, interviul realizat cu ministrul de Interne german Hans-Peter Friedrich pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Ponta: Nu vrem sa ajungem in JAI la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, schimbam strategia
Ponta: Nu vrem sa ajungem in JAI la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, schimbam strategia

Victor Ponta a declarat ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen.

Scandalul Schengen, replica ministrului Stroe:
Scandalul Schengen, replica ministrului Stroe: "Germania a pierdut ocazia sa taca". Antonescu aproba

La numai o zi dupa ce Germania a anuntat, prin ministrul de Interne, ca se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, omologul sau roman Radu Stroe reactioneaza dur.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.