Alegeri SUA 2012. Barack Obama, primul discurs dupa alegeri: "Lucrurile bune urmeaza sa se intample"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele democrat Barack Obama, care a castigat un al doilea mandat la Casa Alba, potrivit estimarilor, a declarat in fata sustinatorilor sai la Chicago ca pentru Statele Unite "ce est mai bun urmeaza sa vina".

PROTV NEWS a transmis LIVE, pe 6 si 7 noiembrie, cele mai importante momente ale alegerilor prezidentiale din SUA

Candidatul la presedintie care obtine 270 de voturi electorale (electori) este declarat invingator, chiar daca la nivel national numarul alegatorilor care l-au votat este mai mic decat al adversarului sau.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 07 noiembrie 2012 (ora Romaniei):

Citește și
Tanase SUA
Obama vs Romney. Analiza Catalin Radu Tanase despre "the big issue", subiectul care va decide votul
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

ora 08.30 HARTA REZULTATELOR ALEGERILOR PREZIDENTIALE DIN SUA PANA LA ACEASTA ORA

Sursa: CNN

 


ora 09:45 Uniunea Europeana l-a felicitat miercuri pe Barack Obama pentru realegerea sa la Casa Alba, exprimandu-si dorinta ca UE si Statele Unite "sa isi consolideze relatiile bilaterale" si sa "infrunte impreuna provocarile globale, in special in materie de securitate si economie".

ora 09:30 Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat miercuri pe presedintele american Barack Obama pentru victorie, afirmand ca alianta strategica dintre Israel si Statele Unite este "mai puternica decat oricand".

"Voi continua sa colaborez cu presedintele Obama pentru a asigura interesele vitale ale securitatii Statelor Unite si Israelului", a promis intr-un comunicat Netanyahu, ale carui relatii cu presedintele american reales sunt cunoscute ca fiind tensionate.

ora 08:36 Barack Obama, Chicago, primul discurs dupa alegeri: "Sarcina noastra de-a perfectiona natiunea merge mai departe datorita voua. Suntem o familie, ne ridicam impreuna ca o natiune. La aceste alegeri, voi, poporul american, ne aratati ca in ciuda timpurilor grele prin care am trecut, ne-am ridicat. Lucrurile bune urmeaza sa se intample. Multumesc fiecarui american care a participat la aceste alegeri. L-am felicitat pe Romney pentru aceasta campanie solicitanta. Am luptat amandoi pentru ca iubim tara asta. Il aplaud pe Mitt Romney pentru ceea ce a facut. Intentionez sa colaborez cu el pentru ca tara noastra sa mearga inainte", a spus Obama.

"Vreau sa multumesc si celui mai bun vicepresedinte, Joe Biden. Nu as fi omul care sunt acum daca acum 20 de ani Michelle nu s-ar fi casatorit cu mine. Michelle, te iubesc azi mai mult ca niciodata", a continuat presedintele reales al SUA.

"Cei mai multi dintre noi vrem ca copiii nostri sa creasca intr-o tara cu cele mai bune scoli, intr-o tara sigura si respectata. O natiune aparata de cei mai buni militari cunoscuti de aceasta lume, dar si o tara increzatoare, o America generoasa, toleranta, deschis imigrantilor", a continuat Obama.

"Am invatat multe de la voi. Sunt un presedinte mai bun datorita voua. Ma intorc la Casa Alba increzator in viitor si ceea ce urmeaza sa se intample. In aceasta seara ati votat pentru actiune, si nu pentru politica", a mai spus Obama.

"In ciuda tuturor greutatilor, nu am fost niciodata mai plin de speranta decat acum. Cred in viitorul Americii. Intotdeauna am crezut ca speranta este cel mai bun lucru in care trebuie sa credem. America, eu cred in progres. Nu conteaza daca esti alb sau negru, homosexual, hispanic, sarac sau bogat, in America poti sa reusesti. Vom fi mereu Statele Unite ale Americii. Traim in cea mai grozava natiune din lume. Dumnezeu sa binecuvanteze Statele Unite ale Americii", a mai spus presedintele american.

ora 08:30 Presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, s-a declarat "foarte bucuros", miercuri, de realegerea presedintelui Barack Obama.

"Foarte bucuros de realegerea presedintelui Obama", a scris Van Rompuy in olandeza pe contul sau de Twitter, inainte de alte doua mesaje in olandeza si franceza: "Bucuros de alegerea presedintelui Obama".

ora 08:24 Presedintele democrat in exercitiu Barack Obama a obtinut 303 mandate de "mari electori", iar adversarul sau republican Mitt Romney 203, potrivit unor estimari difuzate de posturile americane de televiziune.

ora 07:56 Mitt Romney a declarat ca l-a sunat pe Barack Obama pentru a-l felicita pentru victoria obtinuta.

"Ii multumesc lui Ann, iubirea vietii mele. Ar fi fost o prima doamna perfecta. Le multumesc si baietilor mei pentru ajutorul dat in timpul campaniei", a mai spus Romney in discursul sau.

"Am dat totul pentru aceasta campanie", a declarat el la Boston (nord-est), in fata a mii de sustinatori, carora le-a multumit.

"Va multumesc. Dumnezeu sa binecuvanteze America", si-a incheiat Romney discursul.

ora 07:50 La scurt timp dupa ora 04.00 GMT (06.00 ora Romaniei), dupa rezultatele din 45 de state si District of Columbia, presedintele democrat in exercitiu Barack Obama si-a asigurat un al doilea mandat, obtinand 275 de mari electori, fata de 203 adversarul sau republican Mitt Romney.

Pentru a fi reales, Obama avea nevoie de 270 de mari electori din totalul de 538. In dreptul numelui statului este scris numarul de mari electori obtinuti. Invingatorul in scrutinul dintr-un stat obtine toate mandatele, cu exceptia statelor Maine si Nebraska, ce le repartizeaza in mod proportional.

ora 06.30 Mediafax: Barack Obama a fost reales marti presedinte al Statelor Unite, depasind pragul de 270 de voturi din partea "marilor electori", necesar pentru a-l invinge pe rivalul sau republican Mitt Romney, au anuntat posturile de televiziune CNN, MSNBC si CBS, relateaza AFP. Este pentru a doua oara, dupa Bill Clinton in anii '90, cand un democrat obtine al doilea mandat la Casa Alba dupa la al Doilea Razboi Mondial.

ora 06.25 Presedintele american Barack Obama, a postat pe Twitter un mesaj în care afirma "Totul s-a întamplat cu ajutorul vostru. Multumesc", marti, imediat dupa ce presa americana a anuntat ca a obtinut al doilea mandat, relateaza AFP.

"Suntem cu totii impreuna. Astfel am facut campanie si astfel suntem. Multumesc - bo", a continuat presedinte, intr-un nou mesaj postat pe Twitter, pe care l-a semnat cu initialele numelui sau. Intr-un al treilea mesaj, candidatul democrat scrie "inca patru ani" si adauga o fotografie in care apare imbratisand-o pe Michelle Obama, in timp ce posturile americane de televiziune anuntau victoria sa.

ora 06.25 Fox News: Barack Obama va fi reales presedinte al SUA

ora 06.20 CNN: Barack Obama va fi reales presedinte al SUA.

ora 06.15 Fox News: Mitt Romney a castigat 203 de electori, iar Barack Obama 262.

ora 06.10 Mediafax: Bursa de la Tokyo s-a redeschis miercuri in scadere dupa pauza de la pranz, in timp ce presa americana il prezenta pe Barack Obama ca invingator in patru state-cheie in alegerile pentru desemnarea viitorului presedinte al Statelor Unite, relateaza AFP.

Miercuri la ora locala 12.40 (5.40, ora Romaniei), indicele Nikkei a pierdut brusc 35,50 de puncte (0,40%), coborand pana la 8.939 de puncte, dupa ce a stagnat toata dimineata. Indicele extins Topix a scazut, de asemenea, cu 0,32%. Investitorii, aflati in asteptate de la inceputul saptamanii, pare ca au reactionat la scaderea concomitenta a valorii dolarului in fata yenului, o miscare care penalizeaza intreprinderile exportatoare japoneze.

Potrivit unor estimari ale unor posturi americane de televiziune, Barack Obama inregistreaza un avantaj fata de Mitt Romney in cursa catre Casa Alba, prezentandu-l castigator in patru state-cheie.

ora 06.00 Huffington Post: Mitt Romney a castigat 193 de electori, iar Barack Obama 244.

Fox News: Mitt Romney a castigat 193 de electori, iar Barack Obama 244.

NBC News: Mitt Romney a castigat 188 de electori, iar Barack Obama 243.

05.55 Mediafax: Senatoarea democrata Claire McCaskill si-a pastrat mandatul de senatoare in statul Missouri, dupa ce rivalul ei republican Todd Akin a provocat o polemica in urma unei declaratii despre "violul adevarat", au anuntat marti posturile de televiziune CBS si MSNBC, relateaza AFP.

"Din ceea ce am auzit de la doctori, sarcina in urma unui viol este foarte rara (...). Daca este vorba despre un viol adevarat, corpul femeii incearca toate mijloacele pentru a bloca totul", a declarat candidatul republican in august, provocand consternare.

Barack Obama
 ora 05.45 Mediafax: Presedintele democrat in exercitiu Barack Obama a obtinut 158 de mandate din partea "marilor electori", iar adversarul sau republican Mitt Romney 163, la ora 3.00 GMT (5.00, ora Romaniei), potrivit unor estimari difuzate de posturi americane de televiziune, relateaza AFP.

Pentru a fi ales, este necesar ca un candidat sa obtina majoritatea voturilor "marilor electori", din totalul de 538. In dreptul numelui statului este scris numarul de mari electori obtinuti. Invingatorul in scrutinul dintr-un stat obtine toate mandatele, cu exceptia statelor Maine si Nebraska, care le repartizeaza in mod proportional.

REZULTATELE CUNOSCUTE DEJA

OBAMA: Connecticut 7, District of Columbia 3, Delaware 3, Illinois 20, Maine 4, Maryland 10,
Massachusetts 11, Michigan 16, New Jersey 14, New Hampshire 4, New York 29, Pennsylvania 20, Rhode Island 4, Vermont 3, Wisconsin 10,

ROMNEY: Alabama 9, Arkansas 6, South Carolina 9, North Dakota 3, South Dakota 3, Georgia 16, Indiana 11, Kansas 6, Kentucky 8, Louisiana 8, Mississippi 6, Montana 3, Nebraska 5, Oklahoma 7, Tennessee 11, Texas 38, Utah 6, West Virginia 5, Wyoming 3

TOTAL - Obama: 158, Romney: 163

REZULTATE IN ASTEPTARE (potrivit mediei sondajelor)

STATE-CHEIE ALE CAROR REZULTATE SUNT NESIGURE: North Carolina 15, Colorado 9, Florida 29, Iowa 6, Missouri 10, Nevada 6, Virginia 13

STATE FAVORABILE LUI OBAMA: California 55, Hawaï 4, Minnesota 10, New Mexico 5, New York 29, Oregon 7, Washington 12

STATE FAVORABILE LUI ROMNEY: Alaska 3, Arizona 11, Idaho 4

ora 05.40 Fox News: Mitt Romney a castigat 174 de electori, iar Barack Obama 163.

ora 05.20 NBC News: Mitt Romney a castigat 163 de electori, iar Barack Obama 162.

Huffington Post: Mitt Romney a castigat 163 de electori, iar Barack Obama 158.

ora 05.10 NBC: Egalitate intre Romney si Obama la numarul de electori: 162 - 162. In ceea ce priveste votul popular, Romney conduce cu 50%, in timp ce Obama are 48%.

ora 05.00 Mediafax: Presedintele in exercitiu Barack Obama era prezentat ca invingator in statul-cheie Pensylvania, unde rivalul sau republican Mitt Romney s-a aflat in campanie marti, au anuntat posturile Foxnews, CBS si MSNBC, relateaza AFP. Cu cei 20 de "mari electori" ai sai, Pensylvania, un stat in mod traditional democrat, dar vizat de catre republicani, ii aduce lui Obama o sustinere importanta in cursa pentru obtinerea a 270 de voturi din totalul de 538 oferite de "marii electori", voturi necesare pentru obtinerea victoriei la Casa Alba.

De asemenea, Obama era prezentat ca invingator in statul-cheie Wisconsin, fieful lui Paul Ryan, partenerul de cursa al republicanului Mitt Romney, au anuntat marti posturile Foxnews si CBS, relateaza AFP.

Nu in ultimul rand, presedintele american Barack Obama a obtinut o victorie in statul-cheie New Hampshire, care a votat doar de doua ori pentru un democrat in precedentele sase alegeri prezidentiale, au anuntat posturile CBS si MSNBC, relateaza AFP.

Acest mic stat din nord-est, care are doar patru "mari electori", este considerat determinant pentru Barack Obama in cursa sa pentru obtinerea a 270 din cele 538 de voturi ale "marilor electori", necesare pentru a ramane la Casa Alba. Rivalul sau republican a fost guvernatorul statului vecin Massachusetts in perioada 2003-2007.

ora 04.50 Republicanii americani erau pe cale sa isi pastreze majoritatea in Camera Reprezentantilor la finalul alegerilor de marti, in care se infrunta totodata presedintele democrat in exercitiu Barack Obama si republicanul Mitt Romney, anunta televiziunile americane, relateaza AFP.

Aceste rezultate confirma estimarile dinaintea scrutinului. Republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentantilor in alegerile de la jumatate de mandat, in 2010.

ora 04.45 Aparatul de vot care mergea numai pentru Romney. Situatii neobisnuite in timpul alegerilor din SUA

ora 04.30 Los Angeles Times: 123 electori pentru Obama, 153 pentru Romney.

ora 04.15 NBC News: Mitt Romney a castigat 153 de electori, iar Barack Obama 128.

Huffington Post: Mitt Romney a castigat 154 de electori, iar Barack Obama 144.

ora 04.05 NBC News: Mitt Romney a castigat 153 de electori, iar Barack Obama 114.

ora 03.45 Mediafax: Presedintele democrat Barack Obama invinge in statele-cheie Ohio, Florida, New Hampshire si Pennsylvania, iar adversarul sau republican in Virginia, in urma inchiderii sectiilor de votare din aceste state, potrivit unor previziuni CNN.

Potrivit previziunilor postului american, Obama obtine 58%, iar Romney 41% in scrutinul prezidential din Ohio, in nordul Statelor Unite, in care voteaza 18 "mari electori".

In Florida (29 de "mari electori"), Obama obtine 51% din voturile exprimate, iar Romney 49%, iar in New Hampshire (4 "mari electori"), democratul obtine 62%, iar republicanul 37%, potrivit acestor previziuni. De asemenea, Obama este prezentat ca invingator de catre CNN si in statul-cheie Pensylvania (20 de "mari electori"), unde obtine 56% din voturi, in timp ce Romney obtine 43%.

In schimb, Romney invinge, potrivit CNN, in Virginia (13 "mari electori"), cu 56%, in timp ce Obama obtine 43% din voturi.

ora 03.30 Sectiile de votare din cadrul alegerilor prezidentiale s-au inchis marti la ora locala 20.00 (miercuri, 3.00, ora Romaniei) in alte 16 state, inclusiv Florida, cel mai populat stat-cheie in cadrul scrutinului, unde victoria este adesea decisiva pentru un candidat la Casa Alba, relateaza AFP. Dupa inchiderea sectiilor de votare in noua state, anterior, marti seara, scrutinul s-a incheiat si in statele-cheie Florida, Pensylvania, New Hampshire, care sunt observate indeaproape pentru influenta pe care au asupra rezultatului final, dar si alte 12 state.

ora 03.15 NBC - Votul popular este urmatorul: Mitt Romney - 52%, iar Barack Obama - 47%. In ceea ce priveste situatia electorilor: Romney are 82 de voturi, iar Obama 64.

Candidatul la presedintie care obtine 270 de voturi electorale este declarat invingator, chiar daca la nivel national numarul alegatorilor care l-au votat este mai mic decat al adversarului sau.

ora 03.13 Huffington Post: Mitt Romney a castigat 56 de electori, iar Barack Obama 65

ora 03.10 Mediafax: Scrutinul prezidential american se anunta foarte strans marti seara in statele-cheie Ohio si Virginia, unde, dupa inchiderea sectiilor de votare, primele estimari ale presei americane nu permiteau sa fie desemnat un invingator, relateaza AFP.

Dupa inchiderea sectiilor de votare in noua state, republicanul Mitt Romney a obtinut victoria in doua fiefuri ale partidului sau, Indiana si Kentucky, dar si in West Virginia, in timp ce Barack Obama a obtinut victoria in fieful democrat Vermont, potrivit posturilor americane de televiziune. In Ohio, Virginia, North Carolina, South Carolina si Georgia, rezultatele nu erau cunoscute marti seara.

Rezultatul din Ohio este deosebit de urmarit, avand in vedere ca niciun republican nu a reusit sa ajunga la Casa Alba fara sa obtina o victorie in acest stat industrial din nordul Statelor Unite, in care voteaza 18 "mari electori".

ora 03.05 CNN exit-poll: Obama va castiga in Connecticut, Delaware, District of Columbia, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts si Rhode Island. Romney va castiga Oklahoma.

ora 03.00 Huffington Post: Mitt Romney a castigat pana acum 49 de electori, iar Barack Obama doar 13 electori. Candidatul la presedintie care obtine 270 de voturi electorale (electori) este declarat invingator, chiar daca la nivel national numarul alegatorilor care l-au votat este mai mic decat al adversarului sau.

ora 02.45 Huffington Post, situatia electorilor: Mitt Romney are 33 de electori, iar Barack Obama are 3 electori.

ora 02.40 Exit-poll-urile CNN arata ca Mitt Romney va castiga 5 electori in West virgina si 11 electori in Indiana. In 2008, presedintele Obama a pierdut West Virginia cu peste 13%, insa a castigat Indiana cu 1%.

ora 02.35 USA Today citeaza presa americana, care sustine ca Romney a castigat statele Georgia, South Carolina si Indiana, iar Obama a castigat Vermont.

 ora 02.30 Huffington Post: Voturile electorilor sunt urmatoarele: Mitt Romney a obtinut 13 voturi, iar Barack Obama 3 voturi.

ora 02.25 Mediafax: Mitt Romney a obtinut victoria in doua prime state traditional republicane, Indiana si Kentucky, iar presedintele in exercitiu Barack Obama obtine victoria in Vermont, un fief democrat, anunta televiziunile americane, relateaza AFP.

Imediat dupa inchiderea sectiilor de votare, la ora locala 19.00 (miercuri, 2.00, ora Romaniei), candidatul republican a fost prezentat ca invingator in aceste doua state, iar Obama in Vermont, potrivit posturilor de televiziune CNN, ABC, NBC si Foxnews.

ora 02.15 CNN: Mitt Romney a castigat Kentucky, iar Barack Obama a castigat Vermont. In Virgina, exit-poll-urile arata o cursa stransa: 49% la 49%.

ora 02.00 Mediafax: Sectiile de votare din cadrul scrutinului prezidential din sase state s-au inchis, inclusiv cele din statul-cheie Virginia, marti, la ora locala 19.00 (miercuri, 2.00, ora Romaniei), relateaza AFP.

In estul Statelor Unite, statele Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont si Virginia au incheiat operatiunile de votare. Virginia, un stat in mod traditional conservator dar in care democratul Barack Obama a obtinut victoria in 2008, este susceptibil sa voteze fie pentru o tabara, fie pentru cealalta.

 ora 01.45 Mediafax: Presedintele american Barack Obama a intervenit marti pe site-ul Reddit, indemnandu-i pe navigatorii pe Internet sa meraga sa voteze, cu doar cateva ore inainte de inchiderea scrutinului prezidential, relateaza AFP. "Ma inscriu (pe platforma voastra) deoarece sectiile de votare vor incepe sa se ichida in cateva ore si pentru ca am nevoie ca voi sa mergeti sa votati", declara presedintele democrat in exercitiu care a participat, deja, la un chat in timpul campaniei pe aceasta platforma foarte la moda in Statele Unite.

"Astazi (marti) decidem directia in care se vor indrepta urmatorii patru ani - dar numai daca ne deplasam" la urne, afirma candidatul democrat. "Va cer sa iesiti si sa depuneti buletinul in urna, indiferent care este culoarea voastra politica", a spus el. "Iar daca ati votat deja, nu va opriti aici - indemnati-i pe prietenii vostri, pe colocatari si pe vecini" sa voteze, adauga el.

In cateva minute, cateva zeci de mesaje au fost postate ca raspuns la interventia presedintelui, majoritatea favorabile. Barack Obama a participat la sfarsitul lui august la un chat organizat de acest site, abordand subiecte multiple si consolidandu-si cu aceeasi ocazie imaginea de presedinte foarte obisnuit cu retelele sociale.

ora 01.30 Candidatul republican la Casa Alba Mitt Romney a declarat marti seara, la sosirea la Boston, ca a terminat de redactat "discursul victoriei". "Tocmai am terminat de scris discursul victoriei. Are aproximativ 1.118 cuvinte si sunt sigur ca va suferi modificari, pentru ca nu l-am dat familiei sa il citeasca, prietenilor si consilierilor mei, pentru a obtine reactia lor", a declarat Romney pentru jurnalisti, imediat dupa ce a aterizat la Boston, capitala statului Massachusetts, al carui guvernator a fost ales in urma cu zece ani, la 5 noiembrie 2002.

El va sustine discursul victoriei sau infrangerii la Centrul Conventiei din oras, dupa aflarea rezultatelor, in noaptea de marti spre miercuri. Aflat in campanie in aceasta ultima zi in statele-cheie Ohio (nord) si Pennsylvania (est), dupa ce a votat marti dimineata, republicanul a incercat sa afiseze un "optimism", afirmand ca este increzator in privinta rezultatului acestui scrutin care se anunta srans, potrivit ultimelor sondaje.

ora 01.15 Mediafax: Primele sectii de votare s-au inchis in Statele Unite, intr-o parte a statului Indiana (nord) si Kentucky (zona central-estica), marti, la ora locala 18.00 (miercuri, 1.00, ora Romaniei), in cadrul alegerilor prezidentiale, al caror rezultat pare sa fie strans, relateaza AFP.

Cele doua state se intind pe doua fusuri orare, o parte din sectiile de votare urmand sa se inchida o ora mai tarziu, ora la care sunt asteptate primele rezultate. Din cauza imesitatii teritoriului american, programul de inchidere a sectiilor de votare se intinde pana la ora 4.00 GMT (6.00, ora Romaniei), in statele situate in vestul continentului.

Sondajele prevad un rezultat foarte sctrans, desi "matematica" electorala pare favorabila lui Obama.

01.20 CNN: Situatia economiei SUA a fost cel mai important aspect avut in vedere de catre cei care au votat astazi. Aceasta este concluzia unui exit-poll citat de CNN, care precizeaza ca votantii au fost intrebati care este cea mai mare problema cu care s-au confruntat pana acum. 40% au indicat somajul, 37% - cresterea preturilor, 13% - taxele si 8% piata imobiliara.

De asemenea, dintre cei care au votat, 24% au afirmat ca traiesc mai bine in prezent decat in urma cu 4 ani, 34% au spus ca o duc mai rau, iar 41% au afirmat ca nu s-a schimbat nimic.

ora 01.00 Mediafax: Inceputul operatiunilor de votare in Statele Unite a declansat difuzarea a aproximativ sapte milioane de mesaje pe Twitter in Statele Unite, dintre care 40% il citeaza pe Barack Obama, iar 24% pe rivalul sau Mitt Romney, a anuntat Twitter marti dupa-amiaza, relateaza AFP.

Aproximativ sapte milioane de mesaje referitoare la alegerile prezidentiale americane au fost trimise incepind de marti dimineata, de la deschiderea sectiilor de votare, a anuntat Twitter pe contul sau dedicat politicii @gov.

Cuvantul-cheie #ivoted (am votat) aparea luni dupa-amiaza in 2.000 de mesaje postate pe Twitter pe minut. El a insotit 1,4 milioane de mesaje incepand de marti dimineata.

Presedintele democrat in exercitiu castiga cantitativ. El este citat in 40% dintre mesajele postate pe Twitter in Statele Unite, in timp ce adversarul sau Mitt Romney este citat in 24% dintre mesaje. Astfel, Obama obtine victoria din punct de vedere cantitativ. Indexul creat de catre Twitter cu scopul de a evalua tonul mesajelor postate pe Twitter il plasau luni dupa-amiaza la 71%, in timp ce Romney se afla la 59%.

Si mai ingrijorator pentru republican, daca il intereseaza situatia opiniei pe retelele sociale, este faptul ca Barack Obama este candidatul care genereaza cele mai multe mesaje postate pe Twitter in fiecare in parte dintre statele-cheie, precizeaza Twitter. Pe Facebook, aproape cinci milioane de utilizatori au dat clic, pana luni dupa-amiaza, pe butonul verde "am votat", care a aparut marti pe profilele Facebook ale utilizatorilor din Statele Unite. Femeile care au dat clic pe butonul "am votat" erau de doua ori mai numeroase decat barbatii.

 ora 00.45 Mediafax: Numele viitorului presedinte al Statelor Unite ar putea fi aflat chiar in aceasta dimineata, (miercuri, 3.00, ora Romaniei), cand se incheie votarea in Florida, Ohio si Virginia, potrivit unor analisti americani.

Cele trei state detin cheia unei posibile victorii a presedintelui in functie Barack Obama. Daca estimarile cu privire la rata de participare si rezultatele partiale ale numararii voturilor vor indica o diferenta categorica in favoarea lui Obama, acesta ar putea fi declarat invingator chiar marti seara. in cazul unui rezultat strans, va trebui asteptata numararea finala a voturilor, care ar putea fi finalizata abia miercuri.

Desi sondajele la nivel national indica o cursa stransa, potrivit optiunilor alegatorilor, alegerile prezidentiale americane sunt decise de numarul de voturi obtinute in cadrul Colegiului Electoral. Colegiul Electoral este format din suma celor doi senatori si a unui numar variabil de membri ai Camerei Reprezentantilor alocati fiecarui stat.

Cu exceptia a doua state, Nebraska si Maine, care impart voturile proportional cu numarul de voturi populare, candidatul care obtine victoria intr-un stat castiga automat toate voturile electorale din statul respective.

Candidatul la presedintie care obtine 270 de voturi electorale este declarat invingator, chiar daca la nivel national numarul alegatorilor care l-au votat este mai mic decat al adversarului sau. Cu alte cuvinte, votul popular din anumite state este mai important decat cel din alte state. Doar de trei ori s-a intamplat ca un candidat care a castigat majoritatea voturilor electorale sa aiba un numar mai mic de voturi populare.

ora 00.30 CNN: Barack Obama va fi sustinut in aceasta zi de multi membri ai familiei sale. Fiicele sale sunt in avion spre Chicago impreuna cu bunica lor, Marian. De asemenea, fratele lui michelle Obama, Craig, impreuna cu familia sa, urmeaza sa i se alature lui Obama. Nu in ultimul rand, sora lui Barack Obama, Maya, va veni si ea, impreuna cu cu familia, dar si numerosi nepoti. Obama se afla la aceasta ora in Chicago, conform CNN, care ii citeaza pe reporterii care sunt impreuna cu presedintele SUA.

Cronologia evenimentelor, marti, 6 noiembrie 2012 (ora Romaniei):

23:30 Candidatul republican la presedintie Mitt Romney a efectuat marti o vizita la un sediu de campanie din statul-cheie Ohio (nord), pentru a multumi voluntarilor si a le oferi asigurari ca este "foarte oprimist" in privinta rezultatului alegerilor prezidentiale, relateaza AFP.

"Sunt foarte optimist, nu doar in privinta rezultatului alegerilor, ci si pentru viitorul Americii", a declarat Romney in fata sustinatorilor sai, la un sediu de campanie situat intr-un centru comercial in apropiere de Cleveland, oras in care a mai participat duminica la o reuniune electorala.

"Totul este pe cale sa concretizeze astazi", le-a spus el unor salariati si unor voluntari, dintre care unii sunau pentru a incuraja alegatorii sa mearga sa voteze. "Sunt insufletit de spiritul oamenilor din intreaga tara, de entuziasm, sustinere, energie. Este cu adevarat incredibil", a adaugat el.

23:00 Trei avioane ale unor candidati la Casa Alba, Mitt Romney, Paul Ryan si Joe Biden, s-au intalnit pe tarmacul aeroportului din Cleveland, in Ohio, un stat-cheie din nordul american curtat intens pana in ultimul moment al alegerilor prezidentiale, relateaza AFP.

La ora locala 11.15 (18.15, ora Romaniei), avionul lui Mitt Romney a aterizat primul pe pista. La ora locala 11.37 (18.37, ora Romaniei), a urmat avionul vicepresedintelui Joe Biden, partenerul de cursa al presedintelui democrat in exercitiu Barack Obama, oprindu-se la cateva sute de metri de cel al republicanului.

Ca pentru a completa tabloul de pe acest aeroport, situat in centrul unui stat-cheie susceptibil sa influenteze rezultatul alegerilor prezidentiale, in timp ce coloana de automobile a vicepresedintelui iesea de pe pista si se indrepta catre un restaurant, avionul partenerului de cursa al lui Romney, Paul Ryan, a aterizat si a parcat alaturi de "Air Romney", inainte de pranz.

22:25 Cei doi favoriti la alegerile din SUA trag tare pe ultima suta de metri: Barack Obama si-a sunat voluntarii ca sa le multumeasca, in timp ce Mitt Romney s-a reintors in Ohio ca sa mobilizeze votantii.

22:15 Trei tineri americani, cu masti pe fata, ii indeamna pe trecatori sa merga la vot:

21:55 BBC: Tabara republicana a trimis un e-mail "urgent", pentru a avertiza electoratul asupra unei mobilizari a taberei democrate la vot. Se pare ca prezenta mare la vot ii avantajeaza pe democrati.

21:20 Acuzatii de furt electoral in SUA - Cum se "transforma" un vot pentru Obama in unul pentru Romney. VIDEO

19:00 Presedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat convins ca va avea "o seara buna" marti, cand vor fi anuntate rezultatele scrutinului prezidential, felicitandu-l pe adversarul sau republican Mitt Romney pentru campania electorala "dinamica", informeaza AFP.

Barack Obama, care petrece ziua de marti la Chicago, s-a deplasat dimineata la unul din sediile de campanie pentru a le multumi voluntarilor.

"Vreau sa ii adresez guvernatorului Romney felicitarile mele pentru campania dinamica", a spus Obama. "Suntem convinsi ca noi vom acumula voturile necesare pentru a castiga", a spus presedintele democrat.

ora 18:20 Alegatorii din SUA care nu voteaza sunt prea ocupati ori s-au saturat de politica

ora 18:05 Cozi de zeci de metri s-au format la sectiile de votare din Hoboken, cartier new-yorkez afectat sever de Uraganul Sandy, informeaza AFP.

In orasul New Jersey, un birou electoral improvizat a fost deschis cu 40 de minute intarziere, lasand 60 de persoane sa astepte in frig, cu nervii intinsi la maxim, in jurul mormanelor de daramaturi rezultate de pe urma uraganului Sandy.

"Este inacceptabil, stam aici de la ora 06:00" s-a exprimat Adora Agim, inginer in varsta de 38 de ani. "Ieri cand am intrebat la primarie, mi-au spus sa merg la biroul electoral curent de care apartin". In realitate, ea a gasit o foaie pe care era anuntat ca biroul electoral a fost mutat.

De indata ce biroul a fost deschis, un voluntar a tinut sa scuze autoritatile pentru disconfortul creat: "Ne scuzati pentru starea locului, dar acum doua zile se afla sub 60 cm de apa" Agim, originara din Nigeria, care a venit sa voteze cu Obama, a insistat asupra importantei votului. "Vin dintr-o tara de lumea a treia unde votul nu conteaza."

Un simpatizant al lui Mitt Romney este extrem de frustrat ca aparatul pentru votul electronic nu functioneaza, insa este directionat catre cabinele de vot pe buletin.

Desi se declara 100% alaturi de Romney, el declara ca Obama a gestionat bine criza uraganului. New Jersey este un stat cu vot majoritar democrat.

Nordul statului s-a confruntat cu probleme, deoarece sute de mii de oameni au ramas fara energie electrica si termica, in contextul in care temperaturile au scazut sub 0 grade pe timp de noapte.

ora 17:55 BBC: Potrivit unei analize realizate de BBC, entuziasmul la urnele de vot este mult mai mic fata de alegerile de acum 4 ani. Mai mult, se asteapta ca numarul total de votanti sa fie sub cel de la alegerile din 2008.

ora 17:25 Sarah Obama, bunica paterna a presedintelui SUA Barack Obama, a iesit cateva minute, marti, din locuinta sa situata in satul kanyan Kogelo si s-a rugat pentru realegerea nepotului sau, informeaza AFP.

"Ma rog pentru el, Dumnezeu sa il ajute!", a declarat ea in fata jurnalistilor. "Este o cursa stransa, deci ma rog pentru el. Dumnezeu il va lasa sa castige", a declarat ea in limba luo, afirmand ca este "fericita" de activitatea de pana acum a presedintelui Obama.

Sarah Obama, in varsta de 90 de ani, este a treia sotie a bunicului patern al lui Barack Obama. Ea nu are legaturi de sange directe cu presedintele SUA, dar acesta o considera bunica pe "Mama Sarah".

ora 17:15 Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de marti in crestere usoara, in ziua alegerilor prezidentiale din Statele Unite care vor decide daca Barack Obama isi va pastra postul sau va fi inlocuit de Mitt Romney, transmite MarketWatch.

"Cred ca astazi vom astepta pana in al 11-lea ceas. La fel se va intampla si in cazul varfului fiscal", a declarat Hugh Johnson, presedintele Hugh Johnson Advisors din Albany.

Johnson considera ca indiferent care va fi rezultatul alegerilor, acordul membrilor Congresului privind bugetul va avea loc in ultima clipa, inainte de intrarea automata in vigoare a unui program de 600 de miliarde de dolari, constand in majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor.

ora 16:35 Washington Post: dupa ultimul eveniment electoral de luni noapte, din Iowa, Obama s-a intors acasa, in Hyde Park, Chicago, unde isi va petrece ziua alegerilor, impreuna cu familia.

ora 16:17 BBC: Mitt Romney, candidatul republican la presedintia SUA, a votat, marti, impreuna cu sotia sa, Ann, in oraselul Belmont (statul Massachusetts), informeaza AFP.

Romney, care s-a declarat increzator ca va castiga, il infrunta pe presedintele Barack Obama intr-un scrutin care, conform sondajelor, va avea un rezultat foarte strans.

ora 16:15 CNN: In acest moment se voteaza in 36 de state americane.

ora 16:05 Cei doi candidati care se lupta pentru Biroul Oval de la Casa Alba si-au incheiat campania electorala prin doua discursuri: "Dupa tot ce am traversat, dupa toate lucrurile pentru care am luptat, nu putem abandona schimbarea acum", a afirmat Obama."

Romney, de asemenea, a facut campanie pana in ultimul minut, deplasandu-se in Ohio si in Pennsylvania si acuzandu-l pe presedintele in exercitiu ca a "ESUAT". -> Ultimele ore ale campaniei electorale: pe ce au mizat Obama si Romney

ora 13.00 Primele birouri de vot s-au deschis in noua state americane, marti dimineata, la ora 06.00 (13.00 ora Romaniei) in vederea alegerilor prezidentiale.

Alegatorii au inceput sa voteze in Virginia, Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York si Vermont. Birourile de vot din alte state se vor deschide mai tarziu, in cursul diminetii, in timp ce in total sunt chemati la urne 200 de milioane de alegatori.

ora 12.45 Navigatorii pe Internet au ras mult in timpul campaniei prentru alegerile prezidentiale americane, relateaza AFP. Agentia prezinta cele mai amuzante zece secvente care au marcat, pe web, cursa pentru Casa Alba.

ora 12.00 BBC News Online prezinta o lista cu zece lucruri bizare legate de alegerile prezidentiale americane

ora 11.00 Cunoscutul actor Chris Rock a inregistrat un mesaj video special pentru ziua alegerilor prezidentiale, in care incearca sa demonstreze, in stilu-i caracteristic, faptul ca Barack Obama este ... alb si ca merita votat. Clipul a fost difuzat in emisiunea lui Jimmy Kimmel.

ora 09.30 Portret Mitt Romney. Multi-milionarul ambitios, dar rigid si lipsit de carisma

ora 09.00 Barack Obama - americanii inca il plac, dupa 4 ani dificili de mandat. Portretul primul presedinte american de culoare

ora 08.00 HARTA INTERACTIVA. Cele 10 state-cheie care vor decide numele viitorului presedinte al SUA

 ora 07.30 Dixville Notch, aceasta mica localitate americana, are doar 10 cetateni cu drept de vot, conform USA Today. Este pentru prima data in istoria sa cand se inregistreaza egalitate intre cei doi candidati la functia de presedinte al Americii.

Al doilea oras care va vota este Hart's Location, din acelasi stat, unde 37 de cetateni isi vor exprima dreptul la vot. Cele doua localitati au organizat primul scrutin electoral prezidential in 1948, iar in prezent este o chestiune de mandrie ca absolut toti cetatenii sa participe la vot.

Presedintele in exercitiu Barack Obama si rivalul sau republican Mitt Romney sunt in continuare umar la umar, cu 48 de ore inainte de alegerile prezidentiale americane, dupa cum arata doua sondaje publicate duminica seara.

AMERICA ALEGE!

CITESTE TOTUL DESPRE ALEGERILE DIN SUA:

 -> Obama vs Romney. Analiza Catalin Radu Tanase despre "the big issue", subiectul care va decide votul
-> Cum functioneaza sistemul de vot pentru alegerea celui mai puternic om din lume. Analiza Catalin Radu Tanase
-> Planul multi-milionarului mormon Romney pentru a ajunge la Casa Alba. Analiza Catalin Radu Tanase
-> Osama Bin Laden, taxele si asistenta medicala. Analiza Catalin Radu Tanase despre atuurile lui Obama
-> HARTA INTERACTIVA. Cele 10 state-cheie care vor decide numele viitorului presedinte al SUA
-> Portret Barack Obama - americanii inca il plac, dupa 4 ani dificili de mandat
-> Sondajele arata ca Barack Obama si Mitt Romney sunt umar la umar
-> Barack Obama, mandatul singurului presedinte afro-american al SUA, in imagini. GALERIE FOTO
-> The Economist il sustine in alegeri pe Obama: "E un rau cunoscut. Romney nu merita investitia"
-> In spatele fiecarui presedinte american de succes este o femeie puternica. Primele Doamne ale SUA
-> Razboiul psihologic intra in linie dreapta, inaintea alegerilor prezidentiale din SUA
-> Candidatii in alegerile americane prezidentiale si legislative au cheltuit sase miliarde de dolari
-> Barack Obama, "avantajat" de uraganul Sandy. Campania electorala, BLOCATA
-> VIDEO. Inregistrarea care a pus pe jar presa din SUA. "Prima data am facut-o cu Barack Obama"
-> Barack Obama a devenit primul presedinte american care voteaza cu 12 zile INAINTE de alegeri
-> Tur de forta pe ultima suta de metri a campaniei electorale, pentru Barack Obama si Mitt Romney
-> Obama si Romney vor continua confruntarea timp de 15 zile pe teren, dupa ultima dezbatere televizata
-> Obama e din nou "SEFUL". Momentele cheie din ultima dezbatere si ce spune presa din SUA
-> Barack Obama, considerat invingatorul ultimei dezbateri televizate din SUA - sondaj CNN
-> "Dosare intregi pline de femei". Replica lui Romney care a facut internetul sa reactioneze imediat
-> Obama-ofensiv,Romney-evaziv.Cea de-a doua dezbatere pentru Casa Alba, dominata de actualul presedinte
-> Reclama care a innebunit America: Morgan Freeman pentru Barack Obama. VIDEO
-> Cursa pentru alegerile prezidentiale din SUA ramane stransa. Cum functioneaza sistemul de votare
-> Rezultatele surpriza pe care le gasesti pe Google cand cauti Barack Obama sau Mitt Romney
-> Barack Obama se declara "foarte mandru" de Joe Biden, dupa dezbaterea de joi seara
-> Schimburi de replici aprinse intre Joe Biden si Paul Ryan cu privire la Libia si Iran
-> Sondaj: Aproape sapte hispanici din zece afirma ca vor vota pentru Barack Obama
-> Barack Obama isi recunoaste esecul de la dezbaterea cu Mitt Romney: "Nu a fost seara mea"
-> Prima Doamna a SUA, Michelle Obama, ramane mai populara decat sotul sau si decat Ann Romney
-> Presedintele SUA a pierdut avansul. Obama si Romney, cot la cot in sondajele privind intentia de vot
-> Huffington Post: Cele 10 exagerari cu care Mitt Romney a castigat dezbaterea in fata lui Obama
-> RECORD in ultimii 20 de ani. Peste 67 milioane de americani au urmarit dezbaterea dintre Obama si Romney
-> Bilete de avion gratis, daca esti dezamagit de rezultatul votului. Oferta ar avea succes si la noi
-> CEO-ul Forbes, pe Twitter: "Romney s-a transformat din Clark Kent in Superman"
-> Sondaj CNN: Romney l-a INVINS pe Obama in prima dezbatere prezidentiala
-> Momentele cheie ale primei dezbateri televizate Obama-Romney

Urmariti mai jos cele mai noi informatii despre alegerile prezidentiale din SUA, LIVE UPDATE, furnizate de catre The New Zealand Herald:

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Alegeri SUA 2012. Sondajele arata ca Barack Obama si Mitt Romney sunt umar la umar
Alegeri SUA 2012. Sondajele arata ca Barack Obama si Mitt Romney sunt umar la umar

Presedintele in exercitiu Barack Obama si rivalul sau republican Mitt Romney sunt in continuare umar la umar, cu 48 de ore inainte de alegerile prezidentiale americane, dupa cum arata doua sondaje publicate duminica seara, relateaza AFP.

Obama vs Romney. Analiza Catalin Radu Tanase despre
Obama vs Romney. Analiza Catalin Radu Tanase despre "the big issue", subiectul care va decide votul

Daca-i bal, bal sa fie, iar cursa pentru Casa Alba este cred, daca pastram ideea, cel mai mare bal din politica internationala. Barack Obama vs. Mitt Romney.

Alegeri SUA 2012. Cum functioneaza sistemul de vot pentru alegerea celui mai puternic om din lume
Alegeri SUA 2012. Cum functioneaza sistemul de vot pentru alegerea celui mai puternic om din lume

America este in febra alegerilor prezidentiale si aceasta febra devine, in mod firesc, contagioasa la nivelul intregii lumi, ca doar nu degeaba i se spune locatarului de la Casa Alba cel mai puternic om din lume.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.