Obama e din nou "SEFUL". Momentele cheie din ultima dezbatere si ce spune presa din SUA

×
Codul embed a fost copiat

Barack Obama si Mitt Romney s-au intalnit intr-o universitate din Florida pentru a treia confruntare a lunii, ultima inainte de alegerile prezidentiale.

Primul sondaj realizat de CBS News via Twitter il indica pe Barack Obama drept castigator al dezbaterii finale cu un procent de 53% fata de Romney care a strans doar 23% din voturi.

Huffington Post titreaza dupa ultima confruntarea prezidentiala: Obama - "Chief in command" - Cel aflat la conducere. Analistii au apreciat ca politica externa nu este punctul forte al lui Romney, ca pe alocuri nu a facut decat sa sustina strategia lui Obama si ca nu a venit cu ceva nou.

CNN in editia online vorbeste despre "un Obama puternic care l-a facut pe Romney sa adopte o atitudine defensiva pe teme de politica externa".

Citește și
Tagg Romney
Fiul lui Mitt Romney a vrut sa ii dea un PUMN lui Barack Obama in timpul dezbaterii televizate
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Washington Post nu face decat sa intareasca impresia generala titrand in editia online ca Romney a ramas in urma lui Obama.

LIVE TEXT

05:34 - Dezbaterea s-a incheiat.

05:30 - Speech-ul final al celor doi candidati.

Obama: "Daca voi avea privilegiul de a ramane presedintele SUA, atunci voi face tot ce imi sta in putinta ca America sa ramana cea mai puternica tara din lume. Strategia guvernatorului Romney vizeaza un salt inapoi catre politicile care ne-au adus in criza".

Romney: "Vreau ca economia sa infloreasca din nou, vreau ca americanii sa aiba locuri de munca. SUA trebuie sa ramana speranta Pamantului, nu o putem lua pe drumul Greciei, e nevoie de un lider puternic si din acest motiv va cer votul".

05:27 - Cei doi s-au contrazis privind China. Asia-Pacific se afla in centrul diplomatiei presedintelui Obama, pentru a spori prezenta politica, economica si militara a Statelor Unite in fata influentei Chinei.

Obama: "A taia de la educatie si tehnologie, nu ne va ajuta sa concuram cu China. Singurul lucru despre care sunt sigur este ca am inceput sa facem un adevarat progres, dar nu ne putem intoarce la politicile care ne-ar aduce de unde am pornit acum 4 ani".

Romney: "Trebuie sa mergem inainte, dar nu in modul in care Obama a actionat pana acum, 23 de milioane de oameni nu isi gasesc de munca. Eu cred ca pot aduce o schimbare".

05:09 - Cei doi au fost intrebati despre Pakistan.

Romney: "Sunt aliati si nu se comporta ca aliati. A trebuit sa mergem sa il prindem pe Osama. Trebuie sa ii ajutam in continuare sa isi schimbe atitudinea. Au arme si e un stat important ca aliat, ii vom sprijini in continuare".

De asemenea, Romney a spus ca este de acord cu folosirea tuturor mijloacele necesare, inclusiv drone, pentru a elimina terorismul din lume, fiind practic de acord cu strategia lui Obama privind acest aspect.

Obama: "Nu am avut in vedere doar eliminarea lui Osama. Spre exemplu, in Pakistan am vizat si implicarea in reforme adevarate. Al Qaeda este mult mai slabita decat acum patru ani, atunci cand am fost ales presedinte".

05:00 - Romney: "Ma uit in jurul lumii si nu vad ca influenta noastra creste si asta in mare parte din din cauza strategiei aplicate de Obama".

Obama l-a contrazis si a amintit de reusitele din perioada mandatului sau, in special capturarea lui Osama bin Laden.

04:45 - Cei doi au fost intrebati despre situatia din Israel.

"Iranul nu va avea o arma nucleara cat eu voi fi presedinte al SUA", a spus Obama.

Romney: "Eu cred ca Iran a vazut slabiciune in guvernul american. Programul lor nuclear nu este acceptabil. Israelul este un stat care trebuie sprijinit in continuare".

04:36 - Romney a incercat sa puncteze pe tema legata de aparare, unde Obama ar intentiona sa reduca bugetul.

"Trebuie sa avem grija de siguranta poporului american si din acest motiv ,strategia mea nu prevede reducerea bugetului pentru aparare".

Obama: "Avem un buget pentru aparare echivalent cu cel cumulat al altor zece tari. Noi vrem sa ne asiguram ca bugetul este cheltuit de asa natura incat sa acopere toate aspectele apararii si nu sa ne axam pe majorarea bugetului "(cum prevede strategia lui Romney).

ora 4:22 - Cei doi au fost intrebati despre cum vor mentine America cea mai puternica natiune din lume.

Romney: "Sa aparam in continuare drepturile omului, sa promovam principiile si sa eliminam conflcitele din lume. Pentru asta, SUA trebuie sa fie puternica si pentru asta nu poti avea milioane de oameni care isi cauta de lucru intr-o economie slabita. Si din punct de vedere militar trebuie sa fim pregatiti, nu voi taia din bugetul apararii. Trebuie sa avem grija si de aliati".

Obama: "SUA ramane indispensabila. SUA ramane puternica, tocmai pentru ca am incheiat razboiul din Irak, asa ne-am putut concentra pe aliante. Ne-am pozitionat de asa natura incat sa recladim America. M-am asigurat ca avem cel mai bun sistem de educatie, am avut in vedere dezvoltarea sistemului energetic cat si reducerea deficitului. Politica lui Romey este gresita".

ora 4:16 - Moderatorul ii aminteste lui Obama ca a trecut mai bine de un an de cand i-a cerut prima oara lui Bashar al Assad sa plece de la conducerea Libiei.

Obama a raspuns: " Zilele lui Assad sunt numarate. Nu putem sa facem doar ce propune Mitt Romney, si anume sa dam arme opozitiei si atat".

Replica lui Romney: "Obiectivul nostru ramane eliminarea regimului Assad si inlocuirea cu un guvern prieten".

ora 4:03 - Prima intrebare vizeaza Orientul Mijlociu, situatia din Libia si ce s-a intamplat acolo, cand in septembrie ambasadorul american si alti trei functionari au fost ucisi.

Obama: "Jobul meu vizeaza siguranta poporului american. I-am pedepsit pe cei precum Osama bin Laden. Apoi am avut in vedere un mediu propice pentru a putea cladi aliante. Cand am primit acel telefon din Libia, am avut in vedere siguranta celor de acolo si apoi sa ii gasim pe vinovati".

Mitt Romney l-a laudat pe Obama pentru ca l-a ucis pe Osama Bin Laden. "Totusi eu vreau sa pornesc dupa baietii rai", a replicat acesta.

La randul sau, Obama l-a acuzat pe Romney ca nu este constant in declaratii si ca in urma cu cateva luni a declarat ca Rusia e principala amenintare geopolitica pentru ca mai apoi sa se raporteze la Orientul Mijlociu.

Obama: "Ati spus ca nu ar trebui sa avem un calendar al retragerii din Afganistan, pe urma ati zis ca ar trebui, acum spuneti ca poate. Nu numai ca va inselati, dar transmiteti mesaje confuze soldatilor nostri".

ora 4.00 -  Dezbaterea finala a inceput.

Fiecare candidat spera sa obtina un usor avantaj in fata celuilalt in sondajele care ii prezinta cot la cot cu 15 zile inaintea alegerilor.

Presedintele a ratat prima dezbatere din 3 octombrie, dupa care a revenit marti, in cadrul celei de-a doua. Politica externa, spre deosebire de economie, nu este considerata un factor decisiv in optiunea alegatorilor american, cu exceptia unor situatii grave, asa cum a aflat Jimmy Carter in 1980, in timpul crizei din Iran. George W. Bush, in 2004, a profitat, dimpotriva, de efectul de coalizare din perioada razboiului din Irak.

Obama va trebui sa sublinieze ca si-a respectat promisiunile emblematice cum ar fi retragerea din Irak si tranzitia in Afganistan si ca a obtinut succese in fata Al-Qaid, potrivit expertilor. Moartea lui Osama ben Laden in mai 2011 a innabusit in fasa reprosurile traditionale pe care republicanii le fac democratilor, respectiv pasivitatea acestora in ceea ce priveste securitatea, potrivit Medifax.ro.

De la inceputul campaniei, Romney incearca sa puna la indoiala strategia administratiei democrate in special in dosarul iranian. Aceasta dezbatere ar putea cunoaste o evolutie de ultim moment, cu un acord de principiu, potrivit New York Times, al Iranului de a desfasura negocieri directe cu Statele Unite pe tema programului sau nuclear. Informatiile au fost insa dezmintite de Washington si Teheran.

Romney, care il acuza pe Obama ca a "abanonat" Israelul, ii reproseaza acestuia si lipsa de actiune in privinta Siriei. Strategia lui Obama in Orientul Mijlociu este "pe cale sa se prabuseasca sub ochii nostri", a declarat el pe 16 octombrie. Romney incearca in special sa il puna in dificultate pe presedintele in exercitiu cu privire la gestionarea atacului din 11 septembrie de la Benghazi (Libia), soldat cu moartea ambasadorului american. Candidatul republican ar trebui sa revina la acest subiect dupa ce l-a acuzat pe Obama ca a intarziat in a califica acest atentat drept "terorist".

Dosarele de politica externa cu care se va confrunta viitorul presedinte american, indiferent daca acesta va fi Barack Obama sau Mitt Romney, sunt numeroase, de la programul nuclear iranian pana la retragerea din Afganistan, razboiul din Siria si tensiunile din Marea Chinei, relateaza AFP.

IRAN

Criza iraniana este "dosarul cel mai arzator" pentru viitorul presedinte american, apreciaza Justin Vaisse de la centrul de reflectie Brookings Institution, "deoarece presedintele Obama a pus in joc cuvantul Statelor Unite in mod explicit si in fata premierului israelian Benjamin Netanyahu. Occidentalii si Israelul suspecteaza Iranul ca vrea sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce acesta dezminte. Intrebarea este atat de sensibila, incat Casa Alba a fost nevoita sa dezminta, sambata seara, un articol din New York Times, care afirma ca Washingtonul si Teheranul au incheiat un acord pentru a incepe negocierile directe dupa 6 noiembrie. Fostul ambasador american in Israel Martin Indyk crede ca Iranul este "sfidarea anului 2013".

In opinia lui James Lindsay, de la Council on Foreign Relations, "fie iranienii se opresc, fie Statele Unite vor trebui sa ia deciziile care se impun".

Statele Unite si UE au la dispozitie un arsenal de sanctiuni impotriva Iranului pentru a-l face sa se conformeze, dar mai intai de toate vor sa "evite un atac israelian", afirma Vaisse. "In cazul in care sanctiunile si un inceput de prabusire a regimului iranian provoaca o cursa a inarmarii, atunci presedintele american s-ar putea confrunta cu o decizie de intrare in razboi in 2013 sau 2014", anticipeaza expertul francez.

 

SIRIA SI RISCURILE DE EXTINDERE A CONFLICTULUI IN REGIUNE

In opinia lui Vaisse, "non-interventia militara in Siria a produs o radicalizare a luptei impotriva regimului, o gura de aer pentru sustinatorii jihadului si Al-Qaida, un razboi civil care are impact asupra Iordaniei, Irakului si echilibrului din Liban". Ambasadorul Indyk se teme, de asemenea, de o "coborare in infern cu un razboi intercomunitar" intre siiti si sunniti, care sa se extinda la monarhiile petroliere din Golful Persic, aliate ale americanilor. Specialistii arata ca Obama nu a vrut sa intervina in Siria inaintea alegerilor prezidentiale deoarece privilegiaza diplomatia, "cu ideea ca nu trebuie sa se lase din nou inghitit de Orientul Mijlociu", potrivit lui Vaisse.

"Nici Obama, nici Romney nu au anuntat o miscare reala in privinta Siriei. Va fi o paleta de optiuni pentru limitarea pagubelor".

CHINA SI DISPUTELE DIN MAREA CHINEI DE EST SI DE SUD

 Dar daca vreodata relatia sino-americana va fi prost gestionata de cele doua puteri, Indyk se teme "de cele mai rele scenarii: din ce in ce mai multe frictiuni, o cursa a inarmarii in Asia, chiar un conflict armat".

Locul acestor accese de tensiune sunt arhipelagurile din Marea Chinei asupra carora exista dispute intre Beijing si vecinii sai din Asia de Sud-Est, in partea sudica si intre Beijing si Japonia si Coreea de Sud in partea de est.

Statele Unite fac apel la calm dar refuza orice "rol de mediere". In opinia lui Lindsay, Beijingul "are mai multa incredere pentru a-si exprima revendicarile teritoriale istorice si pentru a-si spori puterea".

In opinia lui Justin Vaisse, criza "ia o dimensiune ingrijoratoarea odata cu decizia Beijingului de a nu participa la reuniunile Fondului Monter International (FMI) si Bancii Mondiale de la Tokyo", din aceasta luna. El vede in aceasta "efectele concrete ale cresterii puterii Chinei pe plan strategic".

RETRAGEREA DIN AFGANISTAN

Comandantul-sef american va trebui sa gestioneze retragerea anuntata pentru sfarsitul lui 2014 a fortelor combatante ale NATO conduse de Washington. Mitt Romney sustine aceasta decizie a lui Obama, dar presedintele va trebui sa raspunda unei intrebari duble ridicate de ambasadorul Indyk: "Cum sa lase un pic de stabilitate in Afganistan si daca puterea de la Kabul va putea sa tina talibanii la distanta".

RUSIA

"Resetarea" relatiilor ruso-americane a fost una dintre primele actiuni diplomatice ale lui Obama. Dar din cauza diferendelor privind Siria sau drepturile omului, "climatul pozitiv din jurul resetarii a disparut", a subliniat Vaisse. Expertul pledeaza pentru o "relansare a resetarii" in scopul de a rezolva probleme reale cum ar fi scutul antiracheta. Ambasadorul Indyk cred ca un "nou tratat privind controlul armelor (nucleare) ar contribui la restabilirea unui climat de incredere cu Rusia, pe care Statele Unite nu o considera un partener real".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
SUA dezmint un acord asupra unor negocieri cu Iranul privind programul nuclear
SUA dezmint un acord asupra unor negocieri cu Iranul privind programul nuclear

Casa Alba a dezmintit sambata ca a ajuns la un acord privind negocieri directe cu Iranul asupra programului nuclear iranian, asa cum a scris New York Times cu doua zile inaintea unei dezbateri cruciale intre Barack Obama si Mitt Romney.

Fiul lui Mitt Romney a vrut sa ii dea un PUMN lui Barack Obama in timpul dezbaterii televizate
Fiul lui Mitt Romney a vrut sa ii dea un PUMN lui Barack Obama in timpul dezbaterii televizate

Tagg Romney, unul dintre fiii candidatului republican la presedintia SUA Mitt Romney, a declarat ca a vrut sa intre pe scena pentru a-i da un pumn presedintelui Barack Obama in cursul dezbaterii televizate de marti seara, informeaza presa americana.

Obama-ofensiv,Romney-evaziv.Cea de-a doua dezbatere pentru Casa Alba,dominata de actualul presedinte
Obama-ofensiv,Romney-evaziv.Cea de-a doua dezbatere pentru Casa Alba,dominata de actualul presedinte

Dezbaterea a avut  in vedere teme legate de securitate, politica externa si sistemul de taxe. 12 cetateni americani, care nu s-au decis deocamdata cu cine voteaza, au adresat direct intrebari lui Barack Obama si Mitt Romney.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.