HARTA INTERACTIVA. Cele 10 state-cheie care vor decide numele viitorului presedinte al SUA

×
Codul embed a fost copiat

Numele viitorului presedinte al Statelor Unite ale Americii depinde de zece state puternic disputate, care au fost castigate toate de Barack Obama in 2008, releva AFP.

Pentru a fi alesi, candidatii trebuie sa obtina o majoritate de 270 de mari electori scrie MEDIAFAX.

 

Statele-cheie, de la cel mai mare la cel mai mic, sunt urmatoarele:

FLORIDA (29 de mari electori)


Este cel mai mare stat dintre cele cheie, unde campania este costisitoare. In Florida s-a decis in 2000 rezultatul cursei prezidentiale la care au participat George W. Bush si Al Gore, la o diferenta foarte mica. Statul si-a modernizat sistemul electronic de vot, dar, de la deschiderea birourilor de vot, la 27 octombrie, la acestea s-au format cozi lungi de asteptare. Populatia este eterogena, formata din numerosi pensionari, mai degraba republicani, si numerosi alegatori de origine hispanica (mai ales republicani) si portoricani (majoritatea democrati).

Citește și
SEAL 6
Filmul care poate schimba soarta alegerilor in SUA se difuzeaza cu doua zile inainte de vot
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Media sondajelor: 48,9 la suta pentru Romney si 47,4 la suta pentru Obama.

PENNSYLVANIA (20 de mari electori)

Castigat in 2008 de Barack Obama, statul este divizat intre centrul sau rural, puternic republican, si marile orase Philadelphia si Pittsburgh, unde populatia de culoare si clasa muncitoare au votat in numar mare pentru Obama in 2008, oamenii fiind mobilizati de echipele de campanie care au mers din usa in usa. Exploatarea gazelor de sist si problema fracturarii hidraulice in vestul statului, pe care Mitt Romney le incurajeaza, reprezinta factori importanti in aceasta cursa.

Media sondajelor: 49,5 la suta pentru Obama si 44,8 la suta pentru Romney.

OHIO (18 mari electori)

Statul a fost castigat in 2008 de Barack Obama, iar in 2000 si 2004 de George W. Bush. Ohio este prezentat frecvent drept un "microcosmos" al SUA, cu marile sale orase, zone industriale si muncitori, dar si cu zonele sale rurale, unde agricultura si exploatarea gazelor de sist reprezinta motoarele economiei. Mitt Romney si partenerul sau de cursa Paul Ryan au petrecut aici mai mult timp decat in oricare alt stat. Barack Obama a organizat in Ohio trei mitinguri electorale cu doua zile inainte de scrutinul din 2008.

Media sondajelor: 48,6 la suta pentru Obama si 46,5 la suta pentru Romney.

CAROLINA DE NORD (15 mari electori)

In 2008, Obama si-a adjudecat acest stat conservator din sudul SUA gratie votului din marile orase, cum ar fi Charlotte si Raleigh. Restul statului este rural si foarte conservator, un referendum care viza modificarea Constitutiei pentru a interzice casatoriile si orice alt tip de uniune civila intre persoane de acelasi sex fiind aprobat de alegatori in luna mai.

Media sondajelor: 50,3 la suta pentru Obama si 46,5 la suta pentru Romney.

VIRGINIA (13 mari electori)

Victoria lui Barack Obama din 2008 a fost o premiera pentru un democrat incepand din 1964 in acest stat cu traditie conservatoare, in care s-a aflat capitala confederata in timpul Razboiului de Secesiune. Cresterea demografica rapida din nordul statului, aflat in apropiere de Washington, le-a permis democratilor sa-si intareasca randurile, dar Romney conteaza pe mobilizarea din zona Norfolk, unde numerosii militari ar putea fi sensibili la promisiunile lui de a majora bugetul apararii.

Media sondajelor: egalitate la 47,8 la suta.

 

WISCONSIN (10 mari electori)

In planul lor de lupta, democratii nu si-au imaginat ca statul Wisconsin ar putea cadea in mainile republicanilor, dar numirea lui Paul Ryan, reprezentant al acestui stat in Congres, drept coechipier al lui Mitt Romney a schimbat datele problemei. De asemenea, guvernatorul republican Scott Walker s-a facut cunoscut pe plan national prin lupta sa impotriva sindicatelor.

Media sondajelor: 49,3 la suta pentru Obama si 47 la suta pentru Romney.

COLORADO (9 mari electori)

Traditional republican, acest stat cu relief muntos a atras in ultimul timp locuitori din vestul Americii, mai progresisti, si hispanici. Democratii si-au organizat aici Conventia de investitura in 2008.

Media sondajelor: egalitate la 47,8 la suta.

IOWA (6 mari electori)

Trambulina pentru candidatura lui Obama in 2008, dupa victoria sa la alegerile primare in fata lui Hillary Clinton, statul Iowa are numerosi alegatori evanghelici si agricultori, dependenti de subventiile federale. Mitt Romney a iesit pe locul doi in Iowa la alegerile primare din ianuarie, in confruntarea cu ultraconservatorul Rick Santorum.

Media sondajelor: 49 la suta pentru Obama si 46,7 la suta pentru Romney.

NEVADA (6 mari electori)

Puternic afectat de criza imobiliara, statul Nevada inregistreaza cea mai ridicata rata a somajului din tara (11,8 la suta fata de 7,8 la suta media nationala). Sprijinul populatiei hispanice l-ar putea ajuta pe Barack Obama, dar in acest stat se afla si o comunitate mica de mormoni fidela lui Mitt Romney.

Media sondajelor: 50 la suta pentru Obama si 47,6 la suta pentru Romney.

NEW HAMPSHIRE (4 mari electori)

Mic stat din nord-est care nu a votat decat de doua ori pentru un democrat la ultimele sase alegeri prezidentiale, New Hampshire ar putea inclina spre Mitt Romney, care a fost un guvernator popular si moderat al statului invecinat Massachussetts din 2003 pana in 2007. In ciuda dimensiunii statului, Barack Obama si-a facut campanie aici de sase ori incepand din iunie, iar Mitt Romney, de opt ori.

Media sondajelor: 48,8 la suta pentru Obama si 46,8 la suta pentru Romney.

 Barack Obama, mandatul singurului presedinte afro-american al SUA, in imagini. GALERIE FOTO

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Alegeri SUA 2012. Sondajele arata ca Barack Obama si Mitt Romney sunt umar la umar
Alegeri SUA 2012. Sondajele arata ca Barack Obama si Mitt Romney sunt umar la umar

Presedintele in exercitiu Barack Obama si rivalul sau republican Mitt Romney sunt in continuare umar la umar, cu 48 de ore inainte de alegerile prezidentiale americane, dupa cum arata doua sondaje publicate duminica seara, relateaza AFP.

Filmul care poate schimba soarta alegerilor in SUA se difuzeaza cu doua zile inainte de vot
Filmul care poate schimba soarta alegerilor in SUA se difuzeaza cu doua zile inainte de vot

Controverse in Statele Unite dupa ce postul National Geographic a decis sa difuzeze cu doua zile inainte de alegeri un film despre operatiunea care a dus la moartea lui Osama Bin Laden.

Uraganul Sandy a trecut, dar a lasat in urma dezastru. Bilantul depaseste 175 de morti
Uraganul Sandy a trecut, dar a lasat in urma dezastru. Bilantul depaseste 175 de morti

30% dintre locuitorii din New York nu au nici acum curent electric, iar in New Jersey a fost rationalizat carburantul. Presedintele Obama a cerut Guvernului federal sa cumpere 80 de milioane de litri de benzina pentru a ajuta regiunea.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.