Tur de forta pe ultima suta de metri a campaniei electorale, pentru Barack Obama si Mitt Romney

Dată publicare: 24-10-2012 08:53
Dată actualizare: 01-11-2012 23:47


Obama Romney

Barack Obama, ce a demarat sprintul final in confruntarea cu Mitt Romney, a declarat marti ca alegerile prezidentiale sunt o problema de incredere, ironizand "Romnezia" care il afecteaza pe adversarul sau, ce a adoptat un discurs mai modera.

"Daca suferiti de Romnezie, daca nu va mai amintiti pozitiile voastre nu de acum patru ani, ci de acum patru zile (...) exista o vindecare. Dar trebuie sa votati pentru ca medicamentul sa fie acolo impotriva Romneziei", a declarat presedintele democrat la Dayton, in Ohio, la o zi dupa ultima dezbatere.

Cu putin timp inainte, in fata a circa 11.000 de persoane entuziasmate la Delray Beach, in Florida (sud-est), Obama le-a cerut americanilor sa aiba incredere in el. "Nu exista un element mai determinant intr-o campanie prezidentiala decat increderea. Ma cunoasteti, stiti ca spun ce gandesc si gandesc ce spun".

Cu 14 zile inaintea scrutinului, Obama si Romney sunt cot la cot in sprintul final, o situatie care ii determina sa traverseze fara incetare statele cheie care ar putea face diferenta.

Dupa Florida si Ohio, marti, turneul lui Obama va lua miercuri alura unui maraton cu etape prevazute in Iowa, Colorado si Nevada, si chiar California, unde va participa la o emisiune televizata.

La randul sau, Romney a ajunst marti in Las Vegas, in Nevada, si ar urma sa mearga apoi in Colorado, cele doua teritorii din vest care ar putea decide rezultatul scrutinului. "Vom petrece mult timp in statele cheie", le-a confirmat jurnalistilor Kevin Madden, un consilier apropiat, in avionul de campanie care il transporta catre vest.

Presedintele este "candidatul statu-quoului", a declarat Romney la Henderson, in apropiere de Las Vegas.

"Mesajul lui este sa se mearga inainte cu aceeasi politica din ultimii patru ani. Acesta este motivul pentru care campania sa este in dificultate. De aceea a noastra castiga in viteza", a lansat el.

Obama si-a jucat pe deplin rolul de comandant suprem in dezbaterea de luni seara, descriindu-l pe adversarul sau drept incompetent si indecis in materie de politica externa.

Aceasta strategie ofensiva a lui Obama pare sa fi fost fructuoasa, potrivit sondajelor imediate, care l-au considerat pe presedintele in exercitiu invingator, cu diferente mai mult sau mai putin semnificative.

Totusi, Christopher Arterton, specialist in politica la universitatea George Washington, sustine ca Romney "a fost capabil sa arate ca nu este conservatorul periculos si dezlantuit pe care Obama incearca sa il descrie". Aceasta imagine ar putea sa il ajute "in special in statele pe care trebuie sa le castige, Florida si Ohio".

"Ceea ce a aratat guvernatorul Romney (...) este ca nu el nu este pregatit sa fie comandantul suprem al armatei Statelor Unite. El a dat dovada de lacune profunde in ceea ce priveste ceea ce se intampla in lume", a afirmat la randul sau Joe Biden, marti pentru ABC.

Atacata in privinta "lipsei sale de program" pentru urmatorii patru ani, echipa lui Obama a replicat marti dimineata difuzand un "proiect pentru Statele Unite", destinat sa "continue progresul Statelor Unite si sa restabileasca securitatea economica a clasei de mijloc, un nou patriotism economic", preluat din precedentele propuneri ale presedintelui.

Acest plan cere investirea in educatie, in sectorul manufacturier si surse de energie americane. El apara o reducere a deficitului printr-o reechilibrare a fiscalitatii cerandu-le mai mult celor bogati si lauda o incheiere a angajamentului american in Afganistan ca o ocazie de "reconstruire" a Statelor Unite.

Obama si Romney sunt aproape la egalitate in majoritatea sondajelor nationale chiar daca presedintele in exercitiu isi pastreaza avansul in mai multe state cheie in care Romney trebuie sa castige daca vrea sa spere la instalarea la Casa Alba.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO