In spatele fiecarui presedinte american de succes este o femeie puternica. Primele Doamne ale SUA

02-11-2012 07:47


Michelle Obama

In spatele fiecarui presedinte american de succes se gaseste o femeie puternica. Prima Doamna a Statelor Unite nu are nicio functie oficiala. Insa se afla in pozitia privilegiata care o poate transforma intr-un simbol al Americii.

Oricum, imaginea moderna a lui Michelle Obama e la o lume distanta de cea a fostei sotii a lui JFK, care ramane, insa, poate cea mai cunoscuta Prima Doamna de la Casa Alba.

De cand sotul ei a depus juramantul, in 1961, si pana la tragicul si enigmaticul asasinat, doi ani mai tarziu, Jackie Kennedy a fost, cu adevarat, "Prima doamna a poporului american".

Lauren A Rothman, consultant de moda: "Jackie Kennedy cu palariutele ei si rochiile stranse pe solduri... Cred ca, pentru prima data, a creat un manifest al stilului."

 In anii '80, personalitatea lui Nancy Reagan s-a reflectat, de asemenea, asupra Casei Albe. Iar trei decenii mai tarziu Michelle Obama si-a pus farmecul si talentul politic, din ce in ce mai afirmat, in serviciul presedintelui.

Lauren A Rothman, consultant de moda: "Cred ca rolul unei Primei Doamne este oportunitatea de a deveni un simbol american"

Insa acest "cumul de functii neoficiale", acela de mama, reprezentant social si imagine a modei poate fi riscant.

Michele Swers, profesor Georgetown University: "De fapt, rolul de Prima doamna e cumva printre cele mai dificile in politica americana. Nu e prevazut in niciun fel in constitutie. Ele nu au nicio responsabilitate particulara".

Dar pot modela mai mult sau mai putin reusit fiecare administratie. Pentru primul secol si jumatate din istoria Americii, sotiile presedintilor au avut un rol mai degraba ceremonial la Casa Alba.

In anii 1930, Eleanor Roosevelt a fost o deschizatoare de drumuri, genul de Prima Doamna care reuseste sa indrepte atentia publica spre anumite cauze particulare.

Anita McBride, profesor American University: "Priviti la cineva ca Betty Ford. E s-a folosit de propria ei lupta in beneficiul poporului american. A atras atentia asupra unor lucruri tabu, cancerul la san".

Jackie Kennedy a atras atentia asupra artelor si istoriei, Doamna Bird Johnson e cunoscuta pentru ca impulsionat curatarea parcurilor si autostrazilor, Nancy Regan a condus batalia nationala impotriva drogurilor pentru ca - in mandatul actualului presedinte - Michelle Obama sa poarte o campanie impotriva obezitatii la copii. 

Lauren A. Rothman, consultant de moda: "Cred ca Michelle Obama ne-a readus darul stilului la Casa Alba, ceva ceea ce n-am mai vazut de foarte multa vreme"
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO