Razboiul psihologic intra in linie dreapta, inaintea alegerilor prezidentiale din SUA
PROTV NEWS transmite LIVE alegerile din SUA, miercuri dimineata. Echipa de campanie a lui Barack Obama isi revendica victoria cu cinci zile inaintea alegerilor prezidentiale si sustine ca Mitt Romney nu mai poate castiga.
Asta avand in vedere artimetica electorala, in timp ce republicanii persista in a evoca un "entuziasm" care le-ar fi favorabil.
Intimidarea adversarului? Tentative de a influenta acoperirea mediatica? Sau chiar metoda Coué?
Razboiul psihologic intra in linie dreapta in cadrul alegerilor in care fiecare tabara a mizat pe ambitii, cariere si sute de milioane de dolari. Pana in ziua scrutinului, Obama si Romney vor parcurge cele noua state care ar urma sa determine rezultatul, aceasta fiind consecinta unui sistem de vot universal direct care ofera importanta disproportionata teritoriilor care ar putea inclina balanta de partea democrata sau republicana.
Ohio (nord) este cel mai important stat: niciun republican nu a reusit sa se instaleze la Casa Alba fara sa obtina majoritatea in acest stat. Pentru Romney, care face campanie aici de cateva saptamani, castigarea acestui stat i-ar permite sa isi atinga usor obiectivul de a castiga cei 270 de "mari electori" necesari din totalul de 538.
Dar sondajele nu par sa ii surada candidatului republican. Anchetele recente realizate de CNN, Time si New York Times il crediteaza la o diferenta de cinci puncte in Ohio in spatele lui Obama, iar media realizata de site-ul RealClearPolitics (RCP) il plaseaza cu 2,3 puncte fata de presedintele in exercitiu.
Fostul guvernator de Massachusetts pare mai bine plasat in Florida si Virginia. Fara Ohio, el ar trebui sa castige in aproape toate celelalte state cheie, intre care Wisconsin, Nevada si Iowa, unde Obama pare sa domine. Specialistul in statistici al New York Times, Nate Silver, ii acorda 79 la suta sanse lui Obama sa obtina un al doilea mandat.
"Sondajele la nivel national continua sa sugereze ca Obama ramane favorit pentru castigarea majoritatii marilor electori", potrivit lui. In timp ce avertizeaza de mai multe luni in privinta unor alegeri "stranse", echipa lui Obama s-a lasat dusa de un fel de triumfalism.
"Suntem intr-o pozitie de forta (...) si vom castiga aceste alegeri marti", a asigurat miercuri strategul David Axelrod. Republicanii nu impartasesc aceasta evaluare.
"Cursa este exact acolo unde speram sa fie" in apropierea alegerilor, a declarat un consilier apropiat al lui Romney, Russ Schriefer.
"Alegatorii nostri sunt incredibil de motivati. Factorul intensitatii are tendinta sa incline lucrurile in favoarea noastra", a declarat directorul politic al campaniei republicane, Rich Beeson, salutand "energia si entuziasmul pe care il vedem pe teren".
Romney a recuperat o parte din diferenta gratie prestatiei sale in cadrul primei dezbateri televizate din 3 octombrie, in fata unui candidat inert. Republicanii evoca o "extindere" a hartii electorale, cu investitii publicitare in state precum Michigan (nord), considerate deja castigate de Obama. Dar media sondajelor RCP pare sa arate o usoara descrestere in defavoarea lui Romney.
Analistii independenti nu il considera favorit, chiar daca el conduce cu foarte putin in sondajele nationale gratie statelor republicane.
"Obama are mai multe modalitati prin care poate obtine 270 de voturi, altfel nu am spune acest lucru", afirma Bruce Buchanan, de la Universitatea din Texas.
"Obama are un avantaj, chiar daca este mic, in statele cheie. El a fost si ramane favorit", apreciaza Thomas Mann, de la institutul Brookings, in opinia caruia tentativele lui Romney de a duce lupta in afara statelor cheie actuale sunt prea optimiste.
Acest expert in stiinte politice crede, de asemenea, ca uraganul Sandy care a devastat nord-estul Statelor Unite ar putea sa-i dea o mana de ajutor presedintelui.
"Aceasta i-a consolidat avansul si a facut victoria lui Romney mai improbabila", adauga el. Necunosta va ramane rata somajului, estimarile urmand sa fie publicate vineri dimineata. Chiar daca vor fi proaste, va fi "prea tarziu pentru ca acestea sa poata face o diferenta" in aceste alegeri, apreciaza Mann, in timp ce milioane de americani au profitat deja de votul anticipat.