Sondaj CNN: Romney l-a INVINS pe Obama in prima dezbatere prezidentiala

Barack Obama si Mitt Romney

Doua treimi dintre americanii care au urmarit prima dezbatere prezidentiala din SUA cred ca republicanul Mitt Romney a castigat in fata democratului Barack Obama, potrivit unui sondaj CNN desfasurat miercuri seara.

Potrivit sondajului CNN/ORC International, desfasurat imediat dupa terminarea dezbaterii, 67% dintre cei care au urmarit discursurile celor doi candati la functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii spun ca republicanul Mitt Romney a iesit invingator. Numai unul din patru telespectatori a fost de parere ca Barack Obama a castigat.

"Niciun candidat prezidential nu a mai strans 60% dintre voturi din 1984 – primul an in care a fost efectuat acest tip de sondaj - incoace", a declarat directorul de sondaje a CNN Keating Holland.

Mai mult de unul din sase votanti a spus ca actualul presedinte s-a descurcat mai rau decat se asteptau, in timp ce unul din cinci este de parere ca Obama a depasit asteptarile. In comparatie, 82% dintre americani sunt de parere ca Romney a raspuns mai bine intrebarilor. Numai unul din zece este de parere ca fostul guvernator al statului Massachusetts a avut o performanta sub asteptari.

"Acest sondaj nu reflecta parerea tuturor americanilor. Reprezinta numai opinia persoanelor care au urmarit dezbaterea si, prin definitie, nu poate fi un indicator al reactiilor publicului american in zilele care vor urma", a tinut sa precizeze Holland.

Citește și
Cobver 2 Barack Obama si Mitt Romney
Alegeri SUA 2012. Momentele cheie ale primei dezbateri televizate Obama-Romney

Dintre cei care au urmarit dezbaterea si au votat in cadrul sondajului CNN, 37% s-au declarat democrati si 33% republicani.

In comparatie cu alti ani, la sondaj au participat cu 4% mai multi americani care se declara democrati si cu 8% mai multi republicani. Acest lucru inseamna "un mic avantaj in favoarea republicanilor", spune Holland.

Pe de alta parte, sondajul sugereaza ca dezbaterea nu a schimbat opinia americanilor fata de presedintele Barack Obama. Inainte de inceperea dezbaterii, 49% dintre cei care au urmarit confruntarea pentru scaunul de presedinte al SUA au declarat ca au o opinie favorabila in ceea ce-l priveste pe actualul presedinte. Acest numar nu s-a schimbat la finalul dezbaterii.

Opinia despre Mitt Romney s-a schimat dupa terminarea confruntarii. Daca inainte de inceperea acesteia 54% dintre americanii care au urmarit discursurile declarau ca au o opinie pozitiva despre republican, numarul lor a crescut la 56%.

Discutiile despre situatia economica au dominat prima dezbatere pentru cel mai ravnit scaun de presedinte din lume si potrivit sondajului CNN, majoritatea votantilor - 55% - sunt de parere ca Romney ar gestiona acest sector mai bine decat Obama.

In ceea ce priveste taxele si impozitele, respondentii americani au votat cu o majoritate de 53% tot in favoarea candidatului republican.

Si la capitolul gestionarea sanatatii Romney a iesit invingator in sondaj, cu un procentaj de 52%. Situatia nu se schimba - 57% voturi pentru contracandidatul lui Obama - nici cand americanii au fost intrebati despre intelegerea si capacitatea de a gestiona deficitul bugetar.

Cei care au urmarit dezbaterea de miercuri seara sunt de parere ca Mitt Romney a fost mai agresiv decat Barack Obama. 53% au raspuns ca republicanul a consumat mai mult timp cu atacurile la adresa contracandidatului sau. In consecinta, 58% dintre respondenti au ramas cu impresia ca Romney este un lider puternic.

"Singurul calcai al lui Ahile pentru Romney ar putea fi perceptia ca a petrecut mai mult timp decat Obama atacandu-si oponentul, fapt care poate explica de ce doua treimi dintre cei care au urmarit dezbaterea au spus ca Romney s-a descurcat mai bine, insa numai 46% au declarat ca este mai placut decat Obama", a explicat Hollande.

Sondajul CNN a fost organizat de catre firma ORC International. La acesta au participat 430 de americani, care au implinit varsta majoratului si care au fost chestionati prin telefon. Toate interviurile au fost realizate la finalul dezbaterii. Marja de eroare a sondajului, declarata de CNN pe site-ul oficial, este de plus minus 4,5%.

Parerea expertilor: Romney isi pastreaza sansele in cursa pentru Casa Alba

"Nu cred ca exista nici cea mai mica indoiala (...) Romney a castigat", a afirmat G. Terry Madonna, de la Franklin and Marshall College, care a urmarit dezbaterile prezidentiale americane incepand din 1960.

"A fost mai dinamic, fara sa fie provocator sau combativ", a spus expertul.

In schimb, Barack Obama, care s-a izolat timp de doua zile pentru a se pregati, a parut "un pic prost dispus si iritat, nu a parut sa stea la panda, nu l-a atacat prea tare pe Romney", a remarcat Clyde Wilcox, profesor de stiinte politice la Universitatea din Georgetown.

De pilda, Obama nu a mentionat celebra inregistrare video sustrasa in care candidatul conservator apare evocand mentalitatea de "victima" de care dau dovada 47% din americani, in timp ce democratii si-au concentrat numeroase mesaje publicitare pe acest subiect, a afirmat Wilcox.

Totusi, Mitt Romney nu a dat lovitura de gratie, a subliniat profesorul de stiinte politice Kareem Crayton de la Universitatea Carolina de Nord.

"Nu a fost un episod care sa schimbe natura cursei. Totusi, a fost un rezultat foarte bun" pentru Romney, a afirmat profesorul. Dar prestatia lui Obama nu a dus la pierderea respectului pentru acesta si "nu cred ca vreuna din tabere va folosi fragmente (din aceasta dezbatere) in mesaje publicitare negative", a adaugat acesta.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Alegeri SUA 2012: New York Times:
Alegeri SUA 2012: New York Times: "Obama a fost ruginit, nervos si deloc dispus pentru o dezbatere"

Prima dezbatere in cursa pentru Casa Alba s-a incheiat in urma cu putin timp. Barack Obama si contracandidatul sau Mitt Romney s-au infruntat pe doua subiecte spinoase: economia si sanatatea.

Alegeri SUA 2012. Momentele cheie ale primei dezbateri televizate Obama-Romney
Alegeri SUA 2012. Momentele cheie ale primei dezbateri televizate Obama-Romney

Barack Obama si adversarul sau republican Mitt Romney si-au strans mana, miercuri, intrand pe scena Universitatii din Denver (Colorado, vest) pentru a incepe prima dintre cele trei dezbateri intre cei doi candidati la presedintia Statelor Unite.

Alegeri SUA 2012. Care sunt programele economice ale candidatilor Barack Obama si Mitt Romney
Alegeri SUA 2012. Care sunt programele economice ale candidatilor Barack Obama si Mitt Romney

Crearea de locuri de munca si problema impozitelor se afla in centrul bataliei ideologice dintre Barack Obama si Mitt Romney, relateaza AFP.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.