Candidatii in alegerile americane prezidentiale si legislative au cheltuit sase miliarde de dolari

Dată publicare: 01-11-2012 08:32
Dată actualizare: 04-11-2012 01:55


obama romney

Candidatii in alegerile americane au cheltuit aproximativ sase miliarde de dolari in 2012, potrivit unei estimari a unor experti in finantari electorale, o suma cu aproximativ 13% mai mare decat in 2008, relateaza AFP.

Totusi, alegerile prezidentiale, intre Barack Obama si Mitt Romney, ar urma sa coste mai putin decat in 2008, cand democratul a fost nevoit sa finanteze, in plus, alegerile primare impotriva lui Hillary Clinton.

Scrutinul prezidential din 2012 va costa aproximativ 2,6 miliarde de dolari, in timp ce cel din 2008 a costat 2,8 miliarde de dolari, potrivit Center for Responsive Politics, care analizeaza si publica toate cheltuielile electorale din Statele Unite pe site-ul Opensecrets.org.

Aceasta suma cuprinde sumele cheltuite de catre candidati, toate comitetele lor de sustinere si partidele nationale.

Cresterea generala a costului ciclului electoral cu aproximativ 700 de milioane, in comparatie situatia de acum patru ani, este cauzata in principal de aparitia comitetelor politice independente ale partidelor, care pot sa primeasca donatii nelimitate din partea firmelor, sindicatelor si unor persoane bogate, in urma unei decizii a Curtii Supreme din 2010.

Comitetele conservatorilor, care includ "super PAC-uri" si asociatii nonprofit in mod teoretic apolitice (cunoscute sub numele "501(c)4"), le domina categoric pe echivalentele lor progresiste.

Cu 970 de milioane de dolari, aceste grupuri au inundat spatiul audio-video cu publicitate negativa, majoritatea impotriva lui Barack Obama si candidatilor democrati.

Grupurile cunoscute sub numele "501(c)4" nu sunt obligate sa dezvaluie numele donatorilor si nu exista nicio transparenta.

Unul dintre cele mai importante dintre ele, Crossroads GPS, fondat de fostul aghiotant al presedintelui George W. Bush Karl Rove, a depasit pana in prezent un total de 65 de milioane de dolari de fonduri "secrete".

Totalul cheltuielilor consacrate alegerilor legislative (Senat si Camera Reprezentantilor) ar urma sa atinga suma de 1,82 miliarde de dolari, o suma echivalenta celei din 2008.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO