Schimburi de replici aprinse intre Joe Biden si Paul Ryan cu privire la Libia si Iran

Dată publicare: 12-10-2012 08:18
Dată actualizare: 15-10-2012 01:49


Joe Biden, Paul Ryan

Dezbaterea intre coechipierii lui Barack Obama si Mitt Romney, Joe Biden si Paul Ryan, a inceput joi printr-un schimb de replici tensionat cu privire la responsabilitatile administratiei in atacul asupra consulatului de la Benghazi, in Libia. 

"Vom rezolva problema pana la capat si oriunde ne vor duce faptele, oricare ar fi ele, le vom impartasi cu americanii deoarece oricare ar fi greselile care au fost facute, acestea nu se vor repeta", a declarat Joe Biden in deschiderea dezbaterii din Danville, Kentucky (centru-est).

Paul Ryan, in varsta de 42 de ani, a raspuns ca i-a "luat doua saptamani presedintelui sa recunosca ca a fost vorba de un atac terorist" si a reprosat administratiei ca si-a schimbat versiunea cu privire la scenariul atacului, atribuit initial unui protest spontan fata de un film islamofob publicat pe Internet.

"Nu ar fi trebuit sa avem un detasament militar care sa protejeze ambasada noastra de la Benghazi?", a adaugat Ryan apreciind ca recentele atacuri antiamericane din lumea araba arata ca "atunci cand lasam impresia de slabiciune, inamicii sunt mai inclinati sa ne testeze".

La 11 septembrie, ambasadorul Christopher Stevens si trei compatrioti ai sai au fost ucisi intr-un atac asupra consulatului comis de islamisti puternic inarmati, un asalt care este subiectul unei anchete a administratiei si a Congresului.

Iranul a fost de asemenea subiectul unui schimb aprins de replici cu privire la politica externa a lui Barack Obama, republicanul afirmand ca securitatea Statelor Unite a scazut in ultimii patru ani. "Cand Barack Obama a fost ales, (iranienii) aveau suficient material nuclear pentru a fabrica o bomba. Astazi au suficient pentru cinci", a acuzat Paul Ryan.

"Incredibil!", a replicat vicepresedintele foarte ofensiv. "Israelienii si Statele Unite precum si toate serviciile de informatii militare au ajuns la aceeasi concluzie cu privire la apropierea Iranul de obtinerea armei nucleare. Sunt inca destul de departe", a afirmat Joe Biden. "Nu ii vom lasa pe iranieni sa obtina arma nucleara", a adaugat acesta.

Occidentalii si Israelul suspecteaza Teheranul ca vrea sa fabrice o bomba atomica sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce regimul dezminte.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO