Aparatul de vot care mergea numai pentru Romney. Situatii neobisnuite in timpul alegerilor din SUA

07-11-2012 04:31


Mitt Romney

Aproximativ 200 de milioane de alegatori americani au fost chemati marti la urne pentru alegerea presedintelui. 

AMERICA ALEGE! Afla toate informatiile despre urmatorul presedinte al SUA - LIVE text si VIDEO

Iata cateva dintre incidentele sau situatiile neobisnuite semnalate de americani in timpul votului, intr-o centralizare realizata de AFP si preluata de Mediafax:

-> Potrivit Tampa Bay Times, biroul insarcinatului cu alegerile in comitatul Pinellas din Florida (sud-est) a declansat marti dimineata, imediat dupa deschiderea sectiilor de votare, un val de mii de apeluri telefonice automate anuntand alegatorii ca pot vota pana la ora 19.00 "maine", adica miercuri. In fapt, un mesaj a fost lansat luni pentru anuntarea programului de "maine", adica marti, mesaj trimis din nou, printr-o eroare, a doua zi, timp de o jumatate de ora, catre 12.000 de locuinte.

-> Un alegator din Pennsylvania (est) a postat pe YouTube o inregistrare video care arata cum aparatul de vot pe care vrea sa voteze pentru Barack Obama inregistra cu incapatanare un vot pentru Mitt Romney. "Toate celelalte butoane mergeau bine", comenteaza el. Potrivit NBC News, aparatul a fost retras din functiune.

-> Kentucky si South Carolina sunt ultimele doua state americane - din 50 - in care este interzisa vanzarea alcoolului in ziua alegerilor prezidentiale. In Kentucky, cel putin pana la ora locala 18.00, scrie Huffington Post. Alte cinci state - Delaware, Idaho, Indiana, Utah si West Virginia - faceau acelasi lucru in urma cu patru ani, dar nu si acum. Traditia, potrivit site-ului, dateaza din secolul al XIX-lea, cand "politicieni corupti" ofereau alcool in schimbul voturilor.

-> Constructorul de automobile Chrysler a oferit salariatilor o zi libera pentru a "vota astazi", a anuntat vicepresedintele pentru Produse si Design Ralph Gilles intr-un mesaj postat pe Twitter
Blogul Washington Post aminteste ca este vorba despre un acord incheiat in urma cu 15 ani intre sindicate si companiile Chrysler, Ford si General Motors. Ocazie pentru site-ul Politico sa aminteasca o dezmintire a conducerii Chrysler, in urma unor acuzatii la adresa lui Mitt Romney cu privire la o delocalizare in China a construirii de Jeep-uri.

-> Betsy Morais, care scrie pentru New Yorker, a vrut sa voteze pe Internet. "Am accesat aplicatia, am imprimat buletinul, l-am scanat si l-a trimis pe e-mail", povesteste ea. Un mesaj de eroare a fost trimis de doua ori. Dupa ce a sunat la biroul insarcinat in acest sens, i "s-a spus sa trimit(a) prin fax buletinul" de vot, spune ea contrariata.

-> Un site, Buzzfeed, a povestit cum in doua comitate din New Jersey adresele de e-mail destinate votului electronic nu aveau obiect. O a treia adresa, personala, a fost postata pe... Facebook.

-> In comitatul Benton, in Arkansas (centru), a lipsit hartia, a anuntat un post local de televiziune. Peste 50 de sectii de votare au ramas fara hartie. Un oficial local a declarat ca autoritatile nu se asteptau la o participare atat de importanta. Alegatorii au fost nevoiti sa voteze electronic.

-> Rezultatele alegerilor prezidentiale vor fi anuntate marti seara "newyorkezilor si lumii" de catre CNN pe Empire State Building, in afara de difuzarea lor, traditionala, la televiziune, anunta postul de televiziune. Un sistem luminos, in culorile rosu si albastru - culorile republicanilor si democratilor - se va aprinde pe masura avansului inregistrat de catre cei doi candidati, imediat dupa anuntarea rezultatelor din fiecare stat, se anunta intr-un comunicat.

-> O sectie de vot a fost instalata la Philadelphia (est) intr-o sala de clasa in care pe unul dintre pereti era pictat un portret al lui... Barack Obama. Legea interzice propaganda in sectiile de vot.
Fotografia a fost postata pe Twitter de catre un oficial in domeniul comunicatiilor din cadrul Partidului Republican, Tim Miller, care s-a plans de acest lucru.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO