Alegeri SUA 2012. Sondajele arata ca Barack Obama si Mitt Romney sunt umar la umar
Presedintele in exercitiu Barack Obama si rivalul sau republican Mitt Romney sunt in continuare umar la umar, cu 48 de ore inainte de alegerile prezidentiale americane, dupa cum arata doua sondaje publicate duminica seara, relateaza AFP.
Rivali la presedintia americana, Barack Obama si Mitt Romney se lupta aprig pentru voturile indecisilor in ultima zi de campanie electorala.
Cei doi candidati sunt aproape umar la umar in sondaje si analistii spun ca totul va depinde de modul in care se voteaza in cateva state cheie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Observatorii spun ca - in ciuda unui sondaj global, care ii arata la egalitate pe Obama si Romney - actualul presedinte pare mai bine plasat decat rivalul sau, pentru ca ar fi in avantaj in cele zece state cheie decisive pentru rezultatul final.
Nu e de mirare ca il curteaza... Ohio ar putea fi statul care sa incline decisiv balanta. Pentru Barack Obam e deja a 20-a vizita acolo, unde a cheltuit 64 de milioane de dolari pentru reclame electorale. Romney a batut recordul vizitelor in Ohio - 67 de milioane de dolari cheltuiti.
Tot in Ohio, Stevie Wonder a fost ultimul care s-a inrolat in armata de artisti care il sustin pe presedintele democrat.
80 la suta dintre alegatori spun ca situatia economica a tarii conteaza cel mai mult pentru ei in ziua alegerilor. Mai ales ca somajul ramane la un nivel ridicat, aproape de 8 procente.
"Obama a venit la putere in plina criza economica si a reusit sa bage bani seriosi din buget in stimularea economiei, a redus si taxele, vrea sa-i impoziteze suplimentar pe bogatasi, vrea un sistem de sanatate care sa-i primeasca si pe saraci si isi doreste ca America sa foloseasca tot mai multa energie verde. A, Obama mai vrea taierea masiva a cheltuielilor cu inarmarea. Romney zice in schimb ca Obama a risipit banul public, vrea sa reduca si mai mult impozitele, dar nu numai pentru patura de mijloc, ci si pentru cei foarte foarte bogati si pentru gigantii industriali". - analiza Catalin Radu Tanase.
In privinta politicii externe, a doua mare tema a campaniei electorale, si republicanii si democratii sustin intoarcerea acasa a soldatilor din Afganistan pana la sfaristul lui 2014, dar Romney n-a fost mereu transant in aceasta chestiune.
"Obama este precaut in privinta Iranului si a incercat pana acum sa stavileasca incercarile Israelului de a lua Statele Unite alaturi sa atace regimul de la Teheran. Mitt Romney nu s-a sfiit sa spuna ca nu s-ar gandi de prea multe ori daca sa atace sau nu Iranul si l-a acuzat pe Barack Obama ca i-a uitat sau chiar tradat pe aliatii traditionali din Israel" - analiza Catalin Radu Tanase.
Avortul si reforma sanatatii - un program prioritar pentru Obama, pe care Romney il contesta - au fost alte teme abordate de cei doi candidati in campania electorala. Acum nu le mai ramane decat sa astepte verdictul urnelor.