Obama si Romney vor continua confruntarea timp de 15 zile pe teren, dupa ultima dezbatere televizata

Dată publicare: 23-10-2012 11:29
Dată actualizare: 03-11-2012 09:02


Barack Obama si Mitt Romney se vor infrunta pe teren in ultimele 15 zile ale cursei catre Casa Alba, in aproximativ zece state, in urma ultimei dezbateri televizate, care va avea doar un impact limitat asupra optiunii alegatorilor, comenteaza AFP.

Desi presedintele american a profitat de pozitia sa de comandant suprem pentru a sublinia asupra lipsei de experienta a republicanului, o serie de experti intervievati de catre AFP apreciaza ca dezbaterea, pe o tema care ii intereseaza in mod traditional mai putin pe americani, urmeaza sa aiba un impact limitat pe ultima suta de metri a cursei alegerilor prezidentiale de la 6 noiembrie, in care fiecare candidat va recurge la "artileria grea".

"Totul depinde de mobilizarea alegatorilor si de capacitatea fiecarei tabere de a bate la fiecare usa in ultimele doua saptamani" de campanie electorala, apreciaza Christopher Arterton, profesor la Universitatea George Washington.

"Totul va depinde de operatiunile de teren, mai mult decat (depinde) de publicitate", a adaugat el. "Exista atat de multa publicitate, incat influenta marginala a fiecarui dolar cheltuit pe publicitate este foarte redusa", a continuat profesorul.

Mitt Romney si Partidul Republican dispuneau la sfarsitul lui septembrie de un avantaj financiar cu cele 146 de milioane de dolari stransi, fata de cele 104 milioane de dolari colectati de Obama si Partidul Democrat.

De cheltuit in doar doua saptamani, aceste sume sunt mai mari decat toate cheltuielile efectuate de republicanul John McCain, in 2008, in cele doua luni care au trecut de la investirea sa de catre republicani, cand a cheltuit 84 de milioane de dolari, valoarea totala a finantarii publice plafonate pe care a acceptat-o la vremea respectiva.

Electoratul feminin va fi cel mai disputat in aceste ultime doua saptamani, dupa ce Romney a marcat o revenire asupra acestei categorii in octombrie, prin intermediul schimbarii pozitiei asupra unei serii de probleme de societate si economice.

Luni seara, in cursul ultimei dezbateri, candidatii au multiplicat raspunsurile vizand femeile si economia, cu riscul de a iesi in afara subiectului discutiei.

"Romney a avut o strategie interesanta, care a constat in a fi de acord cu Obama asupra mai multor puncte, poate pentru ca nu a vrut sa para conflictual, si a schimbat adesea subiectul, din domeniul politicii extrene spre politica interna", analizeaza Dotty Lynch, profesor la American University.

"El a reusit sa arate ca nu este conservatorul periculos pe care Obama incerca sa il prezinte", apreciaza Christopher Arterton, in opinia caruia "Obama a reusit sa continue sa se adreseze femeilor in cadrul acestei (ultime) dezbateri".

Deja saturate de publicitate politica in anumite orase, spatiile publicitare ale televiziunilor vor fi luate cu asalt, incepand de la posturile nationale si pana la cele mai mici posturi de televiziune prin cablu, in opinia lui Dotty Lynch urmand sa fie vizate in special femeile si muncitorii.

Mai discret, in state-cheie ca Virginia, Ohio, Florida si Wisconsin mii de voluntari, dar si oameni platiti, bat deja cartirele cu scopul de a indemna alegatorii sa voteze inca de marti, atat prin corespondenta, cat si la urne, in anumite state.

Peste 4,5 milioane de alegatori au votat deja, potrivit unor date oficiale compilate de catre expertul Michael McDonald, de la Universitatea George Mason. In mod traditional, democratii au un avantaj in privinta acestor operatiuni.

Marti dimineata votul anticipat urmeaza sa fie posibil in cele 50 de state americane si in Districtul Columbia, unde se afla capitala.

"Pana in prezent, cursa este atat de stransa, incat ne putem imagina ca totul sa ajunga sa depinda de un singur stat", conchide Charles Franklin, unul dintre fondatorii site-ului Pollster.com, care aminteste ca in 2004 a fost nevoie de o zi dupa ziua alegerilor pentru aflarea rezultatelor definitive in Ohio si victoriei lui George W. Bush.


VIDEO PROTVPLUS.RO