Obama-ofensiv,Romney-evaziv.Cea de-a doua dezbatere pentru Casa Alba,dominata de actualul presedinte

×
Codul embed a fost copiat

Dezbaterea a avut  in vedere teme legate de securitate, politica externa si sistemul de taxe. 12 cetateni americani, care nu s-au decis deocamdata cu cine voteaza, au adresat direct intrebari lui Barack Obama si Mitt Romney.

Dupa dezbatere, analistii americani nu au intarziat sa comenteze prestatille celor doi. Prima confruntare, cea de pe 3 octombrie, s-a dovedit in avantajul lui Romney, care incepand de atunci a inregistrat o crestere în sondaje, aproape atingand nivelul intentiilor de vot de care se bucura Obama la nivel national.

Atfel, in cea de-a doua dezbatere presedintele democrat a avut atitudinea asteptata de cei din tabara sa, a iesit la atac, dupa ce a fost pasiv in fata unui Romney ofensiv in cursul intalnirii de la Denver de acum doua saptamani. Unul dintre consilierii sai a promis ca Obama va fi "pasionat si energic" in cea de-a doua dezbatere.

Si se pare ca Obama s-a tinut de cuvant. Cei de la Huffington Post au catalogat prestatia actualului presedinte ca fiind ceea ce a lipsit in prima confruntare. "Barack is back" (Barack a revenit) a fost concluzia celor de la Huffington Post.

Citește și
Cover Barack Obama si Mitt Romney
Cursa pentru alegerile prezidentiale din SUA ramane stransa. Cum functioneaza sistemul de votare
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

CNN vorbeste despre o echilibrare a balantei dupa cea de-a doua dezbatere. "Obama a fost puternic, dar la fel si Romney", spun cei de la CNN.

Si Washington Post mentioneaza in editia online despre faptul ca Obama a dominat cea de-a doua dezbatere prezidentiala, remiza dupa ce actualul presedinte si-a schimbat atitudinea fata de prima intalnire dintre cei doi.

 

 ora 4:00 - Dezbaterea a inceput. Prima intrebare le-a fost adresata de un tanar de 21 de ani cu privire la locurile de munca. Atat Obama cat si Romney au adus asigurari ca strategia lor vizeaza noi locuri de munca in asa fel incat fiecare tanar sa isi poata construi un viitor mai bun.

 ora 4:12 - Primul atac verbal din partea lui Barack Obama, dupa ce Mitt Romney a declarat ca "politicile presedintelui nu au functionat pentru ca exista 23 de milioane de oameni care au probleme cu locurile de munca".  Replica lui Obama: Ce a spus guvernatorul Romney nu e adevarat. Romney nu are un plan economic pe cinci puncte. Planul lui are un singur punct: sa se asigure ca cei mai bogati pot sa joace dupa reguli diferite".

ora 4:17 - Eficienta energetica si pretul la gaze, tema ridicata de cel de-al doilea american care a adresat intrebari. In viziunea lui Romney, independenta energetica a SUA poate fi atinsa si prin acordarea cat mai multor permise de forare pentru companiile petroliere. Obama a taxat aceasta strategie: "se concentreaza doar asupra marilor companii petroliere".

ora 4:25 -  Taxele pentru clasa de mijloc, noua tema de dezbatere ridicata de cel de-al treilea american.

Mitt Romney: "De ce vreau sa reduc taxele pentru clasa de mijloc? Pentru ca in ultimii patru ani au fost ingropate".

Barack Obama: "Vreau sa ajut clasa de mijloc. Acum patru ani am declarat ca voi reduce taxe pentru clasa de mijloc, cat si pentru micile afaceri, si asa a fost. Intentionez sa pastrez aceasta strategie si in urmatorii patru ani".

Mitt Romney l-a acuzat pe Barack Obama ca ar conduce Statele Unite pe “calea apucata de Grecia” ca urmare a cresterii datoriei publice.

Am avut patru ani consecutivi in cursul carora el a spus ca va reduce la jumatate deficitul. In schimb, l-a dublat. Am trecut de la o datorie nationala de 7.000 de miliarde de dolari la o datorie nationala de 16.000 de miliarde de dolari. Acest lucru ne pune pe calea apucata de Grecia”.

ora 4:30 -  Inechitatea financiara intre barbati si femei pe piata muncii din SUA, o noua problema ridicata de cel de-al patrulea american pentru cei doi candidati pentru Casa Alba.

Obama: "Nu este numai o problema a femeilor, este o problema de familie, pentru ca femeile sunt din ce in ce mai mult cele care pun painea pe masa in familie”.

ora 4:37 - Mitt Romney a fost intrebat cum se deosebeste planul sau de cel al fostului presedinte Georege Bush, si el republican.

"Suntem diferiti si traim in alt moment, planul meu pe 5 puncte: independenta energetica, vreau sa reduc deficitul, spre deosebire de George Bush , si sa incurajez micile afaceri, stiu cat de greu este sa iti deschizi o afacere, nu vreau sa le strivesc, ci vreau sa le incurajez".

Obama: "Strategia lui Romney duce la extrem policile sociale si nu e drumul potrivit".

ora 4:50 - Barack Obama a fost intrebat cum va gestiona cel de-al doilea mandat si cum va pune in practica tot ce a promis.

" In cei patru ani am taiat taxele, razboiul din Irak s-a incheiat, Osama bin Laden e mort, am avut grija de sistemul de asigurari, am avut in vedere noi reforme Wall Street, am infiintat 5 milioane de locuri de munca si facem progrese. Toti ne straduim, avem in continuare in vedere reducerea deficitului. Ceea ce am promis, am facut, ceea ce nu am putut, voi face. Aveti grija si la ce spune Romney ca si el va face la fel".

Romney: "Un nou mandat Obama, o repetare a celor patru ani care au trecut. Clasa mijlocie este zdrobita sub acest presedinte, care nu intelege cum sa puna economia in miscare".

ora 5:00 -  Politica privind imigrarea, noua tema de dezbatere.

ora 5:10 - Obama este intrebat despre siguranta diplomatilor americani aflati in zone de conflict si cum a fost posibil atacul recent din Libia, cand ambasadorul Chris Stevens si alti trei americani au fost ucisi, dupa atentatele din 11 septembrie.

Obama: "ISecretarul Clinton a facut o treaba extraordinara, dar ea lucreaza pentru mine. Eu sunt presedintele. Este responsabilitatea mea. A doua zi dupa atac le-am spus americanilor ca vom afla ce s-a intamplat acolo si ca ii vom vana pe cei care au facut asta. Am fost alaturi de familiile indoliate".

Romney: "A fost un atac terorist. Si ce a facut Obama a doua zi?! A plecat spre Las Vegas pentru o strangere de fonduri privind campania sa".

Obama: "A doua zi am iesit in fata americanilor si am fost alaturi de familii, nu am folosit acest incident pentru a atrage capital politic(n. red. -  referire la atitudinea lui Romney). A juca cartea politicii pe o asemenea tema, e ofensator, nu este ceea ce fac si nu ma reprezinta".

Romeny: "Au avut nevoie de doua saptamani pana sa spuna ca a fost un atac terorsit, si nu a doua zi, asa cum sustine acum Obama".

Un moment jenant pentru Mitt Romney care a fost corectat de moderatoare referitor la unele date privind atentatul din Libia.

ora 5:18 -  Cei doi candidati au fost intrebati despre strategia privind siguranta cetatenilor americani, reducerea criminalitatii.

ora 5:30 - Obama si Romney au oferit discursul final dupa o intrebare propice.

Obama a punctat amintind de inregistrarea cu Mitt Romney in care acesta din urma spune ca "47% dintre americani sunt dependenti de stat".

"Vreau ca viitoarea generatie sa aiba sanse reale si din acest motiv imi doresc un nou mandat", a spus Obama.

Romney: "Imi pasa 100% de toti americanii, sunt un tip care vrea sa ajute poporul american. Cred in Dumnezeu si cred ca avem responsabilitatea sa avem grija unul de celalalt. Ca si guvernator am avut grija de copii si educatie, de viitorul lor. Nu trebuie sa ne multumim cu asa o rata de somaj, vom reforma sistemul medical, tot ceea ce Obama nu a facut, iar eu ca guvernator am facut".

 ora 5:40 - Confruntarea s-a incheiat.

Cu numai 22 de zile inainte de alegeri, cei doi sunt umar la umar in sondaje.

Dezbaterea a fost prima in utlimii 20 de ani moderata de o femeie,  Candy Crowley de la CNN.

Multi spun ca intalnirea ar putea inclina definitiv balanta in favoarea viitorului presedinte si nu este deloc o exagerare.

Inainte de prima confruntare, Obama avea un avantaj de 6 procente in sondaje, pentru ca, dupa aceea, Romney sa il ajunga din urma si chiar sa il depaseasca. Iar in trei state cheie, cursa este mai apropiata ca niciodata.
 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Obama si Romney se infrunta marti in fata a 80 de alegatori indecisi, in a doua dezbatere
Obama si Romney se infrunta marti in fata a 80 de alegatori indecisi, in a doua dezbatere

PRO TV NEWS transmite cele mai importante momente din cea de-a doua dezbatere intre candidatii la Casa Alba, respectiv Barack Obama si Mitt Romney. De asemenea, pe site-ul nostru veti gasi un LIVE TEXT privind dezbaterea cu miza prezidentiala din SUA.

Cursa pentru alegerile prezidentiale din SUA ramane stransa. Cum functioneaza sistemul de votare
Cursa pentru alegerile prezidentiale din SUA ramane stransa. Cum functioneaza sistemul de votare

In noaptea de marti spre miercuri, la ora 4 a.m. (n.red. - ora noastra) va avea loc cel de-al doua dezbatere prezidetiala intre Barack Obama si Mitt Romney. Cele mai importante momente le puteti urmari pe PRO TV NEWS.

Barack Obama se declara
Barack Obama se declara "foarte mandru" de Joe Biden, dupa dezbaterea de joi seara

Barack Obama s-a declarat "foarte mandru" de prestatia lui Joe Biden in cadrul dezbaterii de joi seara, in care s-a confruntat cu coechipierul lui Mitt Romney in tandemul republican, Paul Ryan. 

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.