Care sunt cele mai bune vinete vândute în România, dar aduse din străinătate. "Am familii care le comandă cu sacii"
Salata de vinete nu lipsește, în aceste zile, de pe mesele noastre. Iar soiurile de vinete cultivate s-au înmulțit. Găsim în grădini și pe tarabe vinete românești, dar și din Japonia, America sau Bangladesh.
Cele japoneze, de pildă, au mai puține semințe. Toate sunt coapt și transformate în salate delicioase ori zacuscă.
Albe, uriașe ori subțiri, mici de doar 10 grame sau verde fistic, soiurile de vinete au un gust aparte.
O femeie din Timiș cultivă șase soiuri de vinete.
Luminița Pujad, legumicultor: "Pulpa este albă și sunt dulci, nu au deloc amăreala vinetelor obișnuite. Acestea, subțiri, se pot găti altfel decât salata de vinete obișnuită. Asiatic. Deci, făcute la tigaie cu sos de soia, cu ulei de susan".
Iar cele albe...
Luminița Pujad, legumicultor: "Au pulpa foarte albă și sunt foarte untoase. Astea merg foarte bine la salata tradițională de vinete".
La cativa kilometri distanță, un alt legumicultor a pariat pe vinetele japoneze.
Ioan Jivu, legumicultor: "Sunt două forme: lungi și ca un fel de inimă. Alt soi. Tot de la el e".
Gustul mult mai dulce îi face pe clienți să le cumpare.
Luminița Pujad, legumicultor: "Am fost acum 15 ani într-o vizită, în Japonia, să văd cum funcționează sistemul, pentru că ei au pus la punct acest sistem. Am familii care efectiv îmi comandă cu sacii pentru vinetele acestea verzi".
Clientă: "Sunt mult mai bune, au mai puține semințe mi se pare mie și au un gust mai diferit. Salata de vinete e mai bună făcută cu ele".
Salata de vinete coapte poate fi reintrepretată în salata de vinete japoneze, doar că fără maioneză.
Remus Tomici, chef bucătar: "Conține exact aceleași ingrediente pe care le folosim și în salata noastră tradițională, doar că uleiul îl vom pune încins, la sfârșit".
Pentru că nu au semințe, cele albe și cele verzi se potrivesc de minune în locul pastelor în parmigiana cu somon.
Remus Tomici, chef bucătar: "Puțină lămâie și sosul de roșii care este acid tocmai pentru a balansa gustul, epntru că aceste două soiuri de vinete sunt dulci".
Potrivit Institutului Național de Statistică, suprafața cultivată cu vinete la nivelul țării în ultimii trei ani a scăzut ușor. Asta si din cauza căldurilor excesive. Vânăta este o legumă iubitoare de apă iar agricultorii cheltuiesc mai mult pentru irigarea acestor culturi.
Lucruri utile despre vinete
Vinetele aparțin familiei solanaceelor și sunt utilizate în multe feluri de mâncare din întreaga lume. Deși sunt adesea considerate o legumă de toamnă, ele sunt tehnic un fruct, deoarece cresc dintr-o plantă cu flori și conțin semințe.
Pentru a te bucura la maximum de beneficiile vinetelor, este esențial să știi cum se coc cel mai bine vinetele și să le pregătești corect.
Dacă vrei să explorezi rețete delicioase, îți recomandăm să încerci zacusca de vinete, un preparat tradițional, sau vinetele la cuptor, o opțiune simplă și gustoasă. Pentru un clasic al bucătăriei românești, poți pregăti o salată de vinete savuroasă. Iar dacă te confrunți cu gustul amar, află cum scoți gustul amar din vinete pentru un rezultat perfect în fiecare rețetă.