Anul "scandalos" 2010: ministri demisi, mafioti arestati si hotii bancare

Incident in Parlament

Anul care tocmai se incheie a fost unul plin de scandaluri in Romania. Prima pagina a ziarelor si televiziunilor a fost tinuta atat de crime, cat si de furturi bancare, motiuni de cenzura sau demisii la nivel inalt din institutiile statului roman.

IANUARIE

Gripa noua: isteria vaccinului inutil

Nebunia declansata la nivel mondial in 2009 a continuat cu succes si in Romania, la inceputul lui 2010. In fiecare zi, in Romania, erau confirmate noi si noi cazuri de gripa noua, iar multe din scoli se inchideau sau intrau in carantina.

In primele zile din ianuarie, in Bucuresti, erau vaccinate aproximativ 100 de persoane pe ora! Fenomenul luase o asemenea amploare incat era nevoie de o harta a cazurilor confirmate si impartirea lor pe judete.

Citește și
Bani
Salariile si pensiile au daramat ministri, dar nu Guvernul.Noi legi in 2011
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Scandalul kilometrilor invizibili

Inca de la inceputul anului alesii nostri au inceput sa se bata cu pumnul in piept in ceea ce priveste realizarile din domeniul infrastructurii. 101 kilometri si 460 de metri - pe aceasta distanta am fi trebuit ca la finele anului sa circulam si sa ne deplasam in conditii europene. Insa dupa cum am invatat deja lectia, promisiunile de la inceputul anului nu se potrivesc cu realizarile de la finele acestuia.

Ministerul sanatatii - ministerul anti-fast-food

Un alt scandal care a tulburat linistea publica a fost cel privitor la taxa pe produsele fast-food. Ministerul sanatatii a dorit sa impuste doi iepuri in acelasi timp: sanatatea oamenilor - mai presus de toate - si strangerea banilor la buget. Insa aceasta propunere lansata de MS nu a ramas fara rezultat: comerciantii au ripostat si au declarat ca impunerea acestui proiect va fi aproape imposibila si va duce la prabusirea comertului.

Razboiul impotriva bugetarilor

Declaratia facuta de ministrul de finante de la acea perioada, Sebastian Vladescu, potrivit careia pana la finele anului vor fi dati afara pese 100.000 de bugetari, a incins spiritele si a scos oamenii in strada. Insa bugetarii aveau sa realizeze ca aceasta decizie nu avea sa fie decat varful icebergului.

Adrian Mutu, din nou "vedeta" unui mega-scandal

Briliantul s-a facut remarcat nu numai pentru performantele sale sportive din teren, dar si pentru multimea de scandaluri in care a fost implicat. Asadar, cazul sibutramina a atras o multime de critici asupra lui Adrian Mutu si chiar i-a pus in pericol cariera de fotbalist. Acesta s-a ales cu o suspendare de cateva luni, dar si cu o amenda usturatoare.

FEBRUARIE

Drumurile noastre toate...

Din nou proiectele de infrastructura au iscat un scandal intre putere si opozitie. Dupa ce la inceputul anului ministrul transporturilor de la acea data - Radu Berceanu - declara ca vom avea sute de kilometri de autostrada si drumuri expres, cu numai o luna mai tarziu, acesta s-a declarat invins de "nedraptatea cu care s-a impartit cascavalul bugetului", afirmand ca banii de la buget abia ajungeau pentru repararea milioanelor de gropi de pe drumurile nationale.

MARTIE

Se scumpeste boala

O veste cat se poate de proasta i-a lovit pe toti pacientii din tara. Ministerul sanatatii a anuntat scumpiri pe toata linia in ceea ce priveste medicamentele, bolnavii fiind nevoiti sa se supuna tuturor acestor reglementari.

Il arestara pe Antonie Solomon

Primarul Craiovei, Antonie Solomon a imbracat haina murdara a coruptiei, si a fost prins de bratul lung al legii. Asadar pentru cateva luni de zile a fost protagonistul unui scandal care i-a impartit pe locuitorii Craiovei in doua tabere.

APRILIE

Lupul, paznic la oi! Fraude bancare, comise de salariati bancari

In luna aprilie, cinci persoane au fost retinute de procurorii DIICOT dupa ce au fost prinse in timp ce incercau sa schimbe peste 35.000 de euro falsificati. In acest dosar a fost implicat inclusiv directorul unei sucursale bancare din Caransebes, care avea rolul de a pune in circulatie banii falsi.

Un alt mare scandal “bancar” a avut loc in luna august, atunci cand o banca a declansat un control, in urma plangerilor unor clienti, care s-au trezit cu conturile goale. S-a dovedit ca toti aveau dreptate: 71 de reclamanti, pentru o suma totala de peste 2,5 milioane de euro. Hotul era chiar directorul de sucursala al bancii respective!

Concediul medical, arest la domiciliu

Un scandal care a inflamat mult prea multi oameni a fost iscat de ministerul sanatatii. Bolnavii care se afla in concediu medical trebuie sa stea 24 de ore in casa, altfel ii poate paste puscaria. Oamenii s-au declarat revoltati de aceasta decizie, mai ales cand au auzit ca politistii s-ar putea sa le bata la usa pentru a-i verifica.

MAI

Romania sub recesiune: cel mai injurat Guvern de dupa 1989!

Primavara loveste amenintator Romania, prin vocea presedintelui Traian Basescu. Seful statului anunta ca este nevoie de adoptarea unor masuri dure, care sa aduca economia tarii macar pe linia de plutire.

Printre deciziile care au fost facute publice atunci s-au numarat: reducerea fondului de salarii cu 25 %, reducerea pensiilor cu 15 % si reducerea ajutoarelor de somaj cu 15%.

O alta masura a guvernului Boc-Basescu a fost cresterea TVA de la 19 la 24 %.

Spitalele din Romania, focare de infectii

De obicei atunci cand mergem la spital o facem pentru a ne insanatosi, pentru a fi ingrijiti cu decenta si dedicatie de cadrele medicale platite chiar din banii nostri. Insa nu asta s-a intamplat in cazul sopranei Amelia Antoniu, care a fost la un pas de moarte dupa ce a luat o infectie intraspitaliceasca. Acest caz a pus gaz pe foc si a aruncat o umbra asupra sistemului sanitar din Romania.

IUNIE

Motiunea de cenzura – ocupatia preferata a opozitiei in 2010

Dupa masurile de recesiune anuntate de statului roman, opozitia isi intra in rol. PSD si PNL se intrec in motiuni de cenzura, care s-au dovedit a fi, intr-un final, fara rezultatul scontat. Mai mult decat atat, pe 15 iunie, cand trebuia discutata motiunea, liderii celor cinci confederatii sindicale au decis sa isi scoată oamenii in strada.

O alta motiune de cenzura importanta a fost cea de la sfarsitul lunii octombrie, atunci cand liderii confederatiilor sindicale s-au laudat ca vor aduce la Bucuresti, sa protesteze, peste 100.000 de oameni. Nu au fost decat 50.000, maximum, care au cerut degeaba, ca si opozitia in Parlament, demisia intregului Guvern Boc.

Sergiu Bahaian: mafiot de Romania
Tot in luna iunie, cazul fostului patron al clubului Gloria Buzau, Sergiu Bahaian, a fost unul dintre cele mai discutate in Romania, datorita numarului foarte mare de infractiuni in care a fost implicat.

Printre acestea se afla si acuzatia ca ar fi ordonat uciderea a patru persoane. De asemenea el era cautat pentru o frauda bancara de doua milioane de euro si inselarea a 35 de firme din Bucuresti si din tara.

IULIE

Adio, pica frunza. Brandul turistic al Romaniei!
Niciodata, ministerul Turismului nu a avut parte de o asa campanie de promovare nationala. Ba chiar si internationala.

Lansarea noului brand turistic al Romaniei, o sigla in forma de frunza, a provocat un adevarat scandal, deoarece, in aceeasi zi, aceeasi imagine a aparut pe site-ul unei companii din strainatate.

AUGUST

Tragedia de la Maternitatea Giulesti
Vara anului 2010 a adus Romaniei nu numai temperaturi caniculare de peste 40 de grade Celsius (care au provocat decese), ci si o alta tragedie.

In urma unui incendiu, sase bebelusi, care se aflau la Maternitatea Giulesti, au murit. De asemenea, alti cinci au fost internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu" cu rani grave.

Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti va incepe in 10 ianuarie 2011, urmand sa fie judecati fostul manager Bogdan Marinescu, asistenta Florentina Carstea, precum si alte trei persoane.

SEPTEMBRIE

Se fura si in Parlament! Voturi.
Toamna calendaristica a anului 2010 incepe cu un mare scandal, dar de aceasta data politic. PNL si PSD i-au acuzat pe presedintele Camerei, Roberta Anastase, si pe secretarul Sever Voinescu ca au "fraudat" votul la legea pensiilor.

Mai exact, ca au numarat “niste voturi” in plus, la adoptarea legii pensiilor. De atunci, opozitia se chinuie sa o demita din functia de presedinte al Camerei Deputatilor pe Roberta Anastase.

Jos cascheta!
Tot in septembrie, un alt scandal s-a incheiat rau pentru Vasile Blaga, pe atunci .. ministru al Administratiei si Internelor. Totul a plecat de la protestul organizat de sindicatele politistilor, care au ajuns in fata Palatului Cotroceni, desi nu aveau autorizatie.

Atunci s-a strigat “Iesi afara, javra ordinara”, iar unii politisti au aruncat pe jos caschetele din dotare.

Suparat, presedintele Traian Basescu a renuntat la de escorta ale politiei rutiere. Decizia presedintelui a fost urmata la scurt timp de una similară a premierului, insa doar pentru cateva zile.

Scandalul a culminat cu demisia din functie a ministrului de Interne Vasile Blaga.

OCTOMBRIE

Greva stimulentelor financiare
Pe 13 octombrie, aproximativ 200 de angajati ai Ministerului Finantelor au protestat pe holurile institutiei, cerand să le fie acordate stimulentele.

Protestele spontane s-au extins, o zi mai tarziu, in toata tara: mii de angajati de la administratiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din directiile de ocupare a fortei de munca, din casele de asigurări de sanatate, din asistenta sociala si din biblioteci au oprit lucrul, in semn de solidaritate cu angajatii de la Ministerul Finantelor.

Controversatul Vintu, in arest
Tot in octombrie, un alt caz a tinut prima pagina a publicatiilor si a televiziunilor. Parchetul instantei supreme i-a trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vantu si Octavian Turcan pentru favorizarea infractorului, precum si pe Alexandru Stoian pentru complicitate la aceasta infractiune.

NOIEMBRIE

Mita la MAI. Chelu vs. Dan Fatuloiu
A fost unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Catalin Chelu, unul dintre cei mai puternici investitori de pe Bursa, a fost arestat pentru ca ar fi incercat sa-l mituiasca pe Dan Fatuloiu, secretar de stat in MAI. Valoarea mitei: un milion de euro.

La scurt timp, atat Fatuloiu, cat si Petre Toba, seful politiei Romane, au fost demisi.

Mafia de la Piatra Neamt: comisarul Soric, vecin cu infractorul

In aceeasi luna, MAI a mai fost zguduit de un scandal de proportii. Este vorba despre asasinatul realizat la comanda. Gheorghita Mararu, lider al lumii interlope locale, a fost ucis intr-o cafenea din Piatra Neamt de Cristian Chilat.

Imediat dupa incident, presa a scris despre legatura dintre victima, familia acesteia si seful IPJ Neamt, Aurelian Soric.

DECEMBRIE

Placinta violenta! Fiu de senatoare, acuzat de tentativa de omor

Andrei, fiul senatoarei PDL Sorina Placinta, este acuzat de tentativa de omor dupa o cearta avuta cu iubita sa. In timpul scandalului, au intervenit mai multi bucuresteni: unul a fost lovit de masina lui Andrei Placinta, iar altul a tras un foc de avertisment, cu o arma pe care o detinea in mod legal.

Mircea Geoana: ce-a fost si ce-a ajuns
Dupa ce a condus cel mai mare partid de opozitie din Romania si dupa ce a fost gata sa devina presedinte al Romaniei, Mircea Geoana cunoaste acum “reversul medaliei”.

El a fost suspendat din PSD pe o perioada de sase luni, din cauza unor declaratii “rautacioase” pe care le-a facut la adresa actualului sef al partidului, Victor Ponta. Norocul lui Geoana a fost ca este presedinte al Senatului, functie pe care opozitia nu-si permite sa o piarda, daca l-ar da afara de tot din PSD…

Salt mortal de la balconul Parlamentului Romaniei
Adrian Sobaru a fost la un pas sa-si rupa gatul, atunci cand a sarit de la balconul salii Camerei Deputatilor, chiar in timpul discursul premierului Emil Boc.

El a facut acest gest in semn de protest fata de masurile de austeritate adoptate de statul roman, in conditiile in care unul dintre copiii sai este autist, dar nu mai are bani sa-l ingrijeasca.

Stirileprotv.ro a fost singurul reprezentant al mass-media din Romania care a surprins LIVE acest incident – imagini care au fost preluate inclusiv de presa internationala.

Care credeti ca a fost cel mai mare scandal cu care s-a confruntat Romania in 2010?

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
2010, anul in care Boc a cazut in picioare de patru ori
2010, anul in care Boc a cazut in picioare de patru ori

Dupa ce in 2009 a intrat in istorie ca singurul premier demis de parlament in 20 de ani, Emil Boc s-a confruntat si in acest an cu un record negativ. In 2010, opozitia a depus cele mai multe motiuni de cenzura din 1993 incoace.

Salariile si pensiile au daramat ministri, dar nu Guvernul.Noi legi in 2011
Salariile si pensiile au daramat ministri, dar nu Guvernul.Noi legi in 2011

Cine nu a auzit, de doi ani incoace, despre legea salarizarii unitare si de noua lege a pensiilor? Dar desi se vorbeste de atata timp de cele doua acte normative, autoritatile au reusit abia pe finalul anului 2010 sa le adopte.

Vremea bilanturilor! Scandalurile mondene ale lui 2010
Vremea bilanturilor! Scandalurile mondene ale lui 2010

Prin traditie, orice sfarsitul de an aduce tot soiul de bilanturi. In lumea celebritatilor, 2010 a fost presarat de scandaluri, procese, divorturi si gesturi extravagante.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.