M.S. vrea sa introduca taxa pe fast food! Pentru cresterea bugetului
Daca va numarati printre ei care devoreaza dulciuri si hamburgeri, pregatiti-va sa platiti pentru pacatul de a manca nesanatos.
Nici n-a inceput bine 2010 si responsabilii din Sanatate si-au dat seama ca vor avea un an putin spus dificil. Asa ca sunt hotariti sa caute bani acolo unde pofta intalneste pacatul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La fel ca in cazul tigarilor, ministrul sanatatii vrea sa impuna un soi de taxa de viciu, iar banii stransi astfel vor ajunge in spitale si pentru medicamente.
Producatorii intreaba insa, pe buna dreptate, ce mai este curat ca lacrima, pe o piata unde nici macar nectarul cu 100% fructe nu este 100% natural. Mai mult, acestia argumenteaza ca nu produsele sunt periculoase, ci consumul lor exagerat.
Pe de alta parte, Attila Cseke are cifrele de partea lui. In ultimii 8 ani, numarul copiilor obezi s-a dublat. Sunt peste 12.000 de cazuri in atentia medicilor. Aproximativ 11.000 provin din mediul urban, iar doctorii avertizeaza ca 4 din 5 nu isi mai revin niciodata la greutatea normala.
In general, cauzele obezitatii nu sunt de natura endocrina, ci strict alimentara spun nutritionistii.
Abia instalat, noul ministru al sanatatii nu a dat niciun fel de informatie in legatura cu sumele pe care le-ar putea colecta la buget prin introducerea taxei pe produse fast food.
Unul dintre secretarii sai de stat a lasat sa se inteleaga insa ca ar putea fi vorba de cativa euro pe tona de bautura carbogazoasa, spre exemplu. Tocmai de aceea, sefii de la Sanatate spun ca aceasta impunere nu ar trebui sa se regaseasca mai tarziu in pretul final si sa fie preluat integral de producator.
Taxa ar urma sa fie platita de producatori si distribuitori, progresiv, in functie de cantitatile de alimente considerate periculoase vandute de acestia. Mai sunt avute in vedere alimentele fast-food, fara a se preciza daca este vorba si despre dulciuri sau prajituri, spre exemplu.
Este clar ca proiectul va genera dispute serioase. Ministrul sanatatii a anuntat deja ca se va intalni cu producatorii si distribuitorii acestor produse, pentru a discuta in legatura cu modalitatea aplicarii taxei, care este valabila deja in tari ca Franta sau Anglia.
Esti de acord cu aceasta taxa?
Numarul copiilor obezi din Romania s-a dublat in ultimii opt ani!
25% din populatia Romaniei este obeza! Doar 1% se si trateaza!