Motiunea a picat, Guvernul rezista! PSD pierde cu opt voturi

×
Codul embed a fost copiat

In favoarea motiunii PSD s-au adunat 228 de voturi "pentru" si 197 "impotriva", astfel ca au lipsit doar opt voturi pentru caderea Executivului. Guvernul Boc urma sa fie demis daca se pronuntau in favoarea motiunii cel putin 236 de parlamentari.

Prim-ministrul a avut parte de o primire ostila, la fel si ministrii sai, iar discursurile celor doua tabere au fost cand aplaudate, cand huiduite de sindicalistii si pensionarii instalati la balcon. Caraghios este ca la numaratoarea bilelor s-au gasit in urne si o guma de mestecat, doua pastile pentru dureri de cap si zece bani.

UPDATE: Declaratii Victor Ponta: "Sunt foarte suparat si dezamagit. Faptul ca opt oameni mai trebuiau sa voteze aceasta motiune pentru ca pensiile si salriile sa nu fie taiate .. nu poate decat sa ma intristeze. Cred ca e datoria presedintelui sa-i ceara lui Emil Boc sa-si dea demisia."

Ponta a mai declarat ca Opozitia mai are dreptul la o motiune de cenzura in aceasta sesiune si ca va face tot posibilul pentru a lupta sa-i ajute pe oameni, in conditiile in care Guvernul este "ilegitim", nefiind sustinut de o majoritate parlamentara.

Din 428 de voturi exprimate, doar 425 au fost valabile, deoarece trei voturi au fost anulate. De asemenea, au fost prezenti doar 458 de parlamentari, dintr-un total de 471 de senatori si deputati.

Citește și
Daniel Oajdea
Oajdea va fi pedepsit pentru ca nu asculta de partid: afara din PDL!
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In urnele de vot s-au gasit, printre bilele de vot, doua pastile pentru raceala si o moneda.

UNPR a anuntat excluderea din partid a parlamentarilor care au votat motiunea de cenzura initiata de PSD. Acestia sunt Eugenia Barna, Tudor Ciuhodaru, Adrian Mocanu si Ioan Munteanu.

Sinteza declaratiilor din Parlament:

18.06 Se incheie votarea senatorilor si deputatilor.

17.50 Incepe votul senatorilor

16.45 Incepe votarea. Primii care se duc la urne pentru a introduce bilele sunt deputatii. La un moment dat opozitia ii huiduie pe cei de la putere si pe cei care sustin Guvernul, dar ii aplauda pe cei din PNL si PSD. Unii parlamentari ai opozitiei fac un asa-zis "panou al rusinii", care consta intr-un carton, pe care sunt lipite, pe rand, fotografii ale celor care voteaza impotriva motiunii si pentru sustinerea Guvernului.

16.27 Premierul Emil Boc se adreseaza inca o data Parlamentului. El spune, pe scurt, ca nimeni nu a venit cu vreo solutie concreta la criza prin care trece Romania. Boc il acuza pe Tariceanu ca in mandatul sau de premier a guvernat dezastruos. "Ati dat pomeni electorale, in loc sa construiti autostrazi". Premierul i-a dat si replica lui Ponta, pe care l-a acuzat de ipocrizie si demagogie. El i-a adus aminte lui Ponta ca a fost si ministru pentru relatia cu Parlamentul, iar atunci a fost de acord cu masurile gresite ale Executivului. In timpul discursului, Boc este huiduit si fluierat de opozitie.

16.20 Dupa un lung sir de replici intre Radu Berceanu, Aura Vasile, Calin Popescu Tariceanu si Elena Udrea, la microfon vine Victor Ponta, care face un apel la parlamentari, sa nu isi mai spele "rufele murdare" in public, si sa treaca mai repede la votul motiunii.

15.55 Elena Udrea, PDL: "Programul renasterea satului romanesc. Vreau sa va spun dragi colegi ca primarii pe care ii reprezentati, in proportie de 75 % au depus cereri la ministerul nostru pentru a intra in program. Sau poate nu va intereseaza dezvoltarea mediului rural!"

15.20 Mircea Diaconu, PNL: "Vedeti, unii dintre noi vor vota, vor alege, raul cel mic. Intr-adevar, pentru ca raul cel mare a fost ales acum cateva luni. Am o singura dorinta si o rugaminte..in timp ce alegeti raul cel mic..macar sa va tremure mana. Multumesc."

14.56 Puiu Hasotti, PNL: "Eu cand aud cuvantul "spaga" ma gandesc automat la domnul Berceanu. De ce oare?"

14.53 Radu Berceanu, PDL, vrea si el un drept la replica: "N-am inteles de ce domnul Orban a vorbit despre copii si alte alea in loc sa se refere strict la ce s-a spus despre el."

14.46 Ludovic Orban, PNL: "Imi pare rau domnule Berceanu ca mi-ati pomenit numele si m-ati obligat sa dau un drept la replica. Hotul striga hotii! Stiu ca va stau ca un os in gat. Spre deosebire de seful vostru nu mi-am repartizat nicio casa din fondul public. El a ajuns astazi presedinte, iar eu sunt improscat cu noroi (...) Dar voi nu stiti ce inseamna lucrul asta, sa resisti tentatiei. Spre deosebire de voi domnule Berceanu si Boc nu am nicio firma prin care sa vand gresie si marmura la preturi de 3 ori mai mari. Nu am niciun ginere care sa faca afaceri din stomatolog si afaceri de milioane de euro. Copilul meu nu invata in strainatate, ci la o scoala de stat, pentru ca am incredere in invatamantul romanesc."

14.44 Crin Antonescu cere un drept la replica. El face o serie de acuzatii la adresa membrilor PDL, cu un discurs in care apar cuvintele: "dosarele", "spaga", "Basescu", "Voicu".

14.30 Aura Vasile, PSD, are un mesaj pentru Emil Boc: "Astept cu interes finalul mandatului dumneavoastra, nu cel incredintat de Parlament, ci celui regizat de seful sau de la Cotroceni (...) Poate de aceea, chiar astazi, o sa va trimitem acolo unde va este locul, sa bateti coasa, sa bateti hora, sa ciopliti lemne si poate sa va spargeti oua in cap, activitati pentru care va uram sincer mult succes."

14:07 Radu Berceanu, PDL: "Doamnelor si domnilor colegi, acum 20 de ani, pe vremea CPUN-ului, am sperat ca demagogia o sa fie din ce in ce mai redusa in Parlament. M-am inselat. Am vazut aici lideri de partid pregatiti sa planga pe umarul poporului. In calitate de inginer, o sa va dau cateva date concrete. Am vazut ca exista o preocupare in motiune pentru achizitiile publice. Unele nici nu au fost publice, au devenit datorita presei: Bechtel, Sidex, fregatele... Altele nu sunt nici acum publice. De exemplu, domnul Voiculescu, de fapt Grivco, are un contract de inchiriere in Baneasa pentru 200 de metri patrati, pentru 45 de ani, cu un dolar pe metru patrat. Mai sunt si achizitii care, chiar daca au devenit publice, nu au fost facute in mod public."

13:56 Cristian Topescu, PNL: "Stimati colegi, unii dintre dumneavostra probabil ca ati uitat de unde ati plecat si de colegiile in care ati fost alesi. Un pensionar din Romania care nu are un copil sau un nepot care sa il sustina financiar este condamnat la moarte lenta. Daca sunteti de acord cu masurile Guvernului, acesti oameni nu vor mai avea bani de hrana, de medicamente, sa isi plateasca facturile. Vor muri de frig si de foame."

13.45 Titus Corlatean, de la PSD, vine si vorbeste la microfonul plenului despre interese ale unor politicieni de la putere, in domeniul energetic. In acest timp, in sala, unii senatori si deputati vorbesc la telefon, fac glume si se uita pe laptopuri la fotografii..

13.39 Cezar Preda, PDL: "Ajungi sa fii politician cand vii la greu si te bati, ca tara are nevoie de tine."

13.28 Liviu Campanu, grupul independentilor: "Care ar fi continuitatea daca Guvernul ar cadea astazi? Care ar fi masurile anticriza care ar imbogati statul peste noapte ca sa nu se mai taie pensiile si salariile? Vreti sa dati jos acest Guvern dar nu aveti nicio solutie alternativa."

13.19 Ia cuvantul Petru Lakatos, UDMR: "To be or not to be, aceasta-i intrebarea. Dar pentru membrii UDMR nu aceasta e intrebarea, a fi sa au nu fi la guvernare."

13.18 Dupa zeci de minute de vorbit de la microfonul plenului, Crin Antonescu incheie discursul. Liberalii mai au la dispozitie doar 5 minute pentru declaratii, conform regulamentului. In acest timp, Antonescu a atacat Partidul Democrat Liberal, l-a criticat pe Emil Boc, dar mai ales pe presedintele Traian Basescu. Liberalul s-a referit chiar si la colegul sau din opozitie, Victor Ponta, pe care l-a indemnat sa "nu se joace de-a Che Guevara."

12.53 Presedintele PNL, Crin Antonescu, este invitat la microfonul plenului: "Cred ca in acest moment se cuvine sa spunem cateva cuvinte despre Romania. Domnul prim-ministru ne explica ce are si ce n-are Franta. Ce are si ce n-are Germania. Asta stim si noi. Romania, distinsi colegi, nu are din nefericire primul lucru necesar unei tari in vremuri de criza. Nu are conducatori. Numai un dictator poate hotari si anunta o tara intreaga de unde si cat se taie din veniturile a peste 9 milioane de cetateni fara sa se consulte cu partidele, cu sindicatele, cu mediul de afaceri. Numai un dictator poate face asa ceva."

12.47 Extrem de furios, ministrul apararii Gabriel Oprea vine la microfon: "Este prima data cand vorbesc despre Victor Ponta. Eu i-am dus copilul la biserica, cu toate ca Victor Ponta nu are niciun Dumnezeu.. Cum isi permite Victor Ponta sa vorbeasca despre securitatea nationala, sa nu mai vorbeasca de armata romana! Noi ne-am batut pentru armata romana. Mi-am dat demisia din functia de ministru al Administratiei si Internelor pentru ca Victor Ponta mi-a cerut sa aduc crima organizata in Guvern. Si el stie foarte bine acest lucru!"

12.43 Ponta: "Vreau si eu si toti colegii din opozitie sa mergem acasa la familie, pe strada, cu inima impacata ca am respectat Constitutia. Asa sa ne ajute Dumnezeu."

12.36 Ponta: "Vreau sa va spun ca votam aceasta motiune de cenzura si pentru somerii pentru care domnul Sarbu, daca e pregatit, ar trebui sa aiba o solutie (..) As vrea sa votam aceasta motiune pentru ca pensionarii sa nu mai fie nesimtiti. Vreau sa va spun pentru cine nu vream sa votam astazi. Nu vreau sa votam pentru ambitia domnului presedinte Traian Basescu. un om din ce in ce mai rau, din ce in ce mai inchis in palatul sau de la Cotroceni. Vreau sa va spun ca nu ma intereseaza daca pica Traian Basescu si vine Croitoru sau oricine altcineva. Vreau sa spun ca nu ma intereseaza daca domnul Vladescu va primi vreo decoratie de la FMI sau se va duce sa munceasca acolo in locul domnului Tanasescu. Vreau sa va spun ca astazi nici macar nu vreau sa fac calcule daca este bine pentru PSD sa treaca sau sa nu treaca motiunea, sa vina sa sa nu vina la guvernare.. Astazi exista un interes mai important decat al nostru."

12.32 Ponta: "Domnule Boc, nu cred ca parintii dvs. sunt pensionari de lux, dar le taiati si lor pensiile. Domnule Boc, v-am auzit cand ati spus ca am fost procuror comunist, desi aveam vreo 17 ani atunci. Eu cred ca sunteti cazut in cap. (aplauze in sala) Despre ce pensii de lux vorbiti?? Nu intelegeti ca Guvernul PNL-PD a facut foarte bine in 2005 ca le-a oferit magistratilor conditii mai bune pentru ca ei sa judece? Chiar nu intelegeti? Vreau sa va spun ca vreau sa votam aceasta motiune pentru profesorii care au fost umiliti de domnul Funeriu."

12.27 Victor Ponta: "Stimati colegi, cred ca e datoria noastra astazi sa votam motiunea de cenzura ca sa oprim taierea pensiilor si a salariilor. Este vorba de a salva oamenii de la un genocid social. Nu cred ca oamenilor le tine de foame sa reluam toate minciunile, toate abuzurile de la Emil Boc si Traian Basescu."

12.23 Este invitat la microfon Victor Ponta: "O sa incerc sa evit retorica de dreapta..o sa incerc sa evit greselile gramaticale, domnule Voinescu ..."daca cade motiunea.." Important nu e "daca cade" ci daca se adopta motiunea, dar asta o sa ne explicati dumneavoastra intr-un editorial."

12.19 Sever Voinescu, PDL: "In aceasta motiune nu este vorba despre stanga sau despre dreapta, ci de inainte sau inapoi (...) PSD a vazut doar mica oportunitate de a darama Guvernul Boc. Important nu este ce face criza asta din noi, ci ce facem noi cu criza. Oricine prefera adevarul va respinge minciuna acestei motiuni. Noi, doamnelor si domnilor, suntem de partea sansei pentru Romania."

12.05 Sever Voinescu, PDL: "Sigur ca aceasta motiune se vrea un asediu politic, dar domnilor, doamnelor, e mai degraba o tranta cu gramatica. Lupta impotriva acuzativului, la care s-au inhamat autorii. Formule eliptice de prepozitie. A fost redactata cu nepasare, la repezeala."

12:00 Senatorul PSD Dan Sova vine din nou la tribuna: "Era cineva acolo sus care ii filma pe cei care vocifereaza in sala. Avem de-a face cu un stat politienesc. Asta am vrut sa va spun".

 11:58 Premierul Emil Boc incheie discursul. Opozitia striga "Demisia!"

11.45 Boc: "In al doilea rand, aceasta motiune este un plagiat! Paragrafe intregi au fost luate din lucrarea doamnei Adriana Ene, dintr-un articol, cu copy-paste. Acesti oameni nu sunt in stare sa faca o motiune de cenzura si copiaza de la un jurnalist."

11.42 Premierul continua sa explice de ce a ales sa aplice masurile de austeritate. Intre timp, nu uita sa atace opozitia, fomata din PNL si PSD: "Sa va spun cateva din aceste lucruri. In primul rand, distinsi autori ai motiunii, nu stiti pentru ce introduceti motiunea. Vreau sa cititi pagina 1 (huiduieli, fluieraturi..) Vreau sa cititi pagina 1!. Dragi colegi, nu exista un asemenea proiect, habar n-aveti pe ce lume traiti. In mod constient sau inconstient ati amestecat cele doua proiecte pentru a va masca si proteja privilegiile voastre cu pensiile de lux."

11.29 Geoana face apel la liniste din partea opozitiei care huiduie in continuare. Dupa cateva clipe de tacere, Boc afirma: "Vreau sa-i asigur pe colegii din opozitie ca nu ma las intimidat."

11.25 Dupa doar doua minute de la inceperea discursului, premierul Boc este huiduit de opozitie. "De ce plangeti dupa pensiile voastre de lux domnilor? (huiduieli). Este important ca cetatenii Romaniei sa stie ca acest Guvern pe care il reprezint a taiat in primul rand pensiile de lux (huiduieli si fluieraturi)."

11.23 Senatorul PSD Dan Sova termina de citit textul motiunii. Este invitat la microfon premierul Emil Boc.

10.35 Senatorul PSD, Dan Sova, citeste textul motiunii de cenzura: "Este o motiune prin care parlamentarii opozitiei se opun unor masuri nedrepte si aberante. Nimeni nu contesta ca Romania se afla intr-o situatie dificila. Insa toate acestea nu justifica reducerea unor drepturi si libertati. Dificultatile financiare nu justifica dictatura. Romania poate iesi din criza economica doar pastrand democratia".

Citeste aici textul integral al motiunii de cenzura.

10.25 Presedintele Senatului, Mircea Geoana, declara deschisa sedinta. Geoana ii intreaba pe cei prezenti daca exista cazuri de parlamentari care au semnat motiunea de cenzura si doresc sa isi retraga semnatura. Nimeni nu vrea sa isi retraga semnatura.

10.20 Intra in plen si presedintele Senatului, Mircea Geoana. Inainte de a veni, el a facut cateva declaratii jurnalistilor. Geoana a spus ca aceasta motiune este cea mai importanta din ultimii 20 de ani.

10.10 Premierul Emil Boc a sosit in plen, alaturi de Vasile Blaga, Adriean Videanu si alti parlamentari democrat-liberali.

10.08 A sosit in plen si presedintele PNL, Crin Antonescu.

10.05 In sala intra liderul PSD, Victor Ponta. Inainte de a ajunge in plen, el a facut cateva declaratii: "Ma astept la orice dupa ce s-a intamplat azi-noapte. Oamenii astia nu mai au niciun fel de respect nici pentru vreo lege, nici pentru Constitutie, nici pentru o ora, nici pentru nimic. Ma astept la orice. Suntem pregatiti sa ne batem cu ei, nicio problema". El s-a ferit sa dea vreun pronostic cu privire la sansele motiunii.

10.00 La aceasta ora trebuia sa inceapa votul asupra motiunii. In banci sunt insa doar cativa parlamentari.

09.53 Apare in plen ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

09.45 Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, ajunge primul la Parlament. Este urmat de ministrii Muncii si Agriculturii, Mihai Seitan si Mihail Dumitru.

La Parlament se va dezbate motiunea de cenzura initiata de opozitie la adresa Guvernului Boc. PSD si PNL doresc demiterea Executivului, iar in locurile destinate publicului, in sala de plen a Palatului Parlamentului, vor fi prezenti si sindicalisti.

Putem spune ca soarta Cabinetului Boc depinde de votul a 19 - 20 de parlamentari din arcul guvernamental. Acesta este numarul de alesi de care opozitia PSD-PNL mai are nevoie pentru a atinge minimum 236 de voturi, necesare pentru ca Guvernul sa fie demis.

Daca motiunea de cenzura este respinsa de parlamentari - adica nu intruneste cel putin 236 de voturi, legile de taiere a pensiilor si salariilor se considera a fi adoptate.

Atentie insa, nu vor intra imediat in vigoare pentru ca opozitia a anuntat ca va sesiza imediat Curtea Constitutionala in privinta acestor legi.

Daca insa motiunea opozitiei este adoptata, legile sunt respinse, iar Guvernul va fi demis. Daca se va intampla asta, ar fi pentru a doua oara in mai putin de un an.

Povestea motiunii

Motiunea de cenzura a fost semnata de 120 de parlamentari ai PSD si are titlul "Opriti genocidul social!". A fost depusa in Parlament pe 7 iunie, dupa ce premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea in numele Guvernului pentru doua proiecte de lege prin care se instituie masurile de austeritate.

Textul motiunii de cenzura a fost citit pe 9 iunie, in plenul reunit al celor doua Camere. In ziua urmatoare, presedintele Traian Basescu a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare privind devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, in conditiile in care data decisa de Parlament in acest sens era 15 iunie. Seful senatului, Mircea Geoana, a declarat atunci ca cererea presedintelui nu este justificata. A urmat un schimb de scrisori intre oficiali.

In cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatotilor si deputatilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

In tabara puterii au aparut primele asa-zise "tradari"

Trei democrat-liberali au anuntat deja ca vor vota impotriva propriului Cabinet, motiv pentru care unul dintre ei a fost deja exclus din PD-L.

Deputatul PDL Daniel Oajdea a anuntat oficial, duminica, dupa o dezbatere pe care a avut-o cu cetatenii din colegiul sau electoral din Iasi, ca va vota motiunea de cenzura initiata de opozitie. BPN al PDL a decis, luni, sa propuna excluderea acestuia din partid.

Deputatul PDL Teo Trandafir a declarat ca va vota motiunea de cenzura pentru ca nu poate sustine reducerea pensiilor.

Senatorul PDL Georgica Severin sustine ca va vota demersul opozitiei, nemultumit de faptul ca Guvernul nu a acceptat in pachetul de masuri asumate prevederi referitoare la zona economica.

Cum se desfasoara Ziua Motiunii

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a propus ca parlamentarii care vor vota impotriva motiunii de cenzura sa primeasca, in teritoriu, cu sprijinul activ al PSD, cate "un stalp al infamiei", el apreciind ca numele acestora trebuie facute cunoscute electoratului.

Liberalii si social-democratii au anuntat ca vor vota cu bilele la vedere.

UNPR anunta ca parlamentarii sai nu vor vota motiunea de cenzura initiata de PSD, contand pe 30 de deputati si senatori.

La inceputul lunii iunie, presedintele UDMR declara ca parlamentarii Uniunii nu vor vota cu bilele la vedere in cazul unei eventuale motiuni de cenzura impotriva Guvernului si nici nu vor parasi sala in timpul votului.

Pentru a evita surprizele neplacute, premierul Emil Boc s-a intalnit de cateva ori cu parlamentarii puterii solicitandu-le sa sustina Guvernul si masurile de austeritate.

Nici presedintele Traian Basescu nu a stat de-o parte si a discutat si el cu alesii din arcul guvernamental pentru a le cere sa nu voteze motiunea opozitiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce se intampla in cazul in care Guvernul Boc va cadea. Cine le ia locul
Ce se intampla in cazul in care Guvernul Boc va cadea. Cine le ia locul

Este intrebarea la care, deocamdata, PSD nu poate da un raspuns, insa trebuie sa se gandeasca la o rezolvare, in cazul in care motiunea social-democratilor va avea succes.

Oajdea va fi pedepsit pentru ca nu asculta de partid: afara din PDL!
Oajdea va fi pedepsit pentru ca nu asculta de partid: afara din PDL!

Asa cum era de ateptat, deputatul PDL Daniel Oajdea va fi pedepsit pentru intentia sa de a vota favorabil motiunea de cenzura de marti. Biroul Permanent National a decis sa propuna excluderea lui din partid.

Sindicatele au program special in ziua motiunii: miting, lant uman, pichete
Sindicatele au program special in ziua motiunii: miting, lant uman, pichete

15 iunie va fi o zi foarte grea pentru sindicatele din Romania, care vor organiza actiuni speciale pentru motiunea de cenzura. Timp de cateva ore, sindicalistii vor fi nevoiti sa lupte cu un inamic extrem de puternic: canicula.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.