Aurel Soric si fostii sai subordonati, cercetati disciplinar de IGPR
UPDATE: Anuntul a fost facut de seful Corpului de Control al ministrului internelor, Aurel Vladescu. El l-a acuzat pe Aurelian Soric, ca, prin declaratiile sale, a provocat scaderea increderii populatiei in politie.
Controlul a scos la iveala lucruri uimitoare: politistii din Neamt au abandonat plangerile oamenilor prin sertare, au musamalizat dosare, nu au facut nimic pentru a opri trei clanuri mafiote sa isi faca de cap si, in concluzie, s-au ascuns unii pe altii.
Seful Corpului de control al Ministerului de Interne a prezentat o realitate neagra, in care politia pur si simplu fraternizeaza cu infractorii. Asadar este corupta.
Peste 2000 de dosare au autori inca necunoscuti, pentru ca agentii care ar fi trebuit sa ii prinda au avut alte prioritati. In acelasi raport, seful lor, comisarul Aurelian Soric, are un capitol numai al lui: "Soric a transmis un mesaj subliminal, ca politia tolereaza camataria."
Iar declaratiile acestuia despre anumiti procurori care la randul lor ar da bani cu camata au zdruncinat legaturile cu Parchetul. Laura Codruta Kovesi, procuror general al Romaniei, este de alta parere: "Pana la acest incident nu am avut nicio informare din teritoriu cu privire la relatii tensionate care ar fi existat intre politisti si procurori."
Curios este ca in acelasi raport nu se mentioneaza nimic despre seful Politiei Romane, demis si el acum doua zile. Este vorba despre chestorul Petre Toba.
In prezent, toata conducerea Politiei Neamt este cercetata disciplinar, insa abia la finalul acestor verificari se vor putea lua si masuri concrete.
Sinteza declaratiilor chestorului Aurel Vladescu:
- "In Politia Romana masurile disciplinare se iau in conformitate cu statutul politistului."
- "Domnul ministru a propus cercetarea prealabila a fostului inspector-sef de la IPJ Neamt, cercetare prealabila care este obligatorie inaintea luarii oricarei masuri disciplinare, potrivit statutului politistului. Deci nu se poate demite din politia Romana un ofiter fara sa se execute o verificare si o cercetare prealabila."
- "La politia municipiului Piatra Neamt s-au identificat petitii in care au fost sesizate fapte penale in cursul anului 2010, infractiuni de furt, inselaciune, santaj, etc in care s-a aprobat clasarea fara a se dispune inregistrarea in registrul penal, atribuirea numarului unic si solutionarea legala prin Parchet."
- "Au mai fost constatate si alte nereguli care vizeaza activitatea de resurse umane, investigatii criminale, investigarea fraudelor, politie rutiera, ordine publica si cabinet juridic."
- "In perioada august-septembrie 2010 comisarul-sef nu a sprijinit campania de prevenire a infractiunilor, era vorba de telefonul de tip Tel Verde. A refuzat sa sprijine demersul DGA. S-a manifestat formalism cu ocazia celor patru controale de fond."
- "Pentru cautarea informatiilor in perioada 2008-2010 nu au fost stabilite prioritati locale".
- "Conducerea Inspectoratului dat dovada de interes scazut in destructurea celor trei grupari infractionale din judetul Neamt."
- "Prin afirmatiile si conduita adoptata, mesajul transmis subliminal populatiei a fost de acceptare a activitatilor de camatarie, pe care a prezentat-o mai mult ca pe o activitate benefica pentru cei imprumutati, acreditand ideea ca politia tolereaza astfel de fapte."
- "Acesta a creat premisele scaderii semnificative de incredere in serviciul politienesc, pe de-o parte, si in credibilitatea Politiei Romane, pe de alta parte."
Raportul a fost cerut de ministrul de interne ca urmare a incidentului de la Piatra Neamt. Acolo, un interlop a fost impuscat mortal, iar seful politiei locale l-a plans si a povestit ca omul isi castiga banii cinstit din camata.
Dupa doua saptamani de scandaluri la Ministerul de Interne, Traian Igas a luat masuri radicale. Secretarul de stat Dan Fatuloiu si seful Politiei Romane Petre Toba si-au pierdut functiile pentru declaratiile facute.