Dulceață de gogonele, de ceapă sau de roșii, rețetele de toamnă ale gospodinelor
Deşi sezonul dulceţurilor se apropie de final, în gospodăriile din Transilvania ceaunele încă dau în clocot.
Pe lângă reţetele tradiţionale de gem de prune, gospodinele încearcă şi sortimente ceva mai îndrăzneţe cum ar fi dulceaţă de gogonele, de ceapă sau de roşii. Sunt atât de gustoase încât femeile au muşterii şi peste hotare.
La 20 de kilometri de Cluj, în satul Agârbiciu câteva femei prepara de zor dulceaţă de prune. Cât e ziua de lungă curata fructele pe care le fierb apoi preţ de 9 ore.
Cantitatea mare de dulceață trădează însă o mică afacere pusă pe picioare acum 3 ani cu 5.000 de euro.
Marin Popa producător dulceţuri: ”Ne-a venit ideea să începem cu fructe de pădure la început acum s-a mai diversificat. De la an la an a crescut afacerea chiar s-a dublat.”
Pe lângă reţetele tradiţionale de conserve de iarnă. au şi sortimente de siropuri şi dulceţuri inedite.
Siropurile costă 10 lei sticla, iar dulceaţa, în funcţie de mărimea borcanului între 7 şi 35 de lei. Şi pentru că orice afacere trebuie promovată.
În Apuseni, la Arieșeni, şi Cristina încearcă anul acesta o reţetă cu ardei iuţi şi merişoare.
Din cămara gospodinei nu lipsesc nici dulceţurile din legume.
Cristina Nicola: ”Dulceaţa de gogonele, care te ia prin surprindere dacă nu ai şti din ce îi făcut ai zice că e ananas sau altceva, dulceaţă de gogonele facem şi în varianta cu ghimbir. Avem dulceaţă de roşii şi dulceaţă de roşii cu mere."
Toate aceste minunăţii ajung inclusiv un în magazine din Ungaria, Spania şi Germania.