Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cine a câștigat marile orașe. BEC a anunțat rezultate parțiale

×
Codul embed a fost copiat

Rezultatele oficiale parțiale ale alegerilor locale și europarlamentare din 2024 arată că românii îi păstrează în funcție pe majoritatea primarilor și trimit la Bruxelles politicieni din PSD, PNL, AUR și Alianţa Dreapta Unită.

Biroul Electoral Central a transmis, luni seară, rezultate parţiale pentru alegerile locale până la ora 20:00. BEC a precizat că sunt momentan disponibile doar date pentru consiliile locale şi primari, din cauza centralizării diferite a voturilor.

Situația voturilor obținute la primării:

► Partidul Social Democrat (PSD) : 41,45%

► Partidul Național Liberal (PNL): 33,48%

► Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) : 5,88%

Citește și
„Este de neconceput să mori așa!” Gestul unui român care a oprit pe autostradă ca să ajute o familie cu un copil mic, în Italia

► Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR): 5,47%

► Alianța Dreapta Unită: USR-PMP-Forța Dreptei: 2,62%

► Candidat independent: 2,10%

Vor fi distribuite 2.759 mandate de primari.

Voturi valabile: 5.185.491

Situația voturilor la Consiliile Locale:

► Partidul Social Democrat (PSD): 38,55%

► Partidul Național Liberal (PNL): 30,19%

► Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 8.91%

► Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR): 6,38%

► Alianța Dreapta Unită (ADU): 2,77%

► Uniunea Salvați România (USR): 2,42%

Participarea la vot a fost 54,68%, urmând a fi ocupate 33.722 de mandate de consilieri locali

Voturi valabile pentru consilii locale: 5.145.165

Situația voturilor la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a transmis, luni seară, rezultate provizorii pentru alegerile europarlamentare, acestea arătând că Alianţa PSD-PNL a obţinut 48,7%, iar AUR s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,95%. Independentul Nicu Ştefănuţă a obţinut 3,05%.

Potrivit datelor transmise, luni seară, de BEC, rezultatele provizorii pentru alegerile europarlamentare arată astfel:

Alianţa PSD PNL – 48,70%

AUR – 14,95%

Alianţa Dreapta Unită – 8,61%

UDMR – 6,53%

Partidul SOS România – 5,04%

Partidul Reînnoim Proiectul European al României – 3,67%

Ştefănuţă Nicolae, independent – 3,05%

”În contextul organizării a două tipuri diferite de scrutin la aceeaşi dată, precizăm că fluxul de verificare a proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării de la nivelul Birourilor Electorale ale secţiilor de votare a presupus un circuit diferit pentru validarea acestora, noutate care a generat diverse provocări pentru toate persoanele implicate şi care a dus la întârzierea centralizării datelor pentru preşedinţii de consilii judeţene, primar general al municipiului Bucureşti, Consiliu General al municipiului Bucureşti pentru membrii din România în Parlamentul European. Astfel, pentru a furniza opiniei publice informaţii corecte şi complete, luând în considerare dinamica şi stadiul centralizării rezultatelor votării, alături de informaţiile agregate rezultate din datele deja disponibile public şi în timp real pe platforma prezenta.roaep,ro, la nivelul conducerii BEC a fost luată decizia publicării pe siteul acestuia www.bec.ro la acest moment doar a proceselor verbale menţionate anterior având în vedere că doar acestea pot fi generate momentan”, au transmis, luni seară, oficialii BEC.

Rezultate parțiale în principalele orașe 

Rezultate alegeri locale 2024 Cluj

Rezultate alegeri locale 2024 Brașov

Rezultate alegeri locale 2024 Bacău

Rezultate alegeri locale 2024 Sibiu

Rezultate alegeri locale 2024 Constanța

Rezultate alegeri locale 2024 Timișoara

Rezultate alegeri locale 2024 Craiova - Dolj

Rezultatele parțiale la Alegerile Europene, în România

Centralizarea voturilor publicate de BEC, făcută de Code4Romania, pentru Alegerile Europarlamentare, inclusiv din Diaspora arată că, după numărarea a 8,49 milioane de voturi (89%), scorurile sunt următoarele:

-Alianța PSD-PNL – 4,135,395 voturi (48,7%)
-AUR – 1,264,950 voturi (14,9%)
-Alianța Dreapta Unită (ADU) – 728,405 voturi (8,58%)
-UDMR – 563,253 de voturi (6.63%)
-PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA – 428,100 voturi (5.04%)
-REPER – 311,199 (3.67%)
-ȘTEFĂNUȚĂ NICOLAE-BOGDĂNEL (candidat independent) – 258,401 de voturi (3.04%)

Informațiile au fost centralizate în baza fișierelor publicate de BEC până la ora 13.30. Numărătoarea continuă.

Rezultate Alegeri europarlamentare 2024:

Alianţa PSD-PNL a obţinut un scor de 21,33% după numărarea a peste 98,8 % dintre voturile exprimate în străinătate la alegerile europarlamentare, fiind urmată de Alianţa Dreapta Unită - 16,3% şi de AUR - 14,54%.

În diaspora, la ora 8, după numărarea a 98,8% din cele 215994 voturi exprimate, Alianţa PSD-PNL -are 21,33% (44358 voturi), Alianta Dreapta Unită - 16,3% (33901 voturi), AUR 14,54% (30243 voturi).

Pe locul 4 se situează SOS România - 13,58% (28258 voturi), Reînnoim Proiectul european al României - REPER 9.7% (20176 voturi), Diaspora Unita - 7,08% (14731 voturi), Nicu Ştefănuţă - 5,93% (12350 voturi), Vlad Gheorghe - 5,15% (10 711 voturi)

Rezultatele alegerilor locale 2024:

Nicușor Dan a câștigat Primăria Capitalei

Nicușor Dan a câștigat un nou mandat la Primăria Capitalei. El a anunțat, în discursul său, că intenționează să declanșeze un referendum la nivel local, "pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector." - citiți mai multe AICI.

Victorie pentru Emil Boc, la Cluj-Napoca

Primarul în funcţie al municipiul Cluj-Napoca, Emil Boc, câştigă cel de-al şaselea mandat în urma alegerilor de duminică, cu 45% dintre voturi, potrivit numărătorii paralele realizate de liberali. - citiți mai multe AICI.

Lia Olguța Vasilescu și-a anunțat victoria la Craiova

„Conform rezultatelor exit-poll de la ora 21, comandat de Jurnalul Olteniei, pe Craiova, am obținut scorul de 65,32 la sută pentru funcția de primar, iar PSD are 61,02 la sută la Consiliul local. Mulțumesc tuturor craiovenilor care mi-au acordat astăzi votul și echipei de militanți care m-a ajutat în campanie! Rămânem concentrați până la numărarea finală în secțiile de vot!”, a declarat Lia Olguța Vasilescu. - citiți mai multe AICI.

Dominic Fritz anunță că a câștigat la Timișoara

”Dragi prieteni, ce a fost acum o oră, doar nişte zvonuri, acuma este o certitudine, Alianţa Timişoara Unită a câştigat Timişoara. După numărătoarea noastră paralelă, avem deocamdată, din 207 secţii, 45 de secţii cu rezultate pentru primar, deci cam un sfert din secţii avem rezultate şi după aceste rezultate, Dominic Fritz a câştigat 49 la sută şi Nicolae Robu a câştigat 35 la sută”, a declarat Dominic Fritz. - citiți mai multe AICI.

George Scripcaru (PNL) a câștigat Primăria Brașovului

George Scripcaru (PNL) câştigă Primăria Braşovului, devansându-l pe actualul primar, Allen Coliban.

În Municipiul Braşov, dupa centralizarea a 88.7% din cele 112.322 de voturi exprimate, pe primul loc e Scripcaru cu un scor de 48% (46.539 voturi).

Pe locul al doilea este Allen Coliban 43,5% (42.138 voturi)

Un nou mandat pentru primarul din Bacău

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Municipiului Bacău, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, a câștigat un nou mandat, conform numărătorilor paralele efectuate de partidele politice, scrie Ziarul de Bacău. - citiți mai multe AICI.

Cătălin Bibarț câștigă din nou primăria Aradului

Actualul primar al municipiului Arad, Călin Bibarţ (PNL), ar fi câştigat un nou mandat, potrivit numărătorii paralele a voturilor care este în curs de desfăşurare la sediul liberalilor. - citiți mai multe AICI.

Adrian Niță a câștigat primăria Piatra-Neamț „la câteva sute de voturi”

Primarul liberal al municipiului Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea, şi-a recunoscut înfrângerea "la câteva sute de voturi" în faţa contracandidatului PSD, Adrian Niţă. - cițiti mai multe AICI.

Constantin Toma, primar pentru a treia oară în Buzău

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD), a câştigat detaşat al treilea mandat, el având peste 60% din voturi, conform numărătorii paralele parţiale a PSD. - citiți mai multe AICI.

Candidatul independent Mihai Polițeanu, noul primar al Ploieștiului

Mihai Poliţeanu, deputat ales pe listele USR în 2020 şi candidat independent pentru Primăria Ploieşti, îşi asumă victoria la alegerile din municipiul reşedinţă a judeţului Prahova. - citiți mai multe AICI.

Mihai Chirica a câștigat încă un mandat la Primăria Iași

Mihai Chirica, actualul edil din Iași, a câștigat un nou mandat la primăria municipiului, după alegerile locale, obținând 32,6% dintre voturi. - citiți mai multe AICI.

Vergil Chiţac câştigă un nou mandat de primar al Constanţei

Primarul liberal al Constanţei, Vergil Chiţac, a câştigat un nou mandat de primar al municipiului, iar Partidul Naţional Liberal câştigă preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa prin Florin Mitroi, fostul primar de la Valu lui Traian. - citiți mai multe AICI.

PSD a câştigat Consiliul Judeţean şi în 53 dintre cele 89 de localităţi, în Vâlcea

PSD a câştigat alegerile la nivelul judeţului Vâlcea, obţinând victorii la Consiliul Judeţean şi în 53 dintre cele 89 de localităţi, potrivit numărătorii paralele efectuate de partidele politice.

Astfel, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, social-democratul Constantin Rădulescu, câştigă detaşat cel de-al treilea mandat, iar în municipiul reşedinţă actualul primar, fostul ecologist Mircia Gutău, candidat la aceste alegeri din partea PSD, a obţinut cel de-al cincilea mandat.

Daniel Cristian Stan (PSD) a fost reales primar în Târgoviște

Primarul din Târgovişte, Daniel Cristian Stan, candidat din partea PSD pentru un nou mandat, anunţă că a fost reales în funcţie.

"Mulţumesc pentru susţinerea fantastică! Nu am cuvinte să îmi exprim recunoştinţa! Continuăm împreună! Târgovişte!", a transmis Daniel Cristian Stan, pe Facebook.

PNL Sibiu a câştigat alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean

Filiala PNL Sibiu anunţă că a câştigat alegerile pentru preşedinţia Consiliul Judeţean, Daniela Cîmpean fiind aleasă pentru al treilea mandat.

Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, încă un mandat în fruntea instituţiei

Candidatul PNL la Primăria Tulcea, actualul edil Ilie Ştefan, conduce după numărătoarea parţială a voturilor, cu patru procente, în faţa principalului săi contracandidat de la PSD. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a câştigat un nou mandat în fruntea instituţiei, din partea PSD, el având un avans de zece procente faţă de candidatul PNL.

Viorel Marian Dragomir a câştigat un nou mandat în Brăila

Primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir a câştigat un nou mandat. De asemenea, preşedintele CJ Brăila, Francisk-Iulian Chiriac a câştigat un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean. - citiți mai multe AICI.

Gabriel Pleşa câştigă un nou mandat în Alba Iulia

Actualul edil al municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa (PNL) câştigă un nou mandat la Primărie, conform rezultatelor parţiale.

După numărare a 89% din voturi, cursa pentru Primăria Alba Iulia mărie este câştigată de Gabriel Pleşa de la PNL cu 49% din voturi (10.315 voturi). - citiți mai multe AICI.

Doru Dăncuș a câștigat mandatul de primar pentru Baia Mare

Candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare, Doru Dăncuş, viceprimar cu atribuţii de primar interimar, a anunţat, luni, pe pagina sa de socializare că a câştigat alegerile locale. - citiți mai multe AICI.

Alianţa PSD-PNL are peste 50% din voturile pentru CJ Ilfov

La CJ Ilfov, dupa numărarea a 69% din cele 231.440 voturi, PSD-PNL are 57.6% (87.899 voturi).

Pe locul al doilea se situează Alianţa Dreapta Unită 19,3% (29.462 voturi), urmată de AUR 12.7% (19,354 voturi).

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Ilfov, actualul preşedinte de CJ Hubert Thuma -are 59% (92.287 voturi).

Ionel Dancă, candidat al Alianţei Dreapta Unită are un scor de 19.9% (30.884 voturi).

Covasna: UDMR a câştigat majoritatea primăriilor din judeţ

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a câştigat detaşat majoritatea primăriilor din judeţul Covasna la alegerile locale de duminică, în timp ce PNL şi PSD au obţinut câte trei mandate.

Corneliu Ştefan anunţă câştigarea mandatului la şefia CJ Dâmbovița

Preşedintele PSD Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, anunţă câştigarea unui nou mandat la şefia Consiliului Judeţean şi cel mai mare scor obţinut de PSD vreodată în judeţ.

Astrid Fodor a câștigat un nou mandat de primar al Sibiului

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor (FDGR), a obţinut un nou mandat, iar Forumul Democrat al Germanilor din România s-a situat pe primul loc în ceea ce priveşte voturile pentru Consiliul Local, arată rezultatele preliminare anunţate de formaţiune. - citiți mai multe AICI.

Ce spune Marcel Ciolacu după ce Gabriela Firea a pierdut lupta la Capitală

Președintele PSD a declarat, duminică seara, după publicarea rezultatelor exit-poll pentru alegerile locale și europarlamentare, că formațiunea sa politică a obținut un scor mai bun decât în 2020. „Scorul de la Primăria Capitalei este o lecție de democrație", a mai spus Ciolacu. 

Rezultate exit-poll 22:00 - CURS Avangard

Rezultate exit-poll alegeri locale 2024 – Primăria București

rezultate alegeri exit-poll

Nicușor Dan - 45%
Gabriela Firea - 24%
Cristian Popescu Piedone - 13%
Sebastian Burduja - 10%

Consiliul General al Capitalei:

Cele mai multe voturi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au fost obţinute de Alianţa Dreapta Unită (USR - PMP - Forţa Dreptei) - 30%, urmată de Partidul Social Democrat (PSD) - 28%, Partidul Naţional Liberal (PNL) - 13% şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 10%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde.

La acelaşi scrutin, PUSL a obţinut 7% din voturi, REPER - 7%, iar SOS - 4%, iar restul candidaţilor au cumulat 1%. Datele sunt valabile pentru ora 22,00.

Primăria Sector 1, exit poll final, la ora 22

George Cristian Tuță - 40%

Clotilde Armand - 42%
 

Primăria Sector 2

rezultate alegeri exit-poll

Rareș Hopincă - 43,00%
Radu Nicolae Mihaiu - 43,00%
Iolanda Luminița Bughiu - 10,00%
Andrei Gabriel Golgoțiu - 4,00%

Primăria Sector 3:

Alegeri Europarlamentare 2024 – exit-poll

rezultate alegeri exit-poll

UDMR - 5,00%
PSD+PNL -  54,00%
AUR - 14,00%
PUSL - 2,00%
ADU - 11,00%
SOS - 3,00%
Reper - 3,00%
Candidați independenți - 4,00%
Alt partid - 4,00%

Vot politic național

rezultate alegeri exit-poll

PSD 35,00%
PNL 28,00%
AUR 12,00%
SOS 2,00%
PUSL 2,00%
ADU 12,00%
UDMR 5,00%
REPER 2,00%
Altul 2,00%

Rezultate exit-poll Sociopol 

Primăria Capitalei 

rezultate exit-poll sociopol

Nicușor Dan - 47%

Gabriela Firea - 24%

Cristian Popescu Piedone - 14%

Sebastian Burduja - 10%

Alegeri europarlamentare 

rezultate exit-poll sociopol

PSD-PNL - 52%

AUR - 17%

ADU - 10% 

SOS 6%

UDMR - 5%

Exit-poll alegeri europarlamentare 2024

PSD-PNL - 52%

AUR - 17%

ADU - 10% 

SOS - 6%

UDMR - 5% 

---

Datele exit poll-urilor arată cum s-au poziționat principalele partide și cine a câștigat Primăria Capitalei și a principalelor orașe.

Duminică, 9 iunie 2024, românii au avut șansa de a își exprima opțiunile electorale în cadrul alegerilor locale.

În acest rând de alegeri, românii au ales primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni.

Reprezentanții la nivel local au fost aleși pentru următorii patru ani.

Estimări preliminarii exit-poll-uri alegeri 9 iunie 2024

În cursul zilei de 9 iunie au fost furnizate pe surse politice mai multe estimări și rezultate preliminarii.

Vedeți aici cifrele privind rezultatele alegerilor locale 2024 făcute publice pe parcursul zilei.   

Votul a început la ora 7:00 dimineața și s-a încheiat la ora 22:00. Noutatea de anul acesta a fost că procesul de votare s-a putut prelungi până la ora 23:59, în circumstanțe speciale.

„Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, potrivit legii.

Fiecare votant a primit cinci buletine de vot: patru pentru alegerile locale - primar, consiliu local, președinte Consiliu Județean, lista consilierilor Județeni) și încă un buletin pentru europarlamentari.

În București, cele cinci buletine de vot au fost după cum urmează: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.

Politicienii au ales ca anul acesta, alegerile locale și europarlamentare să fie comasate, adică alegătorii să vină la urne o singură dată pentru a vota aleșii locali și parlamentarii români care să ne reprezinte Bruxelles.

Rezultate exit poll-uri alegeri europarlamentare 2024

Românii și-au ales astăzi reprezentanții în Parlamentul European. Fiecare partid din România a desemnat o listă de politicieni care să ne reprezinte la Bruxelles, iar românii au putut vota membrii partidului cu care simpatizează.

Alegerile europene sunt șansa cetățenilor de a alege persoane care îi reprezintă și le apără interesele în Uniunea Europeană.

Deputații din Parlamentul European nu doar fac legi, ci și votează acorduri comerciale, supraveghează alte instituții ale UE, verifică cum sunt cheltuiți banii UE și pot iniția investigații pe diverse subiecte.

Alegerile europarlamentare au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri internaționale din lume. După alegeri, Parlamentul European alege noul șef al Comisiei Europene, care este echivalentul guvernului UE, și aprobă întreaga echipă de comisari.

Având în vedere că alegerile din iunie 2024 au fost comasate în România, cetățenii au avut posibilitatea de a vota doar pentru alegerile locale sau doar pentru cele europarlamentare.

Cei care au votat doar la europarlamentare au primit un singur buletin de vot și au semnat pe o singură listă electorală, în timp ce persoanele care au votat doar la locale au primit 4 buletine de vot.

Doar cei care au votat pentru ambele alegeri au avut 5 buletine de vot și au semnat pe 2 liste electorale, primind la finalul procesului 2 abțibilduri „VOTAT” pe spatele buletinului.

Prezența la urne la alegerile din 9 iunie 2024

Românii s-au prezentat în număr la urne pe 9 iunie 2024.

Iată cum a fost prezența la urne la alegerile din anii trecuți:

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2 - 49,87%

• Alegeri parlamentare 2020 - 31,84% (cea mai slabă prezență din ultimele 3 cicluri electorale)

• Alegeri locale 2020 - 46% (peste 8,4 milioane de alegători)

• Alegeri locale 2016 - 48,17%

Prezența la urne la alegerile din 9 iunie 2024 a fost —— comparativ cu prezența din anii trecuți la alegerile locale.

Cât despre alegerile europarlamentare, prezența la urne a fost mai mare decât în 2019, la ultimul scrutin pentru Parlamentul European.

Iată cum a fost prezența la vot la alegerile europarlamentare în anii trecuți:

• Alegeri europarlamentare 2019 - 49,65%

• Alegeri europarlamentare 2014 - 32,44%

• Alegeri europarlamentare 2009 - 27,67%

Câți români au fost așteptati la urne

Numărul cetățenilor români cu drept de vot înscriși în Registrul electoral până la 31 mai este de 18.978.908, cu 12.297 mai mulți față de ultima actualizare de la sfârșitul lunii aprilie, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Creșterea numărului de alegători se datorează operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale, precum și importurilor de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) și Direcția Generală de Pașapoarte (DGP).

În luna mai, primăriile au radiat 19.962 de persoane din Registrul electoral din cauza decesului și 215 persoane din cauza interzicerii exercitării dreptului de a alege sau punerii sub interdicție. În același timp, 107 persoane și-au redobândit drepturile electorale după expirarea perioadei de radiere.

De asemenea, în luna mai, 19.696 de cetățeni care au împlinit 18 ani au fost înscriși automat în Registrul electoral de către AEP, pe baza comunicărilor primite de la DGEP. În plus, 2.673 de alegători noi au fost înregistrați din datele furnizate de DGEP, iar alți 9.998 de alegători noi au fost adăugați pe baza informațiilor de la DGP.

Din totalul alegătorilor români înscriși în Registrul electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reședința în țară, în timp ce 959.987 au domiciliul în străinătate și dețin pașaport CRDS.

Conform Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul este structurat pe județe, municipii, orașe și comune, pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în țară. Operațiunile în Registrul electoral sunt efectuate de primari sau de persoanele desemnate de aceștia, conform legii, precizează AEP.

Din totalul alegătorilor români din registrul electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

La nivel european, 370 de milioane de cetățeni au fost așteptați la urne pentru alegerea europarlamentarilor care îi vor reprezenta la Bruxelles.

Olanda a dat startul alegerilor joi, pe 6 iunie, iar majoritatea celorlalte țări membre au organizat alegeri pe 9 iunie, la fel ca România.

În 2024, un număr de 720 de politicieni vor ajunge în viitorul Parlament European, cu 15 mai mulți decât în mandatul anterior, de acum cinci ani.

Fiecare țară are un număr diferit de europarlamentari în PE:

• Germania - 96

• Franța - 81

• Italia - 76

• Spania - 61

• Polonia - 53

• România - 33

• Olanda - 31

• Belgia - 22

• Grecia - 21

• Cehia - 21

• Suedia - 21

• Portugalia - 21

• Ungaria - 21

• Austria - 20

• Bulgaria - 17

• Danemarca - 15

• Finalanda - 15

• Slovacia - 15

• Irlanda - 14

• Croația - 12

• Lituania - 11

• Slovenia - 9

• Letonia - 9

• Cipru - 6

• Luxemburg - 6

• Malta - 5

După ce s-a stabilit adăugarea a 11 locuri de europarlamentari, acestea au mers către: Franța (2 locuri), Spania (2 locuri), Polonia (1 loc), Olanda (2 locuri), Belgia (1 loc) , Austria (1 loc), Danemarca (1 loc), Finlanda (1 loc), Slovacia (1 loc), Irlanda (1 loc), Slovenia (1 loc), Letonia (1 loc).

Articolul face parte din:

Alegeri locale 2024. Prezența la vot, rezultatele exit-poll și cele mai importante evenimente din ziua alegerilor

Alegeri parlamentare 2020, imagini din sectii de votare - 2
Preşedintele unei secţii de votare din Vaslui a fost înlocuit după ce s-a prezentat băut. Ce alcoolemie avea

Preşedintele Secţiei de votare nr. 387 din localitatea vasluiană Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, a fost înlocuit din această calitate după ce s-a prezentat la secţie în stare avansată de ebrietate.  

alegeri locale 2024
Bucureștiul pe ultimul loc la prezența la urne la alegerile locale din 9 iunie 2024

Cifrele oficiale privind prezența la urne de la Autoritatea Permanentă Electorală arată că cea mai scăzută prezență la urne din țară se înregistrează în București.

alegeri locale 2024
Bucureștiul pe ultimul loc la prezența la urne la alegerile locale din 9 iunie 2024

Cifrele oficiale privind prezența la urne de la Autoritatea Permanentă Electorală arată că cea mai scăzută prezență la urne din țară se înregistrează în București.

dacian ciolos
Dacian Cioloș, la vot: Am votat pentru oameni competenți, pentru oameni integri, pentru oameni muncitori

Dacian Cioloș, europarlamentar al Partidului REPER a votat în această dimineață la Zalău.

Mama primarului Constanţei ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot
USR anunță că a cerut suspendarea votului într-o secţie de votare din Bucureşti. ”Apar buletine de vot gata ștampilate”

USR anunţă că a făcut cerere de suspendare a votului într-o secţie de votare din Bucureşti, după ce într-o secţie de votare din Sectorul 2, Secţia 190, continuă să apară buletine de vot gata ştampilate.

jandarm
Situația incidentelor la vot:1.181 de sesizări la poliție: candidat arestat, scurgeri de gaze în secție, mită electorală

Poliţiştii au înregistrat, duminică, 1.181 de sesizări privind incidente în legătură cu procesul electoral în întreaga ţară, dintre care 461 nu s-au confirmat, iar 121 sunt în curs de verificare.

sectie vot
Scandal la Constanța. PNL acuză PSD, USR şi AUR de manipulare

PNL Constanţa respinge acuzaţiile conform cărora Primăria şi primarul Vergil Chiţac nu au asigurat urnele necesare, conform specificaţiilor din legea electorală, pentru procesul de vot în toate secţiile din municipiu.

politie
Un bărbat a devenit agresiv într-o secție de votare din Dolj. Partenera lui l-a mușcat de mână pe un polițist

Un poliţist aflat într-o secţie de votare din judeţul Dolj a folosit sprayul lacrimogen după ce un bărbat devenise agresiv. De asemenea, în urma conflictului partenera bărbatului l-a muşcat de mână pe poliţist.

 

ambulanta
Un bărbat a murit într-o secție de votare din Vâlcea, în momentul în care a mers la urne

Un bărbat de 45 de ani a murit în secția de votare din satul Igoiu, comuna Alunu, județul Vâlcea, duminică, după ce i s-a făcut rău în momentul în care a mers la urne.

alegeri locale 2024
Alegeri 9 iunie 2024. Ordinea partidelor și a candidaților independenți pe buletinul de vot. Cum ne găsim preferatul

Românii votează pe 9 iunie 2024 la alegerile locale și europarlamentare. Biroul Electoral Central a publicat din timp modelul de buletine de vot, ordinea partidelor și a candidaților fiind stabilită prin tragere la sorți.

 

prezenta vot
Când se închid urnele. Programul secțiilor de votare în România la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024

Votarea a început la ora 7:00 dimineața și ar trebui să se încheie la ora 22:00.Președintele secției de votare poate decide prelungirea votării până la ora 23:59 în anumite condiții.

Klaus Iohannis
Alegerile locale și europarlamentare din 2024. Unde au votat și ce au transmis candidații și liderii politici

Trebuie să decidem duminică cine va avea grijă de localitatea în care trăim în următorii 4 ani, dar și cine ne va reprezenta la Bruxelles, acolo unde se iau deciziile care influențează viața fiecăruia dintre noi.

alegeri
Nereguli la mai multe secţii de votare din Bucureşti. O bătrână de 72 de ani a furat o ştampilă

O bătrână de 72 de ani, membru al comisiei de la o secţie de votare din Sectorul 6, este cercetată pentru furt, după ce poliţiştii au găsit o ştampilă de vot asupra acesteia, informează Biroul de presă al Poliţiei Capitalei.

Cabina de vot
Incidente la alegeri. Patru dosare penale în județul Argeș, până la ora 13:00. Ce amenzi au fost aplicate

Poliţiştii din Argeş au întocmit patru dosare penale şi au aplicat patru amenzi pentru fapte sancţionate de legislaţia electorală, a anunţat, duminică, Centrul de Comunicare Judeţean.

alegeri
Un sat din Timiș are o prezență la votare de peste 160 la sută

Prezenţa la urne în localitatea Dobreşti, comuna Bara din judeţul Timiş, a depăşit 160%, la scrutinul electoral pentru alegerile locale, la orele 14.00, duminică.

 

alegeri
Fraudă la Sighișoara. Buletine deja ștampilate pentru primărie, distribuite votanților. Cine a dat alarma

O tânără din Sighișoara a reclamat primirea unor buletine de vot deja ștampilate, iar polițiștii veniți la fața locului au găsit alte asemenea buletine de vot pe masa unui dintre membrii secției de votare.

alegeri
Un bărbat de 72 de ani din Sibiu s-a ales cu dosar penal după ce a plecat cu ștampila de vot acasă

Un alegător în vârstă de 72 de ani s-a ales cu dosar penal pentru furt, după ce a plecat din secţia de votare cu ştampila, dar după o oră a returnat-o, a anunţat IPJ Sibiu.  

alegeri locale
Liberalii reclamă o fraudă „de proporţii” la o secţie de vot din Iași. Cineva ar fi primit mai multe buletine votate cu PSD

Liberalii ieşeni reclamă o fraudă electorală la o secţie din municipiu, după ce un cetăţean ar fi primit mai multe buletine votate deja cu candidaţii PSD.

 

gabriela firea, nicusor dan
Rezultate alegeri locale 2024. Exit-poll-uri ora 19:00. Cum stau candidații în cursa pentru București și CJ-uri - SURSE

Primele rezultate privind voturile din București au apărut pe surse. Rezultatele îl indică pe Nicușor Dan drept favorit clar în acest moment pentru un (nou) mandat la Primăria Generală.

prezenta vot
Fără „polițiștii sub acoperire” în secțiile de votare. Poliția Română: „E fake news”

Nu există „polițiști sub acoperire” care să deconspire fraudelele electorale, iar informațiile care arată asta sunt „fake news” a transmis Inspectoratul General al Poliției Române.

prezenta vot
Cărți gratis pentru alegătorii din Iași. Inițiativa inedită a dus la cozi de zeci de persoane

O rețea de librării a oferit cărți gratis alegătorilor care au votat în Iași. Cetățenii care și-au exercitat dreptul de vot au primit câte o carte sau o revistă din partea librăriei Cărturești, formând cozi serioase.

sectie vot
O femeie care figura ca decedată a votat la o secţie din județul Brăila. Poliția a deschis o anchetă

O femeie de 68 de ani, din Brăila, care figura în baza de date ca fiind decedată, a votat la o secţie din oraş. Ea s-a ales cu dosar penal.  

sarpe dolj
Panică în apropierea unei secții de vot din Dolj. A fost găsit un șarpe în incinta unei grădinițe

Jandarmii din Craiova au intervenit, duminică, la Grădinița din satul Corlate, județul Dolj, în apropierea secției de votare numărul 384, în urma unui apel făcut la 112.

dacian cioloș marcel ciolacu
Scandal în ziua alegerilor. Cioloș îl acuză pe Ciolacu că "ascunde adresele secțiilor de votare din diaspora"

Tensiuni pe scena politică din România chiar în ziua alegerilor locale și europarlamentare.

 

Sondaj fals despre rezultatele la alegerile din Craiova. Marius Pieleanu, Avangarde: „Voi face o plângere penală”
Sondaj fals despre rezultatele la alegerile din Craiova. Marius Pieleanu, Avangarde: „Voi face o plângere penală”

Un sondaj care circulă pe internet despre clasamentul provizoriu al candidaților din Craiova este fals, atrage atenția directorul Avangarde, Mariu Pieleanu. Sondajul folosește abuziv sigla institutului, arată Pieleanu.

maini de batrani de pensionar
Un candidat dintr-un oraş de pe Valea Buzăului ar fi oferit unui alegător 30 de lei pentru a-l vota

Un candidat la primăria unui oraş de pe Valea Buzăului s-a ales cu dosar penal pentru coruperea alegătorilor.  

politia
Scandal cu doi bărbați la o secție de votare din Iași. Agresorii sunt tată și fiu, iar polițiștii i-au ridicat pe rând

Doi bărbați au fost imobilizați de polițiști și amendați, după ce au făcut scandal la o secție de votare din iași. Persoanele sunt tată și fiu, fiul intervenind în apărarea tatălui.

alegeri locale 2024
Bucureștiul pe ultimul loc la prezența la urne la alegerile locale din 9 iunie 2024

Cifrele oficiale privind prezența la urne de la Autoritatea Permanentă Electorală arată că cea mai scăzută prezență la urne din țară se înregistrează în București.

Urnă de vot
Localitatea din România în care oamenii au votat degeaba. Motivul pentru care buletinele vor fi anulate

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, Mugurel-Arin Boţu, a anunțat că la secţia de votare nr. 84 din Cormaia, Sângeorz-Băi, membrii secţiei le-ar fi înmânat alegătorilor buletine pe care nu aplicaseră ştampila de control.

Tudor Chirila
„Trist, foarte trist”. Mesajul lui Tudor Chirilă cu câteva ore înaintea încheierii votului

„Trist, foarte trist”, spune Tudor Chirilă, referindu-se la prezența la vot mai scăzută în zona urbană față de zona rurală a României.

brașov
Candidat independent din Brașov, arestat preventiv după ce a amenințat că o omoară pe preşedinta Biroului Electoral Judeţean

Un candidat independent pentru funcţia de primar în Brașov a fost arestat preventiv, sub acuzaţia de ultraj, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

 

Politie
Pățania unei femei care a încercat să intre în secția de votare în timp ce vorbea cu o păpușă

O femeie de 28 de ani din Galaţi, cunoscută cu afecţiuni psihice, a fost preluată, duminică, de un echipaj medical şi transportată la Spitalul de Psihiatrie după ce ar fi încercat să intre într-o secţie de votare cu o păpușă.

 

salvare amulanta 112
Mai multor alegători din Prahova li s-a făcut rău la secția de vot. Ce s-a întâmplat

Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă Prahova au avut, duminică, cinci intervenţii la secţii de votare din judeţ.

 

Masini granita Ungaria
Ungurii trec granița ca să voteze la locale și europarlamentare în România. S-au format cozi în vămi

Mai mulți cetățeni maghiari au venit duminică în România să voteze. Au reședință temporară în județ, așa că pot să voteze atât la alegerile locale, cât și la cele europarlamentare, potrivit presasm.ro.

prezenta vot
O comună din Olt suplimentează buletinele de vot la două secţii care au prezenţă de peste 100%

Buletinele de vot pentru alegerea Consiliului Judeţean Olt, a preşedintelui acestui for administrativ, precum şi pentru alegerile europarlamentare au fost suplimentate duminică, în comuna Bărăşti din judeţul Olt.  

Cum au votat VIP-urile politicii de la noi. Marcel Ciolacu a făcut și un pronostic non-electoral: „O să câştigăm”
Cum au votat VIP-urile politicii de la noi. Marcel Ciolacu a făcut și un pronostic non-electoral: „O să câştigăm”

Principalii candidați la alegerile locale și europarlamentare și liderii partidelor au vrut să fie exemple pentru alegători, și au venit să voteze devreme.

Cosmin Stan, Cristian Pirvulescu
Cum se explică prezența la vot mai mare la alegerile europarlamentare decât la locale. Cristian Pîrvulescu: ”Nu ne surprinde”

ALEGERI în România, 9 iunie 2024. Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că prezența la vot ar putea crește cu puțin timp înainte ca secțiile de votare să se închidă, după ce se va însera, iar canicula va dispărea.

politie
Scandal într-o secție de votare din Giurgiu. Susținătorii unor candidați s-au luat la ceartă. Poliţia a intervenit

O secţie de votare din localitatea Singureni, judeţul Giurgiu, a fost scena unui scandal iscat după ce două grupuri de susţinători ai unor candidaţi s-au luat la ceartă.  

gabriela firea, nicusor dan
Rezultate alegeri locale 2024. Exit-poll-uri ora 19:00. Cum stau candidații în cursa pentru București și CJ-uri - SURSE

Primele rezultate privind voturile din București au apărut pe surse. Rezultatele îl indică pe Nicușor Dan drept favorit clar în acest moment pentru un (nou) mandat la Primăria Generală.

Cabina de vot
Ce se întâmplă, de fapt, în cabinele de vot în care intră două persoane

În mediul rural, cetățenii vor de la aleșii locali autostrăzi, pensii mai mari, sănătate și școli pentru analfabeți.  

Orășenii nu prea s-au înghesuit la vot, ci au umplut bulevardele și plajele. S-au hotărât să voteze pe seară
Orășenii nu prea s-au înghesuit la vot, ci au umplut bulevardele și plajele. S-au hotărât să voteze pe seară

Prezența la vot în mediul rural a fost mai mare decât la orașe pentru alegerile locale. Iar în București au votat o treime dintre alegători, până duminică seara.

alegeri 2024
Incident într-o secție de votare din Ilfov. O persoană a pus toate buletinele de vot într-o singură urnă

Alegerile nu au fost lipsite de incidente. În localitatea Dobroiești din Ilfov votarea a fost suspendată pentru scurt timp după ce o persoană a pus într-o singură urnă toate buletinele de vot.

alegeri românia
Fenomen bizar în peste 130 de comune și orașe din România. Localnicii nu au de ales

În zonele depopulate ale României, candidaţii la alegeri au reuşit cu greu să-şi strâgă semnăturile necesare ori oamenii n-au avut de ales.

alegeri, referendum, stampila de vot
"Asta-i fruncea!". Localitatea în care s-a născut Patriarhul Daniel a înregistrat o prezență la vot de peste 200%

Incredibil, dar adevărat! O localitate din județul Timiș a înregistrat, duminică, o prezență la vot de peste 200%.

diaspora
Topul țărilor în care s-au prezentat la vot cei mai mulți români. "Avem România în suflet"

Peste 2,5 milioane de români sunt așteptați să voteze în străinătate. Autoritățile au pregătit 915 secții de votare, de două ori mai multe decât la scrutinul precedent.

gabriela firea, nicusor dan
Rezultate alegeri locale 2024. Exit-poll-uri ora 19:00. Cum stau candidații în cursa pentru București și CJ-uri - SURSE

Primele rezultate privind voturile din București au apărut pe surse. Rezultatele îl indică pe Nicușor Dan drept favorit clar în acest moment pentru un (nou) mandat la Primăria Generală.

prezenta vot
O comună din Sălaj are o prezență la votare de peste 300 la sută

Prezenţa la vot la secţia de votare din localitatea Miluani, comuna Hida, era la ora 20,00 de 293% pentru alegerile locale, aici votând 42 de persoane, în vreme ce numărul alegătorilor înscrişi în listele permanente este de 14 persoane.

 

cabină de vot
Noi incidente la alegerile din România. Ce s-a descoperit în două secții de votare

Poliţiştii au întocmit un dosar penal după ce un membru al unei secţii de votare din oraşul Bicaz a găsit un buletin de vot care era ştampilat în dreptul unui candidat, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Vot
Un bărbat din București s-a postat pe TikTok în momentul în care vota. A fost deschisă o anchetă | VIDEO

Poliţiştii din Bucurşeti au deschis o anchetă, după ce un bărbat a postat pe TikTok imagini din momentul în care votează.  

Articol recomandat de sport.ro
Pe ce loc a ajuns România în clasamentul FIFA
Pe ce loc a ajuns România în clasamentul FIFA
Citește și...
BEC respinge cererea Alianţei Dreapta Unită de anulare a alegerilor în Sectorul 2
BEC respinge cererea Alianţei Dreapta Unită de anulare a alegerilor în Sectorul 2

Biroul Electoral Central a respins, marţi, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2 - Sector 2 Bucureşti, pentru alegerea primarului.

 

Controversele se adâncesc la renumărarea voturilor de la Sectorul 2. De unde au mai apărut 100 de voturi și pentru cine
Controversele se adâncesc la renumărarea voturilor de la Sectorul 2. De unde au mai apărut 100 de voturi și pentru cine

După mai bine de o săptămână de la alegeri, sectorul 2 încă nu și-a aflat primarul. Situația scrutinului nu s-a clarificat, iar edilul în funcție, Radu Mihaiu, încă vrea renumărare în 36 de secții.

BEC repune în discuţie situaţia alegerilor de la Costineşti, unde primarul a câștigat la diferență de un vot
BEC repune în discuţie situaţia alegerilor de la Costineşti, unde primarul a câștigat la diferență de un vot

Biroul Electoral Central repune în discuţie situaţia alegerilor de la Costineşti, după ce la sfârşitul săptămânii trecute a respins cererea de anulare a scrutinului electoral din respectiva localitate, a transmis luni BEJ Constanța.

Recomandări
Surse: Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în data de 15 septembrie sau 29 septembrie. Decizia finală va fi luată marţi
Surse: Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în data de 15 septembrie sau 29 septembrie. Decizia finală va fi luată marţi

Coaliţia de guvernare a decis, joi, două variante de lucru privind calendarul alegerilor prezidenţiale, şi anume ca primul tur să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

Mesajul transmis de Zelenski României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot
Mesajul transmis de Zelenski României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia României de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi securitatea în întreaga Europă.

Cine ar fi cei doi judecători care l-au scăpat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu. Cine s-ar fi opus
Cine ar fi cei doi judecători care l-au scăpat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu. Cine s-ar fi opus

Judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a CSM, a făcut parte din completul care a dispus joi rejudecarea dosarului în care Mario Iorgulescu avea o condamnare definitivă de 13 ani şi 8 luni închisoare, informează Agerpres.