Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cine a câștigat marile orașe. BEC a anunțat rezultate parțiale
Rezultatele oficiale parțiale ale alegerilor locale și europarlamentare din 2024 arată că românii îi păstrează în funcție pe majoritatea primarilor și trimit la Bruxelles politicieni din PSD, PNL, AUR și Alianţa Dreapta Unită.
Biroul Electoral Central a transmis, luni seară, rezultate parţiale pentru alegerile locale până la ora 20:00. BEC a precizat că sunt momentan disponibile doar date pentru consiliile locale şi primari, din cauza centralizării diferite a voturilor.
Situația voturilor obținute la primării:
► Partidul Social Democrat (PSD) : 41,45%
► Partidul Național Liberal (PNL): 33,48%
► Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) : 5,88%
► Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR): 5,47%
► Alianța Dreapta Unită: USR-PMP-Forța Dreptei: 2,62%
► Candidat independent: 2,10%
Vor fi distribuite 2.759 mandate de primari.
Voturi valabile: 5.185.491
Situația voturilor la Consiliile Locale:
► Partidul Social Democrat (PSD): 38,55%
► Partidul Național Liberal (PNL): 30,19%
► Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 8.91%
► Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR): 6,38%
► Alianța Dreapta Unită (ADU): 2,77%
► Uniunea Salvați România (USR): 2,42%
Participarea la vot a fost 54,68%, urmând a fi ocupate 33.722 de mandate de consilieri locali
Voturi valabile pentru consilii locale: 5.145.165
Situația voturilor la alegerile europarlamentare
Biroul Electoral Central a transmis, luni seară, rezultate provizorii pentru alegerile europarlamentare, acestea arătând că Alianţa PSD-PNL a obţinut 48,7%, iar AUR s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,95%. Independentul Nicu Ştefănuţă a obţinut 3,05%.
Potrivit datelor transmise, luni seară, de BEC, rezultatele provizorii pentru alegerile europarlamentare arată astfel:
Alianţa PSD PNL – 48,70%
AUR – 14,95%
Alianţa Dreapta Unită – 8,61%
UDMR – 6,53%
Partidul SOS România – 5,04%
Partidul Reînnoim Proiectul European al României – 3,67%
Ştefănuţă Nicolae, independent – 3,05%
”În contextul organizării a două tipuri diferite de scrutin la aceeaşi dată, precizăm că fluxul de verificare a proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării de la nivelul Birourilor Electorale ale secţiilor de votare a presupus un circuit diferit pentru validarea acestora, noutate care a generat diverse provocări pentru toate persoanele implicate şi care a dus la întârzierea centralizării datelor pentru preşedinţii de consilii judeţene, primar general al municipiului Bucureşti, Consiliu General al municipiului Bucureşti pentru membrii din România în Parlamentul European. Astfel, pentru a furniza opiniei publice informaţii corecte şi complete, luând în considerare dinamica şi stadiul centralizării rezultatelor votării, alături de informaţiile agregate rezultate din datele deja disponibile public şi în timp real pe platforma prezenta.roaep,ro, la nivelul conducerii BEC a fost luată decizia publicării pe siteul acestuia www.bec.ro la acest moment doar a proceselor verbale menţionate anterior având în vedere că doar acestea pot fi generate momentan”, au transmis, luni seară, oficialii BEC.
Rezultate parțiale în principalele orașe
Rezultate alegeri locale 2024 Cluj
Rezultate alegeri locale 2024 Brașov
Rezultate alegeri locale 2024 Bacău
Rezultate alegeri locale 2024 Sibiu
Rezultate alegeri locale 2024 Constanța
Rezultate alegeri locale 2024 Timișoara
Rezultate alegeri locale 2024 Craiova - Dolj
Rezultatele parțiale la Alegerile Europene, în România
Centralizarea voturilor publicate de BEC, făcută de Code4Romania, pentru Alegerile Europarlamentare, inclusiv din Diaspora arată că, după numărarea a 8,49 milioane de voturi (89%), scorurile sunt următoarele:
-Alianța PSD-PNL – 4,135,395 voturi (48,7%)
-AUR – 1,264,950 voturi (14,9%)
-Alianța Dreapta Unită (ADU) – 728,405 voturi (8,58%)
-UDMR – 563,253 de voturi (6.63%)
-PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA – 428,100 voturi (5.04%)
-REPER – 311,199 (3.67%)
-ȘTEFĂNUȚĂ NICOLAE-BOGDĂNEL (candidat independent) – 258,401 de voturi (3.04%)
Informațiile au fost centralizate în baza fișierelor publicate de BEC până la ora 13.30. Numărătoarea continuă.
Rezultate Alegeri europarlamentare 2024:
Alianţa PSD-PNL a obţinut un scor de 21,33% după numărarea a peste 98,8 % dintre voturile exprimate în străinătate la alegerile europarlamentare, fiind urmată de Alianţa Dreapta Unită - 16,3% şi de AUR - 14,54%.
În diaspora, la ora 8, după numărarea a 98,8% din cele 215994 voturi exprimate, Alianţa PSD-PNL -are 21,33% (44358 voturi), Alianta Dreapta Unită - 16,3% (33901 voturi), AUR 14,54% (30243 voturi).
Pe locul 4 se situează SOS România - 13,58% (28258 voturi), Reînnoim Proiectul european al României - REPER 9.7% (20176 voturi), Diaspora Unita - 7,08% (14731 voturi), Nicu Ştefănuţă - 5,93% (12350 voturi), Vlad Gheorghe - 5,15% (10 711 voturi)
Rezultatele alegerilor locale 2024:
Nicușor Dan a câștigat Primăria Capitalei
Nicușor Dan a câștigat un nou mandat la Primăria Capitalei. El a anunțat, în discursul său, că intenționează să declanșeze un referendum la nivel local, "pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector." - citiți mai multe AICI.
Victorie pentru Emil Boc, la Cluj-Napoca
Primarul în funcţie al municipiul Cluj-Napoca, Emil Boc, câştigă cel de-al şaselea mandat în urma alegerilor de duminică, cu 45% dintre voturi, potrivit numărătorii paralele realizate de liberali. - citiți mai multe AICI.
Lia Olguța Vasilescu și-a anunțat victoria la Craiova
„Conform rezultatelor exit-poll de la ora 21, comandat de Jurnalul Olteniei, pe Craiova, am obținut scorul de 65,32 la sută pentru funcția de primar, iar PSD are 61,02 la sută la Consiliul local. Mulțumesc tuturor craiovenilor care mi-au acordat astăzi votul și echipei de militanți care m-a ajutat în campanie! Rămânem concentrați până la numărarea finală în secțiile de vot!”, a declarat Lia Olguța Vasilescu. - citiți mai multe AICI.
Dominic Fritz anunță că a câștigat la Timișoara
”Dragi prieteni, ce a fost acum o oră, doar nişte zvonuri, acuma este o certitudine, Alianţa Timişoara Unită a câştigat Timişoara. După numărătoarea noastră paralelă, avem deocamdată, din 207 secţii, 45 de secţii cu rezultate pentru primar, deci cam un sfert din secţii avem rezultate şi după aceste rezultate, Dominic Fritz a câştigat 49 la sută şi Nicolae Robu a câştigat 35 la sută”, a declarat Dominic Fritz. - citiți mai multe AICI.
George Scripcaru (PNL) a câștigat Primăria Brașovului
George Scripcaru (PNL) câştigă Primăria Braşovului, devansându-l pe actualul primar, Allen Coliban.
În Municipiul Braşov, dupa centralizarea a 88.7% din cele 112.322 de voturi exprimate, pe primul loc e Scripcaru cu un scor de 48% (46.539 voturi).
Pe locul al doilea este Allen Coliban 43,5% (42.138 voturi)
Un nou mandat pentru primarul din Bacău
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Municipiului Bacău, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, a câștigat un nou mandat, conform numărătorilor paralele efectuate de partidele politice, scrie Ziarul de Bacău. - citiți mai multe AICI.
Cătălin Bibarț câștigă din nou primăria Aradului
Actualul primar al municipiului Arad, Călin Bibarţ (PNL), ar fi câştigat un nou mandat, potrivit numărătorii paralele a voturilor care este în curs de desfăşurare la sediul liberalilor. - citiți mai multe AICI.
Adrian Niță a câștigat primăria Piatra-Neamț „la câteva sute de voturi”
Primarul liberal al municipiului Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea, şi-a recunoscut înfrângerea "la câteva sute de voturi" în faţa contracandidatului PSD, Adrian Niţă. - cițiti mai multe AICI.
Constantin Toma, primar pentru a treia oară în Buzău
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD), a câştigat detaşat al treilea mandat, el având peste 60% din voturi, conform numărătorii paralele parţiale a PSD. - citiți mai multe AICI.
Candidatul independent Mihai Polițeanu, noul primar al Ploieștiului
Mihai Poliţeanu, deputat ales pe listele USR în 2020 şi candidat independent pentru Primăria Ploieşti, îşi asumă victoria la alegerile din municipiul reşedinţă a judeţului Prahova. - citiți mai multe AICI.
Mihai Chirica a câștigat încă un mandat la Primăria Iași
Mihai Chirica, actualul edil din Iași, a câștigat un nou mandat la primăria municipiului, după alegerile locale, obținând 32,6% dintre voturi. - citiți mai multe AICI.
Vergil Chiţac câştigă un nou mandat de primar al Constanţei
Primarul liberal al Constanţei, Vergil Chiţac, a câştigat un nou mandat de primar al municipiului, iar Partidul Naţional Liberal câştigă preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa prin Florin Mitroi, fostul primar de la Valu lui Traian. - citiți mai multe AICI.
PSD a câştigat Consiliul Judeţean şi în 53 dintre cele 89 de localităţi, în Vâlcea
PSD a câştigat alegerile la nivelul judeţului Vâlcea, obţinând victorii la Consiliul Judeţean şi în 53 dintre cele 89 de localităţi, potrivit numărătorii paralele efectuate de partidele politice.
Astfel, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, social-democratul Constantin Rădulescu, câştigă detaşat cel de-al treilea mandat, iar în municipiul reşedinţă actualul primar, fostul ecologist Mircia Gutău, candidat la aceste alegeri din partea PSD, a obţinut cel de-al cincilea mandat.
Daniel Cristian Stan (PSD) a fost reales primar în Târgoviște
Primarul din Târgovişte, Daniel Cristian Stan, candidat din partea PSD pentru un nou mandat, anunţă că a fost reales în funcţie.
"Mulţumesc pentru susţinerea fantastică! Nu am cuvinte să îmi exprim recunoştinţa! Continuăm împreună! Târgovişte!", a transmis Daniel Cristian Stan, pe Facebook.
PNL Sibiu a câştigat alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean
Filiala PNL Sibiu anunţă că a câştigat alegerile pentru preşedinţia Consiliul Judeţean, Daniela Cîmpean fiind aleasă pentru al treilea mandat.
Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, încă un mandat în fruntea instituţiei
Candidatul PNL la Primăria Tulcea, actualul edil Ilie Ştefan, conduce după numărătoarea parţială a voturilor, cu patru procente, în faţa principalului săi contracandidat de la PSD. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a câştigat un nou mandat în fruntea instituţiei, din partea PSD, el având un avans de zece procente faţă de candidatul PNL.
Viorel Marian Dragomir a câştigat un nou mandat în Brăila
Primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir a câştigat un nou mandat. De asemenea, preşedintele CJ Brăila, Francisk-Iulian Chiriac a câştigat un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean. - citiți mai multe AICI.
Gabriel Pleşa câştigă un nou mandat în Alba Iulia
Actualul edil al municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa (PNL) câştigă un nou mandat la Primărie, conform rezultatelor parţiale.
După numărare a 89% din voturi, cursa pentru Primăria Alba Iulia mărie este câştigată de Gabriel Pleşa de la PNL cu 49% din voturi (10.315 voturi). - citiți mai multe AICI.
Doru Dăncuș a câștigat mandatul de primar pentru Baia Mare
Candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare, Doru Dăncuş, viceprimar cu atribuţii de primar interimar, a anunţat, luni, pe pagina sa de socializare că a câştigat alegerile locale. - citiți mai multe AICI.
Alianţa PSD-PNL are peste 50% din voturile pentru CJ Ilfov
La CJ Ilfov, dupa numărarea a 69% din cele 231.440 voturi, PSD-PNL are 57.6% (87.899 voturi).
Pe locul al doilea se situează Alianţa Dreapta Unită 19,3% (29.462 voturi), urmată de AUR 12.7% (19,354 voturi).
Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Ilfov, actualul preşedinte de CJ Hubert Thuma -are 59% (92.287 voturi).
Ionel Dancă, candidat al Alianţei Dreapta Unită are un scor de 19.9% (30.884 voturi).
Covasna: UDMR a câştigat majoritatea primăriilor din judeţ
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a câştigat detaşat majoritatea primăriilor din judeţul Covasna la alegerile locale de duminică, în timp ce PNL şi PSD au obţinut câte trei mandate.
Corneliu Ştefan anunţă câştigarea mandatului la şefia CJ Dâmbovița
Preşedintele PSD Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, anunţă câştigarea unui nou mandat la şefia Consiliului Judeţean şi cel mai mare scor obţinut de PSD vreodată în judeţ.
Astrid Fodor a câștigat un nou mandat de primar al Sibiului
Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor (FDGR), a obţinut un nou mandat, iar Forumul Democrat al Germanilor din România s-a situat pe primul loc în ceea ce priveşte voturile pentru Consiliul Local, arată rezultatele preliminare anunţate de formaţiune. - citiți mai multe AICI.
Ce spune Marcel Ciolacu după ce Gabriela Firea a pierdut lupta la Capitală
Președintele PSD a declarat, duminică seara, după publicarea rezultatelor exit-poll pentru alegerile locale și europarlamentare, că formațiunea sa politică a obținut un scor mai bun decât în 2020. „Scorul de la Primăria Capitalei este o lecție de democrație", a mai spus Ciolacu.
Rezultate exit-poll 22:00 - CURS Avangard
Rezultate exit-poll alegeri locale 2024 – Primăria București
Nicușor Dan - 45%
Gabriela Firea - 24%
Cristian Popescu Piedone - 13%
Sebastian Burduja - 10%
Consiliul General al Capitalei:
Primăria Sector 1, exit poll final, la ora 22
George Cristian Tuță - 40%
Clotilde Armand - 42%
Primăria Sector 2
Rareș Hopincă - 43,00%
Radu Nicolae Mihaiu - 43,00%
Iolanda Luminița Bughiu - 10,00%
Andrei Gabriel Golgoțiu - 4,00%
Primăria Sector 3:
Alegeri Europarlamentare 2024 – exit-poll
UDMR - 5,00%
PSD+PNL - 54,00%
AUR - 14,00%
PUSL - 2,00%
ADU - 11,00%
SOS - 3,00%
Reper - 3,00%
Candidați independenți - 4,00%
Alt partid - 4,00%
Vot politic național
PSD 35,00%
PNL 28,00%
AUR 12,00%
SOS 2,00%
PUSL 2,00%
ADU 12,00%
UDMR 5,00%
REPER 2,00%
Altul 2,00%
Rezultate exit-poll Sociopol
Primăria Capitalei
Nicușor Dan - 47%
Gabriela Firea - 24%
Cristian Popescu Piedone - 14%
Sebastian Burduja - 10%
Alegeri europarlamentare
PSD-PNL - 52%
AUR - 17%
ADU - 10%
SOS 6%
UDMR - 5%
Exit-poll alegeri europarlamentare 2024
PSD-PNL - 52%
AUR - 17%
ADU - 10%
SOS - 6%
UDMR - 5%
---
Datele exit poll-urilor arată cum s-au poziționat principalele partide și cine a câștigat Primăria Capitalei și a principalelor orașe.
Duminică, 9 iunie 2024, românii au avut șansa de a își exprima opțiunile electorale în cadrul alegerilor locale.
În acest rând de alegeri, românii au ales primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni.
Reprezentanții la nivel local au fost aleși pentru următorii patru ani.
Estimări preliminarii exit-poll-uri alegeri 9 iunie 2024
În cursul zilei de 9 iunie au fost furnizate pe surse politice mai multe estimări și rezultate preliminarii.
Vedeți aici cifrele privind rezultatele alegerilor locale 2024 făcute publice pe parcursul zilei.
Votul a început la ora 7:00 dimineața și s-a încheiat la ora 22:00. Noutatea de anul acesta a fost că procesul de votare s-a putut prelungi până la ora 23:59, în circumstanțe speciale.
„Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, potrivit legii.
Fiecare votant a primit cinci buletine de vot: patru pentru alegerile locale - primar, consiliu local, președinte Consiliu Județean, lista consilierilor Județeni) și încă un buletin pentru europarlamentari.
În București, cele cinci buletine de vot au fost după cum urmează: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.
Politicienii au ales ca anul acesta, alegerile locale și europarlamentare să fie comasate, adică alegătorii să vină la urne o singură dată pentru a vota aleșii locali și parlamentarii români care să ne reprezinte Bruxelles.
Rezultate exit poll-uri alegeri europarlamentare 2024
Românii și-au ales astăzi reprezentanții în Parlamentul European. Fiecare partid din România a desemnat o listă de politicieni care să ne reprezinte la Bruxelles, iar românii au putut vota membrii partidului cu care simpatizează.
Alegerile europene sunt șansa cetățenilor de a alege persoane care îi reprezintă și le apără interesele în Uniunea Europeană.
Deputații din Parlamentul European nu doar fac legi, ci și votează acorduri comerciale, supraveghează alte instituții ale UE, verifică cum sunt cheltuiți banii UE și pot iniția investigații pe diverse subiecte.
Alegerile europarlamentare au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri internaționale din lume. După alegeri, Parlamentul European alege noul șef al Comisiei Europene, care este echivalentul guvernului UE, și aprobă întreaga echipă de comisari.
Având în vedere că alegerile din iunie 2024 au fost comasate în România, cetățenii au avut posibilitatea de a vota doar pentru alegerile locale sau doar pentru cele europarlamentare.
Cei care au votat doar la europarlamentare au primit un singur buletin de vot și au semnat pe o singură listă electorală, în timp ce persoanele care au votat doar la locale au primit 4 buletine de vot.
Doar cei care au votat pentru ambele alegeri au avut 5 buletine de vot și au semnat pe 2 liste electorale, primind la finalul procesului 2 abțibilduri „VOTAT” pe spatele buletinului.
Prezența la urne la alegerile din 9 iunie 2024
Românii s-au prezentat în număr la urne pe 9 iunie 2024.
Iată cum a fost prezența la urne la alegerile din anii trecuți:
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2 - 49,87%
• Alegeri parlamentare 2020 - 31,84% (cea mai slabă prezență din ultimele 3 cicluri electorale)
• Alegeri locale 2020 - 46% (peste 8,4 milioane de alegători)
• Alegeri locale 2016 - 48,17%
Prezența la urne la alegerile din 9 iunie 2024 a fost —— comparativ cu prezența din anii trecuți la alegerile locale.
Cât despre alegerile europarlamentare, prezența la urne a fost mai mare decât în 2019, la ultimul scrutin pentru Parlamentul European.
Iată cum a fost prezența la vot la alegerile europarlamentare în anii trecuți:
• Alegeri europarlamentare 2019 - 49,65%
• Alegeri europarlamentare 2014 - 32,44%
• Alegeri europarlamentare 2009 - 27,67%
Câți români au fost așteptati la urne
Numărul cetățenilor români cu drept de vot înscriși în Registrul electoral până la 31 mai este de 18.978.908, cu 12.297 mai mulți față de ultima actualizare de la sfârșitul lunii aprilie, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Creșterea numărului de alegători se datorează operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale, precum și importurilor de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) și Direcția Generală de Pașapoarte (DGP).
În luna mai, primăriile au radiat 19.962 de persoane din Registrul electoral din cauza decesului și 215 persoane din cauza interzicerii exercitării dreptului de a alege sau punerii sub interdicție. În același timp, 107 persoane și-au redobândit drepturile electorale după expirarea perioadei de radiere.
De asemenea, în luna mai, 19.696 de cetățeni care au împlinit 18 ani au fost înscriși automat în Registrul electoral de către AEP, pe baza comunicărilor primite de la DGEP. În plus, 2.673 de alegători noi au fost înregistrați din datele furnizate de DGEP, iar alți 9.998 de alegători noi au fost adăugați pe baza informațiilor de la DGP.
Din totalul alegătorilor români înscriși în Registrul electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reședința în țară, în timp ce 959.987 au domiciliul în străinătate și dețin pașaport CRDS.
Conform Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul este structurat pe județe, municipii, orașe și comune, pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în țară. Operațiunile în Registrul electoral sunt efectuate de primari sau de persoanele desemnate de aceștia, conform legii, precizează AEP.
Din totalul alegătorilor români din registrul electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.
La nivel european, 370 de milioane de cetățeni au fost așteptați la urne pentru alegerea europarlamentarilor care îi vor reprezenta la Bruxelles.
Olanda a dat startul alegerilor joi, pe 6 iunie, iar majoritatea celorlalte țări membre au organizat alegeri pe 9 iunie, la fel ca România.
În 2024, un număr de 720 de politicieni vor ajunge în viitorul Parlament European, cu 15 mai mulți decât în mandatul anterior, de acum cinci ani.
Fiecare țară are un număr diferit de europarlamentari în PE:
• Germania - 96
• Franța - 81
• Italia - 76
• Spania - 61
• Polonia - 53
• România - 33
• Olanda - 31
• Belgia - 22
• Grecia - 21
• Cehia - 21
• Suedia - 21
• Portugalia - 21
• Ungaria - 21
• Austria - 20
• Bulgaria - 17
• Danemarca - 15
• Finalanda - 15
• Slovacia - 15
• Irlanda - 14
• Croația - 12
• Lituania - 11
• Slovenia - 9
• Letonia - 9
• Cipru - 6
• Luxemburg - 6
• Malta - 5
După ce s-a stabilit adăugarea a 11 locuri de europarlamentari, acestea au mers către: Franța (2 locuri), Spania (2 locuri), Polonia (1 loc), Olanda (2 locuri), Belgia (1 loc) , Austria (1 loc), Danemarca (1 loc), Finlanda (1 loc), Slovacia (1 loc), Irlanda (1 loc), Slovenia (1 loc), Letonia (1 loc).
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vot, rezultate alegeri, alegatori, exit poll,
Dată publicare:
10-06-2024 22:30