Nicușor Dan câștigă un nou mandat și anunță un referendum privind împărțirea banilor între Primărie și sectoare

×
Codul embed a fost copiat

Rezultatele exit-poll la alegeri locale și europarlamentare 2024 arată că Nicușor Dan a câștigat un al doilea mandat la Primăria Bucureștiului, cu 45% din voturi.

Candidatul PSD, Gabriela Firea, a obținut doar 24% din voturi, arată exit-poll-ul.

Nicușor Dan a declarat, duminică seară, că probabil a făcut multe greşeli în ultimii ani, dar niciodată nu şi-a bătut joc de mandatul dat de bucureșteni.

El a anunțat, în discursul său, că intenționează să declanșeze un referendum la nivel local, "pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector."

Nicușor Dan: "Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, a căror legalitate nu o controlează nimeni, iar primarul Capitalei să răspundă pentru traficul din București. (...)

De ani de zile, Bucureștiul are un deficit de dezvoltare. De ani de zile, Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare. Banii abia ajung pentru întreținerea infrastructurii pe care deja o avem. (...) Și în schimb, avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele și panseluțe care înlocuiesc alte panseluțe."

Discursul integral al lui Nicușor Dan:

Citește și
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

"Să știți că niciodată politicienii nu câștigă alegeri. Alegerile sunt câștigate de comunități. Azi am avut în București o uriașă comunitate care și-a dorit onestitate în funcția publică, care și-a dorit instituții care să lucreze pentru oameni, care și-au dorit dreptate.

Vreau să vă mărturisesc că sunt copleșit de responsabilitatea pe care ne-o dați și de speranțele pe care le puneți în noi. În acești ani am luat foarte multe decizii greșite și probabil că o să greșim în continuare. Însă ce pot să vă spun, ce pot să vă spun că niciodată - asta însemnând niciodată, nici eu și nici colegii care au venit în administrație cu mine nu ne-am bătut joc și nu ne vom bate joc de mandatul pe care ni l-ați dat.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la campania asta, precum și tuturor celor care au contribuit la campaniile din 2020, 2016, 2012. Voluntari, oameni care au strâns semnături, oameni care au dat bani, personalități publice, care au girat cu numele lor pentru ce vrem noi să facem. Vreau să mulțumesc în mod special celor care și-au lăsat cariera din privat și au venit să lucreze în această administrație, și în mod evident, să mulțumesc partidelor care au susținut această campanie USR, PMP, Forța Dreptei, Reper prin membrii lor, care au făcut în toată această perioadă campanie pentru mine, vreau să le mulțumesc.

Sunt câteva lucruri pentru care în seara asta e momentul cel mai bun să le spunem. Sunt câteva mecanisme care de ani de zile au blocat dezvoltarea Bucureștiului și care țin de relația între București și autorități centrale și vor urma următoarele lucruri: cu aprobarea Consiliului General voi declanșa un referendum local pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector.

De ani de zile, Bucureștiul are un deficit de dezvoltare. De ani de zile, Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare. Banii abia ajung pentru întreținerea infrastructurii pe care deja o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, nu putem să ne gândim la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universitățile din București, care ar putea să aducă zeci de mii de studenți străini în București, și să pună Bucureștiul pe harta academică.

Și în schimb avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele și panseluțe care înlocuiesc alte panseluțe. Cu aprobarea Consiliului General, voi convoca un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București.

Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, a căror legalitate nu o controlează nimeni, iar primarul Capitalei să răspundă pentru traficul din București.

Îmi asum responsabilitatea pentru rezolvarea traficului din București, dar cer bucureștenilor să îmi dea responsabilitatea pentru dezvoltarea urbană a acestui oraș.

Și ultima chestiune, care ține de relația noastră cu autoritățile centrale: Parlamentul are în dezbatere două legi - codul urbanismului și legea spațiilor verzi urbane. Solicit candidaților la alegerile prezidențiale să se pronunțe în campania pentru alegerile prezidențiale pe chestiunile cele mai importante din aceste două legi și solicit partidelor parlamentare ca până la alegerile parlamentare să tranșăm aceste două legi.

Numai așa vom fi în situația în care bucureștenii să poate gestiona ei înșiși, prin organele pe care le-au ales, situația spațiilor lor verzi și dezvoltarea lor urbană. Și aceste lucruri să nu fie făcute pe jocuri de culise, deasupra intereselor bucureștenilor. Orașul are un deficit de dezvoltare. Aștept și sunt deschis să lucrăm cu toate structurile profesionale care doresc să accelereze direcția în care acest oraș merge.

Vă aștept pe toți să lucrăm împreună pentru dezvoltarea Bucureștiului, iar acum, ca să încheiem, să ne bucurăm cu toții de seara asta și de mâine toată lumea la muncă."

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a candidat pentru un nou mandat, ca independent. Rezultatele sondajelor de duminică seară l-au dat drept câştigător detașat al cursei, cu circa 45% din voturi.

Articol recomandat de sport.ro
Al Hilal s-a săturat de Neymar! Ce se întâmplă cu starul brazilian care n-a mai jucat de un an
Al Hilal s-a săturat de Neymar! Ce se întâmplă cu starul brazilian care n-a mai jucat de un an
Citește și...
Rezultate finale alegeri locale 2024. PSD are cei mai mulți primari. Cum arată situația la consiliile locale
Rezultate finale alegeri locale 2024. PSD are cei mai mulți primari. Cum arată situația la consiliile locale

Biroul Electoral Central a anunţat, miercuri, rezultatele finale ale alegerilor locale din iunie 2024.

 

Alegeri locale 2024. Scrutinul se repetă pentru alegerea primarului, la Costineşti
Alegeri locale 2024. Scrutinul se repetă pentru alegerea primarului, la Costineşti

Scrutinul pentru alegerea primarului se va repeta, duminică, în Costineşti, judeţul Constanţa.

Alegătorii din Costineşti, chemaţi din nou duminică la urne pentru a-şi vota primarul
Alegătorii din Costineşti, chemaţi din nou duminică la urne pentru a-şi vota primarul

Alegătorii din Costineşti sunt aşteptaţi din nou duminică la urne pentru a-şi alege primarul.

Recomandări
HARTA. Autoritățile sunt în alertă. Ciclonul mediteranean aduce ploi și furtuni. Sudul României este vizat în mod special
HARTA. Autoritățile sunt în alertă. Ciclonul mediteranean aduce ploi și furtuni. Sudul României este vizat în mod special

Autoritățile sunt în alertă în urma avertizărilor meteo. Un ciclon mediteranean este așteptat să aducă ploi și furtuni în toată țara.

Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, fără sa fie membru, dar nici independent
Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, fără sa fie membru, dar nici independent

Președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare chiar dacă Parlamentul nu aprobă legea propusă de PNL. Este decizia Biroului Electoral Central, comunicată vineri seara.

Drona rusească ar fi stat 3 minute în spațiul nostru aerian joi seară. Armata a ridicat în premieră patru aeronave
Drona rusească ar fi stat 3 minute în spațiul nostru aerian joi seară. Armata a ridicat în premieră patru aeronave

S-a dat alarma azi-noapte în nordul județului Tulcea. Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert după ce radarele românești au detectat mai multe drone ale Federației Ruse care se îndreptau către portul ucrainean Ismail.