Topul țărilor în care s-au prezentat la vot cei mai mulți români. "Avem România în suflet"
Peste 2,5 milioane de români sunt așteptați să voteze în străinătate. Autoritățile au pregătit 915 secții de votare, de două ori mai multe decât la scrutinul precedent.
Prima secție de votare deschisă în diaspora a fost cea din Auckland, în Noua Zeelandă. Din cauza diferenţelor de fus orar, votul în străinătate la alegerile europarlamentare se va desfăşura pe durata a 34 ore.
Andrei și Georgiana sunt de 2 ani în Belgia și au votat acum prima dată în străinătate.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Andrei și Georgiana Ungureanu: "Noi credem că fiecare vot contează, fiecare opinie. Sunt destul de mulți români în Bruxelles, majoritatea vor o schimbare, vor să se întoarcă acasă. E totul foarte ok, nu a fost aglomerat. Am stat undeva la 2, 3 minute".
Emilia Stoica: "Suntem români si avem România în suflet. Am decis să venim la vot pentru că este datoria noastră".
Până acum, cele mai multe voturi au fost înregistrate în Marea Britanie, Germania și Italia.
Eugen Terteleac, președintele unei asociații de români: "La Ambasada României în italia, procesul votului decurge normal, cu o participare mai mică față de alte scrutine".
Andrei Vălimareanu: "Ne-am programat concediul înainte de aflarea datei oficiale de votare și ne-am informat de pe site-ul MAE unde putem vota în Malta".
Numărarea voturilor din străinatate se va încheia marți.
Câte locuri va primi România în Parlamentul European
Într-un peisaj politic complicat, peste 370 de milioane de alegători decid prin votul lor viitorul Uniunii Europene. Sunt 720 eurodeputați care vor primi un mandat de 5 ani. României revin 33 de locuri.
Sunt cei care în final vor decide componența Comisiei Europene, cea care este responsabilă în următorul mandat pentru propunerile le legislative.
În ceea ce privește prezența la vot, se observă o creștere semnificativă față de acum 5 ani. În Franța se vorbește despre o prezență record pentr de pentru ultimii 40 de ani.
Creșterea a fost și în Ungaria, dar și în Portugalia. În Belgia, de exemplu, alegătorii au stat și câteva ore la rând pentru a-și exprima opțiunea de vot. În Grecia, în schimb, din cauza caniculei, prezența la vot este cu 10 procente mai mică decât în 2019. În 12 state s-au închis deja alegerile, iar în scurt timp Parlamentul European va prezenta primele estimări.
Se știe deja, conform rezultatelor exit-poll, că în Austria a câștigat extrema dreaptă, iar pe locul doi sunt conservatorii. De altfel, se așteaptă ca partidele de extremă dreaptă să domine alegerile în mai multe țări.
La Bruxelles, deputații sunt împărțiți în grupuri politice. În prezent și în sunt șapte grupuri politice, două sunt de extremă dreaptă și se vorbește despre formarea unui al 3-lea grup de extremă dreaptă. Ce se va întâmpla însă vom vedea după rezultatele finale.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, diaspora, alegeri, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
09-06-2024 20:14