Rezultate alegeri locale 2024 Timișoara. Fritz a luat un nou mandat. Cine a câștigat la Consiliul Județean
Dominic Fritz a câștigat cursa pentru primăria Timișoarei. Este al doilea mandat al său la conducerea orașului de pe Bega.
Timișoara este unul dintre cele mai importante orașe din România.
Rezultate alegeri locale 2024 Timișoara
Dominic Fritz a câștigat mandatul de primar al Timișoarei pentru următorii patru ani. Orașul a fost condus de el și în perioada 2020 până în 2024.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Iată ce scoruri au obținut candidații, potrivit datelor parțiale:
FRITZ DOMINIC SAMUEL49,69%
ROBU NICOLAE37,68%
SÎRBU ILIE-VASILE4,31%
M. VASILE2,23%
Alții 6,1%
Candidatul susținut de Alianța Dreapta Unită, Dominic Fritz, a declarat că timișorenii vor o alternativă la PSD, arătându-se încrezător că va câștiga Primăria Timișoara, președinția Consiliul Județean Timiș, dar și majorități în PMT și CJ Timiș.
Timişenii caută o alternativă la PSD, un partid de care se leagă stagnarea ţării şi a comunităţilor pe care le conduc. Noi avem oameni care vor să candideze pentru a scoate comunităţile lor din stagnare, iar în cazul primarilor noştri în exerciţiu, să continue munca bună pe care au dus-o în ultimii patru ani", a afirmat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.
De asemenea, Dominic Fritz are și un raport de guvernare locală pe care l-a realizat în 2023, în care le-a arătat timișenilor ce a realizat în 3 ani de mandat.
„Am mișcat din temelii un sistem birocratic anchilozat în proceduri de secol trecut. După 3 ani, am reușit digitalizarea procedurilor interne de lucru. De la începutul anului viitor vom avea și un portal unic pentru cetățeni, ca și cetățenii, la rândul lor, să poată, dacă vor, să își rezolve problemele la Primărie, tot digital.
Timişoara este un oraş în plină dezvoltare. Se vede în investițiile private în Timișoara, care sunt pe primul loc în țară în afară capitalei. Se vede şi în investiţiile primăriei.”, se arată în raport.
Candidații la Consiliul Județean Timiș
11 partide au depus candidaturi pentru CJ Timiș, însă doar șapte dintre ele au propus și candidați pentru funcția de președinte al consiliului județean.
Pentru Consiliul Județean Timiș rezultatele parțiale arată așa: .
PNL - 35,5%
USR-PLUS - 21,54%
PSD-PPU - 15,02%
Pro România - 7,24%
ALDE - 4,07%
Cum funcționează sistemul electoral
Sistemul electoral pentru alegerile locale din România se bazează pe votul direct al cetățenilor, care își aleg primarii, consiliile locale și consiliile județene.
Alegătorii votează pentru candidații sau listele de candidați din circumscripția lor electorală. Mandatul pentru primari, consiliile locale și consiliile județene este de patru ani, cu posibilitatea de realegere.
Potrivit articolului 1 din Legea 115/2015, actualizată, consiliile locale și județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Consiliile locale și județene se aleg pe circumscripții electorale, în baza scrutinului de listă, respectând principiul reprezentării proporționale. Primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin scrutin uninominal.
Primarii se aleg într-un singur tur de scrutin, conform sistemului uninominal. Candidatul care obține cele mai multe voturi câștigă mandatul. Dacă există balotaj, se organizează un al doilea tur de scrutin între candidații cu cele mai multe voturi.
Pragul electoral este de 5% din voturile valabil exprimate în circumscripția respectivă. În cazul alianțelor, la pragul de 5% se adaugă 2% pentru al doilea membru al alianței. Pentru alianțele cu cel puțin trei membri, pragul este de 8%.
La 15 martie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a desemnat prin tragere la sorți cei șapte judecători care fac parte din Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile din 9 iunie 2024.
Aceștia sunt: Gheorghe Liviu Zidaru, Adina Georgeta Ponea, Ianina Blandiana Grădinaru, Ruxandra Monica Duță, Leontina Șerban, Ioana Bogdan și Vasile Bîcu. Vasile Bîcu a fost ales președinte al BEC, iar Gheorghe Liviu Zidaru locțiitor.