Topul celor mai bune piețe de street food din Europa. Destinațiile care îți oferă experiențe culinare spectaculoase

street food
Shutterstock

Europa are unele dintre cele mai bune restaurante din lume, dar cea mai rapidă modalitate de a ajunge la esența culturii și gastronomiei unui oraș este pe stradă.

Europa este un adevărat paradis pentru iubitorii de gastronomie, oferind o varietate de arome și preparate tradiționale care reflectă bogata sa diversitate culturală. Piețele de street food, locuri vibrante și pline de viață, sunt esențiale pentru cei care vor să experimenteze autenticitatea culinară a unui oraș.

Topul celor mai bune piețe de street food din Europa

Istanbul, Turcia

Scena mâncării stradale din Istanbul este imensă. Pe lângă opțiunile unice și delicioase, mâncarea stradală din Istanbul poate fi găsită la fiecare colț; nu trebuie să mergi kilometri întregi pentru a găsi vânzători pe marginea drumului sau piețe de mâncare. Pentru o experiență și mai vibrantă, asigură-te că treci pe la Districtele Eminönü, Karaköy, Piața Kadıköy și Piața Taksim. Istanbul este cu siguranță printre obiectivele turistice de neratat în Turcia.

Berlin, Germania

Scena mâncării stradale din Berlin este cunoscută pentru diversitatea sa, provenind din populația multiculturală a orașului. Markthalle Neun, o piață acoperită din cartierul Kreuzberg, găzduiește evenimentul renumit Street Food Thursday. La acest eveniment, vânzătorii de street food din întreaga lume își prezintă și vând preparatele. Aceasta este ocazia perfectă pentru a degusta bucătăria din Orientul Mijlociu, Europa, Africa și Mediterana într-un singur loc. Berlin este cu siguranță printre obiectivele turistice de neratat în Germania.

Printre barurile de gustări pe care ar trebui să le vizitezi se numără Curry 36, Mustafa’s Gemüse Kebap pentru kebaburi turcești delicioase și Thai Park. Vizita în Berlin nu este completă fără a savura Currywurst, Bockwurst, Bratwurst, Kartoffelpuffer (clătite cu cartofi) și Fischbrötchen (sandviș cu pește), scrie worldwildschooling.

Citește și
targu ocna
Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici. Puțini știu ce alte comori curative se ascund în acest loc vindecător
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru român și care a spus că urăște România

Napoli, Italia

Scena de street food din Napoli este perfectă pentru călătorii care doresc mâncare proaspătă la prețuri accesibile. Este recunoscută ca fiind capitala mondială a pizzei, făcând din acest loc locul ideal pentru a încerca multe variante de pizza și alte gustări. Asigură-te că încerci Pizza Margherita, Pizza Marinara, Sfogliatella, Frittelle și gelato. Străzile din Napoli sunt presărate cu numeroase pizzerii, deci vei avea de unde alege. Totuși, piețele precum Mercato di Porta Nolana și Mercato di Pignasecca sunt adevărate comori pentru iubitorii de mâncare stradală. Nu uita că Napoli este în topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume.

Londra, Marea Britanie

Londra este un loc unde poți savura preparate autentice și mâncare stradală din colțuri variate ale lumii. De la curry-uri indiene picante la tacos mexicani, există ceva pentru fiecare gust în Londra. De asemenea, vei putea să te bucuri de rețete tradiționale, unele unice la standurile de mâncare pe care le alegi. Printre locurile de refugiu pentru iubitorii de street food din Londra se numără Borough Market, Brick Lane Market, Camden Market, Southbank Center Food Market și Malthy Market. Londra este de departe printre locurile de vizitat în Anglia, atât pentru cultura gastronomică variată, cât și pentru obiectivele turistice.

Paris, Franța

Mâncarea stradală pariziană este apreciată pentru caracteristicile sale proaspete și savuroase. Diversitatea alimentelor de aici este ceva ce vei găsi rar în altă parte. Bucătăria este de obicei un amestec de ingrediente franceze, orientale, asiatice și africane, permițând turiștilor să încerce mai mult decât gusturile franțuzești. Unele dintre cele mai bune locuri pentru scena de street food din Paris includ Rue des Rosiers (Le Marais), Marché des Enfants Rouges, Rue Mouffetard, Marché Bastille și Canal Saint-Martin. Caută celebrele crêpes, baghete, sandvișuri, macarons, falafel și croissante. Paris este cu siguranță printre obiectivele turistice de neratat în Franța, dacă ținem cont de preparatele culinare de aici.

Budapesta, Ungaria

Vizitând Budapesta, printre cele mai populare obiective din Ungaria, ai ocazia să te bucuri de preparate ungurești sățioase și aromate. Există atât de multe de explorat, încât călătorii cu buget redus rar au nevoie să meargă la restaurante pentru a se bucura de o masă decentă. Unele dintre locurile iubite pentru mâncare stradală din oraș includ Great Market Hall (Nagyvásárcsarnok), Piața Kazinczy și Piața Hold.

Poate dorești, de asemenea, să încerci preparatele de la food truck-urile din Piața Erzsébet. Deși opțiunile de mâncare stradală din Budapesta sunt extrem de diverse, cel mai bine este să alegi produse tradiționale precum langoși, kurtocskalacs sau cârnați ungurești ori celebrul gulaș.

Amsterdam, Olanda

Începe-ți turul mâncării stradale din Amsterdam la Albert Cuyp Market, care oferă o varietate de specialități olandeze. Este locul perfect pentru a savura stroopwafels (vafe cu sirop), sandvișuri cu hering și poffertjes (mini clătite). Alte locuri excelente pentru mâncarea stradală din oraș includ Foodhallen, cunoscut pentru banh mi vietnamez și bitterballen (chifteluțe olandeze prăjite). De asemenea, dorești să încerci delicatesele de la mașinile de vending Febo și camioanele de mâncare din Vondelpark. Amsterdam este cu siguranță printre obiectivele turistice de neratat în Țările de Jos.

Cracovia, Polonia

Cracovia este printre cele mai poplare destinații din Polonia, fiind și locul ideal pentru a savura scena food street din Europa de Est. Căutând camioane de mâncare și standuri în jurul atracțiilor turistice principale, vei găsi gustări rapide precum kebab, burger, falafel și carne la grătar. Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie să explorezi mai adânc piețele pentru a gusta bucătăria poloneză autentică. În centrul vechi din Cracovia se află Rynek Główny (Piața Principală), unde poți găsi o varietate de gustări tradiționale poloneze, cum ar fi Barzani (pâine în formă de inel), zapiekanki (sandvișuri deschise), pierogi (găluște) și kielbasa (cârnați). De asemenea, poți explora mai multe varietăți în alte piețe populare, cum ar fi Plac Nowy (Piața Nouă) și Hala Targowa (Hala Pieței).

Bari, Italia

„Cucina povera” (mâncarea săracilor) este supremă în acest port istoric adesea neglijat, ceea ce explică scena sa bogată de street food. Bari Vecchia, inima istorică, este plină de brutării și vânzători stradali care servesc specialități locale de stradă precum panzerotti (pizza prăjită umplută cu roșii, mozzarella sau carne tocată), focaccia barese (focaccia pufoasă încărcată cu roșii) și sgagliozza (mămăligă prăjită). Există festivaluri întregi dedicate preparatelor locale, precum Sagre delle Orecchiette, care celebrează pasta mică în formă de ureche preparată faimos în aer liber. Piețele alimentare zilnice și săptămânale sunt abundente, dar localnicii cunoscători se îndreaptă rapid spre piața de pe Lungomare pentru farfurii de unică folosință pline cu cele mai proaspete fructe de mare crude din Puglia și o bere rece, scrie travelmag.

Dublin, Irlanda

Dublin este printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Irlanda. Străzile pavate, împodobite cu vitrine colorate, restaurante și pub-uri confortabile caracterizează capitala irlandeză legendară. De la emblematicul Temple Bar Market până la tarabele pop-up din tot orașul, Dublin are multe locuri ieftine pentru mâncarea stradală care să satisfacă orice poftă. Preparatele clasice irlandeze, cum ar fi stufatul irlandez – cu carne consistentă și cartofi, și de obicei însoțit de un pahar de Guinness – sunt omniprezente, dar nu trebuie să cauți prea mult pentru a găsi și bucătărie internațională. La piața Coppinger Row, vei găsi preparate mediteraneene și palestiniene, în timp ce pentru a mânca pe malul râului, o serie de standuri de-a lungul Grand Canal servesc sushi, burrito, paella, falafel și multe altele.

Dusseldorf, Germania

Düsseldorf are mai multe decât suficiente restaurante de fine dining, dar impresionează și cu o scenă de street food care rivalizează cu orașele europene mai cunoscute. În centrul său se află Markt am Karlsplatz, una dintre cele mai mari piețe ale orașului. Între fructele și legumele proaspete, vei găsi o mulțime de tarabe care servesc de la bratwurst tradițional și reibekuchen (clătite de cartofi) până la noodles asiatici picanți și delicatese franceze. Alte atracții culinare includ VeggieWorld Düsseldorf (mâncare stradală exclusiv vegetariană), Düsseldorf Street Food Festival și Gourmet Festival Düsseldorf, care oferă o interpretare de lux a mâncării de stradă.

Helsinki, Finlanda

Capitala finlandeză este acum o plăcere pentru gurmanzi, mai ales în timpul verii. Acesta este momentul în care scena de street food a orașului prinde viață cu adevărat, de la camioane și biciclete de mâncare până la oameni care își deschid ușile în ziua Restaurant Day (când reglementările obișnuite sunt suspendate și oamenii pot deschide magazine de mâncare pop-up pe stradă, în casele lor sau în alte locuri). Unul dintre cei mai populari vânzători de mâncare de stradă este Blueberry Milk Bike, care oferă o alternativă finlandeză delicioasă la iaurtul înghețat, pe care îl vei găsi adesea în parcul Esplanadi într-o zi caldă de vară. Altfel, mergi la Hietlahti Market Hall, un loc plin de mici restaurante care servesc de la ramen la burgeri. Helsinki este cu siguranță printre cele mai spectaculoase locuri de vizitat din Finlanda.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana merită neapărat vizitată dacă ajungi în Slovenia. Cu un castel pe vârful ei, a câștigat o reputație ca destinație culinară datorită unei noi generații de bucătari care aduc o notă creativă bucătăriei tradiționale. Cel mai bun loc pentru a vedea asta în acțiune este Odprta Kuhna (Open Kitchen), o mare piață săptămânală de mâncare stradală unde zeci de standuri și camioane de mâncare oferă de la burgeri cu carne maturată la clătite acoperite cu brânză rasă. Piața Centrală este un loc de neratat pentru a gusta cele mai bune produse locale ale orașului, iar o plimbare pe malul râului, presărată cu chioșcuri, va duce inevitabil la gustări de după-amiază, cum ar fi strukli (găluște umplute cu brânză de vaci) și burek (aluat fraged umplut cu carne, brânză sau mere). Încheie cu o vizită la Klobasarna, care vinde cele mai bune kranjska klobsasa (cârnați) din Ljubljana, acoperiți cu muștar și hrean și serviți cu o chiflă caldă.

Indiferent de locul în care te afli, mâncarea stradală te aduce mai aproape de cultura oamenilor și te învață gusturile lor. Nu te teme să încerci mâncare de la food trucks sau de la vânzători stradali. Este foarte proaspătă și vei rămâne surprins de combinația inedită de gusturi și arome. În plus, face parte din întreaga experiență a unei vacanțe reușite.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
Citește și...
Staţiunea din România care a rămas fără apă potabilă din cauza secetei
Staţiunea din România care a rămas fără apă potabilă din cauza secetei

Staţiunea turistică Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, situată în apropierea lacului de acumulare cu acelaşi nume, a rămas de joi fără apă potabilă, după ce operatorul judeţean de apă-canal a decis sistarea, pe fondul secetei prelungite.

Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici. Puțini știu ce alte comori curative se ascund în acest loc vindecător
Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici. Puțini știu ce alte comori curative se ascund în acest loc vindecător

Stațiunea balneoclimatică Târgu Ocna se află în sud-vestul județului Bacău, într-o zonă plină de dealuri, păduri și munți

Stațiunea din România ale cărei ape minerale sunt comparabile cu Karlovy Vary sau Vichy. Puțini români îi știu valoarea
Stațiunea din România ale cărei ape minerale sunt comparabile cu Karlovy Vary sau Vichy. Puțini români îi știu valoarea

Stațiunea Slănic-Moldova se află pe versantul estic al Carpaților Orientali, la o altitudine de 530 de metri pe valea pârâului Slănic.

Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici, dar despre care puțini români știu ce alte comori curative are
Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici, dar despre care puțini români știu ce alte comori curative are

Slănic Prahova se află la aproximativ 100 de kilometri de București și este destinația ideală pentru cei care vor un weekend de relaxare la aer curat.

Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral

Eforie Sud este o localitate componentă de reședință e orașului Eforie din Constanța. Pe vremuri, înainte de Al Doilea Război Mondial, se numea Carmen Sylva - pseudonimul Reginei Elisabeta.

Recomandări
Ouă și carne - prețul sănătății. Cum se apără Tătaru după ce a fost acuzat că a luat mită: „Nu am condiţionat actul medical”
Ouă și carne - prețul sănătății. Cum se apără Tătaru după ce a fost acuzat că a luat mită: „Nu am condiţionat actul medical”

Fostul ministru al Sănătăţii a declarat, joi, după audierea la DNA Iaşi, în urma unor acuzaţii de luare de mită, că este nevinovat şi că nu a condiţionat niciodată actul medical.

Premierul Ciolacu a supărat Moscova, după vizita din R. Moldova. Rusia închide consulatul României de la Rostov-pe-Don
Premierul Ciolacu a supărat Moscova, după vizita din R. Moldova. Rusia închide consulatul României de la Rostov-pe-Don

Ministerul rus de Externe a avut miercuri, un lung comentariu despre „Situaţia din Moldova”, reluându-şi atacurile obişnuite la adresa conducerii proeuropene a ţării în condiţiile în care aceasta se pregăteşte de alegeri prezidenţiale.

O mie de credincioși pe oră la raclele Sfinților Parascheva și Pantelimon. IPS Teofan: „Să le dăruiască Dumnezeu răbdare”
O mie de credincioși pe oră la raclele Sfinților Parascheva și Pantelimon. IPS Teofan: „Să le dăruiască Dumnezeu răbdare”

La Iași continuă pelerinajul la Sfânta Parascheva. Miercuri seară, în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au fost aduse, de pe Muntele Athos, și moaștele Sfântului Pantelimon.